pientä lasta talutetaan käsistä

Vanhemmille

Avuksi vanhemmuuteen

Kevennä lapsesi huolireppua

Lapsuuden pitäisi olla ihanaa, huoletonta aikaa. Silti jotkut lapset ovat taipuvaisia murehtimaan asioita. Liika murehtiminen vie lapsen voimia ja aiheuttaa alakuloisuutta ja ahdistusta. Vaikka lapsen huoli kuulostaisi täysin epätodelliselta, ei huolta saa mitätöidä, vaan siitä kannattaa puhua lapsen kanssa.

Oppaat vanhemmille

Ahdistus aisoihinAhdistus aisoihin -nimiseen kirjaan on koottu keinoja lasten ahdistuneisuuden hoitoon. Kirjassa on lapselle ja vanhemmalle omat osiot, jotka sisältävät myös erilaisia lapsen kanssa tehtäviä harjoituksia. Lisäksi kirjassa on erikseen terapeuteille tarkoitettu osio. Tämän kirjan johtoajatus on lapsen itsesäätelytaitojen ja vahvuuksien vahvistaminen vanhempien tuella.  Myös kirjoista Irti murehtimisesta ja Huolena huolehtiminen voi löytää konsteja, vaikka nämä kirjat eivät olekaan erityisesti suunniteltu murehtivan lapsen avuksi.

Lapsen kanssa yhdessä luettavia kirjoja

Jukka Hukka ja lohikäärmevauvaJukka Hukka ja lohikäärmevauva -kirja on omistettu niille, jotka kantavat murheita. Jukka Hukka lähtee ystävineen etsimään lohikäärmevauvaa, mutta uupuu matkalla murheiden painosta. Mukavien muisteleminen saa olon taas keveäksi ja kun murheet on jaettu kaikkien ystävysten reppuihin, seurue pääsee jatkamaan matkaa kohti lohikäärmeen luolaa.


Onneksi on ystäväOnneksi on ystävä kertoo Mikasta, joka pelkää monia asioita ja näkee uhkia kaikkialla, missä liikkuu. Mika ei uskalla kertoa huolistaan ja hän tulee hyvin alakuloiseksi. Kun Mika keksii kertoa huolistaan koiralleen Lupalle, pelot lähtevätkin tiehensä! Vaikka uusia huolia tulee, hän tietää nyt, miten niistä päästään.

Säpsy uhmaa kohtaloaSäpsy uhmaa kohtaloa on samantyyppinen kirja kuin Onneksi on ystävä. Säpsy vain on tyttö, joka pelkää erilaisia asioita. Hän ei uskalla puhua peloistaan, koska ajattelee, että aikuiset haluavat kuulla vain kivoja juttuja. Kun Säpsyn super-rohkeana pitämä vaarikin kertoo pelkäävänsä välillä, Säpsy ei voi uskoa korviaan. Vaari puhuu viisaita: ”Jos ei osaa pelätä mitään, tekee tyhmyyksiä. Se vasta on vaarallista. Mutta jos taas pelkää vähän kaikkea, sellaisiakin juttuja mitä ei tarvitsisi pelätä, pitää ehkä vähän uhmata kohtaloa” … ja siis mennä pelkoa päin.

Rakastatko minua jos...Rakastatko minua jos… kertoo pikkukarhusta, joka pohtii, rakastaako äiti, vaikka hän tekisi tuhmiaan, tai jos hän olisi pullea. Karhunpoika kohtaa elämän suuret kysymykset turvallisesti äitikarhun kanssa ja saa huomata, ettei vanhempien rakkautta järisytä mikään. Oletko varma, äitikarhu? kertoo myös pikkukarhusta. Häntä huolettaa, onkohan kaikki varmasti ennallaan, kun he talviunien jälkeen heräävät. Äitikarhu vastaa kärsivällisesti uudestaan ja uudestaan, että kaikki on varmasti ennallaan. Lopulta pikkukarhu uskaltaa nukahtaa unilleen.

 

Martti murehtijaMartti murehtija on kertomus pojasta, jonka on vaikea nukahtaa murehtimiseltaan. Hän murehtii kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Huolet helpottavat vasta, kun hänen isoäitinsä kertoo, mikä voisi tepsiä murehtimiseen.Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto 7/2020


Suositukset

1-9 / 9
4053659
Kirja:Onneksi on ystävä:2017 Kirja
Tekijä: Morgan, Matthew, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4345462
Kirja:Oletko varma, äitikarhu?:2019 Kirja
Tekijä: Hest, Amy, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4013828
Kirja:Ahdistus aisoihin : lasten ahdistuneisuuden fokusoitu kognitiivinen hoito:2017:1. painos. Kirja
Tekijä: Eskonen, Inkeri, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4123586
Kirja:Jukka Hukka ja lohikäärmevauva : rauhoittumisen harjoitteleminen:2018 Kirja
Tekijä: McDonald, Avril, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3548579
Kirja:Irti murehtimisesta:2015:1. p. Kirja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3446138
Kirja:Huolena huolehtiminen:2013:1. taskukirjap. Kirja
Tekijä: Valtavaara, Anna-Liisa
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
776994
Kirja:Martti murehtija:2006 Kirja
Tekijä: Browne, Anthony
Vuosi: 2006
Aineistolaji: Kirja
3344372
Kirja:Rakastatko minua jos:2012 Kirja
Tekijä: Leblanc, Catherine
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
4556846
Kirja:Säpsy uhmaa kohtaloa:2020 Kirja
Tekijä: Tommola, Anna, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja

Kirjanmerkki-podcast

Kirjanmerkki-podcastin kuudennessa jaksossa selvitetään, minkälaista pienelle lapselle lukeminen on ja miksi se on tärkeää. Aiheesta keskustelevat 1,5-vuotiaat Miska ja Aapeli sekä Miskan äiti Nora ja Aapelin isä Teemu. Mukana myös Lukukeskuksen Emmi Jäkkö.

Lue myös nämä

1-15 / 59

Kevennä lapsesi huolireppua

Lapsuuden pitäisi olla ihanaa, huoletonta aikaa. Silti jotkut lapset ovat taipuvaisia murehtimaan asioita. Liika murehtiminen vie lapsen voimia ja aiheuttaa alakuloisuutta ja ahdistusta. Vaikka lapsen huoli kuulostaisi täysin epätodelliselta, ei huolta saa mitätöidä, vaan siitä kannattaa puhua lapsen kanssa.

Leiki ja liiku - verkkovinkkejä

Verkosta löytyy hyviä vinkkejä lasten kanssa touhuamiseen, yhteisiin kesäpuuhiin ja liikkumiseen luonnossa.

Tunnetaitoja lapsille

Pienillä lapsilla on paljon tunteita ja ne näkyvät sekä kuuluvat! Lapsen on tärkeää tietää, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Tunteista voi puhua, niihin kannattaa tutustua ja niitä voi myös oppia itse säätelemään. Yhteistä tässä esitellyille tunnetaitokirjoille on, että ne hyödyntävät positiivista psykologiaa.

Eskariin!

Mietityttääkö eskariin meno pientä viskaria? Pitäisikö esikouluun valmistautua? Lapsen kera lukiessa eskariaiheisia kirjoja aiheeseen voi tutustua turvallisesti yhdessä etukäteen ja jännityskin saattaa hälvetä.

Puuhaillaan yhdessä!

Lapsista on hauskaa puuhailla yhdessä vanhempien kanssa. Kesällä siihen on yleensä kosolti aikaa ja mahdollisuuksia. Täältä vinkit hauskimpiin puuhiin, joita voi harrastaa yhdessä koko perheen kanssa!

Kun oppiminen ei suju

Kun lapsi ei opi lukemaan tai laskemaan sujuvasti, saattaa olla kyse oppimisvaikeudesta. Tärkeää on olla lapsen tukena ja kannustaa. Kaikille löytyy oma tapa oppia, mutta sinnikkyyttä se voi vaatia.

Miten pärjätä teinin kanssa?

Murrosikä on usein haastavaa aikaa sekä nuorelle että vanhemmille ja joskus koko perheelle. Näistä uusista ja uudehkoista kirjoista löydät apua siihen, miten pystyt tukemaan nuorta teini-iän kuohujen yli ja pärjäämään nuoren rinnalla haastavissa tilanteissa.

Seikkailulle lisättyyn todellisuuteen!

Viime vuosina on ilmestynyt kirjoja, joissa on lisättyä todellisuutta. Lisättyä todellisuutta tarkastellaan sovelluksella älypuhelimen tai tabletin näytöltä ja se syventää ja laajentaa lukukokemusta. Lähde yhdessä lapsen kanssa seikkailulle, jossa tarina herää eloon!

Reseptejä rauhoittumiseen

Rauhoittuminen voi joskus olla lapselle hankalaa. Usein siihen tarvitaan aikuisen apua. Lapsen rauhoittumistaitoja voi kehittää myös mindfulness-menetelmillä, joita on kehitetty lapsillekin.

Hassutellaan!

Aina ei tarvitse olla järkevää tekemistä, välillä voi vähän löysätä pipoa ja tehdä koko perheellä kaikkea hauskaa! Täältä löydät kivoja sanaleikkejä, kuva-arvoituksia ja hauskoja pelejä sekä leikkejä.

Meille tulee vauva!

Uusi sisarus on lapselle suuri muutos. Vauvan tulo saattaa aiheuttaa lapselle ilon lisäksi pelkoa, mustasukkaisuutta ja lukuisia muitakin tunteita. Näiden kirjojen avulla voi käsitellä lapsen tuntoja uudesta vauvasta.

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Vapaaksi stereotypioista - kirjoja nuorille

Nuortenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja erilaisuudesta

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 Seuraava sivu   Viimeinen sivu