Vanhemmille Vanhemmille


Reseptejä rauhoittumiseen

Rauhoittuminen voi joskus olla lapselle hankalaa. Usein siihen tarvitaan aikuisen apua. Lapsen rauhoittumistaitoja voi kehittää myös mindfulness-menetelmillä, joita on kehitetty lapsillekin.

Mindfulnessia lapsille

Teoksen kansikuvaTipsu ja oivallusten opus
Tipsu on ihan tavallinen pieni otus, jolla on iloja, murheita, pelkoja ja seikkailuja siinä missä Teoksen kansikuvakaikilla muillakin otuksilla. 6-11-vuotiaille suunnatut hauskat kertomukset auttavat hoksaamaan mielen hyppelehtivän luonteen, ymmärtämään miten pelko tekee kiukkuiseksi, ja miten hengityksen saa kuiskaamaan hölöajatuksille HYS.

Kertomukset johdattavat myös mindfulness-harjoituksen perusasioihin. Tipsun temppukirjassa oivallusten opus-tarinat saavat jatkoa mindfulness- ja myötätuntoharjoitusten muodossa.

Teoksen kansikuvaKamalan ihana päivä
Kamalan ihana päivä on oivalluksia sisältävä mindfulness-kirja, joka toimii monella eri tasolla. Kirjan tarina kuljettaa mukanaan läsnäolon ja leikin viestiä. Kirja antaa tunnetaitolahjoja sekä aikuisille että lapsille. Kirjan toisessa osiossa on lisäksi yksityiskohtaiset ohjeet yhdessä tehtäviin harjoituksiin, jotka on helppo ottaa käyttöön arjessa helpottamaan siirtymiä ja lisäämään rakastavaa yhteyttä aikuisen ja lapsen välillä.

Polkuja rauhoittumiseen – Läsnäolotaitoja lapsille ja nuorille Teoksen kansikuva
Miten voi nähdä, kun silmät ovat kiinni? Mitä voi kuulla hiljaisuudessa? Mikä auttaa olemaan läsnä? Polkuja rauhoittumiseen sisältää yli 60 harjoitusta, joiden avulla opetellaan taitoja pysähtyä omien tuntemusten ja tarpeiden äärelle.

Teoksen kansikuvaPikkumulperi ja pienet suuret tarinat – Mindfulness-satuja ja –harjoituksia
Tässä kirjassa on neljä tarinaa ja jokaisen tarinan jälkeen siihen liittyviä mindfulness-harjoituksia. Harjoituksiin kuuluu myös äänitteitä, jotka voi ladata osoitteessa www.ps-kustannus.fi/pmaanitteet18. Tarinoiden avulla johdatetaan lapsi tutkimusmatkalle omaan itseensä. Suuntautuvatpa matkat kauas tai lähelle, seikkailu on läsnä joka ikinen päivä, kun avautuu sille, mitä kaikkea juuri tässä hetkessä tapahtuu.  

Satuhieronta - Läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaaTeoksen kansikuva
Satuhierontaan sisältyy runsaasti mindfulness-ajattelua. Satuhieronta on Suomessa kehitetty menetelmä, joka auttaa lasta rentoutumaan, rauhoittumaan ja olemaan läsnä. Siinä satu yhdistyy myönteiseen kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Kirjassa on helppojen satuhierontaohjeiden lisäksi tietoa kosketuksen ja läsnäolon voimasta kasvatuksessa sekä voimaannuttavia neuvoja lapsiperhearkeen.

Rentoutus-äänitteet

Teoksen kansikuvaMindfulness lapsille
Tietoisen läsnäolon harjoituksista on hyötyä kaikille. Tämän cd:n harjoitteet on suunniteltu 4 – 12 –vuotiaille. Mindfulness-harjoitteiden on todettu vahvistavan huomiointi-ja keskittymiskykyä sekä auttavan rauhoittumaan. Harjoitusten on myös todettu helpottavan tunteiden säätelyä sekä tukevan myönteistä minäkuvaa.

Rentoutusharjoituksia lapsilleTeoksen kansikuva
Tämä cd-levy sisältää lyhyitä ohjattuja harjoituksia rauhoittumiseen, nukahtamiseen ja keskittymiskyvyn vahvistamiseen noin 4-12 vuotiaille lapsille. Harjoitukset soveltuvat käytettäväksi päiväkodeissa, kouluissa ja kotona. Harjoitusten avulla voi saada apua keskittymiseen, jännittämiseen, pelottaviin hetkiin ja nukahtamiseen.

Teoksen kansikuvaRentoutusharjoituksia leikki-ikäisille
Leikki-ikäisten oma rentoutusäänite tarjoaa rauhallisia satuhetkiä. Lyhyet rentoustarinat auttavat rauhoittumaan ja opettavat nauttimaan omista pienistä lepohetkistä. Rauhalliset tarinat ja leppoisat mielikuvat sopivat niin pikkuisille kuin jo koulunsakin aloittaneille satuikäisille.

Rentoutusharjoituksia koululaisille Teoksen kansikuva
Koululaisten oma rentoutusäänite sopii lapsille esikouluiästä alkaen. Harjoituksissa opitaan havainnoimaan rennosti omaa oloa sekä tutustutaan läsnäolon taitoon. Rentoutusharjoittelu antaa hyvän pohjan oppimiselle, keskittymistaidoille ja kyvylle käsitellä stressiä. Samaan sarjaan kuuluu myös cd-levy Rentoutusharjoituksia nuorille ja aikuisille.

Teoksen kansikuvaFocus-harjoitteluohjelma teini-ikäisille
FOCUS - Harjoitteluohjelma teini-ikäisille auttaa lisäämän keskittymiskykyä, rentoa oloa ja hyvää fiilistä. Nykyelämässä useat häiriötekijät, jatkuvat keskeytykset ja "multi-tasking" rasittavat mieltä ja heikentävät oppimiskykyä sekä impulssikontrollia. Näiden harjoitusten tarkoituksena on tukea taitoja ja valmiuksia, joita tarvitaan stressinhallintaan, tunneälyn kehittämiseen ja keskittymiskyvyn lisäämiseen. 

 

Iltasaduilla unten siiville

Nuutti Pikkukuutti Teoksen kansikuva
Nuutti Pikkukuutti on maailman suloisin nukahtamistarina. Kirjan mukana on cd-levy, jossa tarina kerrotaan. Pikkukuutin ajatukset vaeltavat ennen kuin uni rauhoittaa olon ja ajatukset hiljenevät.

Teoksen kansikuvaKani, joka tahtoi nukahtaa
Tämä iltasatu nukuttaa meditatiivisuudellaan niin lapsen kuin aikuisenkin. Levollista satua kuunnellessaan lapsi rentoutuu ihan itsestään, eikä unen saaminen tunnukaan enää vaikealta. Norsu, joka tahtoi nukahtaa on hyvin saman tyyppinen iltasatu. Molemmat tarinat sisältävät lukuohjeet ja Norsu-kirjassa on lisäksi kirjailijan vinkkejä ja onnistumisen avaimia lapsen saamiseksi unten maille.

 Kirjoittanut Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto 6/2019

Suositellut teokset

1-10 / 15
3876744
Äänikirja (CD):Mindfulness lapsille : harjoituksia rauhoittumisen taidon ja keskittymisen vahvistamiseen:2015
Tekijä: Mälkiäinen, Veli-Pekka, opettaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Äänikirja (CD)
3597150
Äänikirja (CD):Rentoutusharjoituksia leikki-ikäisille:2014
Tekijä: Pusa, Satu
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Äänikirja (CD)
3597152
Äänikirja (CD):Rentoutusharjoituksia nuorille ja aikuisille:2014
Tekijä: Pusa, Satu
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Äänikirja (CD)
3409711
Kirja:Tipsu ja oivallusten opus:2013
Tekijä: Markkanen, Sari
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
3925421
Moniviestin:Nuutti Pikkukuutti : nukahtamistarina - pienille ja isommille:2016:1. p.
Tekijä: Pusa, Satu, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Moniviestin
3797445
Äänikirja (CD):Focus harjoitteluohjelma teini-ikäisille:2014
Tekijä: Goleman, Daniel, kirjoittaja
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Äänikirja (CD)
3597151
Äänikirja (CD):Rentoutusharjoituksia koululaisille:2014
Tekijä: Pusa, Satu
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Äänikirja (CD)
4212490
Kirja:Polkuja rauhoittumiseen : läsnäolotaitoja lapsille ja nuorille:2018
Tekijä: Aitlahti, Kaisa, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3828923
Kirja:Kamalan ihana päivä : lasten mindfulness:2016
Tekijä: Kauppila, Elina, kirjoittaja, kuvittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja

Kirjanmerkki-podcast Kirjanmerkki-podcast

Kirjanmerkki-podcastin kuudennessa jaksossa selvitetään, minkälaista pienelle lapselle lukeminen on ja miksi se on tärkeää. Aiheesta keskustelevat 1,5-vuotiaat Miska ja Aapeli sekä Miskan äiti Nora ja Aapelin isä Teemu. Mukana myös Lukukeskuksen Emmi Jäkkö.

Lukukoirat Lukukoirat

Lue myös nämä

1-15 / 55

Reseptejä rauhoittumiseen

Rauhoittuminen voi joskus olla lapselle hankalaa. Usein siihen tarvitaan aikuisen apua. Lapsen rauhoittumistaitoja voi kehittää myös mindfulness-menetelmillä, joita on kehitetty lapsillekin.

Hassutellaan!

Aina ei tarvitse olla järkevää tekemistä, välillä voi vähän löysätä pipoa ja tehdä koko perheellä kaikkea hauskaa! Täältä löydät kivoja sanaleikkejä, kuva-arvoituksia ja hauskoja pelejä sekä leikkejä.

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Vuoden 2018 nuorten tietokirjojen 6 huippua

Vuoden 2018 nuorten tietokirjat olivat raikkaita, ajankohtaisia ja täynnä kasvutarinoita. Aivan uusia teemoja nuorten tietokirjoissa olivat sukupuolen moninaisuus sekä e-urheilu, sillä näistä aiheista ei ole tullut aikaisemmin tietokirjallisuutta. Kurkkaa viime vuoden Top 6 tietokirjat!

Nuortenkirjoja vuodelta 2018

Kaksitoista lukuvinkkiä vuonna 2018 ilmestyneistä nuortenkirjoista: fantastisia ja realistisia, ohuita ja paksuja, iloisia, surullisia ja jännittäviä tarinoita. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Musiikkia vauvaperheille

Loru-, laulukirja- ja cd-levysuositukset vauvaperheille

Meille tulee vauva!

Uusi sisarus on lapselle suuri muutos. Vauvan tulo saattaa aiheuttaa lapselle ilon lisäksi pelkoa, mustasukkaisuutta ja lukuisia muitakin tunteita. Näiden kirjojen avulla voi käsitellä lapsen tuntoja uudesta vauvasta.

Lue lapselle

Neuvolaesitteen lukusuosituksia ääneenlukemiseen.

Loruleikkejä vauvalle

Jo ihan pienelle vauvalle voi ja kannattaa lorutella.

Iltasatu kutsuu - päivän paras hetki koittaa

Onko iltakirjan lukutuokio unohtunut? Palataan siis hyvään tapaan rauhoittua illalla lapsen nukkumaanmenon  aikaan!

Lastenkirjaklassikkoja ääneen luettavaksi

Nyt on hyvä aika perheen yhteisiin lukuhetkiin! Uutuuskirjojen ohessa kannattaa muistaa vanhoja kunnon klassikkoja, joita löytyy ainakin kirjastoista.

Perheen pienimmille sanoja, kuvia, ääntä!

Näiden hauskojen ja värikkäiden kirjojen avulla innostat lasta puhumaan, tunnistamaan asioita, esineitä ja käsitteitä sekä samalla löytämään kirjojen viehätyksen.