Avuksi vanhemmuuteen

Saduta lastasi

Sadutus on yksi hienoimmista suomalaisista aineettomista keksinnöistä. Se vahvistaa lapsen itsetuntoa. Sadutuksen myötä lapsi rohkaistuu ja harjaantuu myös muissa tilanteissa kertomaan ajatuksiaan ja ilmaisemaan itseään. Sadutuksessa lapselle on tärkeää huomata, että hän tulee kuulluksi ja arvostetuksi.

Sadutus on helppo toteuttaa missä ja milloin vain. Tärkeää on, että vanhemmalla tai muulla saduttajalla on aito halu kuunnella lasta. Sadutusmenetelmässä saduttaja sanoo lapselle: ” Kerro satu tai tarina, sellainen kuin itse haluat. Kirjaan sen juuri niin kuin sen minulle kerrot. Lopuksi luen tarinasi, ja voit muuttaa tai korjata sitä, jos haluat.” Saduttava aikuinen ei anna kertomukselle aihetta eikä tee lisäkysymyksiä. Kun satu on valmis ja lapsi on kuunnellut sen saduttajan lukemana (ja ehkä tehnyt muutoksia), satu voidaan lapsen suostumuksella lukea esimerkiksi koko perheelle.

Kansikuva SadutusSadutus voimaannuttaa lasta ja koskettaa kuulijaa. Kerrankin aikuinen on hiljaa ja kuuntelee lasta. Joskus sadutuksessa tulee esille lapsen elämään liittyviä iloja tai mieltä painavia ajatuksia, joista on ollut muuten vaikea kertoa. Lasten mielestä on usein hyvin tärkeää, että muut kuuntelevat heidän kertomustaan.

Lasta voi saduttaa noin vuoden ikäisestä lähtien, vaikka sanavarasto olisi vasta hyvin pieni.  Lapsen kertomus kirjataan sellaisena kuin se on, vaikka hän esimerkiksi ääntäisi R-kirjaimen L-kirjaimena. Tämän takana on ajatus, että lapsi hyväksytään juuri sellaisena kuin hän on; häntä voi ymmärtää ja kunnioittaa puheviasta huolimatta.

Näiden ohjeiden avulla voit hyvin saduttaa lastasi. Jos kaipaat lisää ohjausta tai haluat tutustua menetelmään paremmin, suosittelen Liisa Karlssonin kirjaa Sadutus – Avain osallisuuden toimintakulttuuriin (PS-kustannus 2014).

 Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat -kansikuvaEetu, Iitu ja kertomattomat tarinat (PS-kustannus 2017) on lapsen kerrontataitoja kehittävä satukirja. Kirjassa ei tarkkaan ottaen ole kyse sadutusmenetelmästä, mutta siinä käytetään samoja elementtejä kuin saduttaessa. Tämän kirjan kolmen kuvakertomuksen avulla lapsi saa itse luoda tarinan. Kirjan saduissa tutustutaan Puupposen perheeseen ja arjen tilanteisiin, jotka mahdollistavat tunteista ja ajatuksista keskustelemisen lapsen kanssa. Kirjan kertomukset on suunnattu 4-6-vuotiaille

Mitäs nyt, Eetu ja Iitu -KansikuvaEetu, Iitu ja kertomattomat tarinat on ollut kovin suosittu ja siksi se sai viime vuonna myös jatkoa: Mitäs nyt, Eetu ja Iitu – Keksitään yhdessä ratkaisuja (Kumma 2020). Periaate on sama kuin ensimmäisessä Eetu ja Iitu –kirjassa, mutta nyt kehitetään kerrontataitojen lisäksi ongelmanratkaisutaitoja.


Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto 1/2021

Suositukset

1-3 / 3
3464247
Kirja:Sadutus : avain osallisuuden toimintakulttuuriin:2014 Kirja
Tekijä: Karlsson, Liisa
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
4028474
Kirja:Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat : lapsen kerrontataitoja kehittävä satukirja:2017 Kirja
Tekijä: Mäkinen, Leena, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4547483
Kirja:Mitäs nyt, Eetu ja Iitu? : keksitään yhdessä ratkaisuja : lapsen kerrontataitoja kehittävä satukirja:2020 Kirja
Tekijä: Mäkinen, Leena, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja

Kirjanmerkki-podcast

Kirjanmerkki-podcastin kuudennessa jaksossa selvitetään, minkälaista pienelle lapselle lukeminen on ja miksi se on tärkeää. Aiheesta keskustelevat 1,5-vuotiaat Miska ja Aapeli sekä Miskan äiti Nora ja Aapelin isä Teemu. Mukana myös Lukukeskuksen Emmi Jäkkö.

Lue myös nämä

1-15 / 62

Saduta lastasi

Sadutus on yksi hienoimmista suomalaisista aineettomista keksinnöistä. Se vahvistaa lapsen itsetuntoa. Sadutuksen myötä lapsi rohkaistuu ja harjaantuu myös muissa tilanteissa kertomaan ajatuksiaan ja ilmaisemaan itseään. Sadutuksessa lapselle on tärkeää huomata, että hän tulee kuulluksi ja arvostetuksi.

Lue vauvalle

Lapsen vilkkain kielellinen kehitysvaihe alkaa jo puolen vuoden iässä. Vaikkei vauva itse vielä puhetta tuotakaan, vanhemman puheen rytmi ja äänenpainot painuvat mieleen.

Lue lapsenlapselle!

Poikkeusaikana isovanhempien yhteydenpito lapsenlapsiin voi olla haastavaa. Lapset eivät usein ole monisanaisia puhelimessa, eikä juttu ehkä luista kuten tavallisesti tavattaessa. Jotkut isovanhemmat ovat ryhtyneet lukemaan lapsenlapsilleen kirjoja videopuheluissa. Tässä muutamia vinkkejä kivoista lastenkirjoista, joissa isovanhemmat seikkailevat lasten kanssa.

Kevennä lapsesi huolireppua

Lapsuuden pitäisi olla ihanaa, huoletonta aikaa. Silti jotkut lapset ovat taipuvaisia murehtimaan asioita. Liika murehtiminen vie lapsen voimia ja aiheuttaa alakuloisuutta ja ahdistusta. Vaikka lapsen huoli kuulostaisi täysin epätodelliselta, ei huolta saa mitätöidä, vaan siitä kannattaa puhua lapsen kanssa.

Leiki ja liiku - verkkovinkkejä

Verkosta löytyy hyviä vinkkejä lasten kanssa touhuamiseen, yhteisiin kesäpuuhiin ja liikkumiseen luonnossa.

Tunnetaitoja lapsille

Pienillä lapsilla on paljon tunteita ja ne näkyvät sekä kuuluvat! Lapsen on tärkeää tietää, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Tunteista voi puhua, niihin kannattaa tutustua ja niitä voi myös oppia itse säätelemään. Yhteistä tässä esitellyille tunnetaitokirjoille on, että ne hyödyntävät positiivista psykologiaa.

Eskariin!

Mietityttääkö eskariin meno pientä viskaria? Pitäisikö esikouluun valmistautua? Lapsen kera lukiessa eskariaiheisia kirjoja aiheeseen voi tutustua turvallisesti yhdessä etukäteen ja jännityskin saattaa hälvetä.

Kun oppiminen ei suju

Kun lapsi ei opi lukemaan tai laskemaan sujuvasti, saattaa olla kyse oppimisvaikeudesta. Tärkeää on olla lapsen tukena ja kannustaa. Kaikille löytyy oma tapa oppia, mutta sinnikkyyttä se voi vaatia.

Miten pärjätä teinin kanssa?

Murrosikä on usein haastavaa aikaa sekä nuorelle että vanhemmille ja joskus koko perheelle. Näistä uusista ja uudehkoista kirjoista löydät apua siihen, miten pystyt tukemaan nuorta teini-iän kuohujen yli ja pärjäämään nuoren rinnalla haastavissa tilanteissa.

Seikkailulle lisättyyn todellisuuteen!

Viime vuosina on ilmestynyt kirjoja, joissa on lisättyä todellisuutta. Lisättyä todellisuutta tarkastellaan sovelluksella älypuhelimen tai tabletin näytöltä ja se syventää ja laajentaa lukukokemusta. Lähde yhdessä lapsen kanssa seikkailulle, jossa tarina herää eloon!

Reseptejä rauhoittumiseen

Rauhoittuminen voi joskus olla lapselle hankalaa. Usein siihen tarvitaan aikuisen apua. Lapsen rauhoittumistaitoja voi kehittää myös mindfulness-menetelmillä, joita on kehitetty lapsillekin.

Hassutellaan!

Aina ei tarvitse olla järkevää tekemistä, välillä voi vähän löysätä pipoa ja tehdä koko perheellä kaikkea hauskaa! Täältä löydät kivoja sanaleikkejä, kuva-arvoituksia ja hauskoja pelejä sekä leikkejä.

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu