Avuksi vanhemmuuteen

Luontoon lapsen kanssa!

Jokaiselle tekee hyvää jättää välillä sisäleikit ja ruudut kotiin ja lähteä lähiluontoon leikkimään, liikkumaan ja seikkailemaan. Luontoretkelle ei tarvita mukaan leluja, luonnosta löytyy kaikkea hauskaa. Nappaa mukaan sopivimmat kirjavinkit luontoretkelle täältä.

Teoksen Liikuttava luonto kansikuvaLuonnossa tulee liikuttua lähes huomaamattaan. Liikuttava luonto antaa hauskoja vinkkejä koko perheen yhteisiin luontohetkiin, olivatpa lapset sitten taaperoita tai teinejä.

Kirjassa kerrotaan muiden muassa luonnossa olemisen hyvää tekevistä vaikutuksista ja esitellään luontoleikkejä sekä erilaisia luontoon sopivia liikuntalajeja sekä harrastuksia.

Teoksen Luontoleikkikirja kansikuvaTaskukokoisesta Luontoleikkikirjasta löytyy 80 erilaista luontoleikkiä, jokainen selkeästi omalla sivullaan.

Ohjeet löydät puupiiloon, kävyn tarkkuusheittoon, aistikävelyyn ja moneen muuhun mukavaan luontoleikkiin.

 

Teoksen Metsäretki kansikuvaKun luontoretket eivät ole aivan tuttua kauraa, kannattaa tutustua Metsäretki-kirjaan ennen lähtöä. Saat vinkkejä pukeutumisesta, eväistä ja leikeistä lähtien myös yön yli kestäviin telttaretkiin. Tässäkin kirjassa on jaottelu vuodenaikojen mukaan.

Teoksen Villin sään kirja kansikuvaKoiranilmalla ei ole syytä linnoittautua sisälle, jos Villin sään kirjaa on uskominen. Lapsille ovat taatusti mieleen mutaleikit, mutta myös monet muut tässä kirjassa esitellyt leikit säällä, jolloin vanhempi mieluiten kääriytyisi vilttiin sisälle.

Kirjasta löytyvät erikseen ulkoleikit sadepäiviin, sateen jälkeisiin päiviin, tuulisiin, lumisiin ja jäisiin päiviin.

Teoksen Keppikirja kansikuvaMitä kaikkea voikaan tehdä kepeistä ja risuista? Keppikirja tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia luoviin ja jännittäviin keppileikkeihin, -askarteluun, -peleihin ja vaikkapa soitinten rakentamiseen. Ja mikä parasta, keppejä löytyy aina luonnosta!

 

Teoksen Villin luonnon puuhakirja kansikuvaVillin luonnon puuhakirja on jaettu osioihin vuodenaikojen mukaan. Kirjan ohjeiden mukaan voit järjestää muurahaisjuhlat, piirtää voikukilla, maalata mustikoilla, auttaa pörriäisiä ja vaikkapa leikkiä kuurupiiloa väärinpäin.

Kirjasta löydät leikki- ja puuhavinkkien ohella kylvöohjeita, reseptejä sekä kiehtovaa tietoa suurista ja pienistä ötököistä.

 

Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto 4/2021

Suositukset

1-6 / 6
4571779
Kirja:Metsäretki : lasten kanssa luontoon:2020 Kirja
Tekijä: Lyytinen, Talvikki, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
3416923
Kirja:Villin sään kirja : tekemistä sateeseen, tuuleen ja tuiskuun:2013 Kirja
Tekijä: Schofield, Jo
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
4449767
Kirja:Villin luonnon puuhakirja : hirvenpapanaherkuista ja muurahaisjuhlista ötökkäpyydyksiin ja jekkuistutuksiin:2019 Kirja
Tekijä: Runesson, Karin, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3416922
Kirja:Keppikirja : tikuista asiaa : mihin voit käyttää keppejä:2013 Kirja
Tekijä: Schofield, Jo
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
3969166
Kirja:Liikuttava luonto : lähellä koko perhettä:2017 Kirja
Tekijä: Keisteri-Sipilä, Elli, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4791378
Kirja:Luontoleikkikirja:2021 Kirja
Tekijä: Ruotsalainen, Satu-Maria, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2021
Aineistolaji: Kirja

Lue myös nämä

1-15 / 67

Luontoon lapsen kanssa!

Jokaiselle tekee hyvää jättää välillä sisäleikit ja ruudut kotiin ja lähteä lähiluontoon leikkimään, liikkumaan ja seikkailemaan. Luontoretkelle ei tarvita mukaan leluja, luonnosta löytyy kaikkea hauskaa. Nappaa mukaan sopivimmat kirjavinkit luontoretkelle täältä.

Kavioiden kopsetta kuvakirjoissa

Tutustu näihin hevosaiheisiin kuvakirjoihin.

Vilman ja mummin lukulista

Vuoden 2020 hiihtolomalla meiltä jäi 6-vuotiaan tyttärentyttäreni kanssa kirja kesken. Päätin lukea kirjan puhelimessa ääneen loppuun. Sitten tuli korona ja yhteiset lukuhetket jäivät tavaksi. Niinpä olen lukenut ekaluokkalaiselle tytölle iltaisin kirjoja. Joka iltainen lukutuokio on ylläpitänyt luontevasti kiinteää suhdetta mummin ja lapsenlapsen välillä. Samalla tulee keskusteltua kirjoista, sanoista ja päivän tapahtumista. Ääneen lukeminen on helppo, halpa ja hauska tapa selättää koronan aiheuttamaa ikävää.

Kamalan ihana sisaruus

Sisarukset rikastuttavat elämää lapsuudesta aikuisuuteen ja aina vanhuuteen asti. Sisaruus kasvattaa monella tapaa. Riidoilta ei voi välttyä. On tärkeää kuitenkin muistaa sopia ja ottaa huomioon sisarusten erilaiset ominaisuudet.

Herkkuja ja höpsöttelyä

Kirjoja maistelua ja omatoista ruokailua opetteleville perheille.

Saduta lastasi

Sadutus on yksi hienoimmista suomalaisista aineettomista keksinnöistä. Se vahvistaa lapsen itsetuntoa. Sadutuksen myötä lapsi rohkaistuu ja harjaantuu myös muissa tilanteissa kertomaan ajatuksiaan ja ilmaisemaan itseään. Sadutuksessa lapselle on tärkeää huomata, että hän tulee kuulluksi ja arvostetuksi.

Lue vauvalle

Lapsen vilkkain kielellinen kehitysvaihe alkaa jo puolen vuoden iässä. Vaikkei vauva itse vielä puhetta tuotakaan, vanhemman puheen rytmi ja äänenpainot painuvat mieleen.

Lue lapsenlapselle!

Poikkeusaikana isovanhempien yhteydenpito lapsenlapsiin voi olla haastavaa. Lapset eivät usein ole monisanaisia puhelimessa, eikä juttu ehkä luista kuten tavallisesti tavattaessa. Jotkut isovanhemmat ovat ryhtyneet lukemaan lapsenlapsilleen kirjoja videopuheluissa. Tässä muutamia vinkkejä kivoista lastenkirjoista, joissa isovanhemmat seikkailevat lasten kanssa.

Kevennä lapsesi huolireppua

Lapsuuden pitäisi olla ihanaa, huoletonta aikaa. Silti jotkut lapset ovat taipuvaisia murehtimaan asioita. Liika murehtiminen vie lapsen voimia ja aiheuttaa alakuloisuutta ja ahdistusta. Vaikka lapsen huoli kuulostaisi täysin epätodelliselta, ei huolta saa mitätöidä, vaan siitä kannattaa puhua lapsen kanssa.

Leiki ja liiku - verkkovinkkejä

Verkosta löytyy hyviä vinkkejä lasten kanssa touhuamiseen, yhteisiin kesäpuuhiin ja liikkumiseen luonnossa.

Tunnetaitoja lapsille

Pienillä lapsilla on paljon tunteita ja ne näkyvät sekä kuuluvat! Lapsen on tärkeää tietää, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Tunteista voi puhua, niihin kannattaa tutustua ja niitä voi myös oppia itse säätelemään. Yhteistä tässä esitellyille tunnetaitokirjoille on, että ne hyödyntävät positiivista psykologiaa.

Eskariin!

Mietityttääkö eskariin meno pientä viskaria? Pitäisikö esikouluun valmistautua? Lapsen kera lukiessa eskariaiheisia kirjoja aiheeseen voi tutustua turvallisesti yhdessä etukäteen ja jännityskin saattaa hälvetä.

Kun oppiminen ei suju

Kun lapsi ei opi lukemaan tai laskemaan sujuvasti, saattaa olla kyse oppimisvaikeudesta. Tärkeää on olla lapsen tukena ja kannustaa. Kaikille löytyy oma tapa oppia, mutta sinnikkyyttä se voi vaatia.

Miten pärjätä teinin kanssa?

Murrosikä on usein haastavaa aikaa sekä nuorelle että vanhemmille ja joskus koko perheelle. Näistä uusista ja uudehkoista kirjoista löydät apua siihen, miten pystyt tukemaan nuorta teini-iän kuohujen yli ja pärjäämään nuoren rinnalla haastavissa tilanteissa.

Seikkailulle lisättyyn todellisuuteen!

Viime vuosina on ilmestynyt kirjoja, joissa on lisättyä todellisuutta. Lisättyä todellisuutta tarkastellaan sovelluksella älypuhelimen tai tabletin näytöltä ja se syventää ja laajentaa lukukokemusta. Lähde yhdessä lapsen kanssa seikkailulle, jossa tarina herää eloon!

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu