Avuksi vanhemmuuteen

Lue vauvalle

Lapsen vilkkain kielellinen kehitysvaihe alkaa jo puolen vuoden iässä. Vaikkei vauva itse vielä puhetta tuotakaan, vanhemman puheen rytmi ja äänenpainot painuvat mieleen.

Erityisen hyvin vauvan kanssa luettavaksi sopivat runot ja lorut, joita voidaan toistaa niin että lapsi oppii ne tunnistamaan. Ne voivat rauhoittaa laulun lailla, tai helpottaa päivittäisiä rutiineja kuten vaipanvaihtoa ja pukemista. Loruttelu on myös hauska tapa kasvattaa sanavarastoa ennakkoon: kun lapsi oppii puhumaan, on hänellä muistissaan hyvä varasto rikasta kieltä.

Läheisyyttä loruttelemalla

kansikuva Riimikissa kikattaa.Riimikissa kikattaa on kattava kokoelma jo vuosikymmeniä vauvan ja vanhemman hellittelyhetkiä rytmittäneitä riimejä, sekä aivan uusia syliin sopivia loruja ja runoja. Mukana on runoja muun muassa Kirsi Kunnakselta, Jukka Itkoselta, Eppu Nuotiolta ja Tittamari Marttiselta. Runojen oheen on liitetty leikkiohjeita, joita on lapsen kanssa helppo ja hauska toteuttaa. Lisäksi runot on jaoteltu sen mukaan, minkä ikäiselle lapselle ne sopivat erityisen hyvin, sylivauvasta nelivuotiaaseen. Runojen rytmin ja lempeän kosketuksen yhdistelmä on ikimuistoinen niin lapselle kuin vanhemmallekin. Samalla suomalainen lastenrunoperintö siirtyy seuraavalle sukupolvelle.

Kalevalaista poljentoa

kansikuva Sylisampo."Nenälläni nuuhkaelen tanssiin tahtovaa syliä. Silmilläni silmäelen sylisamponi iloa."

Sylisampo on Karoliina Pertamon kauniisti kuvittama katselukirja, jossa on Elina Pullin hienosti kirjoittamia kalevalahenkisiä loruja. Näiden parina on sylittelyhetkiin helppoja vinkkejä, jossa vauvaa suukotellaan, silitellään ja heijataan.

Pikku posetiivi

kansikuva Pikku posetiivi"Ja se lattiarätti putos limonaatipulloon ja ämpärissä oli kolo. Niin enhän minä ehtinyt siivota, kun siitä tulee paha olo."

Pikku posetiivissa on Kaarina Helakisan hauskimpia lastenloruja yhden lennokkaan pahvikirjan verran. Ne tempaavat villiin kielellä leikittelyyn, jossa mustikka voi syödä hevosen ja nalle jäädä muurahaisen alle. Mukana on myös prinsessaa traktorilla ajelluttava krokotiili Herbertti. Näitä runoja lukiessa tulee väkisinkin hyvälle tuulelle!

 

Muistin virkistämiseksi

kansikuva Ekat laulut ja lorut"Jos ilo tulee, anna ilon olla, jos suru tulee, anna surun mennä!"

Pii, pii, pikkuinen lintu, Tuu tuu tupakkarulla, Ai ai allin lasta… Muistatko miten nämä lastenlaulut ja -lorut menivät? Ekat laulut ja lorut –kirjaan on nimensä mukaisesti koottu tuttuja lauluja ja loruja ensimmäisiin yhteisiin hetkiin vauvan kanssa. Ninka Reitun veikeä kuvitus hurmaa ja tempaa mukaan loruttelun maailmaan. Kirjan takakannessa onkin aiheellinen varoitus: Saattaa vapauttaa aikuisestakin hupsun hassuttelijan ja aiheuttaa naurukohtauksia. Musikaalisten vanhempien iloksi kirjassa on lauluihin myös nuotit, sekä lauluihin ja loruihin liittyvät perinteiset leikkiohjeet.

Runoja pienimmille tiitiäisille

kansikuva Tiitiäisen runokirja"Tapahtui kerran - ja yhä tapahtuu että pihallesi kasvaa satupuu."

Tiitiäisen runokirjaan on koottu rakastettuja Kirsi Kunnaksen kirjoittamia ja kääntämiä lastenrunoja pienimmille lukijoille sopivassa muodossa, paksulehtisenä katselukirjana. Runoissa etsitään tuulen nenää, pohditaan kolmijalkaisten menoa ja ihmetellään keijujen pyykinpesua. Humoristinen ja värikäs kuvitus on hauskaa katseltavaa loruttelun lomassa, ja siinä riittää tutkittavaa myös jo vähän isommille lapsille. Kunnaksen riemastuttava nonsense ja kielellä tanssiva rytmi lumoavat koko perheen kerta kerran jälkeen!

Apuja arkeen

kansikuva Tule mukaan, sanoi leijona.Haastavatkin arkiset tilanteet sujuvat sutjakammin loruttelun siivin. Kun päivän rutiineihin liittyviä loruja luetaan jo pienelle vauvalle, ne tulevat tutuiksi ja saattavat myöhemmin pelastaa monelta itkupotkuraivarilta. Tule mukaan, sanoi Leijona on ihanasti kuvitettu kokoelma, jossa runot on jaoteltu aiheittain, päivän touhuista tunteiden käsittelyyn. Samalta tekijäparilta on aiemmin ilmestynyt samaa sarjaa Kiitos! sanoi Leijona, johon kannattaa myös tutustua.

Kirjoittanut: Merita Ronkainen, Tampereen kaupunginkirjasto 11/2020

Suositukset

1-7 / 7
4309609
Nuotti:Ekat laulut ja lorut:2019 Nuotti
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Nuotti
4141576
Kirja:Sylisampo:2018 Kirja
Tekijä: Pulli, Elina, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3590903
Kirja:Kiitos! sanoi Leijona:2014 Kirja
Tekijä: Perkiö, Pia
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
4405767
Kirja:Pikku posetiivi:2019 Kirja
Tekijä: Helakisa, Kaarina, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4206602
Kirja:Tiitiäisen runokirja:2018 Kirja
Tekijä: Kunnas, Kirsi, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3450762
Kirja:Riimikissa kikattaa : runohetkiä pienille:2013 Kirja
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
4345442
Kirja:Tule mukaan, sanoi Leijona:2019 Kirja
Tekijä: Perkiö, Pia, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja

Kirjanmerkki-podcast

Kirjanmerkki-podcastin kuudennessa jaksossa selvitetään, minkälaista pienelle lapselle lukeminen on ja miksi se on tärkeää. Aiheesta keskustelevat 1,5-vuotiaat Miska ja Aapeli sekä Miskan äiti Nora ja Aapelin isä Teemu. Mukana myös Lukukeskuksen Emmi Jäkkö.

Lue myös nämä

1-15 / 61

Lue vauvalle

Lapsen vilkkain kielellinen kehitysvaihe alkaa jo puolen vuoden iässä. Vaikkei vauva itse vielä puhetta tuotakaan, vanhemman puheen rytmi ja äänenpainot painuvat mieleen.

Lue lapsenlapselle!

Poikkeusaikana isovanhempien yhteydenpito lapsenlapsiin voi olla haastavaa. Lapset eivät usein ole monisanaisia puhelimessa, eikä juttu ehkä luista kuten tavallisesti tavattaessa. Jotkut isovanhemmat ovat ryhtyneet lukemaan lapsenlapsilleen kirjoja videopuheluissa. Tässä muutamia vinkkejä kivoista lastenkirjoista, joissa isovanhemmat seikkailevat lasten kanssa.

Kevennä lapsesi huolireppua

Lapsuuden pitäisi olla ihanaa, huoletonta aikaa. Silti jotkut lapset ovat taipuvaisia murehtimaan asioita. Liika murehtiminen vie lapsen voimia ja aiheuttaa alakuloisuutta ja ahdistusta. Vaikka lapsen huoli kuulostaisi täysin epätodelliselta, ei huolta saa mitätöidä, vaan siitä kannattaa puhua lapsen kanssa.

Leiki ja liiku - verkkovinkkejä

Verkosta löytyy hyviä vinkkejä lasten kanssa touhuamiseen, yhteisiin kesäpuuhiin ja liikkumiseen luonnossa.

Tunnetaitoja lapsille

Pienillä lapsilla on paljon tunteita ja ne näkyvät sekä kuuluvat! Lapsen on tärkeää tietää, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Tunteista voi puhua, niihin kannattaa tutustua ja niitä voi myös oppia itse säätelemään. Yhteistä tässä esitellyille tunnetaitokirjoille on, että ne hyödyntävät positiivista psykologiaa.

Eskariin!

Mietityttääkö eskariin meno pientä viskaria? Pitäisikö esikouluun valmistautua? Lapsen kera lukiessa eskariaiheisia kirjoja aiheeseen voi tutustua turvallisesti yhdessä etukäteen ja jännityskin saattaa hälvetä.

Kun oppiminen ei suju

Kun lapsi ei opi lukemaan tai laskemaan sujuvasti, saattaa olla kyse oppimisvaikeudesta. Tärkeää on olla lapsen tukena ja kannustaa. Kaikille löytyy oma tapa oppia, mutta sinnikkyyttä se voi vaatia.

Miten pärjätä teinin kanssa?

Murrosikä on usein haastavaa aikaa sekä nuorelle että vanhemmille ja joskus koko perheelle. Näistä uusista ja uudehkoista kirjoista löydät apua siihen, miten pystyt tukemaan nuorta teini-iän kuohujen yli ja pärjäämään nuoren rinnalla haastavissa tilanteissa.

Seikkailulle lisättyyn todellisuuteen!

Viime vuosina on ilmestynyt kirjoja, joissa on lisättyä todellisuutta. Lisättyä todellisuutta tarkastellaan sovelluksella älypuhelimen tai tabletin näytöltä ja se syventää ja laajentaa lukukokemusta. Lähde yhdessä lapsen kanssa seikkailulle, jossa tarina herää eloon!

Reseptejä rauhoittumiseen

Rauhoittuminen voi joskus olla lapselle hankalaa. Usein siihen tarvitaan aikuisen apua. Lapsen rauhoittumistaitoja voi kehittää myös mindfulness-menetelmillä, joita on kehitetty lapsillekin.

Hassutellaan!

Aina ei tarvitse olla järkevää tekemistä, välillä voi vähän löysätä pipoa ja tehdä koko perheellä kaikkea hauskaa! Täältä löydät kivoja sanaleikkejä, kuva-arvoituksia ja hauskoja pelejä sekä leikkejä.

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Meille tulee vauva!

Uusi sisarus on lapselle suuri muutos. Vauvan tulo saattaa aiheuttaa lapselle ilon lisäksi pelkoa, mustasukkaisuutta ja lukuisia muitakin tunteita. Näiden kirjojen avulla voi käsitellä lapsen tuntoja uudesta vauvasta.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu