Eskariin!

Mietityttääkö eskariin meno pientä viskaria? Pitäisikö esikouluun valmistautua? Lapsen kera lukiessa eskariaiheisia kirjoja aiheeseen voi tutustua turvallisesti yhdessä etukäteen ja jännityskin saattaa hälvetä.

Viskarin kirja

Viskarin kirja – Tervetuloa eskariin!
Viskarin kirja avaa eskarin ovet lapsille ja tutustuttaa hauskalla tavalla siellä opittaviin taitoihin. Kirjassa käsitellään muiden muassa värejä, lukuja, muotoja, vastakohtia ja vuodenaikoja. Lapsen eskarijännitystä voi helpottaa, kun hän huomaa osaavansa jo monia kirjan asioita.

Sadan asteen eskarikuumeSadan asteen eskarikuume
Sara ei haluaisi mennä eskariin, kun Api-Nallellakin vielä sattuu olemaan kuumetta. Äiti vain ei ehdi kuunnella Saran selityksiä, hänellä on kiire töihin. Onneksi kiire jää eskarin oven taakse. Jokainen oppii ajallaan lukemaan ja kuorimaan perunat, ja sitten kelpaa mennä vaikka presidentin kutsuille!

 Onni-poika menee eskariinOnni-Poika menee eskariin
Kesä alkaa olla lopuillaan ja kohta Onnilla alkaa eskari. Ensimmäisenä aamuna Onnia jännittää enemmän kuin koskaan. Onneksi isällä on hyvä lääke eskarijännitykseen. Koko perhe on mukana saattamassa Onnia. Eskarin ovella näkyy monia tuttuja kasvoja, ja siellä on toinenkin poika nimeltä Onni.


Prinsessa Rämäpää ja vessasanatPrinsessa Rämäpää ja vessasanat
Prinsessa Rämäpää jännittää ekaa eskaripäivää niin, että pää on täynnä pelkkiä vessasanoja. Ensimmäinen eskaripäivä menee pieleen, mutta onneksi hänellä on käytössään taikavoimia - ja rutkasti mielikuvitusta! Seuraava päivä eskarissa käynnistyykin jo huomattavasti paremmin, eikä Rämäpää enää haluakaan paeta Afrikkaan.

Veera Virtanen ja esikouluVeera virtanen ja esikoulu
Virtasen perheen esikoisen, Veeran, on aika lähteä esikouluun. Veera uskoo pärjäävänsä eskarissa mainiosti, osaahan hän jo valmiiksi monta tärkeää asiaa. Mutta kuinka ollakaan, heti ensimmäisessä tehtävässä Veeralle sattuu kömmähdys ja porukan rääväsuu ottaa hänet silmätikukseen. Eivätkä vastoinkäymiset siihen lopu. Koko eskari tuntuu Veerasta jo ihan surkealta paikalta, kunnes osat vaihtuvat ja Veera pääsee näyttämään, mihin pystyy!

Karoliina eskarissaKaroliina eskarissa
Karoliina saa vihdoinkin aloittaa Ruusutarhan esikoulun. Onneksi melkein kaikki muut Kissankellot-ryhmän eskarilaiset ovat jo päiväkodista tuttuja. Karoliinan villin mielikuvituksen ansiosta kenelläkään ei ole eskarissa tylsää. Karoliinan tarhatossut muuttuvat käden käänteessä noidutuiksi, ja luistimetkin järjestävät hassunkurisen yllätyksen.


Miina ja Manu esikoulussaMiina ja Manu esikoulussa
Eskarissa on tutustumispäivä. Miina ja Manu ystävineen lähtevät selvittämään, mitä kaikkea esikoulussa tehdään. Kissasisarukset saavatkin huomata, että oppiminen leikin avulla on lystikästä puuhaa! Lisäksi Manu paljastuu oikeaksi matikkaneroksi!


Mintun esikoulukirjaMintun esikoulukirja
Kun on ensimmäinen eskaripäivä Minttua jännittää niin, että mahaan sattuu. Onneksi nallen saa ottaa mukaan eskariin. Janne-opettaja tuntuu mukavalta ja päivän aikana tehdään vaikka mitä kivaa. Mitään ei tarvitse osata valmiiksi. Seuraavana aamuna Minttua ei jännitä yhtään; hän tietää, että eskarissa on hirmu kivaa!

Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto 3/2020
 

Suositellut teokset

1-8 / 8
3883962
Kirja:Onni-poika menee eskariin:2016 Kirja
Tekijä: Pelliccioni, Sanna, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4190355
Kirja:Miina ja Manu esikoulussa:2018:24. uudistettu painos. Kirja
Tekijä: Teutori, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4129618
Kirja:Viskarin kirja : tervetuloa esikouluun!:2018 Kirja
Tekijä: Brooks, Felicity, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4424693
Kirja:Prinsessa Rämäpää ja vessasanat:2019 Kirja
Tekijä: Hirvonen, Elina, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3415857
Kirja:Veera Virtanen ja esikoulu:2013 Kirja
Tekijä: Kanto, Anneli
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
3343169
Kirja:Sadan asteen eskarikuume:2012 Kirja
Tekijä: Hirvonen, Hannu
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
320693
Kirja:Mintun esikoulukirja:1997 Kirja
Tekijä: Harjanne, Maikki
Vuosi: 1997
Aineistolaji: Kirja
3662003
Kirja:Karoliina eskarissa:2015 Kirja
Tekijä: Kallioniemi, Tuula, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja

Kirjanmerkki-podcast

Kirjanmerkki-podcastin kuudennessa jaksossa selvitetään, minkälaista pienelle lapselle lukeminen on ja miksi se on tärkeää. Aiheesta keskustelevat 1,5-vuotiaat Miska ja Aapeli sekä Miskan äiti Nora ja Aapelin isä Teemu. Mukana myös Lukukeskuksen Emmi Jäkkö.

Lue myös nämä

1-15 / 56

Eskariin!

Mietityttääkö eskariin meno pientä viskaria? Pitäisikö esikouluun valmistautua? Lapsen kera lukiessa eskariaiheisia kirjoja aiheeseen voi tutustua turvallisesti yhdessä etukäteen ja jännityskin saattaa hälvetä.

Puuhaillaan yhdessä!

Lapsista on hauskaa puuhailla yhdessä vanhempien kanssa. Kesällä siihen on yleensä kosolti aikaa ja mahdollisuuksia. Täältä vinkit hauskimpiin puuhiin, joita voi harrastaa yhdessä koko perheen kanssa!

Kun oppiminen ei suju

Kun lapsi ei opi lukemaan tai laskemaan sujuvasti, saattaa olla kyse oppimisvaikeudesta. Tärkeää on olla lapsen tukena ja kannustaa. Kaikille löytyy oma tapa oppia, mutta sinnikkyyttä se voi vaatia.

Miten pärjätä teinin kanssa?

Murrosikä on usein haastavaa aikaa sekä nuorelle että vanhemmille ja joskus koko perheelle. Näistä uusista ja uudehkoista kirjoista löydät apua siihen, miten pystyt tukemaan nuorta teini-iän kuohujen yli ja pärjäämään nuoren rinnalla haastavissa tilanteissa.

Seikkailulle lisättyyn todellisuuteen!

Viime vuosina on ilmestynyt kirjoja, joissa on lisättyä todellisuutta. Lisättyä todellisuutta tarkastellaan sovelluksella älypuhelimen tai tabletin näytöltä ja se syventää ja laajentaa lukukokemusta. Lähde yhdessä lapsen kanssa seikkailulle, jossa tarina herää eloon!

Reseptejä rauhoittumiseen

Rauhoittuminen voi joskus olla lapselle hankalaa. Usein siihen tarvitaan aikuisen apua. Lapsen rauhoittumistaitoja voi kehittää myös mindfulness-menetelmillä, joita on kehitetty lapsillekin.

Hassutellaan!

Aina ei tarvitse olla järkevää tekemistä, välillä voi vähän löysätä pipoa ja tehdä koko perheellä kaikkea hauskaa! Täältä löydät kivoja sanaleikkejä, kuva-arvoituksia ja hauskoja pelejä sekä leikkejä.

Meille tulee vauva!

Uusi sisarus on lapselle suuri muutos. Vauvan tulo saattaa aiheuttaa lapselle ilon lisäksi pelkoa, mustasukkaisuutta ja lukuisia muitakin tunteita. Näiden kirjojen avulla voi käsitellä lapsen tuntoja uudesta vauvasta.

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Vapaaksi stereotypioista - kirjoja nuorille

Nuortenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja erilaisuudesta

Musiikkia vauvaperheille

Loru-, laulukirja- ja cd-levysuositukset vauvaperheille

Lue lapselle

Neuvolaesitteen lukusuosituksia ääneenlukemiseen.

Loruleikkejä vauvalle

Jo ihan pienelle vauvalle voi ja kannattaa lorutella.