Vanhemmille Vanhemmille

Meille tulee vauva!

Uusi sisarus on lapselle suuri muutos. Vauvan tulo saattaa aiheuttaa lapselle ilon lisäksi pelkoa, mustasukkaisuutta ja lukuisia muitakin tunteita. Näiden kirjojen avulla voi käsitellä lapsen tuntoja uudesta vauvasta.

Kun kolmesta tulee neljäKun kolmesta tulee neljä
Mitä perheessä tapahtuu, kun toinen lapsi syntyy? Voiko molempia lapsia rakastaa yhtä paljon? Mitä tehdä, kun esikoinen on mustasukkainen? Miten vanhemmat voivat olla rakentamassa hyvää sisarussuhdetta? Miten vaalia parisuhdetta ja saada arki rullaamaan mahdollisimman hyvin? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen kirjassa Kun kolmesta tulee neljä.

Puppe saa pikkusiskonPuppe saa pikkusiskon
Tämä kirja on suunnattu aika pikkuisille isoveljille ja -siskoille. Pikkusisko Pipsa tuo tullessaan lahjan myös Pupelle ja Puppe etsii Pipsalle sopivia leluja. Pipsaa etsitään luukkujen takaa ja jahdataan, kun se vie Pupen lelun. Pipsan tulo perheeseen on Pupestakin kaiken kaikkiaan hauska asia.

Milloin vauva tuleeMilloin vauva tulee?
Koska vauva syntyy? Mikä vauvan nimeksi tulee? Mikä vauvasta tulee isona? Päivä päivältä, hetki hetkeltä ja kysymys kysymykseltä vauvan saapuminen on lähempänä ja lähempänä. Kirjassa kerrotaan vauvan odotuksesta isoveljen ja äidin näkökulmasta, mutta viehättävä tarina sopii luettavaksi kaikille perheille, joihin on tulossa pikkuinen.

Onni-pojasta tulee isoveliOnni-pojasta tulee isoveli
Onni-poika on kovasti mukana vauvan odotuksessa. Myös vauvan synnyttyä Onni auttaa hienosti vauvan hoidossa. Silti välillä tuntuu kurjalta, kun äiti on kiinni vauvassa. Tuntuu ihanalta, kun äiti lähtee Onnin kanssa kahdestaan uimahalliin. Sen jälkeen vauvan luokse on taas mukava palata.

Kun minusta tuli isoveliKun minusta tuli isoveli
Pikku Karhu on innoissaan, kun perheeseen syntyy vauva, uusi leikkikaveri! Mutta kun vauva saapuu kotiin, Pikku Karhu pöllämystyy: vauva ei osaakaan leikkiä! Se vain nukkuu, itkee, haisee ja viuhtoo jaloillaan. Äidillä ja isällä ei tunnu olevan enää aikaa Pikku Karhulle, kun niiden pitää hoitaa ja helliä vauvaa. Paikka äidin sylissä on varattu. Kaikki on erilaista kuin ennen. Sitten Pikku Karhu huomaa, miten pieni, pehmoinen ja avuton vauva on. Sehän tarvitsee isoveljeä! Pikku Karhu huomaa myös, ettei äidin ja isän rakkaus ole vähentynyt ripaustakaan.

Pikkukani ja uudet vauvatPikkukani ja uudet vauvat
Pikkukani ilahtuu kuullessaan, että perheeseen syntyy vauva. Kaikkien yllätykseksi vauvoja tuleekin kolme! Pikkukani auttaa parhaansa mukaan vauvojen hoidossa. Kaikki ei kuitenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan, kun vauvat eivät osaakaan vielä leikkiä. Lisäksi tuntuu, että äiti ja isä eivät enää välitä pikkukanista. Se ei silti taida pitää paikkaansa ja lisäksi tuntuu ihanalta, kun kanivauvat kiintyvät pikkukaniin.

Rakastan sinua, pikkusisko!Rakastan sinua, pikkusisko!
Pompo tuntee olevansa maatilan onnekkain kananpoikanen – se on äitinsä ainokainen! Järkytys onkin suuri, kun Pompo huomaa, että hänen äitinsä hautoo munaa. Pompo ei haluaisi pikkusiskoa, ja koettaa päästä munasta eroon, kun äiti uskoo munan hänelle vahdittavaksi. Muna tippuu Pompolta ja halkeaa – jolloin pikkusisko kuoriutuu. Vaikka pikkuinen on ihan mahdoton, niin Pompo rakastaa sitä ja on ylpeä saadessaan olla sen isoveli.

Ellasta tulee isosiskoEllasta tulee isosisko
Ella on kauhuissaan, kun saa kuulla, että perheeseen tulee vauva. Hän ei halua vauvaa ja kun se lopulta syntyy, hän toivoo, että se voitaisiin vaihtaa. Kuitenkin Ella alkaa tottua nopeasti pikkuveljeen ja jopa pitää hänestä, ainakin välillä.

Eetu ja ruma RusinaEetu ja ruma Rusina
Kun Eetun perheeseen saapuu uusi tulokas, pikkusisko Rusina, se hypnotisoi äidin ja isän, huutaa yöt ja rikkoo parhaat lelut. Eetu koittaa olla kiltti, mutta kun kuukaudet kuluvat, hänen taakseen kasvaa ilkeä varjo. Tämä kirja on suunnattu vähän isommille lapsille. Siinä on hauskaa huumoria, loistava kuvitus ja tietenkin onnellinen loppu.


Teksti: Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto 1/2019

Suositellut teokset

1-9 / 9
3675684
Kirja:Rakastan sinua, pikkusisko!:2014
Tekijä: Huet-Gomez, Christelle, kirjoittaja
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
3564016
Kirja:Milloin vauva tulee?:2014
Tekijä: Burningham, John
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
874900
Kirja:Onni-pojasta tulee isoveli:2009
Tekijä: Pelliccioni, Sanna
Vuosi: 2009
Aineistolaji: Kirja
865268
Kirja:Ellasta tulee isosisko:2009
Tekijä: Rieckhoff, Sibylle
Vuosi: 2009
Aineistolaji: Kirja
194083
Kirja:Puppe saa pikkusiskon:1989
Tekijä: Hill, Eric
Vuosi: 1989
Aineistolaji: Kirja
3205697
Kirja:Pikkukani ja uudet vauvat:2012
Tekijä: Horse, Harry
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
3413372
Kirja:Kun kolmesta tulee neljä : opas toisen lapsen saaville perheille:2013:1. p.
Tekijä: Laajasalo, Taina
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
3406569
Kirja:Eetu ja ruma Rusina:2013
Tekijä: Rekola, Teija
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
3675563
Kirja:Kun minusta tuli isoveli:2015
Tekijä: Leblanc, Catherine, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja

Kirjanmerkki-podcast Kirjanmerkki-podcast

Kirjanmerkki-podcastin kuudennessa jaksossa selvitetään, minkälaista pienelle lapselle lukeminen on ja miksi se on tärkeää. Aiheesta keskustelevat 1,5-vuotiaat Miska ja Aapeli sekä Miskan äiti Nora ja Aapelin isä Teemu. Mukana myös Lukukeskuksen Emmi Jäkkö.

Lukukoirat Lukukoirat

Lue myös nämä

1-15 / 49

Meille tulee vauva!

Uusi sisarus on lapselle suuri muutos. Vauvan tulo saattaa aiheuttaa lapselle ilon lisäksi pelkoa, mustasukkaisuutta ja lukuisia muitakin tunteita. Näiden kirjojen avulla voi käsitellä lapsen tuntoja uudesta vauvasta.

Lue lapselle

Neuvolaesitteen lukusuosituksia ääneenlukemiseen.

Loruleikkejä vauvalle

Jo ihan pienelle vauvalle voi ja kannattaa lorutella.

Iltasatu kutsuu - päivän paras hetki koittaa

Onko iltakirjan lukutuokio unohtunut? Palataan siis hyvään tapaan rauhoittua illalla lapsen nukkumaanmenon  aikaan!

Lastenkirjaklassikkoja ääneen luettavaksi

Nyt on hyvä aika perheen yhteisiin lukuhetkiin! Uutuuskirjojen ohessa kannattaa muistaa vanhoja kunnon klassikkoja, joita löytyy ainakin kirjastoista.

Perheen pienimmille sanoja, kuvia, ääntä!

Näiden hauskojen ja värikkäiden kirjojen avulla innostat lasta puhumaan, tunnistamaan asioita, esineitä ja käsitteitä sekä samalla löytämään kirjojen viehätyksen.

Seksuaalinen suuntautuminen ja sateenkaariperheet

Lastenkirjoja seksuaalisesta suuntautumisesta ja sateenkaariperheistä. Kuuluu artikkelisarjaan Vapaaksi stereotypioista.

Vapaaksi sukupuolittuneista stereotypioista

Lastenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta. Kuuluu artikkelisarjaan Vapaaksi stereotypioista.

Erilaisuus

Lastenkirjoja erilaisuudesta. Kuuluu artikkelisarjaan Vapaaksi stereotypioista.

Vapaaksi stereotypioista - kirjoja nuorille

Nuortenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja erilaisuudesta

Mennään mummolaan!

Isovanhempia on moneen lähtöön. Jotkut ovat paljon läsnä perheen arjessa, toiset syystä tai toisesta eivät. Jotkut ovat virkkuja ja toisilla ei enää muisti pelaa. Isovanhemmilta saattaa saada erityishuomiota ja jopa hemmottelua. Monelle mummola on ensimmäinen yökyläilypaikka ilman omia vanhempia.

Kuinka rohkaista arkaa lasta

Jotkut lapset ovat luonnostaan ujoja. Ujoudessa ei ole mitään vikaa, eikä lasta pidä pyrkiä muuttamaan toisenlaiseksi. Silti joskus hyvät neuvot ovat kalliit, kun lapsi sulkeutuu tai jumittaa jännittämissään tilanteissa. Täältä saat vinkkejä, miten rohkaista arkaa lasta niin, että hän saa tuntea olevansa arvokas ja hyväksytty sellaisena kuin on.

Kaveritaitoja pienille

Ystävyys edellyttää kaveritaitoja ja jokainen joutuu opettelemaan niitä lapsuudessaan. Tästä jutusta löydät kirjavinkkejä, joista voit saada apua lapsesi kaveritaitojen kehittymisen tukemiseen.

Päästä luovuus irti!

Luovuus on olennainen kyky tämän päivän muuttuvassa maailmassa, jossa vanhat ratkaisut harvoin toimivat sellaisenaan. Lapsen luovuus ei aina synny luonnostaan. On luotava ilmapiiri, joka sallii luovuuden ja annettava luovuudelle tilaa ja välineitä. Tärkeintä on, että lapsen antaa kokeilla ja tehdä itse, vaikka sotkua syntyisikin.

10 vuoden 2017 satu- ja runokirjaa

Onko vaikea keksiä mitä yhdessä luettaisiin? Vuonna 2017 satu- ja runohyllyihin ilmestyi monta hienoa teosta yhteisiin lukuhetkiin. Katso mitkä kymmenen kirjaa erottuivat edukseen!