Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

Tutustu kymmeneen hauskaan, koskettavaan ja jännittävään teokseen! Esiteltyjen kirjojen lisäksi viime vuonna ilmestyi paljon kivoja lastenkirjoja, kysy lisää lukuvinkkejä kirjastosta!

Teoksen kansikuvaBagge, Tapani: Aavehevosen arvoitus

Aavehevosen arvoitus aloittaa uuden Apassit-lastendekkarisarjan. Kirjat sijoittuvat 1910-luvulle ja ensimmäinen osa Helsinkiin, jossa tapahtuu erikoinen myymälävarkauksien sarja. Tekijästä ei ole mitään johtolankoja, mutta jokaiseen rikokseen liittyy havaintojen mukaan kavioiden kopsetta. Neljä kaverusta, Heikki, Erik, Otto ja Samuli, perustaa salaseura Apassit, jonka ensimmäisenä tehtävänä on selvittää kuka myymälävarkauksien takana on, ja kuinka traagisesti laivaonnettomuudessa kuollut Aavehevonen niihin liittyy.

Teoksen kansikuvaDougherty, John: Hajupommi & Ketsuppinaama ja mälsät mäyrät

Hajupommi ja Ketsuppinaama -sarjan kirjat ovat täyttä kreisihuumoria. Koskaan ei voi tietää mitä seuraavaksi tapahtuu tai keitä tulee vastaan. Isoveli Hajupommin säästöpossusta on kadonnut kymppi ja hän syyttää varkaudesta siskoaan Ketsuppinaamaa, joka vannoo syyttömyyttään. Yhdessä he päättelevät, että rahan ovat varmastikin varastaneet mäyrät, sillä mäyrät tekevät kaikkea muutakin mälsää kuten kaatavat roskiksia, säikyttelevät kanoja ja ajavat liian lujaa. Sisarukset lähtevät mäyrien perään hakemaan varastettua kymppiä takaisin, ja matkallaan he kohtaavat mitä omituisempia hahmoja: Kuningas Hammasharja Kärpän, Malcolm Kissan, Eric-ostoskärryn ja paljon paljon muita.

Teoksen kansikuvaHai, Magdalena: Painajaispuoti ja kamala kutituspulveri

Ninni haluaisi eniten maailmassa uuden polkupyörän, mutta valitettavasti hänen rahansa riittävät vain jäätelötötteröön. Kun Ninni näkee Painajaispuodin ikkunassa ilmoituksen ”Apua tarvitaan” hän päättää pestautua puotiin aputytöksi ja siten tienata pyörärahat. Mutta mitä ihmettä: puodissa kauppias kiemurtelee lattialla naurun kourissa eikä saa naurultaan sanaa suustaan. Ninnille selviää että kauppias on saanut päälleen kutituspulveria ja ainoastaan vastalääke voi pysäyttää naurun. Jännittävä ja hauska helppolukuinen kummitustarina alakoulun ensimmäisiä luokkia käyville.

Teoksen kansikuvaJalo, Merja ja Marvi: Olivia ja onnentähti

Uuden helppolukuisen Onnenkepparit-sarjan aloittava Olivia ja onnentähti on kiva tarina Olivia-tytöstä, joka on kovin allerginen hevosille. Hänen paras ystävänsä Valpuri taas on heppatyttö, ja niin Olivia viettääkin usein pitkiä päiviä talleilla katsellen aidan vierellä, kun Valpuri ratsastaa. Onneksi Olivia keksii keinon, kuinka myös ilman oikeita hevosia voi päästä ratsastamaan ja aloittaa keppariharrastuksen!

Teoksen kansikuvaLähde, Petja: Surunsyömä

10-vuotiaan Pentin äiti on kuollut muutama kuukausi sitten. Pentti on surun murtama, mutta ymmärtänyt kuitenkin, että elämä isän kanssa jatkuu. Pentin isä sen sijaan on sairastunut Surunsyömään, jonka oireisiin kuuluu mm. mumina, ulina, hiljaisuus ja laahustava askellus. Pentti tietää, että seuraava askel Surunsyömässä on muuttua zombieksi, ja sitä Pentti ei voi sallia. Hän päättää pelastaa isänsä. Synkästä pohjavireestään huolimatta kirjassa on paljon myös huumoria, eikä Pentin ja isän tulevaisuus kirjan lopussa näytä lainakaan toivottomalta. Kirja voitti vuoden 2019 Arvid Lydecken palkinnon.

Teoksen kansikuvaMontefiore, Santa: Lontoon kuninkaalliset kanit

Pentueen pienin ja pelokkain, kierosilmäinen Sulo-kani joutuu vaaralliseen seikkailuun kuultuaan vahingossa rottien katalasta suunnitelmasta iskeä Lontooseen, Buckinghamin palatsiin. Vanha ja viisas Horatio-kani käskee Sulon lähteä heti Lontooseen, etsiä Lontoon kuninkaalliset kanit ja estää rottien suunnitelmat. Sulolle, joka ei ole koskaan poistunut kotimetsästään, tämä on hänen elämänsä seikkailu. Sopii hienosti ääneenlukukirjaksi kotona tai koulussa.

Teoksen kansikuvaReeve, Philip: Shen ja mopsit

Shen on messipoikana Onnentähti-nimisellä laivalla kun tosi talvi iskee. Laiva jäätyy aaltoihin ja alkaa uhkaavasti ratkeilla liitoksistaan. Muu miehistö pelastaa itsensä moottorikelkalla jäitä pitkin, mutta Shen on hyväsydäminen ja päättää pelastaa myös laivassa lastina olevat 66 mopsia. Siis 66 mopsia! Kuinka ihmeessä Shen ja mopsit pääsevät pois keskeltä jäätikköä ja pakoon ankaraa pakkasta?!

Teoksen kansikuvaRubin, Sarah: Näkymätön vihje

Alice Jones koodaa ja ratkoo -sarjan ensimmäinen osa Näkymätön vihje esittelee neiti etsivän jalan jäljissä kulkevan Alice Jonesin. Alice on 12-vuotias matikkanero ja erinomainen päättelijä, joka rakastaa arvoitusten selvittämistä. Kun näkymättömyyspukua suunnitellut tiedemies katoaa työhuoneestaan jälkeäkään jättämättä, päättää Alice selvittää mitä hänelle on tapahtunut.

Teoksen kansikuvaTanaka, Yoko: Mestarietsivä Peppunen

Mestarietsivä Peppunen on hyvästä päättelykyvystään tunnettu peppunaamainen etsivä. Kirja sisältää kaksi jännittävää arvoitusta, joita myös lukija pääsee ratkomaan. Hulvattomasta nimestään huolimatta, kirjan arvoitukset ovat hyvin rakennettuja ja runsas kuvitus värittää mukavasti luettua. Sisältää pieruhuumoria, mutta vain maltillisessa määrin!

Teoksen kansikuvaWalliams, David: Maailman rikkain poika

Joen isä on rikastunut huikealla keksinnöllä: Puhtopeppu-wc-paperilla, joka on toiselta puolelta kuiva ja toiselta kostea! Tämän mahtavan keksinnön avulla Joen isä on tienannut omaisuuden ja Joesta on tullut maailman rikkain poika, jolla on kaikkea mitä toivoa saattaa. Yksi asia häneltä kuitenkin puuttuu: ystävä. Koulussa, Englannin kalleimmassa yksityiskoulussa, Joea kiusataan hänen isänsä rahvaanomaisen rikastumisen vuoksi. Syntymäpäivälahjaksi Joe toivookin, että saisi vaihtaa koulua ihan tavalliseen, jossa voisi aloittaa puhtaalta pöydältä. Näin myös käy, ja aluksi kaikki vaikuttaa menevän hyvin. Joe saa ensimmäisen ystävänsä, eikä kukaan tiedä hänen olevan rikas. Mutta kuinka käy, kun Joen isä tuokin eräänä päivänä Joen kotiin unohtuneet läksyt kouluun heidän yksityishelikopterillaan, jonka kyljessä lukee PUHTOPEPPU?

Kirjoittanut: Elisa Marttinen, Tampereen kaupunginkirjasto 2/2019

Suositellut teokset

1-10 / 10
3969072
Kirja:Shen ja mopsit:2018
Tekijä: Reeve, Philip, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4221033
Kirja:Hajupommi & Ketsuppinaama ja mälsät mäyrät:2018
Tekijä: Dougherty, John, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4123769
Kirja:Maailman rikkain poika:2018
Tekijä: Walliams, David, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4138172
Kirja:Aavehevosen arvoitus:2018
Tekijä: Bagge, Tapani, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4138179
Kirja:Surunsyömä:2018
Tekijä: Lähde, Petja, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4206608
Kirja:Olivia ja Onnentähti:2018
Tekijä: Jalo, Merja, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4129603
Kirja:Näkymätön vihje:2018
Tekijä: Rubin, Sarah, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4231162
Kirja:Lontoon kuninkaalliset kanit:2018
Tekijä: Montefiore, Santa, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4206610
Kirja:Painajaispuoti ja kamala kutituspulveri:2018
Tekijä: Hai, Magdalena, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4217376
Kirja:Mestarietsivä Peppunen:2018
Tekijä: Tanaka, Yoko, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Kirjanmerkki-podcast Kirjanmerkki-podcast

Kirjanmerkki-podcastin kuudennessa jaksossa selvitetään, minkälaista pienelle lapselle lukeminen on ja miksi se on tärkeää. Aiheesta keskustelevat 1,5-vuotiaat Miska ja Aapeli sekä Miskan äiti Nora ja Aapelin isä Teemu. Mukana myös Lukukeskuksen Emmi Jäkkö.

Lukukoirat Lukukoirat

Lue myös nämä

1-15 / 53

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Vuoden 2018 nuorten tietokirjojen 6 huippua

Vuoden 2018 nuorten tietokirjat olivat raikkaita, ajankohtaisia ja täynnä kasvutarinoita. Aivan uusia teemoja nuorten tietokirjoissa olivat sukupuolen moninaisuus sekä e-urheilu, sillä näistä aiheista ei ole tullut aikaisemmin tietokirjallisuutta. Kurkkaa viime vuoden Top 6 tietokirjat!

Nuortenkirjoja vuodelta 2018

Kaksitoista lukuvinkkiä vuonna 2018 ilmestyneistä nuortenkirjoista: fantastisia ja realistisia, ohuita ja paksuja, iloisia, surullisia ja jännittäviä tarinoita. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Musiikkia vauvaperheille

Loru-, laulukirja- ja cd-levysuositukset vauvaperheille

Meille tulee vauva!

Uusi sisarus on lapselle suuri muutos. Vauvan tulo saattaa aiheuttaa lapselle ilon lisäksi pelkoa, mustasukkaisuutta ja lukuisia muitakin tunteita. Näiden kirjojen avulla voi käsitellä lapsen tuntoja uudesta vauvasta.

Lue lapselle

Neuvolaesitteen lukusuosituksia ääneenlukemiseen.

Loruleikkejä vauvalle

Jo ihan pienelle vauvalle voi ja kannattaa lorutella.

Iltasatu kutsuu - päivän paras hetki koittaa

Onko iltakirjan lukutuokio unohtunut? Palataan siis hyvään tapaan rauhoittua illalla lapsen nukkumaanmenon  aikaan!

Lastenkirjaklassikkoja ääneen luettavaksi

Nyt on hyvä aika perheen yhteisiin lukuhetkiin! Uutuuskirjojen ohessa kannattaa muistaa vanhoja kunnon klassikkoja, joita löytyy ainakin kirjastoista.

Perheen pienimmille sanoja, kuvia, ääntä!

Näiden hauskojen ja värikkäiden kirjojen avulla innostat lasta puhumaan, tunnistamaan asioita, esineitä ja käsitteitä sekä samalla löytämään kirjojen viehätyksen.

Seksuaalinen suuntautuminen ja sateenkaariperheet

Lastenkirjoja seksuaalisesta suuntautumisesta ja sateenkaariperheistä. Kuuluu artikkelisarjaan Vapaaksi stereotypioista.

Vapaaksi sukupuolittuneista stereotypioista

Lastenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta. Kuuluu artikkelisarjaan Vapaaksi stereotypioista.