Avuksi vanhemmuuteen

Lue lapsenlapselle!

Poikkeusaikana isovanhempien yhteydenpito lapsenlapsiin voi olla haastavaa. Lapset eivät usein ole monisanaisia puhelimessa, eikä juttu ehkä luista kuten tavallisesti tavattaessa. Jotkut isovanhemmat ovat ryhtyneet lukemaan lapsenlapsilleen kirjoja videopuheluissa. Tässä muutamia vinkkejä kivoista lastenkirjoista, joissa isovanhemmat seikkailevat lasten kanssa.

Mummolaan!

Kansikuva Puppe mummolassa.Eric Hill: Puppe mummolassa. Puppe pääsee mummolassa puuhaamaan kaikenlaista. Hän auttaa ukkia puutarhahommissa ja löytää äitinsä vanhan pallon. Mummolassa saa myös herkullisia keksejä!

Giles Andreae: Sinä olet aarre. Kuinka ihanaa onkaan mennä kylään mummolaan, kun saa mummon ja vaarin jakamattoman huomion! Vaikka puuhailu mummolassa on aivan arkista, päivä mummolassa on yhtä juhlaa kaikille, kun saadaan olla yhdessä!

Sanna Pellicioni: Onni-poika menee mummolaan. Vaikka mummolaan lähtö ilman äitiä tuntuu hieman haikealta, Kansikuva Onni-poika menee mummolaanon perillä hauskaa. Pappa ja Onni lähtevät yhdessä pyöräretkelle ja tekevät nuotion metsässä. Illalla saunotaan ja herkutellaan. Onni saa nukkua mummon ja papan välissä. Ja seuraavana päivänä isi jo hakeekin Onnin kotiin.

Maikki Harjanne: Minttu ja mummo. Mitä kaikkea Minttu tarvitseekaan mukaan, kun menee mummon luo neljäksi päiväksi? Ensimmäinen bussimatka yksin on jännittävä, mutta kaikki jännitys unohtuu, kun mummo on vastassa. Mummon kanssa seikkaillaan vaikka minkälaisilla mielikuvitusmatkoilla ja syödään välillä lettujakin! Myös kirjoissa Kansikuva Minttu ja mummoMinttu ja raparperivaras sekä Minttu ja kananvaljaat Minttu puuhailee yhdessä mummon kanssa.  

Kansikuva Anna ja Elvis mummolassaAulikki Miettinen: Kaisa-mummin yövieraat. Siiri-Sofiaa kiukuttaa, kun isoveli lähti hiihtolomalle serkkujen luo, eikä hän päässyt mukaan. Kuinka ollakaan, hänelle avautuu mahdollisuus päästä ystävänsä Viljamin kanssa tämän mummolaan, Kaisa mummille! Yhdessä luistellaan, hiihdetään ja herkutellaan, pukeudutaan mummin vaatteisiin ja illalla mennään vielä vaahtokylpyyn.

Maria Kuutti: Anna ja Elvis mummolassa. Jos haluat lukea lapsenlapsille jatkokertomusta, niin tässä on hauska kirja alakoulun ensimmäisillä luokilla oleville lapsille. Kun vanhemmat lähtevät lomalle Italiaan, Anna ja Ilari menevät siksi aikaa mummon luo. Onneksi Annan Elvis-ystävä pääsee mukaan. Viikon aikana kerkeää tapahtua monenmoista, kun mummo järjestää ohjelmaa.

Pia Perkiö: Mummon kulta. Tästä kirjasta löytyy ihania hellittelyrunoja mummon ja miksei vaarinkin mussukalle.

Vaarin kanssa

Kansikuva Muttinen ja vaariAnna Krogerus: Muttinen ja vaari. Kun Muttisen äiti lähtee aamulla seminaariin alkaa Muttisen ja vaarin päivä kaksin. Muttinen ja vaari leikkivät piilosta, hupsuttelevat, menevät puistoon… ja sitten äiti jo tuleekin.

Maikki Harjanne: Vanttu ja vaari. Vanttu asuu maalla vanhempiensa sekä mummon ja Okki-vaarin kanssa. Okki sanoo veistävänsä puusta matolaatikkoa onkiretkeä varten. Kun Okki ottaa päiväunet, Vanttu ajattelee yllättää hänet valmiilla matolaatikolla. Kaikki ei kuitenkaan mene Vantun suunnitelmien mukaan, mutta onneksi vaari lohduttaa.

Ian Whybrow: Mieluiten ukin luo. Ukki tulee hakemaan pikku kisua luokseen. Ja minkälainen paikka ukkila onkaanKansikuva Mieluiten ukin luo – oikea majakka! Jo pelkkä matka majakalle on seikkailu ja saarella vasta hienoa onkin!

Elizabeth Dale: Jennin ja vaarin yllätyskakku. Kun Jenni ryhtyy leipomaan vaarin kanssa porkkanakakkua äidin syntymäpäiväyllätykseksi, menee moni asia pieleen. Hauskaa heillä silti on ja äitikin saa yllätyksensä, vaikkakin toisenlaisen mitä Jenni ja vaari olivat alun perin suunnitelleet.

Kansikuva Jennin ja vaarin yllätyskakkuMaria Kuutti: Anna ja Elvis ja verraton vaari. Tässä alakoulun ekoja luokkia käyville lapsille suunnatussa kirjassa Anna menee ystävänsä Elviksen kylään. Elviksen vanhemmat eivät juuri ehdi olla lasten kanssa, mutta onneksi lapset saavat seuraa Elviksen vaarista, joka onkin melkoinen tapaus!

Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto 10/2020

Suositukset

1-10 / 14
4129580
Kirja:Minttu ja kananvaljaat:2018 Kirja
Tekijä: Harjanne, Maikki, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4405763
Kirja:Minttu ja raparperivaras:2019 Kirja
Tekijä: Harjanne, Maikki, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3822877
Kirja:Anna ja Elvis ja verraton vaari:2016 Kirja
Tekijä: Kuutti, Maria, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3675157
Kirja:Anna ja Elvis mummolassa:2015 Kirja
Tekijä: Kuutti, Maria, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3343214
Kirja:Jennin ja vaarin yllätyskakku:2012 Kirja
Tekijä: Dale, Elizabeth
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
3081751
Kirja:Kaisa-mummin yövieraat:2011:[Uusi p.]. Kirja
Tekijä: Miettinen, Aulikki
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
3125665
Kirja:Vanttu ja vaari:2011:[Uusi p.]. Kirja
Tekijä: Harjanne, Maikki
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
847876
Kirja:Mummon kulta : hellittelyrunoja pienille:2008 Kirja
Tekijä: Perkiö, Pia
Vuosi: 2008
Aineistolaji: Kirja
589007
Kirja:Mieluiten ukin luo:2003 Kirja
Tekijä: Whybrow, Ian
Vuosi: 2003
Aineistolaji: Kirja
4556845
Kirja:Muttinen ja vaari:2020 Kirja
Tekijä: Krogerus, Anna, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja

Kirjanmerkki-podcast

Kirjanmerkki-podcastin kuudennessa jaksossa selvitetään, minkälaista pienelle lapselle lukeminen on ja miksi se on tärkeää. Aiheesta keskustelevat 1,5-vuotiaat Miska ja Aapeli sekä Miskan äiti Nora ja Aapelin isä Teemu. Mukana myös Lukukeskuksen Emmi Jäkkö.

Lue myös nämä

1-15 / 60

Lue lapsenlapselle!

Poikkeusaikana isovanhempien yhteydenpito lapsenlapsiin voi olla haastavaa. Lapset eivät usein ole monisanaisia puhelimessa, eikä juttu ehkä luista kuten tavallisesti tavattaessa. Jotkut isovanhemmat ovat ryhtyneet lukemaan lapsenlapsilleen kirjoja videopuheluissa. Tässä muutamia vinkkejä kivoista lastenkirjoista, joissa isovanhemmat seikkailevat lasten kanssa.

Kevennä lapsesi huolireppua

Lapsuuden pitäisi olla ihanaa, huoletonta aikaa. Silti jotkut lapset ovat taipuvaisia murehtimaan asioita. Liika murehtiminen vie lapsen voimia ja aiheuttaa alakuloisuutta ja ahdistusta. Vaikka lapsen huoli kuulostaisi täysin epätodelliselta, ei huolta saa mitätöidä, vaan siitä kannattaa puhua lapsen kanssa.

Leiki ja liiku - verkkovinkkejä

Verkosta löytyy hyviä vinkkejä lasten kanssa touhuamiseen, yhteisiin kesäpuuhiin ja liikkumiseen luonnossa.

Tunnetaitoja lapsille

Pienillä lapsilla on paljon tunteita ja ne näkyvät sekä kuuluvat! Lapsen on tärkeää tietää, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Tunteista voi puhua, niihin kannattaa tutustua ja niitä voi myös oppia itse säätelemään. Yhteistä tässä esitellyille tunnetaitokirjoille on, että ne hyödyntävät positiivista psykologiaa.

Eskariin!

Mietityttääkö eskariin meno pientä viskaria? Pitäisikö esikouluun valmistautua? Lapsen kera lukiessa eskariaiheisia kirjoja aiheeseen voi tutustua turvallisesti yhdessä etukäteen ja jännityskin saattaa hälvetä.

Kun oppiminen ei suju

Kun lapsi ei opi lukemaan tai laskemaan sujuvasti, saattaa olla kyse oppimisvaikeudesta. Tärkeää on olla lapsen tukena ja kannustaa. Kaikille löytyy oma tapa oppia, mutta sinnikkyyttä se voi vaatia.

Miten pärjätä teinin kanssa?

Murrosikä on usein haastavaa aikaa sekä nuorelle että vanhemmille ja joskus koko perheelle. Näistä uusista ja uudehkoista kirjoista löydät apua siihen, miten pystyt tukemaan nuorta teini-iän kuohujen yli ja pärjäämään nuoren rinnalla haastavissa tilanteissa.

Seikkailulle lisättyyn todellisuuteen!

Viime vuosina on ilmestynyt kirjoja, joissa on lisättyä todellisuutta. Lisättyä todellisuutta tarkastellaan sovelluksella älypuhelimen tai tabletin näytöltä ja se syventää ja laajentaa lukukokemusta. Lähde yhdessä lapsen kanssa seikkailulle, jossa tarina herää eloon!

Reseptejä rauhoittumiseen

Rauhoittuminen voi joskus olla lapselle hankalaa. Usein siihen tarvitaan aikuisen apua. Lapsen rauhoittumistaitoja voi kehittää myös mindfulness-menetelmillä, joita on kehitetty lapsillekin.

Hassutellaan!

Aina ei tarvitse olla järkevää tekemistä, välillä voi vähän löysätä pipoa ja tehdä koko perheellä kaikkea hauskaa! Täältä löydät kivoja sanaleikkejä, kuva-arvoituksia ja hauskoja pelejä sekä leikkejä.

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Meille tulee vauva!

Uusi sisarus on lapselle suuri muutos. Vauvan tulo saattaa aiheuttaa lapselle ilon lisäksi pelkoa, mustasukkaisuutta ja lukuisia muitakin tunteita. Näiden kirjojen avulla voi käsitellä lapsen tuntoja uudesta vauvasta.

Erilaisuus

Lastenkirjoja erilaisuudesta. Kuuluu artikkelisarjaan Vapaaksi stereotypioista.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 Seuraava sivu   Viimeinen sivu