Hassutellaan!

Aina ei tarvitse olla järkevää tekemistä, välillä voi vähän löysätä pipoa ja tehdä koko perheellä kaikkea hauskaa! Täältä löydät kivoja sanaleikkejä, kuva-arvoituksia ja hauskoja pelejä sekä leikkejä.

Leikkejä

PerheriemuaPerheriemua-nimiseen kirjaan on koottu 100 vanhaa ja uutta suosikkileikkiä kaikkiin vuodenaikoihin, sisälle ja ulos. Mukana on myös askarteluohjeita, kokeita ja pikkupiloja, jotka saavat taatusti naurun raikumaan! Tekemistä löytyy pikkulapsista aina 12-vuotiaisiin saakka - ja koko perheelle.

Jos olette lähdössä matkalle, niin kannattaa tarttua Kuminaamat-kirjaan. Sieltä löytyy paljon hauskoja pelejä, leikkejä ja muuta puuhaa, joita voi toteuttaa paikallaan istuen. Paljon iloa lapsille ja hermoja lepuuttavia tuokioita aikuisille.

Hoksnokkaa

Mikä tämä on?Hoksauskerroin tarjoaa hullunhauskaa ja monipuolista aivorymistelyä isoille ja pienille koululaisille. Runsaasti kuvitetun teoksen leikinomaiset ja hassut tehtävät kutittelevat nauruhermoja ja innostavat kiinnostumaan kielestä, lukemisesta ja kirjoittamisesta. Mikä tämä on? –niminen kirja taas on täynnä hauskoja kuva-arvoituksia, joita sopivat arvuuttamaan myös alle kouluikäiset lapset.

Vitsejä

Höpö-Nasun hupsutuksetKoululaisille on tarjolla runsaasti vitsikirjoja Kilon poliisista Murjottavaan muurahaiskarhuun. Vähän pienemmille on tarkoitettu Höpö-Nasun hupsutukset. Hupsutusten lisäksi kirjasta löytyy lyhyitä hauskoja Nalle Puh –sarjakuvia ja arvoituksia.

Hauskoja pelejä

Keksi sana- peli, kuvaReuhurinteen Keksi sana-peli on tarkoitettu jo lukeville lapsille. Pelissä Käännetään kuva- ja kirjainkortti ja yritetään löytää kuvasta esine, joka alkaa kortissa olevalla kirjaimella. Hauskoissa kuvissa on tuttuja tyyppejä Tuula Kallioniemen Reuhurinne-kirjoista.

Emojito-pelin ikäsuositus on 8+. Pelissä valitaan kortti ja esitetään siinä näkyvää tunnetta. Muiden pelaajien on arvattava, mitä tunnetta yrität kanavoida.

Twister on hauska peli, jossa joudut solmuun! Twister sopii myös pienemmille pelaajille, kunhan käsitteet oikea ja vasen ovat hallussa. Pelaajat asettuvat muoviselle alustalle, jolla on erivärisiä ympyröitä. Joku arpoo värin sekä raajan, joka pitää sijoittaa arvotun värin mukaiseen ympyrään. Häviäjä on se pelaaja, jonka tasapaino pettää ensimmäisenä.

Teksti: Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto, 4/2019

Suositellut teokset

1-10 / 10
897398
Kirja:Perheriemua : 100 hauskaa leikkiä isoille ja pienille:2010
Tekijä: Lundberg, Sofia
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Kirja
3653775
Esine:Reuhurinne : Keksi sana:2014
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Esine
3525132
Esine:Twister:2011
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Esine
3819594
Kirja:Höpö-Nasun hupsutukset:2014
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
865368
Kirja:Hoksauskerroin:2009
Tekijä: Mäkinen, Pia
Vuosi: 2009
Aineistolaji: Kirja
4197380
Kirja:Murjottava muurahaiskarhu:2018
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3377648
Kirja:Mikä tämä on? : kuva-arvoituksia:2012
Tekijä: Gerlings, Rebecca
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
666356
Kirja:Kuminaamat : pelejä ja leikkejä matkalle:2004
Tekijä: Mäkinen, Pia
Vuosi: 2004
Aineistolaji: Kirja
4029926
Esine:Emojito party game:2017
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Esine

Kirjanmerkki-podcast Kirjanmerkki-podcast

Kirjanmerkki-podcastin kuudennessa jaksossa selvitetään, minkälaista pienelle lapselle lukeminen on ja miksi se on tärkeää. Aiheesta keskustelevat 1,5-vuotiaat Miska ja Aapeli sekä Miskan äiti Nora ja Aapelin isä Teemu. Mukana myös Lukukeskuksen Emmi Jäkkö.

Lukukoirat Lukukoirat

Lue myös nämä

1-15 / 54

Hassutellaan!

Aina ei tarvitse olla järkevää tekemistä, välillä voi vähän löysätä pipoa ja tehdä koko perheellä kaikkea hauskaa! Täältä löydät kivoja sanaleikkejä, kuva-arvoituksia ja hauskoja pelejä sekä leikkejä.

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Vuoden 2018 nuorten tietokirjojen 6 huippua

Vuoden 2018 nuorten tietokirjat olivat raikkaita, ajankohtaisia ja täynnä kasvutarinoita. Aivan uusia teemoja nuorten tietokirjoissa olivat sukupuolen moninaisuus sekä e-urheilu, sillä näistä aiheista ei ole tullut aikaisemmin tietokirjallisuutta. Kurkkaa viime vuoden Top 6 tietokirjat!

Nuortenkirjoja vuodelta 2018

Kaksitoista lukuvinkkiä vuonna 2018 ilmestyneistä nuortenkirjoista: fantastisia ja realistisia, ohuita ja paksuja, iloisia, surullisia ja jännittäviä tarinoita. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Musiikkia vauvaperheille

Loru-, laulukirja- ja cd-levysuositukset vauvaperheille

Meille tulee vauva!

Uusi sisarus on lapselle suuri muutos. Vauvan tulo saattaa aiheuttaa lapselle ilon lisäksi pelkoa, mustasukkaisuutta ja lukuisia muitakin tunteita. Näiden kirjojen avulla voi käsitellä lapsen tuntoja uudesta vauvasta.

Lue lapselle

Neuvolaesitteen lukusuosituksia ääneenlukemiseen.

Loruleikkejä vauvalle

Jo ihan pienelle vauvalle voi ja kannattaa lorutella.

Iltasatu kutsuu - päivän paras hetki koittaa

Onko iltakirjan lukutuokio unohtunut? Palataan siis hyvään tapaan rauhoittua illalla lapsen nukkumaanmenon  aikaan!

Lastenkirjaklassikkoja ääneen luettavaksi

Nyt on hyvä aika perheen yhteisiin lukuhetkiin! Uutuuskirjojen ohessa kannattaa muistaa vanhoja kunnon klassikkoja, joita löytyy ainakin kirjastoista.

Perheen pienimmille sanoja, kuvia, ääntä!

Näiden hauskojen ja värikkäiden kirjojen avulla innostat lasta puhumaan, tunnistamaan asioita, esineitä ja käsitteitä sekä samalla löytämään kirjojen viehätyksen.

Seksuaalinen suuntautuminen ja sateenkaariperheet

Lastenkirjoja seksuaalisesta suuntautumisesta ja sateenkaariperheistä. Kuuluu artikkelisarjaan Vapaaksi stereotypioista.