Lapsi ja aikuinen tutkivat kierrätystavaroita

Vanhemmille

Avuksi vanhemmuuteen

Pidetään huolta luonnosta!

Pienenkin lapsen kanssa voi keskustella ympäristöasioista. Pienelle kannattaa puhua toiveikkaasti ja myönteisesti ympäristöongelmien ratkaisuista. Ei ole tarkoitus tuottaa ahdistusta, vaan antaa konkreettisia välineitä siihen, miten jokainen voi suojella ympäristöä. Pienikin voi olla sankari!

Kierrätystä

Fiian kimpsut ja kampsut kansikuvaTavaraa on monissa lapsiperheessä riesaksi asti. Fiian kimpsut ja kampsut -kirjan päähenkilöllä Fiialla on tavaraan mutkaton suhtautuminen. Kaikkea ei tarvitse ostaa, eikä ainakaan uutena. Rikki menneen takin voi korjata ja tyhjistä ketsuppipulloista valmistuu tehtaassa siivousvälineitä. Synttärisankarille voi antaa myös aineettoman lahjan.


Kaikki kiertoon kansikuvaKun siili ystävineen lähtee uuteen jätekeskukseen kirjassa Kaikki kiertoon - siilin vihreä päivä, selviää heille monenmoista asiaa kierrätyksestä. Mitäköhän vanhoista renkaista syntyy? Entä millä tavalla kotien lämmitys liittyy jätteisiin? Voisikohan ystävysten autokin kulkea biokaasulla?

 

 

Elsa & Lauri kierrättävät kansikuvaElsa ja Lauri ovat intoa täynnä; he saavat omat huoneet! Ensin käydään läpi vanhat tavarat ja viedään tarpeettomat kirppikselle. Kierrätyskeskuksesta lähdetään etsimään lapsille uudet sängyt ja Elsalle kirjoituspöytää. Vanha kerrossänkykin menee kaupaksi sitä tarvitseville. Elsa ja Lauri kierrättävät -kirjan lopussa annetaan vinkkejä lapsiperheen kestävään arkeen sekä helppoja ideoita kierrätysaskarteluun.

Kuka vei roskat kansikuvaKirjassa Kuka vei roskat? Akseli ja Anni lainaavat salaa isän dronea, he joutuvat kiipeliin. Drone tippuu jäteastiaan ja roska-auto vie sen mennessään. Dronea jäljittäessään lapsille selviää, mitä kierrätykseen viedyille jätteille oikein tapahtuu. Hauskan tarinan ohessa lapsi saa paljon tietoa kierrätyksestä ja kiertotaloudesta.

 

Pieni suuri sankari

Rohkea tyttö ja jättiläiset kansikuvaRuotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin tarina on innoittajana kahdessa tuoreessa lastenkirjassa. Kotimme on tulessa on kertomus siitä, miten Gretasta tuli aktivisti ja mitä sitten tapahtui. Rohkea tyttö ja jättiläiset taas on satu siitä miten pieni tyttö pelastaa maailman jättiläisiltä. Lapselle on hienoa kuulla, että pienikin on tärkeä ja voi saada aikaan suuren muutoksen.

 

 

Tietoa ympäristönsuojelusta pienille

100 asiaa maapallon pelastamisesta kansikuvaMuutaman viime vuoden aikana on ilmestynyt runsaasti lapsille suunnattuja tietokirjoja ympäristösuojelusta. 100 asiaa maapallon pelastamisesta kertoo ratkaisuja ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen, luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, kestävän tulevaisuuden edistämiseen ja moneen muuhun päivänpolttavaan kysymykseen. Ihmeellinen meri –kirjassa kerrotaan merenalaisesta luonnosta ja siitä, miksi meri on niin tärkeä koko maailmalle sekä miten voimme suojella merta. Lasten merikirja taas on suomalainen teos samalla teemalla. Ihme ilmat! – Miksi ilmasto muuttuu käsittelee monipuolisesti ilmastonmuutosta ja kertoo, millä tavoin voimme ehkäistä sitä.

 

Pullervo kansikuvaPullervo – suuri kirja saimaannorpasta tutustuttaa meidät sympaattisen, mutta uhanalaisen norppamme elämään. Kirjassa kerrotaan myös, miten norppaa ja luontoa voi suojella.  

Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto 9/2021

Suositukset

Lue myös nämä

1-15 / 70

Pidetään huolta luonnosta!

Pienenkin lapsen kanssa voi keskustella ympäristöasioista. Pienelle kannattaa puhua toiveikkaasti ja myönteisesti ympäristöongelmien ratkaisuista. Ei ole tarkoitus tuottaa ahdistusta, vaan antaa konkreettisia välineitä siihen, miten jokainen voi suojella ympäristöä. Pienikin voi olla sankari!

Kirjatin perhelukudiplomi auttaa!

Kirjatin perhelukudiplomi auttaa löytämään yhdessäluettavaa

Ekalle luokalle!

Kun kouluunmeno jännittää pientä ekaluokkalaista, kannattaa lukea yhdessä koulun alkamiseen liittyviä kirjoja. Tällöin lapsi saa työstää asiaa ja samalla ehkä kysellä mieleen tulevia juttuja. Näin jännityskin monesti hälvenee tai ainakin hieman helpottaa.

Urheilu on hauskaa!

Liikunnan riemua kuvakirjoissa. 

Luontoon lapsen kanssa!

Jokaiselle tekee hyvää jättää välillä sisäleikit ja ruudut kotiin ja lähteä lähiluontoon leikkimään, liikkumaan ja seikkailemaan. Luontoretkelle ei tarvita mukaan leluja, luonnosta löytyy kaikkea hauskaa. Nappaa mukaan sopivimmat kirjavinkit luontoretkelle täältä.

Kavioiden kopsetta kuvakirjoissa

Tutustu näihin hevosaiheisiin kuvakirjoihin.

Vilman ja mummin lukulista

Vuoden 2020 hiihtolomalla meiltä jäi 6-vuotiaan tyttärentyttäreni kanssa kirja kesken. Päätin lukea kirjan puhelimessa ääneen loppuun. Sitten tuli korona ja yhteiset lukuhetket jäivät tavaksi. Niinpä olen lukenut ekaluokkalaiselle tytölle iltaisin kirjoja. Joka iltainen lukutuokio on ylläpitänyt luontevasti kiinteää suhdetta mummin ja lapsenlapsen välillä. Samalla tulee keskusteltua kirjoista, sanoista ja päivän tapahtumista. Ääneen lukeminen on helppo, halpa ja hauska tapa selättää koronan aiheuttamaa ikävää.

Kamalan ihana sisaruus

Sisarukset rikastuttavat elämää lapsuudesta aikuisuuteen ja aina vanhuuteen asti. Sisaruus kasvattaa monella tapaa. Riidoilta ei voi välttyä. On tärkeää kuitenkin muistaa sopia ja ottaa huomioon sisarusten erilaiset ominaisuudet.

Herkkuja ja höpsöttelyä

Kirjoja maistelua ja omatoista ruokailua opetteleville perheille.

Saduta lastasi

Sadutus on yksi hienoimmista suomalaisista aineettomista keksinnöistä. Se vahvistaa lapsen itsetuntoa. Sadutuksen myötä lapsi rohkaistuu ja harjaantuu myös muissa tilanteissa kertomaan ajatuksiaan ja ilmaisemaan itseään. Sadutuksessa lapselle on tärkeää huomata, että hän tulee kuulluksi ja arvostetuksi.

Lue vauvalle

Lapsen vilkkain kielellinen kehitysvaihe alkaa jo puolen vuoden iässä. Vaikkei vauva itse vielä puhetta tuotakaan, vanhemman puheen rytmi ja äänenpainot painuvat mieleen.

Lue lapsenlapselle!

Poikkeusaikana isovanhempien yhteydenpito lapsenlapsiin voi olla haastavaa. Lapset eivät usein ole monisanaisia puhelimessa, eikä juttu ehkä luista kuten tavallisesti tavattaessa. Jotkut isovanhemmat ovat ryhtyneet lukemaan lapsenlapsilleen kirjoja videopuheluissa. Tässä muutamia vinkkejä kivoista lastenkirjoista, joissa isovanhemmat seikkailevat lasten kanssa.

Kevennä lapsesi huolireppua

Lapsuuden pitäisi olla ihanaa, huoletonta aikaa. Silti jotkut lapset ovat taipuvaisia murehtimaan asioita. Liika murehtiminen vie lapsen voimia ja aiheuttaa alakuloisuutta ja ahdistusta. Vaikka lapsen huoli kuulostaisi täysin epätodelliselta, ei huolta saa mitätöidä, vaan siitä kannattaa puhua lapsen kanssa.

Leiki ja liiku - verkkovinkkejä

Verkosta löytyy hyviä vinkkejä lasten kanssa touhuamiseen, yhteisiin kesäpuuhiin ja liikkumiseen luonnossa.

Tunnetaitoja lapsille

Pienillä lapsilla on paljon tunteita ja ne näkyvät sekä kuuluvat! Lapsen on tärkeää tietää, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Tunteista voi puhua, niihin kannattaa tutustua ja niitä voi myös oppia itse säätelemään. Yhteistä tässä esitellyille tunnetaitokirjoille on, että ne hyödyntävät positiivista psykologiaa.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu