Vanhemmille Vanhemmille

Kuva: Rautateiden kuningas -peli, Terhi Huttunen

Seikkailulle lisättyyn todellisuuteen!

Viime vuosina on ilmestynyt kirjoja, joissa on lisättyä todellisuutta. Lisättyä todellisuutta tarkastellaan sovelluksella älypuhelimen tai tabletin näytöltä ja se syventää ja laajentaa lukukokemusta. Lähde yhdessä lapsen kanssa seikkailulle, jossa tarina herää eloon!

Miina ja Manu -älysatukirjat


Miina ja Manu eksyksissäMiina ja Manu -älysatukirjat ovat muuten tavallisia Miina ja Manu –kirjoja, mutta tarinaan avautuu lisäominaisuuksia Arilyn-sovelluksen avulla. Tarinan voi kuunnella tai tutustua kirjakohtaisesti vaihtuvaan lisämateriaaliin; lauluihin, videoihin ja animaatioihin. Sarjaan kuuluu jo useita Miina ja Manu -seikkailuja: Miina ja Manu eksyksissä, koulutiellä, ratsastuskoulussa, sirkuksessa ja salapoliiseina sekä Vanhan linnan salaisuus.

Jänis Veli Vikkelän villasukkasinfonia

VillasukkasinfoniaSaman tyyppinen laajennettu todellisuus kuin äskeisissä Miina ja Manu -älysatukirjoissa löytyy myös Jänis Veli Vikkelän villasukkasinfonia-nimisestä kirjasta. Tarina kertoo musiikkiin ja käsitöiden tekemiseen ihastuneesta jäniksestä, joka päättää kutoa villasukat kokonaiselle sinfoniaorkesterille.

QR-koodin lukuohjelmaa käyttämällä tarinan kuulee Eila Roineen lukemana. QR-koodien kautta löytyy myös kaksi tarinaan liittyvää laulua. Kirjan lopussa on ohjeet pedagogisen työpajan pitämiseen.

Mur, eli karhu

Mur, eli karhu

Mur, eli karhu on ihastuttava kertomus unettomuudesta, identiteetistä ja itsensä hyväksymisestä. Tämä Kaisa Happosen ja Anne Vaskon kirja palkittiin vuonna 2017 Bolognan lastenkirjamessuilla vuoden parhaana lisätyn todellisuuden digituotteena. Sovellus tuo hauskan lisän lukukokemukseen. Voit katsoa tästä YouTube-videosta, miltä sovellus näyttää.

Rautateiden kuningas

Tässä kirjassa pääset lisätyn todellisuuden avulla retkelle Sodorin saarelle ja tapaat Tuomas Veturin ystävineen. Rautateiden kuningas -kirjan neljällä aukeamalla on lisättyä todellisuutta; yksinkertaisia pelejä. Voit myös ottaa laitteellasi kuvia!

Minun oma pentu

Minun oma pentu peli

Valitse koiranpentu ja kouluta se! Pääset leikkimään sen kanssa, paijaamaan ja ruokkimaan sitä. Voit opettaa pennulle temppuja, ottaa kuvia suosikkihetkistänne ja jopa laulaa sen kanssa! Kaiken leikkimisen ohessa Minun oma pentu -kirjasta saat tietoja siitä, miten koiran pennun kanssa toimitaan.


iDinosaurusiDinosaurus

iDinosaurusiDinosaurus-kirja herättää eloon dinosaurukset! Kirjassa on neljä aukeamaa, jossa lisätyn todellisuuden avulla dinon saa esiin räjäyttämällä laatikon tai rikkomalla munan. Dinosauruksia voi liikutella ja ne saa ääntelemäänkin. Voit myös ottaa dinoista kuvia laitteellasi.


Ponien maailma herää eloon!

Ponien maailma herää eloon

Saman tyyppinen lisätty todellisuus kuin iDinosaurus-kirjassa on tässä Ponien maailma herää eloon -kirjassa. Jokaiselle eri ponia esittelevälle aukeamalle saa laitteen avulla kolmiulotteisen ponin. Voit suurentaa poneja ja liikutella niitä. Siivekkäät ponit saa myös lentämään. Lisätyn todellisuuden avulla pääsee myös tekemään oman ponin: valitsemaan sille harjan, silmät, värin ja söpöysmerkin. Tässäkin kirjassa voit ottaa laitteellasi kuvia poneista.

Teksti ja kuvat Terhi Huttunen 9/2019, Pälkäneen kirjasto.

Suositellut teokset

1-10 / 12
3881424
Kirja:Mur, eli karhu:2016
Tekijä: Happonen, Kaisa, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3525076
Kirja:Rautateiden kuningas:2013
Tekijä: Stead, Emily
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
4273173
Kirja:Jänis Veli Vikkelän villasukkasinfonia:2018
Tekijä: Sandberg, Camilla, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3540768
Kirja:iDinosaurus:2013
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
4132819
Kirja:Minun oma pentu:2018
Tekijä: Woodward, Kay, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4035054
Kirja:Ponien maailma herää eloon:2017
Tekijä: Rowlands, Caroline, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4138099
Kirja:Miina ja Manu salapoliiseina:2017:1. painos.
Tekijä: Teutori, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4263538
Kirja:Miina ja Manu koulutiellä:2018:1. painos.
Tekijä: Koivisto, Jari, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4138098
Kirja:Miina ja Manu ratsastuskoulussa:2017:1. painos.
Tekijä: Teutori, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4138100
Kirja:Miina ja Manu : vanhan linnan salaisuus:2017:1. painos.
Tekijä: Teutori, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja

Kirjanmerkki-podcast Kirjanmerkki-podcast

Kirjanmerkki-podcastin kuudennessa jaksossa selvitetään, minkälaista pienelle lapselle lukeminen on ja miksi se on tärkeää. Aiheesta keskustelevat 1,5-vuotiaat Miska ja Aapeli sekä Miskan äiti Nora ja Aapelin isä Teemu. Mukana myös Lukukeskuksen Emmi Jäkkö.

Lukukoirat Lukukoirat

Lue myös nämä

1-15 / 56

Seikkailulle lisättyyn todellisuuteen!

Viime vuosina on ilmestynyt kirjoja, joissa on lisättyä todellisuutta. Lisättyä todellisuutta tarkastellaan sovelluksella älypuhelimen tai tabletin näytöltä ja se syventää ja laajentaa lukukokemusta. Lähde yhdessä lapsen kanssa seikkailulle, jossa tarina herää eloon!

Reseptejä rauhoittumiseen

Rauhoittuminen voi joskus olla lapselle hankalaa. Usein siihen tarvitaan aikuisen apua. Lapsen rauhoittumistaitoja voi kehittää myös mindfulness-menetelmillä, joita on kehitetty lapsillekin.

Hassutellaan!

Aina ei tarvitse olla järkevää tekemistä, välillä voi vähän löysätä pipoa ja tehdä koko perheellä kaikkea hauskaa! Täältä löydät kivoja sanaleikkejä, kuva-arvoituksia ja hauskoja pelejä sekä leikkejä.

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Vuoden 2018 nuorten tietokirjojen 6 huippua

Vuoden 2018 nuorten tietokirjat olivat raikkaita, ajankohtaisia ja täynnä kasvutarinoita. Aivan uusia teemoja nuorten tietokirjoissa olivat sukupuolen moninaisuus sekä e-urheilu, sillä näistä aiheista ei ole tullut aikaisemmin tietokirjallisuutta. Kurkkaa viime vuoden Top 6 tietokirjat!

Nuortenkirjoja vuodelta 2018

Kaksitoista lukuvinkkiä vuonna 2018 ilmestyneistä nuortenkirjoista: fantastisia ja realistisia, ohuita ja paksuja, iloisia, surullisia ja jännittäviä tarinoita. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Musiikkia vauvaperheille

Loru-, laulukirja- ja cd-levysuositukset vauvaperheille

Meille tulee vauva!

Uusi sisarus on lapselle suuri muutos. Vauvan tulo saattaa aiheuttaa lapselle ilon lisäksi pelkoa, mustasukkaisuutta ja lukuisia muitakin tunteita. Näiden kirjojen avulla voi käsitellä lapsen tuntoja uudesta vauvasta.

Lue lapselle

Neuvolaesitteen lukusuosituksia ääneenlukemiseen.

Loruleikkejä vauvalle

Jo ihan pienelle vauvalle voi ja kannattaa lorutella.

Iltasatu kutsuu - päivän paras hetki koittaa

Onko iltakirjan lukutuokio unohtunut? Palataan siis hyvään tapaan rauhoittua illalla lapsen nukkumaanmenon  aikaan!

Lastenkirjaklassikkoja ääneen luettavaksi

Nyt on hyvä aika perheen yhteisiin lukuhetkiin! Uutuuskirjojen ohessa kannattaa muistaa vanhoja kunnon klassikkoja, joita löytyy ainakin kirjastoista.