Vanhemmille Vanhemmille


Miten pärjätä teinin kanssa?

Murrosikä on usein haastavaa aikaa sekä nuorelle että vanhemmille ja joskus koko perheelle. Näistä uusista ja uudehkoista kirjoista löydät apua siihen, miten pystyt tukemaan nuorta teini-iän kuohujen yli ja pärjäämään nuoren rinnalla haastavissa tilanteissa.

Mitä minä teen tämän teinin kanssaJanne Viljamaa: Mitä minä teen tämän teinin kanssa

Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa antaa tässä kirjassa selkeitä ja käytännönläheisiä ohjeita siihen, miten nuoren saa ohjattua turvallisesti murrosiän läpi hänen persoonallisuuttaan ja itsetuntoaan tukien.

Viljamaa ohjeistaa vanhempia viisaaseen suhtautumiseen, kun teini alkaa testata rajojaan tai kun tietokoneen tai kännykän käyttö yltyy liialliseksi. Syrjäytymisen estäminen ja eriarvoisuuden poistaminen kulkevat punaisena lankana läpi kirjan.


Mitä sä rageetAnne-Mari Jääskinen: Mitä sä rageet?  Lapsen ja nuoren tunnetaitojen tukeminen

Tämä kasvattajan käsikirja liittyy samannimiseen nuorten kirjaan Mitä sä rageet? Tunteita sikanolosta sairaan siistiin. Kirja osoittaa käytännönläheisesti, miten lapsen ja nuoren lähellä olevat aikuiset voivat tukea tunnetaitojen kehittymistä varhaisesta iästä murrosikään. Kirjan teoriaosuudessa pureudutaan tunnetaitojen oppimiseen.

Kirjassa myös kuvataan esimerkein kohtaamisia lapsen kanssa ja tilanteen herättämiä tunteita kasvattajassa. Lisäksi kirjaan on koottu runsaasti monipuolisia harjoituksia ja vinkkejä keskustelun tueksi. 


Teoksen kansikuvaRaisa Cacciatore & Erja Korteniemi-Poikela: Sisu, tahto, itsetunto: portaat itkupotkuraivareista aggression hallintaan

Miten olla kannustava kasvattaja, kun nuori on uhmakas ja ylimielinen?  Tämä kirja tarjoaa uusia, lasta arvostavia aggressiokasvatuksen keinoja, jotka tukevat ja vahvistavat lapsen ja nuoren itsetuntoa ja elämänhallintaa.

Kirjassa esitellään 18 aggression porrasta, joita jokainen lapsi ja nuori kulkee matkalla vahvaan aikuisuuteen. Niitä täydentävät oivaltavat harjoitukset. Suuttumuksen hallinta on taitolaji! Vastauksista, joita lapsi tai nuori vanhemmilta saa, kasvaa hänen itsearvostuksensa. Hän oppii oikeudenmukaisuutta ja neuvottelutaitoja sekä omien rajojen ja itsemääräämisen puolesta puhumista.

NuoruusikäJari Sinkkonen: Nuoruusikä

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kehottaa vanhempia kirjassaan ”relaamaan”: Tärkeintä on olla aito. Keskinäisen vuorovaikutuksen ylläpitäminen vaatii aikaa ja yhdessäoloa sekä avoimuutta ja rohkeutta myös aikuiselta.

Kirjassaan Sinkkonen käsittelee muun muassa kavereita, seurustelua, aggressiota, kiusaamista sekä riippuvuuksia päihteisiin ja pornoon. Uusitun painoksen nimi on Nuoruusikä: Miten lapsesta tulee nuori aikuinen.

BrainstormDaniel J. Siegel: Brainstorm – Nuoruuden aivomyrskyn voima ja merkitys

 Bestseller-kirjailija ja neuropsykiatri Daniel J. Siegel kertoo kirjassaan miten 12–24-vuotiaiden haastava kehitysvaihe voi muuttua palkitsevaksi, olla täynnä elämänjanoa, positiivista kehitystä ja uusia kokemuksia. Siegel kokoaa yhteen neurobiologian uusinta tutkimusta ja valaisee, miten nuoren aivojen kehitys vaikuttaa hänen käyttäytymiseensä ja ihmissuhteisiinsa.

Kirja opastaa vanhempia ymmärtämään teini-iän haastavaa ajanjaksoa ja sisältää harjoituksia, jotka mahdollistavat paremman yhteyden vanhemman ja nuoren välillä.

 

Kirjoittanut. Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto, 11/2019

Suositellut teokset

1-8 / 8
3085075
CD:Will the circle be unbroken?:2010
Tekijä: De Plicque, Christian-Charles, esittäjä
Vuosi: 2010
Aineistolaji: CD
3593939
Kirja:Brainstorm : nuoruuden aivomyrskyn voima ja merkitys:2014
Tekijä: Siegel, Daniel J
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
3979260
Kirja:Mitä sä rageet? : lapsen ja nuoren tunnetaitojen tukeminen:2017
Tekijä: Jääskinen, Anne-Mari, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4029985
Kirja:Mitä minä teen tämän teinin kanssa:2017
Tekijä: Viljamaa, Janne, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3979256
Kirja:Mitä sä rageet? : ♯tunteita sikanolosta sairaan siistiin:2017
Tekijä: Jääskinen, Anne-Mari, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4429813
Kirja:Sisu, tahto, itsetunto : portaat itkupotkuraivareista aggression hallintaan:2019
Tekijä: Cacciatore, Raisa, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4465144
Kirja:Brainstorm : nuoruuden aivomyrskyn voima ja merkitys:2019:Uudistettu painos.
Tekijä: Siegel, Daniel J., kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
892717
Kirja:Nuoruusikä:2010
Tekijä: Sinkkonen, Jari, kirjoittaja
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Kirja

Kirjanmerkki-podcast Kirjanmerkki-podcast

Kirjanmerkki-podcastin kuudennessa jaksossa selvitetään, minkälaista pienelle lapselle lukeminen on ja miksi se on tärkeää. Aiheesta keskustelevat 1,5-vuotiaat Miska ja Aapeli sekä Miskan äiti Nora ja Aapelin isä Teemu. Mukana myös Lukukeskuksen Emmi Jäkkö.

Lukukoirat Lukukoirat

Lue myös nämä

1-15 / 54

Miten pärjätä teinin kanssa?

Murrosikä on usein haastavaa aikaa sekä nuorelle että vanhemmille ja joskus koko perheelle. Näistä uusista ja uudehkoista kirjoista löydät apua siihen, miten pystyt tukemaan nuorta teini-iän kuohujen yli ja pärjäämään nuoren rinnalla haastavissa tilanteissa.

Seikkailulle lisättyyn todellisuuteen!

Viime vuosina on ilmestynyt kirjoja, joissa on lisättyä todellisuutta. Lisättyä todellisuutta tarkastellaan sovelluksella älypuhelimen tai tabletin näytöltä ja se syventää ja laajentaa lukukokemusta. Lähde yhdessä lapsen kanssa seikkailulle, jossa tarina herää eloon!

Reseptejä rauhoittumiseen

Rauhoittuminen voi joskus olla lapselle hankalaa. Usein siihen tarvitaan aikuisen apua. Lapsen rauhoittumistaitoja voi kehittää myös mindfulness-menetelmillä, joita on kehitetty lapsillekin.

Hassutellaan!

Aina ei tarvitse olla järkevää tekemistä, välillä voi vähän löysätä pipoa ja tehdä koko perheellä kaikkea hauskaa! Täältä löydät kivoja sanaleikkejä, kuva-arvoituksia ja hauskoja pelejä sekä leikkejä.

Meille tulee vauva!

Uusi sisarus on lapselle suuri muutos. Vauvan tulo saattaa aiheuttaa lapselle ilon lisäksi pelkoa, mustasukkaisuutta ja lukuisia muitakin tunteita. Näiden kirjojen avulla voi käsitellä lapsen tuntoja uudesta vauvasta.

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Vapaaksi stereotypioista - kirjoja nuorille

Nuortenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja erilaisuudesta

Musiikkia vauvaperheille

Loru-, laulukirja- ja cd-levysuositukset vauvaperheille

Lue lapselle

Neuvolaesitteen lukusuosituksia ääneenlukemiseen.

Loruleikkejä vauvalle

Jo ihan pienelle vauvalle voi ja kannattaa lorutella.

Iltasatu kutsuu - päivän paras hetki koittaa

Onko iltakirjan lukutuokio unohtunut? Palataan siis hyvään tapaan rauhoittua illalla lapsen nukkumaanmenon  aikaan!

Lastenkirjaklassikkoja ääneen luettavaksi

Nyt on hyvä aika perheen yhteisiin lukuhetkiin! Uutuuskirjojen ohessa kannattaa muistaa vanhoja kunnon klassikkoja, joita löytyy ainakin kirjastoista.

Perheen pienimmille sanoja, kuvia, ääntä!

Näiden hauskojen ja värikkäiden kirjojen avulla innostat lasta puhumaan, tunnistamaan asioita, esineitä ja käsitteitä sekä samalla löytämään kirjojen viehätyksen.