Piirrettyjä yksisarvisia

Vanhemmille

Avuksi vanhemmuuteen

Kavioiden kopsetta kuvakirjoissa

Tutustu näihin hevosaiheisiin kuvakirjoihin.

Monen lapsuuteen kuuluu intohimoinen heppainnostus. Vaikkei omaa ponia olisikaan mahdollista hankkia, voi unelmaa leikkiä todeksi tempautumalla hevosaiheisiin tarinoihin. Ahmimisikäisten heppakirjasarjojen lisäksi löytyy monia hurmaavia hevostarinoita, jotka sopivat yhdessä luettaviksi ja ihasteltaviksi.

kansikuva Kuuharjainen keppihevonen.Lumoavassa Kuuharjainen keppihevonen -kirjassa Miisa on saanut joululahjaksi ihanan mummin tekemän keppihevosen. Myös isosisko Helmi saa kummitädiltään kepparin, joka on paljon hienompi kuin Miisan vaatimaton villasukkaponi. Miisa antaa sille nimeksi Koni-Kalle, ja toivoo kateellisena että se olisi yhtä sulava ja taitava kuin Helmin Poni-Polle. Mutta sitten tapahtuukin jotain aivan erityistä… Upean herkkä kuvakirja tempaa aikuisenkin lapsuuden leikkimaailmaan, ja opettaa viisaasti jokaisen olevan ainutlaatuinen omalla tärkeällä tavallaan.

Kansikuva Liian pieni Putti.Putti on pikkuinen shetlanninponi, joka asustaa tallissaan kolmen isomman hevosen kanssa. Estehyppykilpailuihin Putti on valitettavasti liian pieni, eikä se saa ottaa niihin osaa vaikka kuinka haluaisi. Surullinen ja yksinäinen Putti seuraa sivusta, kun muut pitävät hauskaa esteradalla. Mutta seuraavaksipa onkin Putin vuoro loistaa, kun tallille saapuu tutustumaan ryhmä pieniä lapsia. Liian pieni Putti aloittaa Putti-sarjan, joka sopii sekä yhdessä luettavaksi että pienen heppaintoilijan ensimmäisiin itsenäisiin lukuhetkiin.

Kansikuva Suurenmoinen Rosabel. Suurenmoinen Rosabel on kertomus hurmaavasta pienestä ponista, joka näkee mitä ihmeellisimpiä unia. Ollakseen erityinen ei tarvitse olla kovin kummoinen: Se, mitä kukin on omana itsenään, riittää mainiosti huimiin seikkailuihin, vaikka jalat sitten sattuisivatkin olemaan lyhyenlännät ja vatsa pullea. Persoonallisesti kuvitetussa kirjassa riittää katseltavaa ja keskusteltavaa moneksi lukukerraksi.

Kansikuva Sara ja Takku.Sara ja Takku -kirjan poni onkin sangen erikoinen tapaus: sillä on nimittäin neljä tassua! Uudelle paikkakunnalle muuttanut Sara on yksinäinen, sillä pihan lapset eivät huoli tulokasta leikkeihinsä. Preerialeikeistä innostunut Sara toivoisikin omakseen ponia, jonka kanssa seikkaillessa aika kuluisi, mutta äiti ei tähän taivu. Syyksi äiti ilmoittaa, ettei poni mahtuisi kerrostalon hissiin. Saraa se ei lannista, vaan hän marssii sekatavarakauppaan ostaakseen hissiin sopivan ponimallin. Tästä alkaa pienen tytön ja pylväisiin pissivän Takku-ponin sydäntälämmittävä ystävyys, joka on jatkunut jo kahden jatko-osan verran.

Kansikuva Yksisarveinen.YksisarvEInen on hulvattoman hauska tarina Hattarametsässä asustavasta pienestä yksisarvisesta, josta ei kaikista yrityksistä tahdo kasvaa niin sokerisen suloista kuin muut yksisarviset olettavat. Sen sijaan se on uppiniskainen ja uhmakas, eikä sen sanavarastoon tunnu muuta kuuluvankaan kuin ehdoton EI. Naurunpyrskähdyksiltä ei vältytä, kun pikku YksisarvEInen löytää itselleen aivan yhtä jästipäisiä ystäviä. Koko perhettä riemastuttavaa sanaleikittelyä parhaimmillaan!

 

Merita Ronkainen, Tampereen kaupunginkirjasto 4/2021

Suositukset

1-5 / 5
4043207
Kirja:Suurenmoinen Rosabel:2017 Kirja
Tekijä: Kivelä, Malin, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3813203
Kirja:Liian pieni Putti:2016 Kirja
Tekijä: Flygare, Ingrid, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4084475
Kirja:Sara ja Takku : nelitassuinen poni:2018 Kirja
Tekijä: Birck, Jan, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4776106
Kirja:Kuuharjainen keppihevonen:2021 Kirja
Tekijä: Teräs, Mila, kirjoittaja
Vuosi: 2021
Aineistolaji: Kirja
4791333
Kirja:YksisarvEInen:2021 Kirja
Tekijä: Kling, Marc-Uwe, kirjoittaja
Vuosi: 2021
Aineistolaji: Kirja

Lue myös nämä

1-15 / 66

Kavioiden kopsetta kuvakirjoissa

Tutustu näihin hevosaiheisiin kuvakirjoihin.

Vilman ja mummin lukulista

Vuoden 2020 hiihtolomalla meiltä jäi 6-vuotiaan tyttärentyttäreni kanssa kirja kesken. Päätin lukea kirjan puhelimessa ääneen loppuun. Sitten tuli korona ja yhteiset lukuhetket jäivät tavaksi. Niinpä olen lukenut ekaluokkalaiselle tytölle iltaisin kirjoja. Joka iltainen lukutuokio on ylläpitänyt luontevasti kiinteää suhdetta mummin ja lapsenlapsen välillä. Samalla tulee keskusteltua kirjoista, sanoista ja päivän tapahtumista. Ääneen lukeminen on helppo, halpa ja hauska tapa selättää koronan aiheuttamaa ikävää.

Kamalan ihana sisaruus

Sisarukset rikastuttavat elämää lapsuudesta aikuisuuteen ja aina vanhuuteen asti. Sisaruus kasvattaa monella tapaa. Riidoilta ei voi välttyä. On tärkeää kuitenkin muistaa sopia ja ottaa huomioon sisarusten erilaiset ominaisuudet.

Herkkuja ja höpsöttelyä

Kirjoja maistelua ja omatoista ruokailua opetteleville perheille.

Saduta lastasi

Sadutus on yksi hienoimmista suomalaisista aineettomista keksinnöistä. Se vahvistaa lapsen itsetuntoa. Sadutuksen myötä lapsi rohkaistuu ja harjaantuu myös muissa tilanteissa kertomaan ajatuksiaan ja ilmaisemaan itseään. Sadutuksessa lapselle on tärkeää huomata, että hän tulee kuulluksi ja arvostetuksi.

Lue vauvalle

Lapsen vilkkain kielellinen kehitysvaihe alkaa jo puolen vuoden iässä. Vaikkei vauva itse vielä puhetta tuotakaan, vanhemman puheen rytmi ja äänenpainot painuvat mieleen.

Lue lapsenlapselle!

Poikkeusaikana isovanhempien yhteydenpito lapsenlapsiin voi olla haastavaa. Lapset eivät usein ole monisanaisia puhelimessa, eikä juttu ehkä luista kuten tavallisesti tavattaessa. Jotkut isovanhemmat ovat ryhtyneet lukemaan lapsenlapsilleen kirjoja videopuheluissa. Tässä muutamia vinkkejä kivoista lastenkirjoista, joissa isovanhemmat seikkailevat lasten kanssa.

Kevennä lapsesi huolireppua

Lapsuuden pitäisi olla ihanaa, huoletonta aikaa. Silti jotkut lapset ovat taipuvaisia murehtimaan asioita. Liika murehtiminen vie lapsen voimia ja aiheuttaa alakuloisuutta ja ahdistusta. Vaikka lapsen huoli kuulostaisi täysin epätodelliselta, ei huolta saa mitätöidä, vaan siitä kannattaa puhua lapsen kanssa.

Leiki ja liiku - verkkovinkkejä

Verkosta löytyy hyviä vinkkejä lasten kanssa touhuamiseen, yhteisiin kesäpuuhiin ja liikkumiseen luonnossa.

Tunnetaitoja lapsille

Pienillä lapsilla on paljon tunteita ja ne näkyvät sekä kuuluvat! Lapsen on tärkeää tietää, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Tunteista voi puhua, niihin kannattaa tutustua ja niitä voi myös oppia itse säätelemään. Yhteistä tässä esitellyille tunnetaitokirjoille on, että ne hyödyntävät positiivista psykologiaa.

Eskariin!

Mietityttääkö eskariin meno pientä viskaria? Pitäisikö esikouluun valmistautua? Lapsen kera lukiessa eskariaiheisia kirjoja aiheeseen voi tutustua turvallisesti yhdessä etukäteen ja jännityskin saattaa hälvetä.

Kun oppiminen ei suju

Kun lapsi ei opi lukemaan tai laskemaan sujuvasti, saattaa olla kyse oppimisvaikeudesta. Tärkeää on olla lapsen tukena ja kannustaa. Kaikille löytyy oma tapa oppia, mutta sinnikkyyttä se voi vaatia.

Miten pärjätä teinin kanssa?

Murrosikä on usein haastavaa aikaa sekä nuorelle että vanhemmille ja joskus koko perheelle. Näistä uusista ja uudehkoista kirjoista löydät apua siihen, miten pystyt tukemaan nuorta teini-iän kuohujen yli ja pärjäämään nuoren rinnalla haastavissa tilanteissa.

Seikkailulle lisättyyn todellisuuteen!

Viime vuosina on ilmestynyt kirjoja, joissa on lisättyä todellisuutta. Lisättyä todellisuutta tarkastellaan sovelluksella älypuhelimen tai tabletin näytöltä ja se syventää ja laajentaa lukukokemusta. Lähde yhdessä lapsen kanssa seikkailulle, jossa tarina herää eloon!

Reseptejä rauhoittumiseen

Rauhoittuminen voi joskus olla lapselle hankalaa. Usein siihen tarvitaan aikuisen apua. Lapsen rauhoittumistaitoja voi kehittää myös mindfulness-menetelmillä, joita on kehitetty lapsillekin.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu