Vanhemmille Vanhemmille

Mennään mummolaan!

Isovanhempia on moneen lähtöön. Jotkut ovat paljon läsnä perheen arjessa, toiset syystä tai toisesta eivät. Jotkut ovat virkkuja ja toisilla ei enää muisti pelaa. Isovanhemmilta saattaa saada erityishuomiota ja jopa hemmottelua. Monelle mummola on ensimmäinen yökyläilypaikka ilman omia vanhempia.

Vanttu ja VaariPuuhaillaan vaarin ja mummin kanssa

Puppe mummolassa, Minttu ja kananvaljaat sekä Vanttu ja vaari -kirjoissa mummolassa pääsee tekemään erilaisia asioita kuin tavallisesti kotona – yhdessä mummin tai ukin kanssa. Isovanhempia voi myös käyttää jos jonkinlaisiin erilaisiin tarkoituksiin: 40 tapaa käyttää isoisää ja 41 tapaa käyttää isoäitiä.

Mummolaan yökylään

Onni-poika menee mummolaanEnsimmäinen yökyläily isovanhempien luona on jännittävä juttu lapselle ja sitä kannattaa pohjustaa lukemalla aiheesta yhdessä kirjoja.

Kaisa-mummin yövieraat –kirjassa yökylään pääsee lapsenlapsen lisäksi tämän paras kaverikin. Kun Onni-poika menee mummolaan, tulee puuhakkaan päivän jälkeen koti-ikävä, mutta siitäkin selvitään soittamalla kotiin!

Minttu ja mummo -kirjassa Minttu pääsee mummolaan peräti neljäksi päiväksi. Mummolla on Mintulle myös yllätys. Pikku-Kisun ukki taas asuu majakassa ja siksi yökyläily on Kisulle seikkailu täynnä onnenhetkiä kirjassa Mieluiten ukin luo. Taaperoikäinen Tomppakin pääse mummolaan yökylään kirjassa Tomppa ja mummolan yö.

102 askelta mummilaanMummilta menee muisti

Kun mummi tai vaari alkaa unohdella asioita, tekee hölmöjä juttuja tai karkailee kuin pieni lapsi, on aikuistenkin vaikea suhtautua asiaan, saati lapsen.

Nämä kirjat auttavat ymmärtämään, mistä muistisairauksissa on kyse, kun isovanhemman käytös oudoksuttaa lasta: Mummin muisti karkuteillä, Kun mummi katosi, Vanha kunnon leijonavaari ja Mummin muisti oikkuilee. Näiden lisäksi aiheesta on kirjoitettu myös vähän pidempi kirja, jossa on muutamia mustavalkoisia kuvia: 102 askelta mummilaan

Peukalon käsikirjaPeukalon käsikirja – tietoa lapsille vanhenemisesta

Peukalon käsikirja on lasten tietokirja vanhenemisesta. Kirjassa tehdään selkoa muiden muassa seuraavista asioista: Miksi jotkut elävät vanhemmiksi kuin muut? Miksi vanhat ihmiset joskus tuoksuvat omituiselle, tärisevät tai kävelevät kumarassa? Mistä ryppy ilmestyy? Mikä vanhenemisessa on mukavaa ja mikä ikävää? Mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän kuolee?

Kirjoittanut Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto 12/2018

Suositellut teokset

1-10 / 16
3081751
Kirja:Kaisa-mummin yövieraat:2011:[Uusi p.].
Tekijä: Miettinen, Aulikki
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
892548
Kirja:Mummin muisti karkuteillä:2010
Tekijä: Heikkinen, Riitta-Liisa
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Kirja
3565935
Kirja:41 tapaa käyttää isoäitiä:2014
Tekijä: Ziefert, Harriet
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
3884539
Kirja:Kun mummi katosi:2016
Tekijä: Tiilikka, Elina, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3125665
Kirja:Vanttu ja vaari:2011:[Uusi p.].
Tekijä: Harjanne, Maikki
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
3565934
Kirja:40 tapaa käyttää isoisää:2014
Tekijä: Ziefert, Harriet
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
3744690
Kirja:Vanha kunnon leijonavaari:2015
Tekijä: Jarman, Julia, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
4129580
Kirja:Minttu ja kananvaljaat:2018
Tekijä: Harjanne, Maikki, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4037501
Kirja:Peukalon käsikirja : tietoa lapsille vanhenemisesta:2017
Tekijä: Hurme, Vuokko, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4197383
Kirja:102 askelta mummilaan:2018
Tekijä: Kujanpää, Mari, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Lue myös nämä

1-15 / 44

Mennään mummolaan!

Isovanhempia on moneen lähtöön. Jotkut ovat paljon läsnä perheen arjessa, toiset syystä tai toisesta eivät. Jotkut ovat virkkuja ja toisilla ei enää muisti pelaa. Isovanhemmilta saattaa saada erityishuomiota ja jopa hemmottelua. Monelle mummola on ensimmäinen yökyläilypaikka ilman omia vanhempia.

Kuinka rohkaista arkaa lasta

Jotkut lapset ovat luonnostaan ujoja. Ujoudessa ei ole mitään vikaa, eikä lasta pidä pyrkiä muuttamaan toisenlaiseksi. Silti joskus hyvät neuvot ovat kalliit, kun lapsi sulkeutuu tai jumittaa jännittämissään tilanteissa. Täältä saat vinkkejä, miten rohkaista arkaa lasta niin, että hän saa tuntea olevansa arvokas ja hyväksytty sellaisena kuin on.

Kaveritaitoja pienille

Ystävyys edellyttää kaveritaitoja ja jokainen joutuu opettelemaan niitä lapsuudessaan. Tästä jutusta löydät kirjavinkkejä, joista voit saada apua lapsesi kaveritaitojen kehittymisen tukemiseen.

Päästä luovuus irti!

Luovuus on olennainen kyky tämän päivän muuttuvassa maailmassa, jossa vanhat ratkaisut harvoin toimivat sellaisenaan. Lapsen luovuus ei aina synny luonnostaan. On luotava ilmapiiri, joka sallii luovuuden ja annettava luovuudelle tilaa ja välineitä. Tärkeintä on, että lapsen antaa kokeilla ja tehdä itse, vaikka sotkua syntyisikin.

Perheen pienimmille sanoja, kuvia, ääntä!

Näiden hauskojen ja värikkäiden kirjojen avulla innostat lasta puhumaan, tunnistamaan asioita, esineitä ja käsitteitä sekä samalla löytämään kirjojen viehätyksen.

10 vuoden 2017 satu- ja runokirjaa

Onko vaikea keksiä mitä yhdessä luettaisiin? Vuonna 2017 satu- ja runohyllyihin ilmestyi monta hienoa teosta yhteisiin lukuhetkiin. Katso mitkä kymmenen kirjaa erottuivat edukseen!

Lastenmusiikkia vuodelta 2017

Vuonna 2017 ilmestyi jälleen kerran vähemmän lastenmusiikkia kuin aiempina vuosina, mutta laatu oli timanttia! Tässä seitsemän omaa omaa suosikkiani.

Tietokirjoja vuodelta 2017

Millaisia lasten tietokirjoja ilmestyi vuonna 2017? Tutustu kahteentoista kiinnostavaan teokseen. Viime vuonna ilmestyi kivoja ja hienoja tietokirjoja monesta eri aiheesta, kysy lisää lukuvinkkejä kirjastosta.

10 kuvakirjaa vuodelta 2017

Vuonna 2017 julkaistiin jälleen valtava määrä kuvakirjoja, jotka kiehtoivat, koskettivat ja kutkuttelivat nauruhermoja. Kurkkaa kymmenen kirjan kooste vuoden kiinnostavimmista tapauksista!

Lue ryhmälle

Luokalle tai muulle ryhmälle luettavia kirjoja.

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2017

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2017? Tutustu kahteentoista hauskaan, koskettavaan ja jännittävään teokseen! Esiteltyjen kirjojen lisäksi viime vuonna ilmestyi paljon kivoja lastenkirjoja, kysy lisää lukuvinkkejä kirjastosta!

Lastenkirjaklassikkoja ääneen luettavaksi

Nyt on hyvä aika perheen yhteisiin lukuhetkiin! Uutuuskirjojen ohessa kannattaa muistaa vanhoja kunnon klassikkoja, joita löytyy ainakin kirjastoista.

Iltasatu kutsuu - päivän paras hetki koittaa

Onko iltakirjan lukutuokio unohtunut? Palataan siis hyvään tapaan rauhoittua illalla lapsen nukkumaanmenon  aikaan!

Lue lapselle

Neuvolaesitteen lukusuosituksia ääneenlukemiseen.

Loruleikkejä vauvalle

Jo ihan pienelle vauvalle voi ja kannattaa lorutella.