Usein kysyttyä

Asiointi

Myöhästymismaksut näkyvät asiakkaan maksuissa vasta, kun myöhässä oleva laina on uusittu tai palautettu.

Jos maksoit kaikki maksusi pois, ja vasta sen jälkeen uusit myöhässä olevat lainat, niin myöhässä olevista lainoista kertyneet maksut tulevat maksuihin vasta uusimisen jälkeen.

Oma hylly on sinun oma muistilistasi kirjastoaineistosta.

Teostietoja voi siirtää Omaan hyllyyn muistiin teoksen yhteydessä näkyvällä "Omaan hyllyyn" -painikkeella..

Sisäänkirjautuneella Oma hyllyn sisältö säilyy ja tiedot tallentuvat myöhempää käyttöä varten.

Huomaa, että omaan hyllyyn siirtäminen ei tee varausta teoksesta, vaan teokset on varattava Teostiedot-sivun Varaa-painikkeella. Teostiedot-sivulle pääset klikkaamalla teoksen nimeä.

Voit maksaa kaikkien PIKI-kirjastojen maksuja verkossa. Kuntakohtainen minimimaksu on oltava yhteensä vähintään 1 €. Voit maksaa samalla kerralla useamman kunnan maksuja.

Katso myös ohje Maksut ja verkkomaksaminen

(Päivitetty 10.8.2020)

Tehdyn varauksen voi poistaa Varaukseni-sivulla. Sivulla näkyy kaikki tekemäsi varaukset, kun olet kirjautuneena.

Poista varaus rastittamalla varatun teoksen rivillä oleva valintaruutu ja paina listan yläosasta Poista.

Et voi poistaa

Kuljetettavana, noudettavissa olevia tai Noutoaika umpeutunut -tilaisia varauksia ei voi poistaa verkkokirjastossa. Varauksen tila näkyy sivulla varauksen kohdalla. Jos haluat poistaa tällaisen varauksen, ota yhteyttä kirjastoon, jonne varaus on kuljetettavana tai josta se on noudettavana.

Kyllä, mistä tahansa PIKI-kirjastosta lainattua aineistoa voi palauttaa maksutta toiseen PIKI-kirjastoon. Poikkeuksena ovat soittimet ja liikuntavälineet, joita ei voi palauttaa toisen kunnan kirjastoon.

Käyttäjällä voi olla kaksi eri sähköpostia näkyvissä Omat tiedot -sivulla. Toinen on kirjastokortin yhteystiedoissa oleva ja toinen on käyttäjätunnuksen sähköposti. Näitä molempia voit myös muokata.

Kirjastokortin yhteystiedoissa olevaan  sähköpostiin lähetetään kirjastojärjestelmästä eräpäivämuistutukset, varausten noutoilmoitukset ja palautuspyynnöt, jos käyttäjä on viestiasetuksissa niin määritellyt.

Käyttäjätunnuksen tietojen kohdalle merkittyyn sähköpostiin saat hakuvahdin viestit.

Tarkista sähköpostiosoitteesi

Muistutukset lähtevät erääntyvistä lainoista henkilökunnan käyttämästä kirjastojärjestelmästä. Muistutukset lähetetään sähköpostiosoitteeseen, joka on merkitty kirjastojärjestelmään ja se on määritelty aktiiviseksi.

Tarkista verkkokirjaston Omat tiedot -sivulta, mikä sähköposti sinulla on kirjastokortin sähköpostina Kirjastokortin yhteystiedot -kohdassa.

Tarkista viestiasetukset

Tarkista myös samalta sivulta kohdasta Viestiasetukset, että sinulla on Eräpäivä-kohdassa luku 1 - 5 väliltä. Jos siinä on nolla (0), niin se tarkoittaa, että muistutuksia ei lähetetä.

Tarkista myös, että alapuolella oleva Sähköposti-kohta on valittuna. Jos Ei muistutuksia - kohta on valittu, niin silloinkaan ei muistutuksia lähetetä.

Roskapostia?

Sähköpostien saamisongelmaa voi aiheutua myös se, että olet merkinnyt eräpäivämuistutukset tarpeettomiksi itsellesi omassa sähköpostiohjelmassasi. Jos tarpeeksi monta samaa sähköpostiohjelmaa käyttävää henkilöä tekee samoin, niin sähköpostipalvelin tulkitsee, että viesti on roskapostia. Varsinkin Hotmail- ja Gmail-posteissa on tätä havaittu.

Jotkut sähköpostipalvelimet saattavat tulkita eräpäivämuistutukset roskapostiksi, koska saman sisältöisiä viestejä
tulee samasta osoitteesta peräkkäisinä päivinä. Jotkut sähköpostipalvelimet eivät päästä viestejä edes roskapostikansioon asti.

Jotta saat jatkossa varmasti  kirjaston lähettämät eräpäivämuistutukset, kannattaa sinun merkitä, että kirjaston osoite noreply@pikikirjasto.fi ei ole roskapostiosoite. Voit myös tallentaa sen yhteystietoihin.

Katso myös ohje Eräpäivämuistutukset »

(päivitetty 22.2.2018)

Aineiston haku ja varaaminen

Jo Nesbøn nimessä on Norjassa ja Tanskassa käytössä oleva kirjain ø. Suomenkielessä ø-kirjain korvataan ö-kirjaimella eli verkkokirjaston tiedonhaussa käytä ø-kirjaimen tilalla ö-kirjainta (Nesbö > Nesbø tai Høeg > Höeg).

Tavallisilla suomalaisilla näppäimistöillä ø-merkin voi kirjoittaa myös näppäinyhdistelmällä AltGr ja ö.
Tämä ei kuitenkaan toimi kaikissa näppäimistöissä.

Samalla tapaa kirjain æ korvataan haussa ä-kirjaimella.

Merkistömuunnoksia tiedonhaussa:
ø > ö
Ø > Ö
æ > ä
Æ > Ä

(19.6.2017)

Jos hakulomakkeella käyttää haun rajauksena kategoriaa Kaunokirjallisuus ja aineistolajina Äänikirja, ei saa yhtään hakutulosta. Kaunokirjallisuus- ja tietokirjallisuuskategoriat rajaavat haun vain painettuihin teoksiin eli kirjoihin sekä niiden sähköisiin versioihin (e-kirjat).
Suomessa käytettävän luettelointistandardin mukaan äänikirjoille ei voi asettaa sellaista koodia, jolla äänikirjan voisi määritellä kaunokirjallisuudeksi.

Käytä luokkaa

On kuitenkin mahdollista hakea kaunokirjallisuutta äänikirjamuodossa niin, että laittaa aineistolajiksi Äänikirja ja yhdistää siihen luokan eli esim. kertomakirjallisuuden luokkaan 84.2.

Musiikkikategoriasta

Verkkokirjastossa oleva haunrajaus Musiikkikategoria toimii hieman eri tavalla kuin kaunokirjallisuus- ja tietokirjallisuuskategoriat. Musiikkikategoria  tekee hakuun rajauksen niin, että haku kohdistuu vain kaikkiin 78-alkuisiin luokkiin. Eli tällöin haetaan näistä musiikin luokista erilaisia aineistolajeja.

Uutuushaku löytyy Perushaku -lomakkeelta kohdasta Hae uutuuksia. Valitse ajanjakso, jolta haluat uutuuksia hakea ja paina Hae-painiketta. Voit yhdistellä uutuushakuun lomakkeen muita kohtia esim. voi hakea jonkun tietyn kirjaston uutuuksia tai vaikka tietyn luokan uutuuksia.

Verkkokirjaston suosittelusivuilla, Lue, katso, kuuntele, Musiikki, Nuoret ja lapset, on myös uutuuslistoja.

Kokoomateosten kohdalla teoksen erilliset sisällöt näytetään tässä kohdassa.

Hakutuloksessa kokoomateosten (esim.  musiikkilevyt, novellikokoelmat tai satukirja) kohdalla käytetään ryhmittelyä. Tällöin Näytä lisää -painiketta klikkaamalla saa näkyviin kokoomateoksien sisältöä tai kappaleita, joihin tehty  haku on kohdistunut.

 

Kirjautuminen

Sivustolla näytettävä nimi näkyy teosten kohdalla tehtyjen arviointien ja keskustelujen yhteydessä.

Kesäkuussa 2015 tuli järjestelmän kirjautumiseen muutoksia. Järjestelmään ei enää tehdä käyttäjätunnuksia vaan kirjautuminen tapahtuu kirjastokortin numerolla ja sen tunnusluvulla. Näin kaikki käyttäjät saavat jatkossa käyttöönsä ne toiminnot, jotka ovat aiemmin vaatineet käyttäjätunnuksen luontia (Oma hylly, Tallennetut haut, pisteytykset jne. ).

Jos kuitenkin kirjoitat teosarviointeja tai keskustelet teoksista, kysyy järjestelmä, mitä nimeä sivustolla näytetään näiden yhteydessä. Nimeä kysytään vain ensimmäisellä kerralla.

Asiakkailla, joilla on käyttäjätunnukset, näytetään käyttäjätunnusta arviointien ja keskustelujen yhteydessä.

Voit vaihtaa kirjastokorttisi nelinumeroisen tunnusluvun uudeksi Omat tiedot –sivulla kohdassa Kirjastokortti PIKI.

  • Sinun pitää olla kirjautuneena sisään verkkokirjastoon.
  • Sinun pitää muistaa vanha tunnusluku, sillä sitä kysytään uuden tunnusluvun tallennuksen yhteydessä.

Jos olet unohtanut kirjastokorttisi tunnusluvun, sen voi palauttaa Unohditko tunnuslukusi -linkistä, joka on kirjautumisen alla. Voit hakea myös uuden tunnusluvun kirjastosta.

Jos olet unohtanut kirjastonkortin nelinumeroisen tunnusluvun, niin voit käyttää palautukseen Unohtunut tunnusluku -toimintoa. Toiminto löytyy sisäänkirjautumiskohdan alapuolelta.

Saat sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla pääset antamaan uuden tunnusluvun. Viesti lähetetään siihen sähköpostiisi, joka on merkitty Omat tiedot -sivulla Kirjastokortin yhteystiedot -kohdassa aktiiviseksi sähköpostiksi. 

Jos sinulla ei ole yhteystiedoissasi sähköpostiosoitetta, niin tunnusluvun vaihto ei onnistu verkossa. Uuden tunnusluvun saat myös käymällä kirjastossa.

Voit tarkastaa käyttäjätunnuksesi Omat tiedot -sivun Käyttäjätunnuksen tiedot -kohdasta. Kirjaudu sisään kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla.

Käyttäjätunnuksia ei ole voinut enää tehdä kesäkuusta 2015 lähtien, mutta aiemmin tehdyt toimivat samalla tavalla kuin ennen.

 

Aiemmin verkkokirjastoon piti tehdä käyttäjätunnus ja salasana, jotka sidottiin kirjastokortin numeroon. Kesäkuun 2015 jälkeen järjestelmään ei voi tehdä enää käyttäjätunnuksia, vaan kirjautuminen tapahtuu kirjastokortin numerolla ja sen tunnusluvulla.

Asiakkailla, joilla jo on käyttäjätunnukset, voivat jatkossakin käyttää myös sisäänkirjautumiseen. He voivat käyttää kirjautumiseen myös kirjastokorttinsa numeroa ja sen nelinumeroista tunnuslukua.

 

Ennen kesäkuuta 2015 tehtiin verkkokirjastoon käyttäjätunnuksia, jotta käyttäjä sai kaikki palvelut käyttöönsä. Salasana kuuluu näihin vanhoihin käyttäjätunnuksiin. Kirjastokortilla kirjauduttaessa käytetään tunnuslukua.

Salasanan voi vaihtaa Omat tiedot -sivulla. Sinun pitää olla kirjautuneena sisään verkkokirjastoon.

Klikkaa Omat tiedot-sivulla Salasana-rivillä olevaa Muokkaa-painiketta. Saat auki lomakkeen, jossa voit antaa uuden salasanan.

Anna ensin vanha salasana, sitten uusi salasana kaksi kertaa.
Huomaa, että salasanassa pitää olla 6-32 merkkiä, sekä kirjaimia että numeroita.

Sinun pitää muistaa siis myös vanha salasana, jotta uuden voi antaa.

Jos olet unohtanut käyttäjätunnuksen salasanan, voit antaa uuden salasanan unohtuneen tilalle. Klikkaa kirjautumisen alla olevaa Unohditko salasanasi -linkkiä.

Katso myös ohje Salasana unohtunut.

Voit vaihtaa käyttäjätunnuksesi uudeksi Omat tiedot -sivulla. Sinun pitää olla kirjautuneena sisään verkkokirjastoon. Käyttäjätunnus-kohdassa näet nykyisen käyttäjätunnuksesi. Paina käyttäjätunnuksen rivillä olevaa Muokkaa-painiketta, saat käyttäjätunnuksen muokkaustilaan.

Käyttäjätunnus voi olla 2-32 merkkiä pitkä. Huomaa, että haluamasi käyttäjätunnus voi olla varattuna jo jollekin toiselle käyttäjälle. Näin saattaa olla varsinkin lyhyiden tunnusten tai etunimien kohdalla. Älä anna henkilötunnustasi, kirjastokorttisi numeroa tai mitään muutakaan salassa pidettävää käyttäjätunnukseksi.

Käyttäjätunnus näkyy verkkokirjastossa nimenä myös arvioinneissa ja keskusteluissa.

Uusia käyttäjätunnuksia ei ole voinut enää vuoden 2015 jälkeen tehdä verkkokirjastoon, mutta vanhoja käyttäjätunnuksia voi edelleen käyttää kirjautumisessa.