Tietoa ja taitoa

Kirjastossa on hauska viettää aikaa ja viihtyä, mutta sieltä saa myös apua oikeisiin pulmiin. Löydät vastauksia kaikenlaisiin kysymyksiin ja tietoa monenlaisista asioista. Kirjastoa kannattaa osata käyttää!

Paljon kysymyksiä, piirtänyt Satu Cozens

Tarvitset taitoa löytääksesi tietoa. Ensimmäinen taito on kysymisen taito. Osaatko jo sen? Kokeile! Tule kysymään ja pyytämään apua kirjastosta.

Kirjastossa voidaan auttaa tiedon etsimisessä, antaa vinkkejä tiedonhakuun ja paljon muuta. Voit lukea näiltä sivuilta lisää hyödyllisiä vinkkejä.

Testaa tietosi! Oletko jo Kirjasto-Nero vai tarvitsetko vielä harjoitusta?

angle-left Mistä etsin ja miten löydän tietoa?

Miten löydän tietoa esitelmää varten? Mikä onkaan lempikirjasarjani uusimman osan nimi? Kaveri puhui uudesta jalkapallo-kirjasta, mistä löydän sen?

Kun tarvitset tietoa jostakin asiasta tai kaipaat tiettyä kirjaa, elokuvaa tai levyä, tule kirjastoon! Tietoa voit etsiä kirjoista ja internetistä. Hyvinä apuina toimivat PIKI-verkkokirjasto ja kirjastonhoitajat, jotka ovat melkoisia tietopankkeja. Heiltä kannattaa kysyä apua ja neuvoa.

Käy kirjastossa, piirtänyt Satu Cozens

Miten kirjasto on järjestetty?

Kirjoja lajittelemassa, piirtänyt Satu Cozens

Kirjastoissa on valtavasti kirjoja ja muuta lainattavaa. Jos kaikki olisi sikin sokin, et varmasti löytäisi etsimääsi. Siksi on tärkeää, että kaikelle on oma paikkansa.

Kirjat, lehdet ja levyt ovat omissa hyllyissään, eivätkä ihan miten sattuu. Tietokirjat ovat omassa paikassaan ja kaunokirjallisuus omassaan. Kirjat on järjestetty aiheen ja sisällön mukaan omiin hyllyihinsä. Esimerkiksi eläinkirjat ja avaruuskirjat löytyvät eri hyllyistä.

Jokaisella  aiheryhmällä on oma luokkanumeronsa. Luokkanumerot toimivat teosten osoitteina ja helpottavat niiden löytämistä hyllyistä.

No huh huh... Mutta tämäkään ei vielä riitä.  Jotta hyllystä löytää helposti etsimänsä, on kirjat laitettu aakkosjärjestykseen joko tekijän sukunimen tai kirjan nimen mukaan. Nyt alkaa löytyä? Jos et löydä, kysy apua henkilökunnalta.

Etsin tietoa kirjoista ja internetistä

Valintatilanne, piirtänyt Satu Cozens

Kirjat ovat hyviä tietolähteitä, sillä ne ovat usein asiantuntijoiden tekemiä ja huolellisesti tarkistettuja. Aiheeseesi sopivan tietokirjan löydät parhaiten hakemalla kirjoja PIKI-verkkokirjastosta tai kysymällä kirjastonhoitajalta.

Kirjojen tieto on yleensä oikeaa tietoa ja siihen voi luottaa. Joskus voi kuitenkin olla hankalaa löytää missä hyllyssä etsimäsi tietokirja on. Kysymällä sekin selviää!

Voit etsiä tietoa myös internetistä. Googlella on helppoa ja nopeaa hakea tietoa, mutta hakutuloksiin nousee usein myös epäluotettavia sivustoja ja virheellistä tietoa. Siksi sinun täytyy aina huolella arvioida nettisivun luotettavuus. Parhaat sivut löydät kokeilemalla erilaisia hakusanoja ja niiden yhdistelmiä. Muistathan, että nettihaulla et löydä kaikkia internetin hyviä lähteitä, kuten kirjaston e-kirjoja.

PIKI-verkkokirjasto

Verkkokirjastossa voit etsiä kirjastojen aineistoja ihan itse. Voit hakea tietoja tekijän tai teoksen nimellä sekä etsiä tietoa aiheesta, esimerkiksi kissoista, jalkapallosta tai supersankareista.

Mitkä luokkanumerot, piirtänyt Satu Cozens

Kun haet tietoa jostakin aiheesta, käytä asiasana-hakua. Jos etsit tietoa kissoista, kirjoita asiasana-kenttään ‘kissat’. Jos etsit tietoa useammista lemmikeistä, asiasanana toimii ‘lemmikkieläimet’. Mieti, etsitkö tieto- vai kaunokirjallisuutta ja valitse sopiva vaihtoehto hakusivulta.

Kun olet löytänyt sinua kiinnostavan kirjan, valitse se hiirtä klikkaamalla. Voit tarkistaa, onko kirjaa omassa kirjastossasi. Teostietojen kohdasta ”luokka” näet numerosarjan, joka kertoo missä hyllyssä kirja on ja mihin aiheryhmään se kuuluu.

Mitään numeroita tai luokkia ei tarvitse osata ulkoa, mutta numero on hyvä kirjoittaa muistiin, ennen kuin lähdet etsimään kirjaa hyllystä. Paperille kannattaa kirjoittaa myös kirjan nimi ja tekijä.

Jos et löydä oikeaa hyllyä, kysy apua! Kirjastonhoitajat ovat hyviä suunnistamaan kirjaston hyllyviidakossa.


8/2017