Tietoa ja taitoa

Kirjastossa on hauska viettää aikaa ja viihtyä, mutta sieltä saa myös apua oikeisiin pulmiin. Löydät vastauksia kaikenlaisiin kysymyksiin ja tietoa monenlaisista asioista. Kirjastoa kannattaa osata käyttää!

Paljon kysymyksiä, piirtänyt Satu Cozens

Tarvitset taitoa löytääksesi tietoa. Ensimmäinen taito on kysymisen taito. Osaatko jo sen? Kokeile! Tule kysymään ja pyytämään apua kirjastosta.

Kirjastossa voidaan auttaa tiedon etsimisessä, antaa vinkkejä tiedonhakuun ja paljon muuta. Voit lukea näiltä sivuilta lisää hyödyllisiä vinkkejä.

Testaa tietosi! Oletko jo Kirjasto-Nero vai tarvitsetko vielä harjoitusta?

angle-left Käytän tietoa ja toimin itse!

Olet etsinyt tietoa jostakin kiinnostavasta aiheesta ja nyt sinulla on vino pino kirjoja, lehtiä, nettisivujen osoitteita ja ties mitä muuta. Ne ovat sinun tiedonlähteitäsi. Valitse löytämistäsi tiedonlähteistä sopivimmat ja kerro niistä oppimasi asiat omin sanoin.

Käytän tietoa, piirtänyt Satu Cozens

Hyvä tietolähde?

Kun etsit tietoa, joudut pohtimaan, mitkä lähteet ovat luotettavia, hyödyllisiä ja sopivia juuri sinulle. Usein tietoa löytyy paljon enemmän kuin tarvitset. Hyvän tiedonlähteen tunnistat näin:

  1. Tiedonlähde on luotettava (luotettavan lähteen tuntomerkit ks. Fiksut netissä)
  2. Tieto on tuoretta ja ajan tasalla. Asiat muuttuvat joskus nopeasti tai vanha tieto on voitu osoittaa vääräksi.
  3. Löydät vastauksia kysymyksiisi. Joissain lähteissä tietoa voi olla liian vähän tai se voi olla vaikeaselkoista. Tällaisista tiedonlähteistä ei ole hyötyä.

Mikä ihmeen tekijänoikeus?

Kaikki itse tekemäsi piirustukset ja kirjoitukset ovat omiasi. Sinä olet niiden tekijä, eikä kukaan muu saa esittää niitä ominaan. Siksi sinäkään et saa kopioida toisen juttuja netistä tai muualta ja esittää niitä ominasi, oli kyse sitten valokuvasta, runosta tai esitelmästä. Koulutöissä voit niitä kyllä käyttää, mutta muista aina mainita, kuka ne on alunperin tehnyt.

Toimin itse!

Kuka vain voi osallistua netin maailmaan, kirjoittaa, julkaista omia kuvia tai videoita, esittää mielipiteitä ja olla mukana erilaisilla sivustoilla. Tule siis rohkeasti mukaan, mutta muista hyvät tavat!

Myös PIKI-verkkokirjastossa voit tehdä monenlaista. Uusi lainojasi, tee varauksia ja kerro muille käyttäjille, mikä on lempikirjasi. Voit kirjoittaa arvosteluja teoksista tai antaa niille pisteitä, ovatpa ne sitten mielestäsi hyviä tai vähemmän hyviä.

8/2017