Tietoa ja taitoa

Kirjastossa on hauska viettää aikaa ja viihtyä, mutta sieltä saa myös apua oikeisiin pulmiin. Löydät vastauksia kaikenlaisiin kysymyksiin ja tietoa monenlaisista asioista. Kirjastoa kannattaa osata käyttää!

Paljon kysymyksiä, piirtänyt Satu Cozens

Tarvitset taitoa löytääksesi tietoa. Ensimmäinen taito on kysymisen taito. Osaatko jo sen? Kokeile! Tule kysymään ja pyytämään apua kirjastosta.

Kirjastossa voidaan auttaa tiedon etsimisessä, antaa vinkkejä tiedonhakuun ja paljon muuta. Voit lukea näiltä sivuilta lisää hyödyllisiä vinkkejä.

Testaa tietosi! Oletko jo Kirjasto-Nero vai tarvitsetko vielä harjoitusta?

angle-left Fiksut netissä

Netti on ihan oma maailmansa, josta löytyy vaikka mitä kivaa! Siellä voi jutella kavereiden kanssa, pelailla ja tehdä muuta mukavaa.

Internet on valtava verkosto, ja sinne mahtuu kaiken kivan lisäksi myös ikäviä ja ei-niin-kivoja juttuja. Ei pidä uskoa kaikkea, mitä netistä lukee.

Olethan siis tarkkana, kuinka käyttäydyt ja toimit: myös netissä pidetään kiinni hyvistä tavoista ja säännöistä. Lisää fiksusta nettikäytöksestä voit lukea Nuorten Netiketistä.

Pelottava netti, piirtänyt Satu Cozens

Luotettavuus, eli totta vai tarua?

Näkymättömyyspulveri, piirtänyt Satu CozensInternetissä voi tulla huijatuksi. Kaikki netissä vastaan tuleva tieto ei välttämättä ole totta, joskus asiat kerrotaan yksipuolisesti tai muuten oudosti. Mihin voi luottaa ja mihin ei? Ennen kuin jaat netistä löytämäsi shokkiuutisen, lue koko juttu ja mieti:

  • Kenen sivusto on? Hyvällä sivustolla tekijä kerrotaan ja hän on luotettava ja asiantunteva.

  • Mihin tieto perustuu? Joskus sitä ei kerrota tai tieto voi perustua muutaman ihmisen puheisiin. Silloin tieto ei ole kovin luotettavaa.

  • Milloin sivuja on päivitetty? Netissä on paljon vanhentunutta tietoa.

  • Mikä on sivuston tarkoitus? Halutaanko sillä myydä jotain, pilailla tai pilata jonkun maine?

Turvallisuus on hyvää oloa

Netissä on hauska jutella kavereiden kanssa tai etsiä uusia kavereita. Ole kuitenkin tarkkana, kenen kanssa juttelet, kenelle annat tietojasi, tai mihin lataat kuviasi. Kaikki eivät välttämättä ole oikeasti kivoja tyyppejä. Joskus netissä voi törmätä kiusaajiin tai häiriköihin.

Jos löydät netistä jotain ikävää, epämiellyttävää tai muuten vaan outoa, kerro siitä rohkeasti vanhemmillesi, kirjaston henkilökunnalle tai opettajalle. Ethän myöskään itse kiusaa netissä.

8/2017