Tiedonhakijalle Tiedonhakijalle

Kuva:Tiedonhakijan opas, kuvituskuva, Freepik.com

Miten villasukka neulotaan? Mistä löytäisin kemian kertauskirjan? Haluaisin rakentaa leijan, mutta mistä saisin hyvät ohjeet? Kirjastosta löytyy vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin.

Tämä tiedonhakijan yleisopas on tarkoitettu sinulle, joka etsit tietoa kirjastosta arjen aherrukseen, opiskeluun ja vapaa-aikaan. Opas keskittyy tiedonhaun perusteisiin ja tiedon löytämiseen yleisessä kirjastossa.

Kun etsit tietoa kirjastosta... Kun etsit tietoa kirjastosta...

Takaisin

Tarkkuutta tiedonhakuun

 

Internetin hakukoneella saatat löytää etsimäsi tiedon nopeasti yhdellä tai kahdella sanalla. Yksinkertainen vapaasanahaku voi kuitenkin antaa paljon sinulle tarpeettomia hakutuloksia.

Verkkokirjaston avulla löydät kirjaston kokoelmista monipuolista tietoa eri asioista. Kun käytät verkkokirjastoa, mieti:

  • Mihin tarkoitukseen haet tietoa: faktojen tarkistamiseen vai esitelmän laatimiseen?
  • Minkä tyyppistä tietoa tarvitset: yleistietoa vai tieteellisiä tutkimuksia, uutta vai vanhaa?
  • Mitä tiedät aiheesta entuudestaan?
  • Tarkenna hakua. Jos esimerkiksi etsit tietoa Kiinan tapakulttuurista yleensä, käytä sanoja Kiina ja tapakulttuuri. Jos taas haluat tietää yritystapakulttuureista, käytä sanoja tapakulttuuri, yrityskulttuuri ja liike-elämä.
     

Käytä aikaa hakusanojen miettimiseen ja kokeile erilaisia asiasanahakuja. Asiasanat voit tarkistaa Yleisestä suomalaisesta asiasanastosta (YSA).

Kirjastojen aineistotietokantojen keskeisimmät hakutavat

teos: kirjan, elokuvan tai levyn nimi, myös yksittäisen novellin tai laulun nimi

tekijä: kirjailija, näyttelijä, säveltäjä, esim. Sibelius, Jean

asiasana: julkaisun aihe, esim. kissaeläimet (laajempi käsite), kissa (suppeampi käsite)

kieli: saksa, arabia

aineistolaji: kirja, CD-levy

Yhdistele hakusanoja

Kokeneempi tiedonhakija voi tehostaa hakua yhdistelemällä hakusanoja. JA, TAI ja EI laajentavat tai rajaavat hakutulosta:

TAI (engl. OR) sisällyttää hakutulokseen teoksia, joiden tiedoissa esiintyy jompikumpi tai molemmat antamistasi hakusanoista.

Haulla terveystieto TAI oppikirjat saat tulokseksi terveystiedon oppikirjoja, muuta terveystietoa käsittelevää aineistoa ja muiden aineiden oppikirjoja.

JA (AND) sisällyttää hakutulokseen teokset, joiden tiedoissa esiintyy molemmat hakusanat.

Terveystieto JA oppikirjat antaa tulokseksi vain terveystiedon oppikirjoja. JA-haku on tarkempi kuin TAI-haku. Tämä hakutapa on ensisijainen useimmissa aineistotietokannoissa ja internetin hakukoneissa eikä JA-sanaa tarvitse erikseen kirjoittaa näkyviin.

EI (NO) rajaa hakutulosta tarkimmin, koska se jättää pois hakutuloksesta aineiston, jonka tiedoissa tietty sana esiintyy.

Haku terveystieto JA oppikirjat EI lukio sulkee hakutuloksesta pois lukion terveystiedon oppikirjat mutta jättää jäljelle muiden kouluasteiden kirjat.

 

Päivitetty 3.4.2017


Lisää tiedonhausta

10 pikavinkkiä 10 pikavinkkiä

Mieti näkökulma

Mieti, mitä olet etsimässä. Hyvin laajasta aiheesta on vaikea etsiä tietoa, jos näkökulma ei ole selvillä. Esimerkiksi viestinnän historiaan kuuluu erilaisten ohjelmatyyppien, viestintäkanavien ja teknisten laitteiden kehitys. Mitä näistä siis haluaisit tarkastella ja kuinka pitkältä ajalta?

Löysitkö liikaa?

Kokeile haun tarkentamista tekijä-, nimeke- tai asiasanahauksi tai rajaa hakuasi aineiston sijainnin, kielen tai lajin mukaan.

Löysitkö liian vähän?

Vähennä haun rajauksia. Jos haet esim. kirjan nimellä, sinun ei tarvitse lisätä tekijän nimeä.

Käytitkö oikeaa asiasanaa?

Tarkista käyttämäsi sanat Yleisestä suomalaisesta asiasanastosta (YSA).

Hyllypaikka

Unohditko, mitä olit etsimässä? Kirjoita muistiin teoksen sijaintitiedot (luokka ja pääsana) sekä teoksen nimi: esimerkiksi 67.452 Sundsten, Miksi kissalla on viikset. Sama hyllypaikka 67.452 SUN saattaa olla myös jollain toisella kirjalla.

Kirjaston luokitus

Oletko eksynyt kirjastoon? Tutustu luokitusjärjestelmään, jonka mukaan kirjaston aineisto on järjestetty, ja kysy neuvoa kirjaston henkilökunnalta.

Varaus

Onko tarvitsemasi teos lainassa? Voit tehdä siitä varauksen.

Etsi myös muualta

Onko teos paikkakuntasi ammattikorkeakoulun tai yliopiston kirjastossa? Voit käydä lainaamassa sieltä.

Seutuvaraus

Onko teos naapurikunnan kirjastossa? Voit tehdä seutuvarauksen.

Kaukopalvelu

Jos teosta ei ole hankittu oman kuntasi kirjastoihin tai kirjastokimppasi alueelle, voit tilata sen muualta kaukopalvelun kautta.