Tiedonhakijalle

Kuva:Tiedonhakijan opas, kuvituskuva, Freepik.com

Miten villasukka neulotaan? Mistä löytäisin kemian kertauskirjan? Haluaisin rakentaa leijan, mutta mistä saisin hyvät ohjeet? Kirjastosta löytyy vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin.

Tämä tiedonhakijan yleisopas on tarkoitettu sinulle, joka etsit tietoa kirjastosta arjen aherrukseen, opiskeluun ja vapaa-aikaan. Opas keskittyy tiedonhaun perusteisiin ja tiedon löytämiseen yleisessä kirjastossa.

Kun etsit tietoa kirjastosta...

angle-left Avuliaat asiasanat
Etsitkö kirjoja ja muuta aineistoa tietystä aiheesta? Kirjaston aineisto on kuvailtu tietokantaan asiasanoilla, jotka helpottavat tiedonhakua.

 

Voit tarkistaa sopivat asiasanat Yleisestä suomalaisesta asiasanastosta (FINTO/YSA), joka on apuväline tiedonhakuun kirjastossa. Asiasanojen avulla kirjojen ja muun aineiston sisältöä kuvaillaan tietokantoihin. 

Asiasana voi olla

yksittäinen sana

kissa, valssit

yhdyssana

aikataulut, soitonoppaat

sanaliitto

ranskankielinen kirjallisuus, gregoriaaninen laulu

nimi

Leskinen, Juice (nimet tallennetaan tietokantoihin järjestyksessä sukunimi, etunimi)

yhteisö

Yhdistyneet kansakunnat, Tampereen yliopisto

ajanjakso

kivikausi, 1950-luku

Kokeile ja vertaile

Kokeile hakua esimerkiksi sanalla autokoulu. Et saa tietokannasta yhtä täsmällistä hakutulosta kuin asiasanastoon valitulla sanalla ajo- opetus.

Huomaa, että myös vieraskielinen aineisto on kuvailtu suomeksi. Hae verkkokirjastosta esimerkiksi David Boylen kirja The new economics: a bigger picture. Sen sisältöä on kuvailtu asiasanoilla taloustieteet, psykologiset tekijät, hyvinvointi, varallisuus ja kestävä kehitys.

Kun olet löytänyt hyvän teoksen, sen tiedoista löytämilläsi asiasanoilla voit kokeilla uusia hakuja.

Myös kaunokirjallisuutta on asiasanoitettu

Kaunokirjallisuuttakin voit etsiä esimerkiksi päähenkilöiden tai tapahtumapaikan mukaan. Kaunokirjallisuuden asiasanoihin voit tutustua Kaunokki-verkkosanastosta. Kaunokirjallisuutta voi hakea myös Yleisen suomalaisen asiasanaston (FINTO/YSA) avulla.

Päivitetty 3.4.2017/18.10.2017

10 pikavinkkiä

Mieti näkökulma

Mieti, mitä olet etsimässä. Hyvin laajasta aiheesta on vaikea etsiä tietoa, jos näkökulma ei ole selvillä. Esimerkiksi viestinnän historiaan kuuluu erilaisten ohjelmatyyppien, viestintäkanavien ja teknisten laitteiden kehitys. Mitä näistä siis haluaisit tarkastella ja kuinka pitkältä ajalta?

Löysitkö liikaa?

Kokeile haun tarkentamista tekijä-, nimeke- tai asiasanahauksi tai rajaa hakuasi aineiston sijainnin, kielen tai lajin mukaan.

Löysitkö liian vähän?

Vähennä haun rajauksia. Jos haet esim. kirjan nimellä, sinun ei tarvitse lisätä tekijän nimeä.

Käytitkö oikeaa asiasanaa?

Tarkista käyttämäsi sanat Yleisestä suomalaisesta asiasanastosta (YSA).

Hyllypaikka

Unohditko, mitä olit etsimässä? Kirjoita muistiin teoksen sijaintitiedot (luokka ja pääsana) sekä teoksen nimi: esimerkiksi 67.452 Sundsten, Miksi kissalla on viikset. Sama hyllypaikka 67.452 SUN saattaa olla myös jollain toisella kirjalla.

Kirjaston luokitus

Oletko eksynyt kirjastoon? Tutustu luokitusjärjestelmään, jonka mukaan kirjaston aineisto on järjestetty, ja kysy neuvoa kirjaston henkilökunnalta.

Varaus

Onko tarvitsemasi teos lainassa? Voit tehdä siitä varauksen.

Etsi myös muualta

Onko teos paikkakuntasi ammattikorkeakoulun tai yliopiston kirjastossa? Voit käydä lainaamassa sieltä.

Seutuvaraus

Onko teos naapurikunnan kirjastossa? Voit tehdä seutuvarauksen.

Kaukopalvelu

Jos teosta ei ole hankittu oman kuntasi kirjastoihin tai kirjastokimppasi alueelle, voit tilata sen muualta kaukopalvelun kautta.