Suosituksia

Valitsemasi artikkeli

Ukulele, soitin jota et voi soittaa nauramatta

Esittelyssä hittisoitin ukulele.

Ukulele on viime vuosina noussut varsinaiseksi hittisoittimeksi ympäri maailmaa, eikä ihme: se on edullinen ja helppo soittaa. Pieni soitin kulkee kätevästi mukana ja soittamisen perusteet oppii nopeasti. Vaikka ukulele on saanut maineen huumorisoittimena, se taipuu moneen musiikkityyliin. Ukulele sopii myös lasten käsiin. 

Ukulele, kuva Ilona HeinonenUkulele on havaijilainen pienehkö nelikielinen kitara. Se kehitettiin 1880-luvulla portugalilaisen kielisoittimen pohjalta ja siitä tuli oitis Havaijin kansallissoitin. Havaijilta ukulele tuli 1920-luvulla Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan ja siitä tuli muotisoitin. Niin sanottu havaijilaismusiikki – jolla ei välttämättä ole paljonkaan tekemistä varsinaisen havaijilaisen musiikin kanssa – oli viimeistä huutoa. Moderni havaijinkitara on kehitetty ukulelesta.

Suomessa havaijilaismusiikki tunnetaan Onni Gideonin ansiosta. Hän innostui havaijinkitarasta jo 30-luvulla ja levytti 50-luvulla useita hittejä. Sittemmin ukulele painui pitkäksi aikaa unohduksiin.

Yksi ukulelen puolestapuhujista on ollut George Harrison, jonka mielestä ukuleleja ei voi koskaan olla liikaa. Hänellä olikin tapana lahjoitella soittimia muusikkoystävilleen. Hänelle ukulele oli soitin, jota ei voi soittaa nauramatta.

2000-luvulla ukulele on löydetty uudestaan. Ukulelen ilosanomaa levittävät muiden muassa Pearl Jamin Eddie Vedder, nuori honolululaisvirtuoosi Jake Shimabukuro ja jo edesmennyt Israel ”Iz” Kamakawiwo’ole. Hervottomia rocksovituksia tarjoileva The Ukulele Orchestra of Great Britain konsertoi helmikuussa 2015 jo toistamiseen Suomessa, myös Tampereella.

Kirjastot järjestävät toisinaan ukuleleiltoja, joissa pääset kokeilemaan soitinta ja opit alkeet. Tampereen, Sastamalan, Ylöjärven ja Virtain kirjastosta voit myös lainata ukulelen kotiin kahdeksi viikoksi.

Kirjastosta löydät monipuolisesti ukulelen soitonoppaita aloittelijalle.

Ukulele-soitonoppaita »

Verkossa toimivasta suomalaisesta Rockway-soitonopetuspalvelusta voit lainata kirjastokorttisi numerolla videoidun ukulelen alkeis- ja jatkokurssin. Palvelu on käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Pälkäneen, Sastamalan, Virtain ja Ylöjärven kirjastoissa. Kirjautumaan pääset osoitteessa https://piki.verkkokirjasto.fi/web/arena/musiikki sivupalkin Rockway-linkistä.

Myös verkosta löytyy hyviä, useimmiten englanninkielisiä ukulelen videosoitonoppaita. Tutustu ainakin The Ukulele Teacher -Youtubekanavaan.

 


Kirjoittanut: Elina Rauhala-Kari, Kangasalan kunnankirjasto, 2/2015, päivitetty 1/2017
Kuvat: Ilona Heinonen, Ukulele-workshop Tampereen pääkirjasto Metsossa 10.2.2015

Suositukset