Kotiseutu- ja erikoiskokoelmat

Pirkanmaa-kokoelma

Mikä on Pirkanmaa-kokoelma?

Pirkanmaa-kokoelma on maakunnallinen kotiseutukokoelma, johon on kerätty paikallista aineistoa. Pääosa kokoelmasta on kirjoja, mutta mukana on myös iso joukko karttoja, äänilevyjä, videofilmejä ja lehtiä. Painopiste kokoelman keräämisessä on nykyään Tampere.

Miksi Pirkanmaa-kokoelmaa kerätään?

Kokoelma on tarkoitettu kaikkien tiedonhakijoiden käytettäväksi ja heidän avukseen. Sieltä etsivä löytää tietoa niin Teiskon kallioperästä kuin Tampereella asuneista taiteilijoista yhdestä paikasta. 

Mitä Pirkanmaa-kokoelmassa on?

Kirjoja
Kokoelmassa on täkäläisten kirjailijoiden kaunokirjallinen tuotanto eli romaanit, runot ja näytelmät. Lisäksi kokoelmaan pyritään hankkimaan mahdollisimman kattavasti myös edellä mainittujen teosten käännökset vieraille kielille. Myös sellaiset romaanit otetaan kokoelmaan, jotka tapahtuvat Pirkanmaalla, vaikka kirjailija ei täällä asuisikaan tai olisi koskaan asunut.

Tietokirjallisuudesta hankitaan sellaiset teokset, jotka kertovat jotakin tämän maakunnan historiasta, asukkaista, yritystoiminnasta, oppilaitoksista, luonnosta tms. Kokoelmaan ei oteta sellaisia tietokirjoja, joiden tekijä on pirkanmaalainen, mutta teoksen sisältö ei mitenkään liity maakuntaamme.

Lehtiä
Täällä ilmestyvät sanomalehdet (mikrofilmeinä) ja paikallisten seurojen, yhdistysten, yritysten tai muiden yhteisöjen julkaisemia aikakauslehtiä.

Karttoja
Kokoelmassa on mm. maakunnan aluetta koskevia tie-, vesistö-, kallioperä-, suunnistus- ja peruskarttoja.

Musiikkiäänitteitä:
Pirkanmaalaisten säveltäjien ja esittäjien ääni- ja cd-levyjä. Vanhimmat äänitteet ovat 1960-luvulta ja kokoelmassa on niin klassista musiikkia kuin rockia, poppia kuin punkiakin.

Kuvatallenteita
Kokoelman elokuvat ovat joko täkäläisten kirjailijoiden tuotannon filmatisointeja tai niissä on ollut pirkanmaalainen ohjaaja, käsikirjoittaja tai merkittävä pääosan esittäjä tai sitten ne on kuvattu täällä. Elokuvat ovat pääosin dvd-levyjä tai videoita.

Missä ja milloin Pirkanmaa-kokoelmaa voi käyttää?

Kokoelma on käytettävissä pääkirjasto Metsossa aina kirjaston aukioloaikoina. Opastusta sen käytössä saa tietopalvelusta.

Pirkanmaa-kokoelman aineistoa ei pääsääntöisesti lainata, jotta teokset olisivat aina halukkaiden käytettävissä kirjastossa. Mutta siitä voidaan lähettää teoksia lainaksi muihin kirjastoihin, jotta tiedonhakijat ympäri Suomen voisivat käyttää siihen kerättyä aineistoa.

Kokoelman aineisto on haettavissa PIKI-verkkokirjastossa. Aineiston sijainnista kertoo osastotunnus Tampereen pääkirjasto  - Kotiseutukokoelma - sijainti "Pirkanmaa-kokoelma".

Kirjoittaja: Maarit Helen, Tampereen kaupunginkirjasto