Juttuja

Valittu juttu

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Lukukoira Pirkkalassa, kuva Opa Latvala

Monissa kirjastoissa voi tavata nykyään lukukoiran, joissain jopa lukumarsun tai muun eläimen. Mikä ihme se sellainen lukukoira sitten oikein on?

Lukukoira on nimensä mukaisesti koira, joka tykkää lukemisesta. Tai oikeastaan se tykkää siitä, että sille luetaan. Lukukoirat ovat yleensä kirjojen suhteen kaikkiruokaisia, joten niille voi lukea lasten tai aikuisten kirjoja, jännitys-, seikkailu- tai fantasiakirjoja, romantiikkaa tai vaikka eläinkirjoja. Niille voi lukea nopeasti tai hitaasti, eikä haittaa jos välillä takeltelee sanoissa. Ne eivät korjaile lausumista tai ääntämystä, eivätkä muutenkaan arvostele. Niille voi lukea vaikka englanniksi tai muilla vierailla kielillä! Ovat ne niin viisaita.

Joskus lukukoiralle lukemisesta voi olla apua myös silloin, jos oikein kovasti jännittää lukemista vaikka luokassa ääneen. Lukukoirat ovat rauhallisia ja hyvin koulutettuja, joten niitä uskaltaa tulla tapaamaan myös, jos vaikka ylipäätään on koirapelkoa.

Lukukoirillakin on omat vapaapäivät, joten ne eivät työskentele kirjastossa joka päivä. Joillekin lukukoirille varataan aika, jotta niitä voi tulla kirjastoon tapaamaan ja lukemaan niille ihan rauhassa. Joitakin saa tulla tapaamaan myös ilman ajanvarausta silloin, kun kirjasto ilmoittaa lukukoiran olevan paikalla. Kannattaa kysyä omasta kirjastosta lisätietoa ja tulla rohkeasti tapaamaan lukueläintä.

PIKI-kirjastojen lukukoirat ja yksi lukumarsu

Hämeenkyrön Ronja

Ronja-lukukoira, Kuva Hanna PenttiNimi: Ronja (erään tietyn kirjan mukaan)
Ikä: 5 vuotta
Rotu: kolmen rodun coctail

Rodultaan Ronja on kolmen rodun coctail, emä oli novascotian-noutajan ja dreeverin risteytys ja isä puhdas berninpaimenkoira ja siksi monet luulevatkin sitä berniksi (kuten kuvasta näkyy), mutta Ronja on vain ”wannabe-berni”.  

Ronja on aloittanut lukukoirana lokakuussa 2016, joten mitään suosikkikirjaa ei vielä ole muodostunut. Ronja kuuntelee kaikenlaista kirjallisuutta tasapuolisesti. Ronjalla on toinenkin ”ammatti”: se toimii myös Kennelliiton Kaverikoirana. Ronja käy tällä hetkellä mm. vanhainkodeilla ja kehitysvammaisten luona rapsutuksia saamassa.

Ronja lähtee aina mielellään töihin. Se haluaa aina ensin tervehtiä lapset kunnolla: haistelemalla ja ”pusuttelemalla”. Rapsutuksista ja silittelystä se pitää erittäin paljon, ja kun Ronja odottelee lapsia saapuvaksi kirjaston puolelle, niin se on onnessaan, jos joku asiakas poikkeaa sitä rapsuttelemaan.
 
Ronjan työpaikka on Hämeenkyrön kirjastossa ja sille pääsevät lukemaan tällä hetkellä vain tietyt, erityisopettajan valitsemat oppilaat. Varausmahdollisuutta muilla lukemaan halukkailla ei siis valitettavasti ole.

Kangasalan Nysä

Kangasalan lukukoira NysäNimi: Nysä
Ikä: 2,5 vuotta
Rotu: länsigöötanmaanpystykorva

Nysälle pääsee lukemaan Kangasalan pääkirjastossa, yleensä kerran kuussa lauantaisin. Aikaa voi kysellä numerosta 0504067796.
Lempikirja, joka on luettu: Risto Räppääjä ja Pakastaja Elvi
Nysä opiskelee kanttarellien etsintää ja löytääkin niitä! Nysä on siis myös sienikoira.

 

 

Kangasalan ja Pälkäneen Heta

Lukukoira HetaNimi: Heta
Ikä: 9 vuotta
Rotu: saksanpaimenkoira

Heta harrastaa Kennelliiton lukukoira- ja myös kaverikoiratoimintaa. Hetan löytää pääasiallisesti Pälkäneen kirjastosta, joskus myös vierailen Kangasalan kirjastossa.

Pidän lapsista ja  Aku Ankan lukemisesta. Kotona minulla on kaksi Gööttiä koirakaverina. Niiden kanssa lenkkeilen ja pidän hauskaa.

 

Kangasalan ja Kaukajärven Laku

Kangasalan lukukoira LakuNimi: Laku
Ikä: 7 vuotta
Rotu: cavalier kingcharlesinspanieli

Laku on aloittanut Kennelliiton Lukukoira-toiminnassa vuonna 2017. Laku toimii myös Kennelliiton Kaverikoirana. Lakun lempikirjoja ovat Merja Jalon heppakirjat.
Lakun hauska piirre on se, että häntä heiluu koko ajan, se ei pysähdy ikinä!

 

 

 

Kangasalan ja Kaukajärven Sina

Kangasalan lukukoira SiinaNimi: Sina
Ikä: 6 vuotta
Rotu: kultainennoutaja

Sina on toiminut Kennelliiton lukukoira ja muutaman vuoden. Sinalle pääsee lukemaan Kaukajärven ja Kangasalan kirjastoissa. Lukuhetkessä Sina ottaa rennosti sekä tykkää tarinoista että lukijoista.

 

 

 

 

Kangasalan ja Kaukajärven Cola

ColaNimi: Cola
Ikä: 7,5 vuotta
Rotu: kooikerhondje

Cola on toiminut Kennelliiton lukukoirana jo 2 vuotta. Cola käy kouluilla ja kirjastoissa, Kangasalla ja Kaukajärvellä. Cola tykkää kaikista kirjoista, ja kaikista lukijoista!

Cola on toiminut myös Kennelliiton Kaverikoirana jo kohta 5 vuoden ajan eri kohteissa säännöllisesti ainakin kerran viikossa.

 

 

Kaukajärven Allu

AlluNimi: Allu
Ikä: 7-vuotta
Rotu: kultainen noutaja

Allu tykkää kannella sukkia ja palloja. Kennelliiton lukukoiratoiminnan lisäksi hän toimii Kaverikoirana. Hänen lempisatunsa on Aladinin taikalamppu, koska Aladdin on hänen virallinen nimensä. Allu kuuntelee tarinoita mielellään ja useimmiten ottaa pienet torkut samalla. Voit tavata Allun Kaukajärven kirjastosta. 

Lempäälän Keno

Keno lukukoira, kuva Miikku PietiläNimi: Keno
Ikä: 3 vuotta
Rotu: bordercollie

Bordercolliet ovat tunnetusti todella fiksuja koiria ja Kenokin osaa monenlaisia temppuja. Lukutilanteessa Keno ottaa kuitenkin rennosti: yleensä se köllöttelee aluksi kerällä ja lopulta oikaisee itsensä pitkäksi. Keno on saanut lisänimen Hönö, koska se on aina kaikissa tilanteissa rennon letkeä eikä ole mistään moksiskaan.

Keno on tykästynyt erityisesti Oili Tannisen kirjaan Hippu.
 
Kenolle voi lukea Lempäälän pääkirjastossa. Ajan lukutuokioon voi varata kirjaston asiakaspalvelusta.

 

Nokian Miina

Nokian MiinaNimi: Miina
Ikä: 4 vuotta
Rotu: chihuahua

Tuoreimpana jäsenenä Nokian kaupunginkirjaston lukukoiraperheeseen liittyi Miina syksyllä 2019. Miina on 4-vuotias chihuahua.
Miina on rauhallinen, kiltti, kaikkia rakastava, leikkisä pusuttelija eli siis kaikkien kaveri.

Miinan harrastuksia ovat kennelliiton lukukoirailu Nokian kirjastossa ja kennelliiton kaverikoirailu erilaisissa hoivayksiköissä. Lisäksi Miina on Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry:n toiminnassa maskottina. Kotona leikitään sekä lenkkeillään Martta ja Reino chihujen kanssa. Pallon heittely ja noutaminen on ihanin leikki sekä kaikenlaisten uusien temppujen opettelu.

Miina haluaa kuunnella kaikenlaisia tarinoita ja tykkää myös, että samalla vähän rapsutellaan tai silitellään. Miinalta löytyy tarinan kerronnan lopuksi lukupassi johon voi merkata lukukerrat.

Lisätietoja Nokian lukukoirista

Nokian Nekku

Nokian Nekku

Nimi: Nekku
Ikä:
3 vuotta
Rotu: cavalier kingcharlesinspanieli

Nokialla aloitti lokakuussa 2018 lukukoira hurmuri ja sydänkäpynen, Nekku.

Nekku on 3v cavalier kingcharlesinspanieli uros ja sille pääsee lukemaan Nokian pääkirjastossa noin kerran kuukaudessa torstaisin. Tervehtii aina iloisesti häntä heiluen ja usein antaa myös muutamat pusut. Tykkää huomiosta ja heittäytyykin monesti selälleen kerjäämään rapsutuksia. Nekku osaa joitakin temppuja ja lukuhetken jälkeen sen kanssa voi heittää vaikka läpyt. On myös Kennelliiton kaverikoira ja sitä kautta tottunut kaikenlaisiin ihmisiin ja erilaisiin tilanteisiin.

Lempikirjaansa Nekku ei osannut vielä näin aloittelijana päättää, joten odottaa innolla kaikenlaisia lukijoita

Nokian ja Sampolan Pantse

Lukukoira PantseNimi: Pantse
Ikä: 4 vuotta
Rotu: corgi (pembroke)

Pantse tykkää käydä kirjastossa. Siellä on mukavia ihmisiä ja hurjan paljon kirjoja. Tästä innostuneena Pantse halusi lähteä mukaan lukukoirailuun. Pantse kävi Kennelliiton lukukoirakoulun ja aloitti lukukoirailut syksyllä 2017. Pantselle voi tulla lukemaan Sampolan ja Nokian kirjastoihin.

Pantse on ”kaikkiruokainen” eli tykkää kaikenlaisista tarinoista, mutta tällä hetkellä Pantsen suosikki on Reuhurinne-sarja ja siellä tietenkin Reuhurinteen alakoulun vahtimestarin, Soppa-Nestorin koira, Pöntinen.

Pantse nauttii erityisesti, kun lukija samalla vähän rapsuttaa. Silloin Pantse sulkee silmänsä ja antautuu tarinan vietäväksi. Isot tarkkaavaiset korvat kuulevat jokaisen lausutun sanan. Lukuhetken jälkeen lukija voi halutessaan palkita Pantsen makupalalla.

Oriveden Vickan

Lukukoira VickanNimi: Vickan
Ikä: 7 vuotta
Rotu: fieldspanieli (tyttö)

Vickan tykkää kaiken ikäisistä lukijoista, kaikista kirjoista ja rapsutteluista. Vickanille pääsee lukemaan Oriveden kirjastossa.

Kennelliiton lukukoiratoiminnan lisäksi Vickan on toiminut jo monta vuotta Kaverikoirana vieraillen kuukausittainikäihmisten asumis- ja hoivayksiköissä. 

 

 

Oriveden, Kangasalan ja Kaukajärven Bobo

BoboNimi: Bobo
Ikä: 4-vuotias
Rotu: fieldspanieli (poika)

Bobo on aloittanut lukukoirana kesällä 2018. Säännöllisesti Bobo on tavoitettavissa kerran kuukaudessa Oriveden kirjastossa ja epäsäännöllisesti Kangasalan ja Kaukajärven kirjastoissa. Bobo on oppinut tunnistamaan milloin lähdetään töihin ja silloin se on heti innoissaan autolla odottamassa oven avausta. Lukukoirailun lisäksi Bobo vierailee kaverikoirana ikäihmisten asumis- ja hoivayksiköissä 1-2 kertaa kuukaudessa sekä satunnaisissa erilaisissa ulkotapahtumissa. Vaikka Bobo on työtehtävissään todella rauhallinen, niin vauhtiakin löytyy kun sellaista tarvitaan.

Syyskauden 2018 aikana ensimmäinen kannesta kanteen luettu kirja oli Arska ja metallinilmaisin. Vaikka tarina jakautui usealle kuukaudelle, oli Bobosta huippu juttu kuunnella tarina alusta loppuun! Bobolle voi lukea myös muunkin kielisiä kirjoja! 

Parkanon Ruska

Ruska-lukukoira, Kuva: Laurikka-SeiloNimi: Ruska
Ikä: 6 vuotta
Rotu: labradorinnoutaja eli labbis (tyttö)

Ruska on Kennelliiton luku- ja kaverikoira, joka työskentelee yhdessä emäntänsä kanssa Parkanon kirjastossa ja koululla.  Kirjastossa Ruskalla on vastaanotto noin joka 3. viikko ja koululla käymme samoin kolmen viikon välein. Tällöin lukijat tulevat erityisopen ohjaamina.  Lisäksi Ruska keikkailee kaverikoirissa, minne ikinä pyydetäänkin.  Koululle meno on aina juhlahetki, niin innostunut vastaanotto siellä on.

Ruska on kovasti herkkujen perään ja  kaikkiruokainen myös kirjojen suhteen.  Hän ottaa lukemistuokiot rennosti makoillen ja nauttii siinä samalla rapsuttelusta.

Pirkkalan Numa

Numa-lukukoira, Kuva: Opa LatvalaNimi: Paletin Nitroninja, eli Numa
Ikä: 10,5 vuotta
Rotu: whippet

Numa on reipas ja urheilullinen koira, joka rakastaa juoksemista, uimista, palloja ja leluja. Se tekee kesäisin komeita uimahyppyjä järveen ja käy talvisin koirauimalassa polskimassa. Numan rakkain lelu on pieni vihreä pallo, jonka se valitsi itse eläinkaupan alahyllyltä, kun oli tarkoitus ostaa synttärilahja Numan ”siskolle” Pirille.

Numa aloitti lukukoiran työt vuoden 2013 alussa. Numa kuuntelee mieluusti mitä kirjaa tahansa, mutta koira-aiheiset tarinat ovat sen suosikkeja. Kuvakirjat ovat myös Numan mielestä kivoja.

Numa makoilee lukijan vieressä sohvalla, kun sille luetaan. Usein se painaa päänsä lukijan polvelle ja silmätkin saattavat mennä välillä kiinni, kun se oikein keskittyy kuuntelemaan. Lukuhetken jälkeen Numa kuitenkin valpastuu, koska se tietää saavansa kuuntelusta palkinnoksi muutaman makupalan lukijalta. Numan herkkua ovat erilaiset pehmeät kanan makuiset namut.

Numan voit tavata:
Numa työskentelee Pirkkalassa, Nuolialan kirjastossa joka toinen tiistai. Numalle pääsee lukemaan ajan varaamalla, voi joko tulla paikanpäälle kirjastoon ja varata ajan tai soittamalla numeroon 050 434 9676. Lukuhetki kestää 15 minuuttia ja paikalla on Numan lisäksi kirjastovirkailija Jenni Heiskanen. Numalle lukijat saavat kirjanmerkin, johon lukija saa valita tarran joka kerta, kun on käynyt lukemassa.

Sastamalan lukumarsu Esko-Einari

Lukumarsu Esko-EinariNimi: Papereissa virallisesti Hunter Hayes, kutsumanimenä Esko-Einari eli Eskis
Ikä: 3 vuotta 8 kuukautta
Rotu: Sheltie

Missä kirjastossa ja miten pääsee lukemaan. Pitääkö esim. varata aika: Sastamalan kaupunginkirjastossa. Lukemaan pääsee ajanvarauksella, pääsääntöisesti aikoja tarjolla parittomien viikkojen torstaisin, mutta kannattaa aina soittaa ja varmistaa, joskus voi päästä jonain muunakin päivänä. Eskis kiertää myös paljon erilaisia tapahtumia ja koululuokat voivat tilata sen vierailulle. Olemme myös pitäneet Esko-Einarin kanssa satutunteja.

Lempikirja, jota on luettu: Eskiksen lempikirjoja ovat eläinaiheiset kirjat, mutta Tatut ja Patut myös suursuosikkeja.

Miten Esko-Einari käyttäytyy, kun luetaan tai osaako jotain temppuja?:
Esko-Einari ei osaa mitään erityisiä temppuja, mutta ihmiset hämmästelevät jatkuvasti miten se pysyy niin pitkään paikallaan ja jaksaa keskittyä kun sille luetaan. Esko-Einari on aina ollut luonteeltaan rauhallinen ja kiltti, siksi se sopiikin hyvin lukumarsuksi. Esko-Einari nauttii kun sitä silitellään ja rapsutellaan, kenties se on oppinut, että jos malttaa olla rauhassa paikallaan niin saa palkkioksi rapstuksia ;)

Sääksjärven Huugo

HuugoNimi: Huugo
Ikä: 4-vuotta
Rotu: tanskandoggi

Huugo on lempeä ja rauhallinen jätti, joka viihtyy lukijan seurassa kärsivällisesti. Kirjojen suhteen on kaikki ruokainen, mutta Kapteeni Kalsari kirjoissa on joku tutun kuuloinen tyyppi....

Kennelliiton Lukukoirana Huugo toimii pääasiassa Sääksjärven koulussa viikottain. Epäsäännöllisesti, mutta mahdollisimman usein, Huugolle voi lukea Kaukajärven kirjastossa sekä satunnaisesti muissakin kirjastoissa. Huugo on myös kaverikoira vieraillen esimerkiksi ikäihmisten luona rapsuteltavana. Lukija saa halutessaan ”lukupassin” jonne voi merkata lukukerrat.

Sääksjärven Ada

Ada, lukukoiraNimi: Ada
Ikä: 6-vuotta
Rotu: labradorinnoutaja
 
Sääksjärven kirjastossa työskentelee ohjaajansa Merjan kanssa lukukoira Ada noin kerran kuukaudessa. Ada on 6-vuotias labradorinnoutajatyttö ja virallinen Kennelliiton Lukukoira.

 

Tampereen Tessa

Tessa-lukukoira, Kuva JerisoPhotoNimi: Tessa
Ikä: 5 vuotta
Rotu: novascotiannoutaja
Kuva: JerisoPhoto

Vuonna 2019 Sampolan kirjaston lukukoiravahvuudessa aloittaa Pantsen lisäksi uutena Tessa, joka on 5-vuotias novascotiannoutaja. Tessa on aloittelija lukukoiratoiminnassa ja kaikkiruokainen tarinoiden suhteen. Hän on Kennelliiton virallinen lukukoira.

Tessan ja Pantsen lisäksi voi lukea myös muille luppakorville pääkirjasto Metsossa ja Kaukajärven kirjastossa. Syyskauden 2019 tiedot ajoista ja päivistä ovat Tampereen kaupunginkirjaston sivuilla.   

 

 Ylöjärven Typy

TypyNimi: Typy
Ikä: 10 v
Rotu: länsigöötanmaanpystykorva

Ihastuttava, kaikkien kaveri, Ylöjärven kuuluisuus Typy on toiminut jo lähes vuoden Ylöjärven pääkirjasto Leijassa ja Kurun kirjastolla.
Typylle pääsee lukemaan Ylöjärven kahdella kirjastoilla n. kerran kuussa.

Typy on Suomen Karva-Kaverit ry:n toiminnassa emäntänsä Sarin kanssa mukana ja monenlaiset ihmiset ja tilanteet ovat tulleet tutuiksi. Typy on iloinen ja touhukas koiramummu, joka pitää todella paljon kaiken ikäisistä ihmisistä ja kaikenlaisesta tekemisestä. Typy lähtee iloisena emäntänsä kanssa joka paikkaan. Typy on kotioloissa leikkisä kahden gööttikaveruksen kanssa, innokas leikkimään, juoksemaan, kuljettamaan ja esim. ravistamaan omia lelujaan. Hakeutuu kyllä lähellekin ja tykkää nuolemisesta eli pusuttelemisesta tosi paljon. Työssä eli vierailuilla ja lukulemmikkihommissa Typy on rauhallinen ja antaa jokaiselle aikaa tutustua. Se tietää olevansa työssä, kun laitetaan työliivi päälle. Jos sopii, se kyllä muiskauttaa suukkoja mielellään lukijoillekin.

Typy syö tavallisesti koirien kuivanappulaa, mutta sen herkkuruokaa on esim. kotipihasta pyydystetyt omenat tai päärynät. Kaikki vihannekset tomaateista salaattiin ovat Typyn herkkua sekä nakkia ja kinkkua se ei voi vastustaa. Typy pitää erityisesti myös lukijoiden antamista herkuista (koiran namit), joita Sari on varannut mukaan. Lukulemmikki-toiminta on kiva yhteinen harrastus.

Typy pitää erityisesti koirakirjoista, joita lapset valitsevat ja lukevat. Tosin kaikki kirjat kiinnostavat. Kerran illalla, Typy nukahti, kun pieni tyttö luki kirjaa niin rauhallisella ja lempeällä äänellä, se oli kuin iltasatu Typylle!

Ylöjärven Hulda

Hulda-lukulemmikki, kultainennoutajaNimi: Hulda
Ikä: 2 vuotta
Rotu: kultainennoutaja

Hulda on aloittanut lukulemmikin hommat keväällä 2018. Hulda ottaa lukijoita vastaan Ylöjärven Leijassa noin kerran kuukaudessa ja Viljakkalassa sen mukaan, miten innokkaita lukijoita ilmaantuu. Hulda kuuluu Karvakavereihin ja on siis tottunut kaikenlaisiin ihmisiin ja erilaisiin paikkoihin.

Hulda keikkailee myös esimerkiksi vanhainkodeissa, päiväkodeissa ja monenlaisissa tapahtumissa. Luonteeltaan Hulda on todella kiltti ja rauhallinen, ja sen kanssa arempikin lapsi voi rauhassa tutustua koiraan. Lempikirjoja Huldalla on monia, mutta erityisesti se pitää eläinkirjoista. Hulda on tarkka kuuntelija ja se osaa myös muutamia temppuja.

Ylöjärven Nana

Nana-lukukoira, ranskanbuldoggiNimi: Nana
Ikä: 7 vuotta
Rotu: ranskanbulldoggi

Huomionkipeä kaikkien kaveri, osaa monenlaisia temppuja. Lukukoirahommissa toimii satunnaisesti, emännän työvuorojen mukaan.


 

 

 

Päivitetty 8/2019

Suositukset

1-10 / 15
907222
Kirja:Tatu ja Patu supersankareina:2010 Kirja
Tekijä: Havukainen, Aino
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Kirja
3337345
Kirja:Tatu ja Patu pihalla : käsikirja kaikille niille, joilla ei ole mitään tekemistä ja niille, jotka ovat jo unohtaneet leikkimisen jalon taidon:2012 Kirja
Tekijä: Havukainen, Aino
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
380325
Kirja:Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi:2001 Kirja
Tekijä: Nopola, Sinikka, kirjoittaja
Vuosi: 2001
Aineistolaji: Kirja
320674
Kirja:Reuhurinteen ala-aste:1997 Kirja
Tekijä: Kallioniemi, Tuula
Vuosi: 1997
Aineistolaji: Kirja
3205719
Kirja:Munavarkaita:2012 Kirja
Tekijä: Wallace, Karen
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
396314
Kirja:Kapteeni Kalsari seikkailee:2002 Kirja
Tekijä: Pilkey, Dav
Vuosi: 2002
Aineistolaji: Kirja
3205718
Kirja:Kadonneet kissanpennut:2012 Kirja
Tekijä: Wallace, Karen
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
3124914
Kirja:Jäljet lumessa:2011 Kirja
Tekijä: Wallace, Karen
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
3584311
Kirja:Jesse vauhtikoira:2014 Kirja
Tekijä: Jalo, Merja
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
3979057
Kirja:Jesse rauniokoira:2017 Kirja
Tekijä: Jalo, Merja, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja