Teostiedot

HUOM!
Varauksen alkamis- ja päättymispäiviä ei tarvitse muuttaa. Mutta jos haluat itse muuttaa varauksen alkamis- tai päättymispäiviä, niin kirjoita päivämäärä tekstikenttään.
Teosta ei löydy.

Ohjeita

Varaaminen

Normaalivaraus

Normaalivaraus kohdistuu noutopaikaksi valitsemasi kunnan kirjaston aineistoon. 

Varausta tehdessäsi varauksen noutopaikkoina näytetään vain ne kirjastot, joiden kokoelmiin teos kuuluu. Varaus noudetaan siitä kirjastosta, jonka valitset  noutopaikaksi. Voit varata myös hyllyssä olevaa aineistoa.

2017 vuoden alusta voimaan tulleen uuden kirjastolain myötä normaalivaraukset ovat ilmaisia.

Noutamatta jäävästä normaalivarauksesta joudut maksamaan 1 €/kpl. Noutamattoman varauksen maksua ei peritä alle 15-vuotiailta, lasten- ja nuortenaineistojen varauksista eikä kirjastoautoissa.

Joissakin kunnissa kaikkien kirjaston toimipaikkojen varaukset ovat samassa varausjonossa (ns. kelluva varausjono), esimerkiksi Kangasalan, Nokian, Pirkkalan ja Tampereen kirjastoissa.

Varauksen voimassaoloaika on neljä vuotta.

Seutuvaraus

Seutuvaraus kohdistuu niiden PIKI-kirjastojen kokoelmiin, jotka kuuluvat seutuvarauksen piiriin. Kun valitset seutuvarauksen, niin noutopaikkoina näytetään seutuvarausta hoitavat PIKI-kirjastot. Voit varata myös hyllyssä olevaa aineistoa. Seutuvaraus on aina maksullinen, 2 €. Maksu menee joka tapauksessa, vaikka jättäisit varauksen noutamatta. Katso maksut.

Huomioi, että seutuvarauksen kuljettaminen valittuun noutopaikkaan kestää muutamasta päivästä kahteen viikkoonkin.

Varauksen voimassaoloaika on neljä vuotta.

Näin varaat

Voit varata aineistoa verkkokirjastossa, kun olet kirjautunut sisään. 

  1. Tee haku ja siirry hakutuloksesta teoksen tietoihin klikkaamalla teoksen nimeä.
  2. Teoksen muut eri painokset ja aineistolajit esitetään teostiedoissa pieninä kuvakkeina. Kun hiiren vie kuvakkeen päälle, näkyviin tulee esimerkiksi kirjakuvakkeissa painosten eri versiot.
  3. Varaus kohdistuu siihen teokseen, jonka teostiedot ovat avoinna sivulla, ei kuvakkeiden esittämiin muihin painoksiin. Valitse huolellisesti se painos tai aineistolaji, johon haluat varauksesi kohdistuvan. Yhdellä varauksella ei siis voi samanaikaisesti varata saman teoksen eri versioita.
  4. Klikkaa teostiedot-sivulla Varaa-painiketta.
  5. Valitse teetkö normaalivarauksen vai seutuvarauksen.
  6. Valitse noutopaikkaan kunta ja toimipaikka, josta haluat varauksen noutaa. Varauksen alkamis- ja päättymispäiviä ei tarvitse muuttaa.
  7. Klikkaa Tallenna.

Huom! Jos heti puolen yön jälkeen tekee varauksia, niin niissä saatetaan näyttää vielä eilistä päivää varauksen alkamispäiväksi. Tämä johtuu siitä, että verkkokirjaston eri palvelimet sijaitsevat eri aikavyöhykkeillä. Jotta saat tällaisen varauksen tehdyksi, on varauksen alkamispäivä muutettava käsin oikeaksi.

Lehtien varaus

Katso erillinen ohje Lehtien varaaminen.

Varausten noutoilmoitukset

Mikäli yhteystiedoissasi on sekä matkapuhelinnumero että sähköpostiosoite, kirjasto lähettää varauksen noutoilmoituksen ensisijaisesti tekstiviestinä matkapuhelimeesi. Mikäli puhelinnumeroa ei ole, noutoilmoitus tulee sähköpostiviestinä. Se voidaan lähettää myös postitse.

Voit muuttaa noutoilmoitusten lähettämistapaa kirjastojen asiakaspalvelussa tai Omat tiedot -sivulla Viestiasetukset kohdassa.

Huomaa!
Tarkista, että kirjastokortin yhteystiedoissasi on puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite, kun muutat viestiasetuksia. Järjestelmä ei tarkista onko tiedoissasi puhelinnumero tai sähköpostiosoite vaan hyväksyy kaikki tekemäsi viestiasetukset ja kun kirjaudut uudelleen sisään, on viestiasetukset palautuneet alkuasetuksiin.

Varauksen noutaminen

Noutoilmoituksesta näkyy mm. varauksen noutopaikka, viimeinen noutopäivä ja varausnumero. Nämä tiedot voit tarkistaa myös Varaukseni-sivulta. Sivulla näkyy noudettavissa olevan varauksen kohdalla Tila: noudettavissa. Itsepalvelunoutopaikoissa varaukset on järjestetty hyllyyn varausnumeron mukaisesti.

Noutamatta jäävästä normaalivarauksesta asiakkaat joutuvat maksamaan 1 €/kpl. Tätä noutamattoman varauksen maksua ei PIKI-kirjastoissa peritä alle 15-vuotiailta, lasten- ja nuortenaineistojen varauksista eikä kirjastoautoissa.

Varauksen muokkaaminen

Voit muokata tekemääsi normaalivarausta Varaukseni-sivulla, kun varauksen kohdalla näkyy Muokkaa-painike. Normaalivarauksen noutopaikan voi vaihtaa, ja muokata varauksen alkamis- tai lopetuspäivää.

Kuljetettavana, noudettavissa olevia tai Noutoaika umpeutunut -tilaisia varauksia ei voi muokata.
Seutuvarausta ei voi muokata.

Vinkki!
Varauksia ei kannata peruuttaa vaikkapa matkan vuoksi. Esimerkiksi, jos olet lähdössä pidemmälle matkalle ja olet teoksen varausjonossa toisena, niin varauksen alkamispäivän voi muuttaa alkavaksi vasta lomalta palattuasi.

Näin et menetä paikkaasi varausjonossa, vaan seuraavana jonossa oleva saa teoksen, jos se lomasi aikana tulisi noudettavaksi. Sitten taas oma varauksesi jonossa aktivoituu, kun asettamasi alkamispäivä koittaa.

Varauksen poistaminen

Tehdyn varauksen voi poistaa Varaukseni-sivulla. Sivulla näkyy kaikki tekemäsi varaukset, kun olet kirjautunut sisään verkkokirjastoon.

Poista varaus rastittamalla varatun teoksen rivillä oleva valintaruutu ja paina listan yläosasta Poista.

Kuljetettavana, noudettavissa olevia tai Noutoaika umpeutunut -tilaisia varauksia ei voi poistaa. Varauksen tila näkyy sivulla varauksen kohdalla.

 

(päivitetty 26.8.2020)

Hae lisää

Samankaltaisia teoksia

Tekijän muita teoksia