Teostiedot

Teosta ei löydy.

Ohjeita Ohjeita

Takaisin

Varaaminen

Normaalivaraus

Normaalivaraus kohdistuu noutopaikaksi valitsemasi kunnan kirjaston aineistoon. 

Tällöin varausta tehtäessä varauksen noutopaikkoina näytetään vain ne kirjastot, joiden kokoelmiin teos kuuluu. Varaus noudetaan siitä kirjastosta, jonka valitsee noutopaikaksi. Myös hyllyssä olevaa aineistoa voi varata.

2017 vuoden alusta voimaan tulleen uuden kirjastolain myötä ns. normaali varaukset ovat ilmaisia.

Noutamatta jäävästä normaalivarauksesta asiakkaat joutuvat maksamaan 1 €/kpl. Noutamattoman varatun aineiston maksu ei koske lasten- ja nuortenosastojen aineistoja.

Joissakin kunnissa kaikkien kirjaston toimipaikkojen varaukset ovat samassa varausjonossa (ns. kelluva varausjono), esimerkiksi Tampereen kaupunginkirjastossa.

Seutuvaraus

Seutuvaraus kohdistuu niiden PIKI-kirjastojen kokoelmiin, jotka kuuluvat seutuvarauksen piiriin. Kun valitset seutuvarauksen, niin noutopaikkoina näytetään seutuvarausta hoitavat PIKI-kirjastot.  Myös hyllyssä olevaa aineistoa voi varata. Seutuvaraus on maksullinen, 2 €. Maksu menee joka tapauksessa, vaikka varauksen jättäisi noutamatta. Katso maksut.

Seutuvarauksen kuljettaminen valittuun noutopaikkaan kestää muutamasta päivästä kahteen viikkoonkin.

Näin varaat

Voit varata aineistoa verkkokirjastossa, kun olet kirjautunut sisään. 

  1. Tee haku ja siirry hakutuloksesta teoksen tietoihin klikkaamalla teoksen nimeä tai saatavuustekstiä.
  2. Teoksen muut eri painokset ja aineistolajit esitetään teostiedoissa kuvakkeina. Kun hiiren vie kuvakkeen päälle, näkyviin tulee esimerkiksi kirjakuvakkeissa painosten eri versiot.
  3. Varaus kohdistuu siihen teokseen, jonka teostiedot ovat avoinna, ei kuvakkeiden esittämiin muihin painoksiin. Valitse huolellisesti se painos tai aineistolaji, johon haluat varauksesi kohdistuvan. Yhdellä varauksella ei siis voi samanaikaisesti varata saman teoksen eri versioita.
  4. Klikkaa teostiedot-sivulla Varaa-painiketta.
  5. Valitse teetkö normaalin varauksen vai seutuvarauksen.
  6. Valitse noutopaikkaan kunta ja toimipaikka, josta haluat varauksen noutaa.
  7. Klikkaa Tallenna.

Lehtien varaus

Katso erillinen ohje Lehtien varaaminen.

Varausten noutoilmoitukset

Mikäli yhteystiedoissasi on sekä matkapuhelinnumero että sähköpostiosoite, kirjasto lähettää varauksen noutoilmoituksen ensisijaisesti tekstiviestinä matkapuhelimeesi.

Mikäli puhelinnumeroa ei ole, noutoilmoitus tulee sähköpostiviestinä. Se voidaan lähettää myös postitse.

Voit muuttaa noutoilmoitusten lähettämistapaa kirjastojen asiakaspalvelussa tai Omat tiedot -sivulla viestiasetukset kohdassa.

Varauksen noutaminen

Noutoilmoituksesta näkyy varauksen noutopaikka ja varauksen viimeinen noutopäivä. Nämä tiedot voit tarkistaa myös Varaukseni-sivulta.

Varaukseni-sivulla näkyy noudettavissa olevan varauksen kohdalla Tila: noudettavissa.

Vuoden 2017 alusta noutamatta jäävästä normaalivarauksesta asiakkaat joutuvat maksamaan 1 €/kpl. Noutamattoman varatun aineiston maksu ei koske lasten- ja nuortenosastojen aineistoja.

Varauksen muokkaaminen

Voit muokata tekemääsi normaalivarausta Varaukseni-sivulla, kun varauksen kohdalla näkyy Muokkaa-painike.

Normaalivarauksen noutopaikan voi vaihtaa valitsemasi kirjaston toiseen toimipaikkaan tai toisen kunnan kirjastoon. Voit muokata myös varauksen alkamis- tai lopetuspäivää.

Noudettavissa olevia tai noutoaika umpeutunut -tilaisia varauksia ei voi muokata.
Seutuvarausta ei voi muokata.

Vinkki!
Varauksia ei kannata peruuttaa vaikkapa matkan vuoksi. Esimerkiksi, jos olet lähdössä pidemmälle matkalle ja olet teoksen varausjonossa toisena, niin varauksen alkamispäivän voi muuttaa alkavaksi vasta lomalta palattuasi.

Näin et menetä paikkaasi varausjonossa, vaan seuraavana jonossa oleva saa teoksen, jos se lomasi aikana tulisi noudettavaksi. Sitten taas oma varauksesi jonossa aktivoituu, kun asettamasi alkamispäivä koittaa.

Varauksen poistaminen

Tehdyn varauksen voi poistaa Varaukseni-sivulla. Varaukseni-sivulla näkyy kaikki tekemäsi varaukset, kun olet kirjautunut sisään verkkokirjastoon.

Varauksen voi poistaa rastittamalla varatun teoksen kohdalla oleva ruutu ja paina X poista listan yläosasta.

Kuljetettavana tai noudettavana olevaa varausta ei  voi poistaa. Tämä varauksen tila näkyy Varaukseni-sivulla varauksen kohdalla.

(Päivitetty 2.1.2017)


Hae lisää

Tekijän muita teoksia

Samankaltaisia teoksia