Teostiedot

Teosta ei löydy.

Ohjeita Ohjeita

Takaisin

Varaaminen

Normaalivaraus

Normaalivaraus kohdistuu noutopaikaksi valitsemasi kunnan kirjaston aineistoon. 

Varausta tehdessäsi varauksen noutopaikkoina näytetään vain ne kirjastot, joiden kokoelmiin teos kuuluu. Varaus noudetaan siitä kirjastosta, jonka valitset  noutopaikaksi. Voit varata myös hyllyssä olevaa aineistoa.

2017 vuoden alusta voimaan tulleen uuden kirjastolain myötä ns. normaali varaukset ovat ilmaisia.

Noutamatta jäävästä normaalivarauksesta joudut maksamaan 1 €/kpl. Noutamattoman varatun aineiston maksu ei koske lasten- ja nuortenosastojen aineistoja.

Joissakin kunnissa kaikkien kirjaston toimipaikkojen varaukset ovat samassa varausjonossa (ns. kelluva varausjono), esimerkiksi Kangasalan, Nokian, Pirkkalan ja Tampereen kirjastoissa.

Seutuvaraus

Seutuvaraus kohdistuu niiden PIKI-kirjastojen kokoelmiin, jotka kuuluvat seutuvarauksen piiriin. Kun valitset seutuvarauksen, niin noutopaikkoina näytetään seutuvarausta hoitavat PIKI-kirjastot.  Voit varata myös hyllyssä olevaa aineistoa. Seutuvaraus on aina maksullinen, 2 €. Maksu menee joka tapauksessa, vaikka jättäisit varauksen noutamatta. Katso maksut.

Huomioi, että seutuvarauksen kuljettaminen valittuun noutopaikkaan kestää muutamasta päivästä kahteen viikkoonkin.

Näin varaat

Voit varata aineistoa verkkokirjastossa, kun olet kirjautunut sisään. 

  1. Tee haku ja siirry hakutuloksesta teoksen tietoihin klikkaamalla teoksen nimeä.
  2. Teoksen muut eri painokset ja aineistolajit esitetään teostiedoissa pieninä kuvakkeina. Kun hiiren vie kuvakkeen päälle, näkyviin tulee esimerkiksi kirjakuvakkeissa painosten eri versiot.
  3. Varaus kohdistuu siihen teokseen, jonka teostiedot ovat avoinna, ei kuvakkeiden esittämiin muihin painoksiin. Valitse huolellisesti se painos tai aineistolaji, johon haluat varauksesi kohdistuvan. Yhdellä varauksella ei siis voi samanaikaisesti varata saman teoksen eri versioita.
  4. Klikkaa teostiedot-sivulla Varaa-painiketta.
  5. Valitse teetkö normaalin varauksen vai seutuvarauksen.
  6. Valitse noutopaikkaan kunta ja toimipaikka, josta haluat varauksen noutaa. Varauksen alkamis- ja päättymispäiviä ei tarvitse muuttaa.
  7. Klikkaa Tallenna.

Lehtien varaus

Katso erillinen ohje Lehtien varaaminen.

Varausten noutoilmoitukset

Mikäli yhteystiedoissasi on sekä matkapuhelinnumero että sähköpostiosoite, kirjasto lähettää varauksen noutoilmoituksen ensisijaisesti tekstiviestinä matkapuhelimeesi. Mikäli puhelinnumeroa ei ole, noutoilmoitus tulee sähköpostiviestinä. Se voidaan lähettää myös postitse.

Voit muuttaa noutoilmoitusten lähettämistapaa kirjastojen asiakaspalvelussa tai Omat tiedot -sivulla Viestiasetukset kohdassa.

Huomaa!
Tarkista, että kirjastokortin yhteystiedoissasi on puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite, kun muutat viestiasetuksia. Järjestelmä ei tarkista onko tiedoissasi puhelinnumero tai sähköpostiosoite,  vaan hyväksyy kaikki tekemäsi viestiasetukset ja kun kirjaudut uudelleen sisään, on viestiasetukset palautuneet alkuasetuksiin.

Varauksen noutaminen

Noutoilmoituksesta näkyy mm. varauksen noutopaikka, viimeinen noutopäivä ja varausnumero. Nämä tiedot voit tarkistaa myös Varaukseni-sivulta. Sivulla näkyy noudettavissa olevan varauksen kohdalla Tila: noudettavissa. Itsepalvelunoutopaikoissa varaukset on järjestetty hyllyyn varausnumeron mukaisesti.

Vuoden 2017 alusta noutamatta jäävästä normaalivarauksesta asiakkaat joutuvat maksamaan 1 €/kpl. Noutamattoman varatun aineiston maksu ei koske lasten- ja nuortenosastojen aineistoja.

Varauksen muokkaaminen

Voit muokata tekemääsi normaalivarausta Varaukseni-sivulla, kun varauksen kohdalla näkyy Muokkaa-painike. Normaalivarauksen noutopaikan voi vaihtaa, ja muokata varauksen alkamis- tai lopetuspäivää.

Kuljetettavana, noudettavissa olevia tai Noutoaika umpeutunut -tilaisia varauksia ei voi muokata.
Seutuvarausta ei voi muokata.

Vinkki!
Varauksia ei kannata peruuttaa vaikkapa matkan vuoksi. Esimerkiksi, jos olet lähdössä pidemmälle matkalle ja olet teoksen varausjonossa toisena, niin varauksen alkamispäivän voi muuttaa alkavaksi vasta lomalta palattuasi.

Näin et menetä paikkaasi varausjonossa, vaan seuraavana jonossa oleva saa teoksen, jos se lomasi aikana tulisi noudettavaksi. Sitten taas oma varauksesi jonossa aktivoituu, kun asettamasi alkamispäivä koittaa.

Varauksen poistaminen

Tehdyn varauksen voi poistaa Varaukseni-sivulla. Sivulla näkyy kaikki tekemäsi varaukset, kun olet kirjautunut sisään verkkokirjastoon.

Varauksen voi poistaa rastittamalla varatun teoksen kohdalla oleva ruutu ja paina X poista listan yläosasta.

Kuljetettavana, noudettavissa olevia tai Noutoaika umpeutunut -tilaisia varauksia ei voi poistaa. Varauksen tila näkyy sivulla varauksen kohdalla.

28.6.2018


Hae lisää

Tekijän muita teoksia

Samankaltaisia teoksia