Virhe tapahtui prosessoidessa esitysmallia.
The following has evaluated to null or missing:
==> alttext [in template "1047026#1047065#1031360" at line 21, column 73]

----
Tip: If the failing expression is known to be legally refer to something that's sometimes null or missing, either specify a default value like myOptionalVar!myDefault, or use <#if myOptionalVar??>when-present<#else>when-missing</#if>. (These only cover the last step of the expression; to cover the whole expression, use parenthesis: (myOptionalVar.foo)!myDefault, (myOptionalVar.foo)??
----

----
FTL stack trace ("~" means nesting-related):
	- Failed at: ${alttext.getData()} [in template "1047026#1047065#1031360" at line 21, column 71]
----
1<#-- 
2Display templates are used to lay out the fields defined in a data 
3definition. 
4 
5Please use the left panel to quickly add commonly used variables. 
6Autocomplete is also available and can be invoked by typing "${". 
7<div class="news-title"> 
8    <h2>${.vars['reserved-article-title'].data}</h2> 
9  </div> 
10--> 
11<article class="newsArticle"> 
12  <#if showIngressInFullArticle?? && getterUtil.getBoolean(showIngressInFullArticle.getData())> 
13    <div class="ingress"> 
14      ${ingress.getData()} 
15    </div> 
16  </#if> 
17  <div class="image-container"> 
18    <#if documentsAndMediaImage.getData() != ""> 
19      <img class="news-image" src="${documentsAndMediaImage.getData()}" alt="${alttext.getData()}"> 
20    <#elseif imageLink?? && imageLink.getData() != ""> 
21      <img class="news-image" src="${imageLink.getData()}" alt="${alttext.getData()}"/> 
22    <#elseif image.getData() != ""> 
23      <img class="news-image" src="${image.getData()}" alt="${alttext.getData()}"/> 
24    </#if> 
25  </div> 
26   
27  <div class="news-text"> 
28    ${newsText.getData()} 
29  </div> 
30 
31</article> 

Lukuvinkkejä

Miksi luen?

TET-harjoittelussa kirjastolla ollut Elias kertoo lukemisestaan ja antaa lukuvinkkejä.

Elias lukeeUsein minulta kysytään, miksi luen. Eikö olisi hauskempaa pelata pleikkaa, selata someja sekä katsella leffoja? Lukeminen on so last season! Juuri siksi luen.

Nykyihminen on kovin kärsimätön tapaus, kaiken pitää olla nenän edessä mielellään heti nyt, tai sitten edes ihan kohta. Ei kyetä jäämään aloilleen, koko ajan täytyy saada jostakin jonkinlaisia ärsykkeitä. Ei hetken rauhaa. Kirjan ääressä sen sijaan tarvitaan kärsivällisyyttä, keskittymistä, hiljaisuutta. Ja sitä me kaikki tarvitsemme. Lukutaito on tärkeimpiä taitoja mitä ihminen voi oppia, sitä ei kannata kadottaa. Lukekaamme siis!

No, ylläolevahan kuulostaa juurikin tylsältä ja mälsältä jutulta. Nojatuolissakin, hiljaisuudessa ja rauhassa voi kuitenkin kokea hetkiä, jotka ovat verrattavissa mihin tahansa jännitysleffaan. Tai dokumenttiin, tai matkaelokuvaan, tai romanssiin. Ihan mihin tahansa. Kun seisot hyllyn edessä, päätösvalta on sinulla. Joskus kirja voi kuvailullaan viedä sinut jopa lähemmäksi tapahtumia kuin mikään muu kerrontatyyli.

Usein kirjat myös avartavat maailmankuvaa ja auttavat ymmärtämään ihmisiä. Nojatuolimatkailua on helppo harrastaa, ei tarvitse kuin avata kirja ja olet jossakin muualla. Toisessa maassa, erilaisessa kulttuurissa, toisenlaisen ihmisen nahoissa kokemassa ja näkemässä asiat hänen tavallaan.

Kaunokirjallisuudessa viehättää myös kieli. Se voi olla iloista, surullista, tylyä, kaunista, rönsyilevää, pelkistettyä, tai vaikka puhekieltä. Jokaisella kirjailijalla on oma tapansa kertoa ja kuvailla. Turha luulla että kaikki kirjat ovat täynnä koulukirjoista tuttua tasapaksua selostusta. Kaikkea kannattaa kokeilla, etsivä löytää varmasti suosikkityylinsä. Syrjähyppyjä siitäkin tosin kannattaa harrastaa.

Mitäs minä sitten luen? Oikeastaan laidasta laitaan, mutta eniten hyllyssäni viihtyvät dekkarit. Tässä yritän vinkata joitakin hyviä opuksia, jotka ainakin omasta mielestäni soveltuvat niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin lukijoille:

Teoksen saatavuuteenSaku Heinänen: Zaida ja lumienkeli

Saku Heinäsen kirjoittama ja kuvittama kirja on maagista realismia parhaimmillaan. Lumisissa talviöissä on taikaa, ja 11-vuotiaan Zaida-tytön suulla puhuttu kieli sekä todella hieno kuvitus ainoastaan korostavat tunnelmaa.

Vaikka tarina ehkä jääkin hiukkasen auki, voin lohduttaa koukkuun jääneitä. Lumienkelillä on nimittäin jo jatko-osa, Zaida ja elovalkeat.

Teoksen saatavuuteenFerenc Molnar: Koulupoikia

Kirja sijoittuu 1800-luvun Itävalta-Unkariin, mutta ainakin sen hahmot tunnistaa nykypäivänäkin mistä tahansa suomalaisesta koululuokasta.

Käytökseltään hiukan Vilho Koskelaa muistuttava Boka johtaa Paavalinkadun pojat sotaan Kasvitieteellisen puutarhan Punapaitoja vastaan. Ajaton poikakirja, jengikuvaus, joka ei koskaan menetä viehätysvoimaansa.

Teoksen saatavuuteenJärvelä Jari: Tyttö ja pommi

Jari Järvelän Metro-trilogian ensimmäinen osa, jonka voi toki ahmaista yksikseenkin, mutta suosittelisin lukemaan myös trilogian myöhemmät osat, Tytön ja rotan sekä Tytön ja seinän.

Vetävällä puhekielellä kerrotun tarinan päähenkilöt ovat parikymppinen graffitimaalari Metro, joka maalaa graffitia poikaystävänsä Rustin kanssa henkensäkin uhalla, sekä vartija Jere, hyväntahtoinen asuntolainanmaksaja joka tahtoo ainoastaan rakentaa itselleen, vaimolleen sekä lapsilleen hyvän elämän. Kiihkeätahtinen, jopa ahdistava dekkari.

Teoksen saatavuuteenTanttu Ville: Tiikerisydän

9-vuotiaan Amoksen sekä hänen perheensä ja ainoan ystävänsä, Benjaminin kasvutarina pelon voittamisesta. Sekä viisautta että huumoria tarinaan on tuomassa nääsvillen murteella puhuva avaruusorava sekä filosofi Joel. Pelolle annetaan kirjassa jopa henkilöitymä, kun Aamos ajautuu kamppailemaan pahaa tiikeriä vastaan. 

Kuten myös Zaidassa, on Tiikerisydämessäkin valloittava kuvitus, ehkä jopa ensin mainittua parempikin. Kirja on uskomattoman monipuolinen, sitä voi vaikka lukea viisivuotiaalle iltasaduksi, mutta aivan yhtä hyvin se toimii vakavasti otettavana romaanina (mikä se toki onkin) teini-ikäiselle. Suurten tunteiden kirja joka ei jätä ketään kylmäksi.  

Elias Seinäjoen lyseon 8. lk.
Harjoittelujaksolla 6.-10.2.2017 Tampereen pääkirjasto Metsossa

Mikä #pojatkinlukee?

#pojatkinlukee edistää poikien ja nuorten miesten lukuharrastusta.

#pojatkinlukee Facebook-ryhmä »
Kalenterikarju: Mikä ihmeen #pojatkinlukee »
Ylen uutisluokka: Pojat lukee -kampanja »

Lukuvinkkejä

Helmet: 45 kirjaa pojille »
Kirjasampo: Kirjavinkkarit #pojatkinlukee »

Etsitkö luettavaa?

1-10 / 28

Vapaus koittaa

Vaikka kesäloma lähestyy hitaasti kuin etana, voi lomatunnelmaan virittäytyä jo etukäteen. Toukokuussa haaveillaan vapaudesta.

Top 6 nuorten tietokirjat

Vuonna 2017 ilmestyi monenlaisia nuorten tietokirjoja. Suosittuja teemoja olivat mm. unelmien saavuttaminen ja idolien fanikirjat. Mitkä kirjat olivat kuitenkin niitä kiinnostavimpia? Tutustu Top 6 kirjalistaan!

Haha!

Huhtikuussa revitään huumoria kaikesta, mikä on ainakin melkein totta.

Yritä edes!

Jotain pitäisi edes joskus yrittää, jos elämässään mielii saada mitään aikaan. Aloittaminen on vaikeaa, mutta kirjasto auttaa alkuun tarjoamalla tietoa ja tarinoita ihmisistä, jotka ovat jo onnistuneet. Haluamme tulevaisuudessa kokoelmiimme kirjan, joka kertoo sinun menestyksestäsi!

Sinun salattu potentiaalisi

Liikunnan aloittamiseen on monta hyvää syytä, joista paras on juuri sinua innostavan lajin löytäminen. Jos maastohiihto saa sinut ihan oikeastikin oksentamaan, ei se tarkoita sitä, että liikunta ei lainkaan sopisi sinulle. Saatat tietämättäsi olla aina ollutkin jalkapalloilija tai frisbeegolffari. Löydä itsesi löytämällä lajisi!

Kirjavat pelit

Pelien kohdalla sanonta "tieto lisää tuskaa" ei pidä paikkaansa, elleivät sitten harvinaisten Pokémonien nappaaminen, Minecraftin ohjelmointiniksien löytäminen ja miljoonia tuottavan peliyhtiön perustaminen ole jonkun mielestä jotenkin ikäviä asioita. Yhteistä näille on ainakin se, että niistä kaikista on kirjoitettu kirja.

Miksi luen?

TET-harjoittelussa kirjastolla ollut Elias kertoo lukemisestaan ja antaa lukuvinkkejä.

Soudellen sotaan

Ihmisten ja jumalien maailmojen ei tarvitse olla kauhean erilaisia. Hyvä esimerkki tästä löytyy keskiajan Skandinaviasta, jossa jumalat näyttivät kuinka hauskaa miekan heiluttaminen voi olla. Viikingit olivat mallioppilaita.

Punaisia sävyjä

Syksyn harmauden keskellä kannattaa muistaa, että maailma on yllättävän punainen paikka.

Lukuvinkkejä Laurilta

Katso Laurin lukuvinkkejä ja ajatuksia lukemisesta. Lauri oli kesätöissä kirjastossa. #pojatkinlukee

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu