Pinnalla

Lainaa nämä!

1-10 / 70
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu  

Aurinko ja sade ovat kaikille samat

Teoksen Sade on kaikille sama -kansikuvaSade on kaikille sama (2021) on kokoelma novelleja nuorista ja nuoruudesta. Festareista. Iloista ja suruista. Rakastumisista. Ekoista kerroista. Reppureissuista. Kulttuurieroista. Yllättävistä kohtaamisista. Sateessa tanssimisesta, samaan tyttöön ihastumisesta, kateudesta.

”Eetun ihastus Irinaan herätti supinaa ja kummastusta. Miksi Eetu halusi juuri Irinan? Matilda merkkivaatteineen oli ollut kuin Barbie-nukke kasvoillaan aina sievä meikki. Sentyyppisiä tyttöjä olisi ollut tarjolla muitakin. Irina taas oli nuhjuinen, meikitön puolipunkkari, joka maalasi kuvaamataidon tunneilla synkkätunnelmaisia kuvia, käytti pääkallosormusta eikä mielistellyt koskaan ketään, tuskin edes hymyili.” Mutta rakkaus ei katso aikaa, ei paikkaa, ei kohdetta. Myös sade on kaikille sama, huolimatta ulkonäöstä, kulttuuritaustasta, uskonnosta tai iästä.

Luotu: 20.7.2021

Vapauta sisäinen nörttisi

Teoksen Nörtti : New game saatavuuteenDragonSlayer666 on öisin servun pelätyin ja päivisin... no, koulun nörtein. Pitkä tukka, silmälasit, ylimielinen asenne ja päätavoitteena kukistaa Hege91 Battlefieldissä (ainakin niin kauan, kunnes kuvioihin ilmestyy punatukkainen Fetasalaatti). Nörtti : New game on Dragon päiväkirjamuotoon kirjoitettu teos, jonka sivuilla osansa saavat niin elämää vaikeuttava mutsi, outo isäpuoli ja koulun ärsyttävimmät tyypit, eli kaikki. Youtubestakin tuttu Nörtti on saanut monta jatko-osaa ja siitä on tehty myös tv-sarja.

"Opettajilla meni pitkään, ennen kuin ne suostui kutsumaan mua DragonSlayer666:ksi. Yhtenä päivänä matikan opettaja oli sanonut Maija-Liisaa Maikuksi ja mäkin vaadin saada käyttää mun lempinimeä. Tasa-arvon nimissä opettajien oli pakko suostua."

Ensi vuonna tulee täyteen 10 vuotta ensimmäisen Nörtin ilmestymisestä. Virtuaalimaalima on muuttunut rankasti, mutta onko nörttien elämä edelleen yhtä muuttumattoman rankkaa? 13.7. juhlitaan kansainvälistä Hyväksy nörtteytesi -päivää (Embrace Your Geekness Day). Korkatkaamme siis pullolliset Pepsiä ja kohottakaamme maljat verkon ahkerille sotureille!
 

Luotu: 18.6.2021

Vähän erilainen kesäreissu

Teoksen Tyttö elää kesäänsä kansikuva17-vuotiaan Julian perheessä on sellainen tilanne, ettei hän voi asua kotonaan. Niinpä hänet on sijoitettu perhekotiin. Myöskään elämä perhekodissa ei ole kovin ruusuista ja Julia päättää ottaa hatkat sieltä. Julia liftaa ympäri kesäistä Suomea joutuen matkallaan mitä oudoimpiin tilanteisiin ja tutustuen mitä kummallisempiin tyyppeihin, mutta lopulta tällä karkumatka road tripillä Julia huomaakin tutustuvansa ennen kaikkea omaan itseensä.

Hyvää läppää, hulluja tilanteita, vapauden huumaa - siitä on tehty nuorten romaani Tyttö elää kesäänsä.

Luotu: 16.6.2021

Jalkapallohuumaa

Teoksen kansikuva Oi Suomi onSuomen jalkapallomaajoukkue selvitti historiallisesti tiensä EM-kilpailujen lopputurnaukseen, ja Huuhkaja-huuma on ylimmillään. Urheilutoimittaja Ari Virtanen on seurannut Huuhkajien taivalta vuosikausia, reissannut joukkueen mukana niin kotimaassa kuin ulkomailla, kirjoittanut juttuja sekä haastatellut lukuisia ihmisiä joukkueesta ja sen lähipiiristä. Virtanen kertoo Huuhkajien matkasta jalkapallon EM-kisoihin kirjassaan Oi Suomi on!

Kirjassa kerrotaan, kuinka Teemu Pukki lupaa jo etukäteen Suomen voittavan tärkeimmän karsintapelin ja pääsevän EM-kisoihin, kuinka merkittävää on saada Tim Sparv Huuhkajien kapteeniksi ja millaisia valmentajavaihdoksia joukkueessa on lähivuosina koettu. Monet muutkin tarinat pelaajista ja joukkueesta tulevat kirjan sivuilla tutuiksi. Ari Virtanen on varsin perehtynyt aiheeseensa ja kertoo suomalaisjoukkueen matkasta vaikeuksien kautta voittoon asiantuntevasti ja yksityiskohtaisesti.

Jalkapallon EM-kisat ovat meneillään ja Huuhkajien huippuhetket ovat juuri nyt käsillä. Oi Suomi on!

Luotu: 9.6.2021

Selviytyjät

Kansikuva BetaSelviydy: Isän kuolemasta. Muutosta. Uudesta koulusta. 16-vuotias Bug joutuu selviytymään näistä kaikista isän menehtyessä yllättäen ja muuton ollessa edessä Meri-Tokiosta Helsinkiin hieman etäisen äidin luo. Helsinki vuonna 2117 on veden vallassa samaan tapaan kuin Venetsia tällä hetkellä, eli liikkuminen tapahtuu veneillä. Kapinallinen ja itsepäinen Bug ei ole kiinnostunut koulusta eikä sopeutumaan uuteen elämäänsä – hän pelaisi paljon mieluummin videopelejä hereillä ollessaan.

Varsinainen selviytymiskamppailu on kuitenkin vasta alussa, kun Bug saa ”salaiselta ihailijalta” kotiinsa puettavan samuraihaarniskan sekä lohikäärmeeltä kutsun tulla pelaamaan erittäin todentuntuista keskiajan Japaniin sijoittuvaa ninjapeliä. Niin todentuntuista, että kun joku lyö miekalla pelissä, jäävät lyönnistä seuraavat vammat kroppaan myös tosielämässä… 

Sensored reality -sarjan aloittava Beta perustuu Vacklinin ja Parhaman aiempaan, Suited reality -nimiseen elokuvakäsikirjoitukseen. 

Luotu: 21.5.2021

Kuninkaalliset sisarukset

Kansikuva Amerikan kuninkaalliset.”Velvollisuus. Juonittelu. Kruunu. Washingtonit ovat skandaalinkäryisin kuninkaallinen perhe kautta aikojen!” Amerikan kuninkaalliset avaa samannimisen trilogian.

Kuvittele Amerikka, joka onkin kuningaskunta. Perimysjärjestetty on tasapuolistettu niin, että kruunun perii vanhin lapsi siitä huolimatta, kumpaa sukupuolta hän on. Kirjassa seurataan Washingtonin kuningasperhettä, jonka vanhimmasta lapsesta, prinsessa Beatricesta, on tulossa Amerikan ensimmäinen kuningatar. Äkkiä velvollisuus tuntuukin kuristavalta. Nuorempi, hieman kapinallinen ja seurapiireissä viihtyvä prinsessa Samantha saa tehdä melkein mitä haluaa täydellisen vanhemman siskonsa varjossa. Kolmas kuninkaallisen perheen lapsista on Samanthan kaksoisveli Jefferson eli Jeff, jolle irrottelu ei myöskään ole aivan vierasta.

Amerikan kuninkaallisten keskiössä ovat sisarukset ja kirja tarjoileekin sisaruussuhteiden tarkastelun lisäksi juonittelua, draamaa ja intohimoista romantiikkaa. Siinä mielessä teoksesta tulee mieleen saman kirjailijan aiempi Tuhat kerrosta -trilogia, mutta teemat nostavat vahvasti mieleen myös Gossip girl -TV-sarjan sekä naapurimaamme Ruotsin kuninkaalliset.

Luotu: 3.5.2021

Vastarintaa!

Kansikuva ProtestiProtesti tai mielenilmaus ei aina johda sen ihmeempään lopputulokseen, mutta protestoimalla on onnistuttu myös jäämään historian kirjoihin ja muuttamaan maailmaa. Protestimieliala nostaa usein päätään silloin, kun halutaan taistella oikeudenmukaisuuden puolesta. Nika Bubrovsky on koonnut kirjaansa Protesti -vastarinnan historiaa lukuisia esimerkkejä merkittävistä mielenilmauksista. Sivuilta löytyvät niin Nelson Mandela, Greta Thunberg, suffragetit kuin Greenpeacen syntyvaiheetkin. Jokaisesta tapauksesta kerrotaan lyhyesti tekstimuodossa sekä pelkistettynä mustavalkokuvituksena.

Kirja on helppo- ja nopealukuinen tietopaketti kansalaisvaikuttamisesta, historiallisista protesteista ja aktiivisista ihmisistä, jotka ovat lähteneet edistämään tai vastustamaan itselleen merkittäviä asioita. Se on myös työkirja, jossa lukijaa haastetaan tekemään erilaisia teemoihin liittyviä tehtäviä ja harjoituksia (toki kaikkihan tietävät, ettei kirjaston kirjaan saa piirrellä eikä kirjoitella -edes protestimielessä). Kirja toimiikin ennen kaikkea ajattelun apuvälineenä eli herättää lukijan pohtimaan asioita itse, kenties jopa ryhtymään toimiin itselle tärkeän asian puolesta.

Millaisia ajatuksia sinussa herättää Leo Tolstoin lausahdus: “Jokainen ihminen on vastuussa toisista, mutta minä olen enemmän vastuussa kuin muut.”

Luotu: 15.4.2021

Räppää ja vaikuta

Kansikuva Totuus ja tunnustusVaikuttaminen koetaan usein vaikeana asiana tyyliin ”ei se koske minua”, tai ”ei minulla ole vaikutusmahdollisuuksia”. Onneksi kaikki eivät ajattele näin! Paremmin räppäri Mercedes Bentsona tunnettu Linda-Maria Roine on ottanut riimeillään kantaa jo kohta kymmenen vuoden ajan. Hän on tarttunut sellaisiin ”kevyisiin” aiheisiin kuin päihdeongelmiin, väkivaltaan ja syrjäytymiseen. Linda-Marian elämästä voit lukea enemmän hänen elämäkerrastaan Mercedes Bentso: Ei koira muttei mieskään.

Uutuuskirjassaan, Totuus ja tunnustus, Roine kirjoittaa kantaaottavia ja tunnustuksellisia tekstejä yhteiskunnallisista epäkohdista, kuten rasismista ja sovinismista. Räväkällä otteella asioihin tarttuva Roine ei kaunistele asioita eikä kumarra ketään – eivätkä nämä tekstit välttämättä sovi ihan kaikista herkimmille. Linda on kuitenkin erittäin hyvällä asialla vähemmistöjen ja erilaisten päähänpotkittujen puolesta, minkä lisäksi hän kirjoittaa oman tiensä löytämisestä ja vaikeuksista selviämisestä. Ja osoittaa samalla, että meistä jokainen voi ottaa kantaa ja vaikuttaa itselleen merkityksellisiin asioihin.

Luotu: 31.3.2021

Punkrockia väärillä vehkeillä

Teoksen Tranny : punkrockin kaupallisimman anarkistin tunnustuksia kansikuvaVuonna 2012 punkyhtye Against me!:n johtohahmo ja laulaja-kitaristi Laura Jane Grace antoi Rolling Stone -lehdelle haastattelun, jossa hän kertoi olevansa transnainen. Omaelämäkerrassaan Tranny : punkrockin kaupallisimman anarkistin tunnustuksia Grace kertoo matkastaan Madonnaa ihailevasta pikkupojasta stadioneilla soittavaksi rocktähdeksi. Tie on ollut varsin kuoppainen: väärään sukupuoleen syntymisestä johtuvaa ahdistusta muusikko oppi turruttamaan päihteillä. Myös bändin menestyksen myötä yltynyt tasapainoilu kaupallisuuden ja uskottavana, poliittisena punkrokkarina olemisen välillä loi kitkaa fanien ja soittajien välille. Lopulta Grace päätyi pisteeseen, jossa hänen oli tehtävä päätös, ollako rehellinen itselleen ja muille, vai jatkaako elämää muiden ehdoilla.

17.5. vietetään kansainvälistä homo-, bi- ja transfobian vastaista päivää (International Day Against Homophobia and Transphobia /IDAHOT). 

Luotu: 31.3.2021

Ole oma uniikki itsesi

Teoksen Uniikki elämä kansikuvaDan Tolppanen eli Uniikki singahti 200-luvun alussa Suome hip hop -kartalle Kapasiteettiyksikön riveistä ja on tullut myöhemmin tunnetuksi mm. Mikael Gabrielin mentorina. Heti teini-iässä Dan joutui kohtaamaan pahimman pelkonsa. Tulevan räppärin pituuskasvu oli hidastunut jo vuosia ja 15-vuotiaana hän joutui kuulemaan lääkärin tylyn tuomion: luustossa ei ole enää kasvuvaraa. Ystäviensä tuella ja hip hop -kulttuurin voimalla Danin onnistui kääntää vaikeudet voitoksi.

"Olin 162-senttinen suomeksi räppäävä juutalainen särähtävällä r-vialla. Miksi minun pitäisi olla kuin kaikki muut, vaikka olin ilmiselvästi hyvin erilainen, siis ainutlaatuinen? Ja niin minusta tuli Uniikki."

Uniikin elämässä on sittemmin vieraillut masennusta ja paniikkihäiriötä, stressiä, sydänsuruja sekä ura- ja ulkonäköpaineita. Eräs tiukka dieetti yhdistettynä liian kovaan treeniin vei räppärin ambulanssikyydillä sairaalaan. Vaikka teoksessa Uniikki elämä muusikko kertoo rehellisesti kamppailuistaan vaikeuksien kanssa, kirjan pääsanoma on siinä, kuinka hän on onnistunut selättämään pahimmat peikkonsa. Vaikeita tunteita ja tilanteita kohtaa meistä jokainen, mutta kun opettelee nauramaan itselleen, voi ikävistä muistoista muokata positiivisempia. Uniikki muistuttaa kirjassaan sanojen voimasta. Kehuista saatu hyvä fiilis tarttuu! Puhuminen on tärkeää myös mielen solmujen avaamisessa - kun saa purettua päässä jyllääviä kierroksia ulos, tunteiden käsittely helpottuu. Ystävän lohduttava toteamus "Ei aina tarvitse jaksaa" voi auttaa pitkälle. Tärkeää on muistaa seurata omaa polkuaan: jos jatkuvasti vertaa omaa elämäänsä muiden elämiin, voi päätyä tekemään ratkaisuja, jotka eivät lopulta tunnukaan omilta.

Luotu: 18.2.2021
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu