Pinnalla

Lainaa nämä!

1-10 / 65
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu  

Vastarintaa!

Kansikuva ProtestiProtesti tai mielenilmaus ei aina johda sen ihmeempään lopputulokseen, mutta protestoimalla on onnistuttu myös jäämään historian kirjoihin ja muuttamaan maailmaa. Protestimieliala nostaa usein päätään silloin, kun halutaan taistella oikeudenmukaisuuden puolesta. Nika Bubrovsky on koonnut kirjaansa Protesti -vastarinnan historiaa lukuisia esimerkkejä merkittävistä mielenilmauksista. Sivuilta löytyvät niin Nelson Mandela, Greta Thunberg, suffragetit kuin Greenpeacen syntyvaiheetkin. Jokaisesta tapauksesta kerrotaan lyhyesti tekstimuodossa sekä pelkistettynä mustavalkokuvituksena.

Kirja on helppo- ja nopealukuinen tietopaketti kansalaisvaikuttamisesta, historiallisista protesteista ja aktiivisista ihmisistä, jotka ovat lähteneet edistämään tai vastustamaan itselleen merkittäviä asioita. Se on myös työkirja, jossa lukijaa haastetaan tekemään erilaisia teemoihin liittyviä tehtäviä ja harjoituksia (toki kaikkihan tietävät, ettei kirjaston kirjaan saa piirrellä eikä kirjoitella -edes protestimielessä). Kirja toimiikin ennen kaikkea ajattelun apuvälineenä eli herättää lukijan pohtimaan asioita itse, kenties jopa ryhtymään toimiin itselle tärkeän asian puolesta.

Millaisia ajatuksia sinussa herättää Leo Tolstoin lausahdus: “Jokainen ihminen on vastuussa toisista, mutta minä olen enemmän vastuussa kuin muut.”

Luotu: 15.4.2021

Räppää ja vaikuta

Kansikuva Totuus ja tunnustusVaikuttaminen koetaan usein vaikeana asiana tyyliin ”ei se koske minua”, tai ”ei minulla ole vaikutusmahdollisuuksia”. Onneksi kaikki eivät ajattele näin! Paremmin räppäri Mercedes Bentsona tunnettu Linda-Maria Roine on ottanut riimeillään kantaa jo kohta kymmenen vuoden ajan. Hän on tarttunut sellaisiin ”kevyisiin” aiheisiin kuin päihdeongelmiin, väkivaltaan ja syrjäytymiseen. Linda-Marian elämästä voit lukea enemmän hänen elämäkerrastaan Mercedes Bentso: Ei koira muttei mieskään.

Uutuuskirjassaan, Totuus ja tunnustus, Roine kirjoittaa kantaaottavia ja tunnustuksellisia tekstejä yhteiskunnallisista epäkohdista, kuten rasismista ja sovinismista. Räväkällä otteella asioihin tarttuva Roine ei kaunistele asioita eikä kumarra ketään – eivätkä nämä tekstit välttämättä sovi ihan kaikista herkimmille. Linda on kuitenkin erittäin hyvällä asialla vähemmistöjen ja erilaisten päähänpotkittujen puolesta, minkä lisäksi hän kirjoittaa oman tiensä löytämisestä ja vaikeuksista selviämisestä. Ja osoittaa samalla, että meistä jokainen voi ottaa kantaa ja vaikuttaa itselleen merkityksellisiin asioihin.

Luotu: 31.3.2021

Ole oma uniikki itsesi

Teoksen Uniikki elämä kansikuvaDan Tolppanen eli Uniikki singahti 200-luvun alussa Suome hip hop -kartalle Kapasiteettiyksikön riveistä ja on tullut myöhemmin tunnetuksi mm. Mikael Gabrielin mentorina. Heti teini-iässä Dan joutui kohtaamaan pahimman pelkonsa. Tulevan räppärin pituuskasvu oli hidastunut jo vuosia ja 15-vuotiaana hän joutui kuulemaan lääkärin tylyn tuomion: luustossa ei ole enää kasvuvaraa. Ystäviensä tuella ja hip hop -kulttuurin voimalla Danin onnistui kääntää vaikeudet voitoksi.

"Olin 162-senttinen suomeksi räppäävä juutalainen särähtävällä r-vialla. Miksi minun pitäisi olla kuin kaikki muut, vaikka olin ilmiselvästi hyvin erilainen, siis ainutlaatuinen? Ja niin minusta tuli Uniikki."

Uniikin elämässä on sittemmin vieraillut masennusta ja paniikkihäiriötä, stressiä, sydänsuruja sekä ura- ja ulkonäköpaineita. Eräs tiukka dieetti yhdistettynä liian kovaan treeniin vei räppärin ambulanssikyydillä sairaalaan. Vaikka teoksessa Uniikki elämä muusikko kertoo rehellisesti kamppailuistaan vaikeuksien kanssa, kirjan pääsanoma on siinä, kuinka hän on onnistunut selättämään pahimmat peikkonsa. Vaikeita tunteita ja tilanteita kohtaa meistä jokainen, mutta kun opettelee nauramaan itselleen, voi ikävistä muistoista muokata positiivisempia. Uniikki muistuttaa kirjassaan sanojen voimasta. Kehuista saatu hyvä fiilis tarttuu! Puhuminen on tärkeää myös mielen solmujen avaamisessa - kun saa purettua päässä jyllääviä kierroksia ulos, tunteiden käsittely helpottuu. Ystävän lohduttava toteamus "Ei aina tarvitse jaksaa" voi auttaa pitkälle. Tärkeää on muistaa seurata omaa polkuaan: jos jatkuvasti vertaa omaa elämäänsä muiden elämiin, voi päätyä tekemään ratkaisuja, jotka eivät lopulta tunnukaan omilta.

Luotu: 18.2.2021

Käveleviä elokuvakliseitä

Kansikuva Niin käy vain elokuvissaAudrey Winters on nimetty kuuluisan komedienne Audrey Hepburnin mukaan. Esikuvansa tavoin teini-Audrey on leffahullu, joka nauttii erityisesti romanttisista komedioista. Tai nautti, kunne sydän särkyi. Poikaystävä jätti Audreyn kylmästi toisen tytön takia, vieläpä erittäin törkeästi. Samaan aikaan myös Audreyn äidillä on sydän särkynyt, sillä isä pakkaa kamansa ja muuttaa yllättäen uuden perheen luo – ja on nyt myymässä Audreyltä ja äidiltä talon alta!

Paetakseen muita murheitaan, Audrey pestautuu elokuvateatteriin töihin. Siellä hän tapaa Harryn, josta kaikki varoittelevat Audreyta: hän on kävelevä playboy, joka yrittää jokaista tyttöä. Siitäkin huolimatta Audrey ei voi olla ihastumatta Harryyn. Elämä ei kuitenkaan mene kuin romanttisissa elokuvissa ja luvassa on jälleen kerran surua, tuskaa ja kliseitä. Saadaanko tarinaan elokuvaloppu vai ei? 

Niin käy vai elokuvissa on suositun ihmissuhteista kirjoittavan Holly Bournen viides nuortenromaani.

Luotu: 25.2.2021

Pese hampaat ennen kuin pussaat + muita vinkkejä

Kansikuva Pese hampaat ennen kuin pussaatHelmikuussa juhlitaan erityisesti ystävien kesken, mutta myös romantiikalla on silloin keskeinen sija. 14-vuotiaan Sofian elämä ei kuitenkaan mene kuin rakkausromaaneissa. Kaikkea muuta. Kunpa olisikin poikaystävä.  Tai edes B-kupin tissit.

Pese hampaat ennen kuin pussaat on päiväkirjamuotoon kirjoitettua huumoripitoista tilitystä teinitytön elämästä. Koomailuun kuuluu yhtä lailla kässän tunnilla hihan kiinniompeleminen kankaaseen kuin yrittää oikoa huhua, jonka mukaan sinulla on kolmetoista tissiä. Typerä 6A-luokan Matias ja hänen liikkeelle laittamansa juorut. Niistä ei ole paljoa hyötyä orastavassa deittailumaailmassa. Varsinkaan, jos yrittää vaikuttaa kypsemmältä kuin seiskaluokan tytöt keskimäärin. Sitä paitsi, naistenlehtien mukaan hyvät treffit päättyvät yleensä aina vähintään suudelmaan - miksi vastapuoli lähti sitten niin äkkiä? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen tästä kirjasta. Oma elämäsi saattaa näyttää tämän jälkeen ihan hyvältä. Vähintään kelvolliselta. Tuskin ainakaan mokailet näin paljoa. (Ja jos mokailet, kannattaa ehkä harkita kirjan kirjoittamista.)

Luotu: 16.1.2021

Suurin on rakkaus

Teoksen Ja sen takia me erosimme kansikuva.Helmikuussa ystävät ja pariskunnat juhlivat. Erilaisen näkökulman romanttiseen Valentine’s day –kulttuuriin tuo Daniel Handlerin kirja Ja sen takia me erosimme.

Kirja lähtee liikkeelle siitä, että unelmapari 17-vuotias Ed ja 16-vuotias Min ovat eronneet. Min kärvistelee sydänsuruissaan, mutta sen sijaan, että hävittäisi kaikki Ediltä saamansa lahjat, kirjeet ja yhteiset valokuvat, kaiken mikä hänestä muistuttaa, Min kokoaakin niistä muistolaatikon. Laatikkoon hän lisää kirjeen, jossa käy läpi koko suhteen näiden esineiden kautta ja kertoo monta pientä ja isompaa syytä, miksi he lopulta erosivat - ja vie laatikon Edin rappusille. Konkreettisiin muistoihin ja tilanteisiin pääsee paremmin käsiksi kirjan hienon kuvituksen avulla. Jokainen kirjan luku kertoo eri esineestä ja kuvitus tukee tätä hyvin. Minin kipeiden muistojen avulla lukijalle valottuu kuva ällösiirappisen onnellisen suhteen muuttumisesta tilanteeseen, jossa on parempi lähteä eri teille, vaikka nuoret periaatteessa rakastavatkin toisiaan. Tärkein rakkaus on aina kuitenkin oma itse, jota ei voi eikä kannata muuttaa liiaksi kenenkään toisen takia.

Kirja voi olla tuskallista luettavaa juuri eronneelle, mutta toisaalta kaikki joskus eronneet ymmärtävät hyvin Minin todentuntuisen tuskan. Tällaisen muistolaatikon tekemisestä saattaisi olla konkreettista hyötyä, jos käy läpi vastaavaa tilannetta.

Luotu: 8.1.2021

Jailhouse rockia tulevaisuuden yhteiskunnassa

Kansikuva Lukitut.Tulevaisuuden maailmaan sijoittuvassa nuorten aikuisten kirjassa Lukitut poliisit hakevat joukon 16-17 –vuotiaita nuoria vankilaan, keskellä kirkasta päivää. Mikään vastaan sanominen tai pullikointi ei auta asiaa. Tietoa annetaan ylipäätään nuorille hyvin niukasti. Myöhemmin selviää, että yhteensä 50 nuorta on valittu tietokoneohjelman mallinnoksen takia: rikoksista, joita nuoret todennäköisyyslaskelmien mukaan tulisivat tekemään joskus tulevaisuudessa.

Vankila muistuttaa Big Brother –taloa siinä mielessä, ettei siellä ole nuorten lisäksi ketään muita, mutta kamerat valvovat heitä herkeämättä. Rikkeistä he saavat sähköiskuja. Vankilasta löytyy tunnustushuone, jossa nuorten tulee kertoa päättelemänsä tulevaisuuden rikos, josta heitä syytetään, ja lisäksi katua sitä. Mikäli nuoret eivät keksi omaa rikostaan oikein ja osoita katuvaisuutta ennen 18-vuotissyntymäpäiväänsä, he joutuvat jäämään vankilaan suorittamaan todellista rangaistusta.

Viisi erilaista nuorta kohoaa teoksen päähenkilöiksi ja heidän kauttaan kerrotaan tarina, jossa hyvistä aikeista lähtenyt kokeilu menee täysin pieleen: eräs nuori kuolee.

"Kuunnelkaa. Jotta näin ei pääsisi tapahtuman enää koskaan."

Luotu: 4.1.2021

Nimi on Enne

Kansikuva NaakkamestariTampere vuonna 1900. Sähköt on vedetty kaksi vuotta sitten. Frenckellin kello kilisee tutusti. Haavoihin laitetaan pihkasalvaa. Tarpeilla käydään ulkohuussissa. Naakkamestari ei kuitenkaan ole historian kirja, tutuista elementeistä huolimatta. Kirjoituskilpailun voittanut teos Naakkamestari kertoo tarinan Lundanin verstaalla työskentelevästä Ennistä, joka kaipaa hänet hylänneitä vanhempiaan. Etenkin, kun suhde Lundaneihin on aika mutkikas…

Tarina on sekoitus vaihtoehtohistoriaa, steampunkia ja fantasiaa. Eräänä aamuna Enni löytää haavoittuneen naakan. Tämä aloittaa tapahtumaketjun, jonka jälkeen Ennin elämä ei ole enää entisensä. Kirja on lyhyt ja napakka ja se etenee sen verran nopeasti, ettei kirjaa malttaisi laskea käsistään. Onneksi sille on ilmestynyt kaksi itsenäistä jatko-osaa: Hämäränsäteet ja Voimanpesä. Trilogia käsittelee suurelta osin myös valtaa ja sen käyttöä.

Luotu: 18.12.2020

Sokkotreffejä jouluun

 

Kansikuva 10 x sokkotreffit.Toivutko särkyneestä sydämestä? Oletko joutunut toivottomien sokkotreffien uhriksi? Ei hätää, 10 x sokkotreffit on jouluinen piristysruiske. Se on ilahduttava kertomus Sophiesta, joka suunnittelee ihanaa yhteistä aikaa poikaystävänsä Griffinin kanssa. Hän on kerrankin saanut ylisuojelevat vanhempansa jättämään hänet edes hetkeksi yksin. Suunnitelmat kariutuvat heti alkuunsa, sillä Sophie kuulee vahingossa keskustelun, jonka mukaan Griffin ei ole kovin innostunut yhteisestä ajasta ja kaipaa vapautta, hänestä! Sydän särkyneenä Sophie lähtee joululoman viettoon isovanhemmilleen ja pian koko suku on tietoinen ikävästä erosta. Tarmokas isoäiti Nonna haluaa Sophien pääsevän yli surkeasta poikaystävästä ja järjestää kaikkien perheenjäsenten kanssa Sophielle sokkotreffit kymmenelle päivälle. Tästä alkaa ratkiriemukas sokkotreffien sarja, jonka aikana Sophie saa kokea niin hauskoja kuin karmeitakin treffejä ja tavata monenlaisia poikia. Tylsää hänellä ei ainakaan ole. Kaikki tuntuvat keskittyvän vain hänen deittailuunsa, mistä kertoo vedonlyöntirinkikin. Mutta entä kun Sophie haluaisi itse valita treffinsä? Naapurissa nimittäin lymyää aika kiva ja komea Wes. 

 

Luotu: 9.12.2020

Kauhua asumiskoneessa

Kansikuva Pimeän arkkitehtiParikymppinen Joni saa isältä terävän käskyn lakata haahuilemasta ja aloittaa opinnot - tosissaan. Tätä vauhdittaakseen varakas isä ostaa pojalleen asunnon opiskelupaikkakunnalta. Joni on matkustellut ympäri maailmaa, muttei koskaan asunut kerrostalossa. Niinpä hän ei osaa aavistaakaan, mikä painajainen alkaa -60-luvun betoniviidakossa... Tai painajainen ehkä alkaisi, jos Joni pystyisi ylipäätään nukkumaan asunnossa!

Joni saa jonkinlaisen kohtauksen heti ensikosketuksessa uuteen kotitaloonsa, kun kiinteistönvälittäjä esittelee asunnon yhteisiä saunatiloja. Vähän vaivaantuneena kiinteistönvälittäjä kertoo, että aikoinaan talossa on asunut mies, joka on tappanut tyttärensä saunatiloissa. Karmiva kohtaus ei jää ainokasi. Joni löytää asuntonsa seinän välistä outoja valokuvia, jotka jäävät piinaamaan, talo hurisee oudosti niin, etteivät asukkaat pysty nukkumaan, viemäreistä kuuluu epäinhimillinen kurlutus ja yöllä rappukäytävässä tuntuu juoksevan joku ylös ja alas paljaat jalat läpsyen ja lainkaan hengästymättä, tuijottaako joku Jonin ovisilmästä sisälle? Onko Joni sekoamassa, vai mitä talossa oikein tapahtuu? Joni tutustuu samassa talossa asuvaan Kesäsaari-nimiseen tyttöön tämän Summerisland-vlogin kautta ja vähitellen talon synkät salaisuudet alkavat paljastua... Mutta onko silloin jo liian myöhäistä?

Marko Hautalaa on kutsuttu Suomen Stephen Kingiksi ansioituneen kauhukirjailijan mukaan, eikä uusin teos Pimeän arkkitehti päästä lukijaa helposti kauhistuttavasta otteestaan. 

Luotu: 26.11.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu