Pinnalla

Lainaa nämä!

1-10 / 74
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu  

Kauhunhetkiä huonekalukaupassa

Teoksen kansikuva HorrorstörHalloweenin aika ja synkähkö syys ovat mitä mainiointa aikaa sukeltaa kauhun syövereihin. Ensikohtaaminen Grady Hendrixin Horrorstör -kirjan kanssa hämmentää ja huvittaa. Kirjan ulkoasu tuo väistämättä mieleen erään tunnetun huonekalujätin tuotekuvaston ja mielikuvaa vahvistavat entisestään sisäsivuilta löytyvät myymäläkartta, tarjouskupongit, tilauslomake sekä huonekaluesittelyt lukujen alussa. Kyseessä on kuitenkin ehta kauhukirja ja tapahtumapaikkana periamerikkalainen huonekaluhalli Orsk, jossa tapahtuu outoja. Muutama työntekijä määrätään jäämään yövahtiin Orskiin -ja tapahtuuhan siellä, kaikenlaista. Ensin makuuhuoneosastolta löytyy kaksi työntekijää läheisissä tunnelmissa aavejahti suunnitelmissaan, seuraavaksi sängyn alla piileskelevä koditon mies, joka on vakituinen yövieras Orskissa. Yön kuluessa tunnelma muuttuu karmivaksi, ihmisiä alkaa kadota ja kuolla. Myymälästä löytyy outoja käytäviä, joissa pyörii vankeja ja vanginvartijoita. Käy ilmi, että huonekaluliikkeen paikalla onkin joskus aikanaan ollut vankila. Mikä on todellista, ketkä ovat aaveita, voiko yöstä edes selvitä hengissä?

Luotu: 15.10.2021

Jotta emme unohtaisi

Teoksen Anne Frankin päiväkirja saatavuuteenOn vuosi 1942. 13-vuotias Anne elää tavallista teinitytön elämää Amsterdamissa, jonne hän on perheineen paennut Saksasta Hitlerin noustua valtaan. Pian natsit levittäytyvät jo Hollantiinkin ja Frankin perhe kätkeytyy Otto-isän työpaikan salaiseen siipeen. Ahtaissa oloissa piileskelee myös toinen juutalaisperhe. Pelko ja nälkä ovat alati läsnä, eivätkä neliöt eivät tunnu riittävän isojen egojen yhteentörmäyksiin. Annen on vaikea olla kyseenalaistamatta kanssaelävien aikuisten mielivaltaisuuksia. Vaikeissa olosuhteissa hän osaa kuitenkin nähdä elämässä myös kauneutta. Anne purkaa tuntojaan päiväkirjaansa, jonka sivuilla hän käsittelee käynnissä olevan sodan ja vallitsevien olotilojen lisäksi myös naiseutta, tasa-arvoa, elämää, perhesuhteitaan ja rakkautta. Nuoren tytön päiväkirjan ensimmäinen versio julkaistiin alunperin jo vuonna 1947 ja sitä pidetään yhä yhtenä merkittävimmistä juutalaisvainoista kertovana teoksena. 2019 Ari Folman ja David Polonsky muokkasivat Anne Frankin päiväkirjan sarjakuvamuotoon.
 
Voi, kuinka järkevä minusta onkaan tulossa! Kaiken pitää tapahtua täällä järkevästi, pitää opiskella, kuunnella, pitää suunsa kiinni, auttaa, olla kiltti, antaa periksi ja ties mitä vielä! Pelkään, että kulutan kaiken järkeni aivan liian nopeasti eikä sitä ole muutenkaan liikaa. Kun sota on loppu, minulla ei ole enää yhtään järkeä jäljellä.

21.9. vietetään kansainvälistä rauhanpäivää.

Luotu: 30.8.2021

Iloa itse tehden

Kansikuva Ihana makramee”Kun itse tekee, saa sellaista kuin haluaa”, ”Kun itse tekee, saa sellaista kuin sattuu tulemaan”, ”Kun itse tekee, kaikista töistä tulee uniikkeja”. Kuulostaako jokin näistä sanonnoista tutulta? Kuulosti tai ei, itse tehdyt tai tuunatut asiat ovat jo pitempään olleet pinnalla niin vaatteissa, sisustuksessa kuin lahjoissakin. Joku tekee itse kasvonaamion, toinen korvikset, joku kaulahuivin, joku vaikkapa makrameetyynyn.

Ihana makramee (2020) neuvoo todella kansantajuisesti alkeista lähtien miten tehdä itse vaikkapa oviverho, avaimenperä, laukku tai joogamaton hihna makrameesolmuilla. Kirjassa on havainnolliset kuvat, vinkkejä ennen aloitusta, tekniikkaneuvontaa ja monenlaisia erilaisia mielenkiintoisia vinkkejä sen suhteen, mitä voisi lähteä kokeilemaan, olitpa sitten ihan aloittelija tai jo hieman kokeneempi konkari. Ottakaa kaveriporukalle makrameesolminnasta uusi harrastus jonkun kaverin kotona kokoontuen tai yllätä ystäväsi upealla itsetehdyllä lahjalla.

Luotu: 31.8.2021

Nuoruutta ei voi kiertää - täytyy mennä lävitse

Kansikuva Nuoruus. Nyt..Nuoruus. Sateenkaaren värejä, vimmaa, epävarmuutta, kaikentietävyyttä, liikaa koulua ja liikaa meikkiä, liian vähän suutelemista, väärässä paikassa olemista, keskeneräisyyttä, vastuun ottamista, väsymystä ja turhautumista ja energiajuomaa ja karkkia ja kesäöitä ja entäs, jos nuoruuden elää jotenkin väärin ja tulevaisuusahdistusta ja pänttäämistä ja ympäristöhuolta ja koronaa. Ja ihanaa suloisuutta, kun koko maailma on auki ja minä olen juuri minä.

Nuoruus. Nyt. – kirjoituksia nuoruudesta (2021) sisältää 17 nuorten itsensä kirjoittamaa tekstiä, jotka on kirjoitettu nuortenmedia Lukufiiliksen ja kirjanjulkaisupalvelu BoD – Books on Demandin järjestämää kirjoituskilpailua varten. Kilpailuun lähetetyistä teksteistä kirjassa julkaistavat valikoivat kirjailijat Jyri Paretskoi ja Marisha Rasi-Koskinen sekä BoD:n Saara Golombek ja 21-vuotias Lukufiiliksen toimitussihteeri Sofia Blomberg. 

Luotu: 27.8.2021

Hissimatka menneisyyden haamujen kanssa

Kansikuva Minuutin mittainen ikuisuusJason Reynoldsin Minuutin mittainen ikuisuus on säeromaani. Se on helppolukuinen ulkoasultaan, mutta mikään kepeä kesäkirja se ei sisällöltään ole. Katujen elämä on rankkaa ja koston kierre vaikuttaa päättymättömältä. Kirjan kääntämistä suomeksi on saatu odottaa pitkään, mutta hienosti runollinen tarina soljuu suomennettunakin. Teksti on kuin yhtä pitkää räppilyriikkaa.

Teini-ikäisen Willin veli, Shawn, on tapettu ja Will on valmis kostamaan. Mielessään hänellä on kolme katujen sääntöä: Älä itke, älä vasikoi, kosta. Will työntää veljensä aseen housujensa kauluksen sisään ja lähtee hissillä alas. Aina hissin pysähtyessä, jokaisessa kerroksessa, hän saa seurakseen kuolleen sukulaisensa tai tuttavansa. Kerros kerrokselta, tarina tarinalta, ihmiskohtalot ja palapelin palaset nivoutuvat kokonaiseksi kuvaksi. Ja Will itse joutuu toden teolla punnitsemaan, miten hän itse haluaa toimia.

 

“Laitoin käden mun selälle,

tunsin mutkan jättämän painauman,

niinku se olis ollut muhun kuuluva

mutka,

ylimääränen nikama,

vähän pidempi selkäranka.”

Luotu: 7.7.2021

Aurinko ja sade ovat kaikille samat

Teoksen Sade on kaikille sama -kansikuvaSade on kaikille sama (2021) on kokoelma novelleja nuorista ja nuoruudesta. Festareista. Iloista ja suruista. Rakastumisista. Ekoista kerroista. Reppureissuista. Kulttuurieroista. Yllättävistä kohtaamisista. Sateessa tanssimisesta, samaan tyttöön ihastumisesta, kateudesta.

”Eetun ihastus Irinaan herätti supinaa ja kummastusta. Miksi Eetu halusi juuri Irinan? Matilda merkkivaatteineen oli ollut kuin Barbie-nukke kasvoillaan aina sievä meikki. Sentyyppisiä tyttöjä olisi ollut tarjolla muitakin. Irina taas oli nuhjuinen, meikitön puolipunkkari, joka maalasi kuvaamataidon tunneilla synkkätunnelmaisia kuvia, käytti pääkallosormusta eikä mielistellyt koskaan ketään, tuskin edes hymyili.” Mutta rakkaus ei katso aikaa, ei paikkaa, ei kohdetta. Myös sade on kaikille sama, huolimatta ulkonäöstä, kulttuuritaustasta, uskonnosta tai iästä.

Luotu: 20.7.2021

Vapauta sisäinen nörttisi

Teoksen Nörtti : New game saatavuuteenDragonSlayer666 on öisin servun pelätyin ja päivisin... no, koulun nörtein. Pitkä tukka, silmälasit, ylimielinen asenne ja päätavoitteena kukistaa Hege91 Battlefieldissä (ainakin niin kauan, kunnes kuvioihin ilmestyy punatukkainen Fetasalaatti). Nörtti : New game on Dragon päiväkirjamuotoon kirjoitettu teos, jonka sivuilla osansa saavat niin elämää vaikeuttava mutsi, outo isäpuoli ja koulun ärsyttävimmät tyypit, eli kaikki. Youtubestakin tuttu Nörtti on saanut monta jatko-osaa ja siitä on tehty myös tv-sarja.

"Opettajilla meni pitkään, ennen kuin ne suostui kutsumaan mua DragonSlayer666:ksi. Yhtenä päivänä matikan opettaja oli sanonut Maija-Liisaa Maikuksi ja mäkin vaadin saada käyttää mun lempinimeä. Tasa-arvon nimissä opettajien oli pakko suostua."

Ensi vuonna tulee täyteen 10 vuotta ensimmäisen Nörtin ilmestymisestä. Virtuaalimaalima on muuttunut rankasti, mutta onko nörttien elämä edelleen yhtä muuttumattoman rankkaa? 13.7. juhlitaan kansainvälistä Hyväksy nörtteytesi -päivää (Embrace Your Geekness Day). Korkatkaamme siis pullolliset Pepsiä ja kohottakaamme maljat verkon ahkerille sotureille!
 

Luotu: 18.6.2021

Vähän erilainen kesäreissu

Teoksen Tyttö elää kesäänsä kansikuva17-vuotiaan Julian perheessä on sellainen tilanne, ettei hän voi asua kotonaan. Niinpä hänet on sijoitettu perhekotiin. Myöskään elämä perhekodissa ei ole kovin ruusuista ja Julia päättää ottaa hatkat sieltä. Julia liftaa ympäri kesäistä Suomea joutuen matkallaan mitä oudoimpiin tilanteisiin ja tutustuen mitä kummallisempiin tyyppeihin, mutta lopulta tällä karkumatka road tripillä Julia huomaakin tutustuvansa ennen kaikkea omaan itseensä.

Hyvää läppää, hulluja tilanteita, vapauden huumaa - siitä on tehty nuorten romaani Tyttö elää kesäänsä.

Luotu: 16.6.2021

Jalkapallohuumaa

Teoksen kansikuva Oi Suomi onSuomen jalkapallomaajoukkue selvitti historiallisesti tiensä EM-kilpailujen lopputurnaukseen, ja Huuhkaja-huuma on ylimmillään. Urheilutoimittaja Ari Virtanen on seurannut Huuhkajien taivalta vuosikausia, reissannut joukkueen mukana niin kotimaassa kuin ulkomailla, kirjoittanut juttuja sekä haastatellut lukuisia ihmisiä joukkueesta ja sen lähipiiristä. Virtanen kertoo Huuhkajien matkasta jalkapallon EM-kisoihin kirjassaan Oi Suomi on!

Kirjassa kerrotaan, kuinka Teemu Pukki lupaa jo etukäteen Suomen voittavan tärkeimmän karsintapelin ja pääsevän EM-kisoihin, kuinka merkittävää on saada Tim Sparv Huuhkajien kapteeniksi ja millaisia valmentajavaihdoksia joukkueessa on lähivuosina koettu. Monet muutkin tarinat pelaajista ja joukkueesta tulevat kirjan sivuilla tutuiksi. Ari Virtanen on varsin perehtynyt aiheeseensa ja kertoo suomalaisjoukkueen matkasta vaikeuksien kautta voittoon asiantuntevasti ja yksityiskohtaisesti.

Jalkapallon EM-kisat ovat meneillään ja Huuhkajien huippuhetket ovat juuri nyt käsillä. Oi Suomi on!

Luotu: 9.6.2021

Selviytyjät

Kansikuva BetaSelviydy: Isän kuolemasta. Muutosta. Uudesta koulusta. 16-vuotias Bug joutuu selviytymään näistä kaikista isän menehtyessä yllättäen ja muuton ollessa edessä Meri-Tokiosta Helsinkiin hieman etäisen äidin luo. Helsinki vuonna 2117 on veden vallassa samaan tapaan kuin Venetsia tällä hetkellä, eli liikkuminen tapahtuu veneillä. Kapinallinen ja itsepäinen Bug ei ole kiinnostunut koulusta eikä sopeutumaan uuteen elämäänsä – hän pelaisi paljon mieluummin videopelejä hereillä ollessaan.

Varsinainen selviytymiskamppailu on kuitenkin vasta alussa, kun Bug saa ”salaiselta ihailijalta” kotiinsa puettavan samuraihaarniskan sekä lohikäärmeeltä kutsun tulla pelaamaan erittäin todentuntuista keskiajan Japaniin sijoittuvaa ninjapeliä. Niin todentuntuista, että kun joku lyö miekalla pelissä, jäävät lyönnistä seuraavat vammat kroppaan myös tosielämässä… 

Sensored reality -sarjan aloittava Beta perustuu Vacklinin ja Parhaman aiempaan, Suited reality -nimiseen elokuvakäsikirjoitukseen. 

Luotu: 21.5.2021
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu