Ohjeet

Ohjeita asiointiin ja kirjautumiseen

Omat sivut - omat tiedot

Oma hylly

Oma hylly on oma muistilistasi kirjastoaineistosta. Kirjautumattomana voit siirtää teoksia omaan hyllyyn koneesi väliaikaismuistiin. Hyllyssä sisältö säilyy siihen saakka kunnes poistut sivustolta. Sisäänkirjautuneena hyllyn sisältö säilyy ja tiedot tallentuvat järjestelmään myöhempää käyttöä varten.

Lainani - uusinta

Voit selata lainojasi ja uusia niitä. Lainat ovat eräpäivän mukaisessa järjestyksessä. Katso myös ohje  Lainani -  uusinta.

Lainahistoria

Oman lainahistorian tallentaminen on mahdollista vain verkkokirjastossa. Lainahistoria kertyy, kun kytket sen päälle Omat tiedot -sivulla kohdassa Kirjastokortin tiedot. Vain sinä näet oman lainahistoriasi verkkokirjastossa. Katso myös ohje Lainahistorian tallennus.

Varaukseni

Voit selata omia varauksiasi, muokata tai poistaa niitä. Jos varaus on kuljetettavana, noudettavissa tai noutoaika on umpeutunut, niin varausta ei voi poistaa tai muokata. Seutuvarauksia ei voi muokata. Katso myös ohjeet Varaaminen sekä Lehtien haku ja varaaminen.

Maksuni

Näet mitä ja miksi asiointimaksuja on kertynyt. Jos maksuraja ylittyy, menetät lainausoikeutesi kaikissa PIKI-kirjastoissa, kunnes maksut on suoritettu. Huoltajan maksuissa näkyvät myös hänen huollettaviensa maksut.

Maksuja otetaan vastaan kaikissa PIKI-kirjastossa riippumatta siitä, missä ne ovat syntyneet. Verkon kautta voi maksaa kaikkien PIKI-kuntien maksuja.

Katso myös ohje Maksut ja verkkomaksaminen.

Omat tiedot

  • Voit muuttaa postiosoitetteesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Nimenmuutokset voit tehdä vain asioimalla kirjastossa.
  • Voit aloittaa ja lopettaa lainahistorian tallennuksen.
  • Voit muuttaa viestiasetuksiasi.
  • Voit vaihtaa kirjastokortin tunnusluvun.
  • Voit vaihtaa käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Sähköpostiosoitteet

Omat tiedot -sivulla on kaksi kohtaa, joihin voi tallentaa sähköpostiosoitteensa: kirjastokortin sähköposti ja käyttäjätunnuksen sähköposti.

Kohdassa Kirjastokortin yhteystiedot oleva sähköposti on kirjastokorttisi yhteystietoihin tallennettu sähköposti. Näitä voi tallentaa useitakin, mutta vain yksi niistä voi olla kerrallaan aktiivisena. Aktiivisena olevaan sähköpostiin lähetetään kirjastojärjestelmästä mm. tunnusluvun palautusviestit sekä eräpäivämuistutukset, varausten noutoilmoitukset  ja palautuspyynnöt, jos viestiasetuksiin on niin määritelty.

Kohdassa Käyttäjätunnuksen tiedot on myös sähköpostiosoite. Tähän tallentamaasi sähköpostiin lähetetään uutuusvahti-viestit.

Viestitoiminnot ja niiden asetukset

Voit säätää omia viestiasetuksiasi Omat tiedot -sivulla kohdassa Viestiasetukset. Kirjastosta tulevat ilmoitukset voi saada vain yhdellä tavalla, esim. varausten noutoilmoitukset vain sähköpostina, tekstiviestinä tai paperikirjeenä.

Huomaa!

Tarkista, että kirjastokortin yhteystiedoissasi on puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite, kun muutat viestiasetuksia. Järjestelmä ei tarkista onko tiedoissasi puhelinnumero tai sähköpostiosoite, vaan hyväksyy kaikki tekemäsi viestiasetukset ja kun kirjaudut uudelleen sisään, on viestiasetukset palautuneet alkuasetuksiin.

Eräpäivämuistutus

Jos sinulla on kirjastokortin yhteystiedoissa aktiivinen sähköpostiosoite, saat muistutuksen lainojesi tulevasta eräpäivästä. Eräpäivämuistutusten lähettämismäärää voit itse muuttaa verkkokirjaston viestiasetuksissa. Muistutus voidaan lähettää 1-5 kalenteripäivää ennen eräpäivää sähköpostilla säätämiesi asetusten mukaisesti. Muistutukset tulevat joka päivä kunnes eräpäivä on tai olet uusinut tai palauttanut lainasi.

Oletusasetuksena on 3, maksimimäärä 5 ja laittamalla arvoksi nollan (0), ei eräpäivämuistutuksia tule lainkaan.

Eräpäivämuistutuksia ei lähetetä tekstiviestinä.

Eräpäivämuistutus on lisäpalvelu, joka helpottaa asiakkaan lainojen hallintaa. Kirjasto ei ole vastuussa asiakkaille lähettämiensä eräpäivämuistutusten perillemenosta. Asiakas on itse vastuussa kertyneistä myöhästymismaksuista.

Palautuspyynnöt

Lainojen palautuspyynnöt lähetetään sähköpostilla, tekstiviestillä (vain Pirkkalan asiakkaat) tai kirjeitse kirjastosta riippuen. Lainojen palautuspyyntöjen lähettämistapaa voit muuttaa verkkokirjaston viestiasetuksissa.

Varausten noutoilmoitukset

Mikäli asiakastiedoissasi on sekä matkapuhelinnumero että sähköpostiosoite, kirjasto lähettää varauksen noutoilmoituksen ensisijaisesti tekstiviestinä. Mikäli numeroa ei ole, noutoilmoitus tulee sähköpostiviestinä. Se voidaan lähettää myös postitse.

Varausten noutoilmoitusten lähettämistapaa voit itse muuttaa verkkokirjaston viestiasetuksissa.

Tallennetut haut ja Uutuusvahti

Voit tallentaa tekemiäsi hakuja myöhempää käyttöä varten, kun sivulla on Tallenna haku -painike. Hakua tallentaessasi voit antaa sille nimen sekä kuvauksen, jotta muistat myöhemmin, mitä haku hakee. Kun tallennat tekemäsi haun, voit tehdä siitä itsellesi uutuusvahdin rastittamalla valintaruudun.

Jos rastitit Uutuusvahti-kohdan, niin pääset määrittelemään haluatko uutuusvahdin viestit sähköpostiisi vai viestit-sivulle. Uutuusvahti lähettää koosteviestin, jos hakusi mukaisia teoksia on hankittu kokoelmaan.

Tallennetut haut -sivulla näet tallentamasi haut. Klikkaamalla haun nimeä, verkkokirjasto tekee tallennetun haun uudestaan ja näyttää hakutuloksen. Tallennettuja hakuja voi myös poistaa.

Viestit

Viestit-sivulle tulevat uutuusvahdin viestit, jos olet uutuusvahtia tehdessäsi niin määritellyt.

Arviointini, pisteytykset ja tagini

Näillä sivuilla näet, mitä merkintöjä olet tehnyt teoksiin, ja voit muokata tai poistaa niitä.

Tageilla asiakkaat voivat kuvailla tai luokitella kirjaston kokoelman teoksia omilla avainsanoilla. Näiden avulla voi käyttäjä hakea teoksia.

Omat tagit

Verkkokirjastossa sisäänkirjautunut asiakas voi antaa teoksille omia avainsanoja (asiasanoja) eli tagejä Teostiedot-sivulla. Samassa kohdassa voi myös poistaa omia tageja.

Lista omista tageistä näkyy Arviointini-sivulla Tagit-kohdassa. Sanat ovat linkkejä, joita klikkaamalla järjestelmä hakee kaikki ne teokset, joille kyseinen tagi on annettu.  

Teosten haku tageillä

Tageja voi käyttää teoksien hakemiseen perushaku- tai tarkennettu haku -lomakkeilla.

Hakutulos- ja Teostiedot-sivulla näkyy tagi-pilvi, jos hakutuloksen teoksiin on tallennettu tageja. Esimerkki tällaisesta teoksesta on Janitsaaripuu.

Tagi-pilvien sanat toimivat myös linkkeinä eli sanasta klikkaamalla järjestelmä hakee kaikki ne teokset, joissa kyseinen tagi on.

PIKI-verkkokirjastossa näkyvät kaikkien niiden kirjastojen ja kirjastokimppojen tagit, jotka käyttävät Suomessa samaa verkkokirjastojärjestelmää.

 

(päivitetty 26.8.2020)

Hakuohjeita

Katso lisää ohjeita teosten hakuun Hakuohjeet-sivulta.

E-aineistojen ohjeet