Nuoret vinkkaavat

Kuva: Designed by Freepik

Nuoret vinkkaavat

Nuorten omat vinkit

1-15 / 78

Suzanne Collins: Nälkäpeli

Nälkäpelin kansikuvaMikä teos?

Suzanne Collins: Nälkäpeli

Miksi suosittelet?

Pohjois-Ameriikka on tuhoutunut lähes kokonaan, kaikesta on pulaa ja ihmisiä hallitaan Capitolista kovalla kädellä. Capitolin ihmiset elävät leveästi, mutta vyöhykkeillä on köyhää ja kurjaa.

Vyöhykkeiden ihmiset ryhtyivät kapinaan Capitolia vastaan, mutta Capitol voitti. Rangaistukseksi vyöhykkeiden ihmisille kapinasta, kehitettiin nälkäpeli.

Vuotuinen nälkäpeli on tosi-tv ohjelma jota näytetään koko maassa. Nälkäpeliin arvotaan joka vuosi kultakin 12 vyöhykkeestä yksi 12-18-vuotias poika ja tyttö.

16-vuotias Katniss Everdeen joutuu vaikean valinnan alle kun arpaonni osuu hänen 12-vuotiaaseen pikkusiskoonsa. Lähettääkö hän siskonsa hengenvaaraan, vai uhrautuuko itse?

Nälkäpeli-kirjasta on kaksi jatko-osaa Vihan liekit ja Matkijanärhi.

Kirjasarja kertoo kauniisti siitä, että vaikka olisi menettänyt kaiken, on silti vielä toivoa, eikä koskaan kannata luovuttaa. Se kertoo myös vahvoista ihmissuhteista ja rakkaudesta.

Kirjasarja on aika raaka, varsinkin viimeinen osa, joten se soveltuu yli 12-vuotaille. Kirja sopii hyvin sekä tytöille, että pojille, jotka pitävät jännittävistä ja vähän surullisista kirjoista.

Kirjasarjasta on tehty myös elokuvia, jotka ovat nekin oikein hyviä.

Suosittelija:

Yksvaa, Suomi

Luotu: 8.1.2021

Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus

Ilmatilaloukkaus-kansikuvaMikä teos?

Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus

Miksi suosittelet?

16-vuotiaan Rosan elämä jumittaa. Catering-opinnot keskeytyivät, yhteishaku meni sivu suun ja tulevaisuus ahdistaa. Onneksi on turvallinen koti, jonne voi rauhassa syrjäytyä katsomaan Netflixiä. Ainakin siihen asti, kunnes äidin miesystävä Jari muuttaa saman katon alle. Uuden isäpuolen kylkiäisenä Rosan reviirille änkeää myös Jarin poika, joka on päässyt Tampereen ilmaisutaidon lukioon. Koulumenestykseen panostava besserwisser-Iiro on täysin eri planeetalta, sen paljastaa jo ensikohtaaminen.

Kirja kertoo uusperheen arjesta ja vaikeuksista. Haluan suositella kirjaa, koska se antaa varmasti jollekkin vertaistukea. Rosan elämään tulee kirjan aikana myös eräs Aksu johon hän ihastuu.

Suosittelija:

Minä Kuopiosta

Luotu: 5.1.2021

Sally Green : Puoliksi paha

kansikuva Puoliksi pahaMikä teos?

Sally Green : Puoliksi paha

Miksi suosittelet?

Kirja on mukaansatempaava, jännittävä ja oikein hyvää luettavaa mm. Harry Pottereista pitäville. Kirja kertoo pojasta, joka on puoliksi musta ja puoliksi valkoinen noita. Kirja on ensimmäin osa Sally Greenin trilogiasta.

Suosittelija

Tuuli Lappeenrannasta

Luotu: 23.10.2020

Lauren Oliver: Kuin viimeistä päivää

Kuin viimeistä päivää -kansikuvaMikä teos?

Lauren Oliver: Kuin viimeistä päivää

Miksi suosittelet?

Kuin viimeistä päivää on Sam-nimisen tytön kasvutarina, joka sijoittuu 2000-luvun nuorten elämään. Kirjassa nuori Sam elää aivan tavallisen elämänsä aika tavanomaista päivää, kunnes siitä tulee hänen viimeisensä. Kirjaimellisesti.

Yllättäen Sam herää seuraavana aamuna, ja huomaa joutuvansa elämään elämäsnä viimeistä päivää uudelleen ja uudelleen. Jokainen päivä muodostaa omanalaisensa vaihtoehtoisen todellisuuden, jotka muodostavat tulevaisuuden Samille ja hänen läheisilleen. Onnellinen loppu elämälle ei olekaan itsestäänselvyys.
Lauren Oliver on saanut kirjasta herkän ja upean. Lukukokokemus oli ihana ja luettavaksi sitä suosottelen kaikille yli 13-vuotiaille.

Suosittelija

Halinalle, Pori

Luotu: 5.10.2020

Päivi Lukkarila : En ikinä luovuta

Kansikuva En ikinä luovutaMikä teos?

Päivi Lukkarila : En ikinä luovuta

Miksi suosittelet?

Kirja kertoo tytöstä joka rakastaa hevosia. Eräänä päivänä hänellä todetaan vakava sairaus. Kirja sopii noin 10- vuotiaista eteenpäin. Se on tositarina ja ainakin itse itkin kun luin sitä. Suosittelen.

Suosittelija

Lukutoukka Keski-Suomi

Luotu: 7.9.2020

Salla Simukka : Lukitut

kirjan kansi: LukitutMikä teos?

Salla Simukka : Lukitut

Miksi suosittelet?

Kirjassa viisikymmentä tarkoin valittua nuorta haetaan kotoaan vankilaan. He joutuvat sinne siksi, koska on oletettavaa, että he tulevat tulevaisuudessa tekemään jonkin rikoksen. Heidän täytyykin keksiä mikä heidän tulevaisuuden rikoksensa on ja osoittaa katumusta, ennen 18 vuotis syntymäpäiväänsä. Jos he keksivät sen he pääsevät vapaiksi, jos eivät he jäävät vangeiksi kärsimään rangaistuksensa.

Kirja käsittelee tarinan 5 erilaisen nuoren näkökulmasta, eli kirjassa kertoja aina vaihtelee. Kirja on mielenkiintoinen ja mukaansatempaava. Parhaat palat ovat kirjassa tarkoin kuvaillut vankilan ohjeet ja säännöt. Lopusta ei jännitystä ja toimintaa puutu. Suosittelen kirjaa 14+ vuotiaille.

Suosittelija

Netta Lappeenrannasta

Luotu: 24.8.2020

Uma Karma : Kaiken se kestää

Teoksen kansikuvaMikä teos?

Uma Karma : Kaiken se kestää

Miksi suosittelet?

Kirja kertoo kahden lukiolaisen pojan käytävillä lähteneestä ihastuksesta, josta kehkeytyy parisuhde. Pojat kohtaa suhteensa takia paljon ja mä tarkotan PALJON ongelmia. Ensimmäinen ongelma esintyy jo ensimäisillä sivuilla, kun pojat Luukas ja Tuukka tajuavat, ettei heillä ole melkein yhtään yhteistä puheenaihetta, mutta suhde lähtee rullaamaan siitä huolimatta.

Ahdasmieliset kaverit ja vanhemmat hankaloittavat suhdetta, mutta rakkaus kestää kaiken. Kirjan kertoja on kaikkitietävä. Kirjassa miljöö on rakennettu hyvin ja kieli on erityisen kuvailevaa. Päähahmot on rakennettu aidoiksi, josta tykkäsin erityisesti.

Suosittelisin kirjaa 13- vuotiaista ylöspäin, kirjan kielenkäytön, ja seksikohtien vuoksi. Henk.kohtainen lempikirja eli suosittelen vahvasti!

Suosittelija

Omenankukkainen Sievistä

Luotu: 3.8.2020

Kerstin Gier : Rubiininpuna

Teoksen kansikuvaMikä teos?

Kerstin Gier : Rubiininpuna

Miksi suosittelet?

Suosittelen todellakin lukemaan sarjan Rakkaus ei katso aikaa, jonka ensimmäinen osa Rubiinpuna on. Yksi parhaista trilogioista, joita olen ikinä lukenut. Kirja kertoo tytöstä, jonka suvussa periytyy aikamatkageeni (kyky matkustaa ajassa). Kirja keskittyy sekä aikamarkailuun että nuorten väliseen rakkauteen, joten suosittelen etenkin rakkauskirjallisuudesta pitäville.

Suosittelija:

Tyttö 15v Espoosta

Luotu: 8.6.2020

Siiri Enoranta : Nokkosvallankumous

Teoksen kansikuvaMikä teos?

Siiri Enoranta : Nokkosvallankumous (2013)

Miksi suosittelet?

Nokkosvallankumous on yksi synkimmistä lukemistani romaaneista. Siiri Enoranta on saanut luotua epätoivoa hehkuvan, levottoman maailman, jossa pelkästään fyysisesti hengissä pysyminen on jo saavutus. Ainut asia, joka ihmisen siellä pitää hengissä on toivo sodan loppumisesta, mutta harva siihenkään enää jaksaa uskoa.

Kaikki alkaa muutamasta pienestä virheestä, jonka seurauksena ydinlaitos räjähtää. Savuverho peittää maan, kasvit kuolevat ja radioaktiivista säteilyä on kaikkialla. Jokainen joka kykenee lähtemään, lähtee. Moni kuitenkin jää köyhyyden ja levottomuuksien riuduttamaan maahan, jossa tuore ruoka sekä puhdas juoma- ja pesuvesi ovat vain kaukainen muisto entisestä.

Kauneinta tässä kirjassa on, että ihmiset kokevat niin pienistä asioista niin suurta onnea ja toivoa siitä, että kaikki kääntyy vielä parhain päin. Vaikka luinkin kirjan vuosi sitten, minulle on jäänyt vahvasti mieleen kohta, jossa teoksen henkilöt saavat voimaa siitä, että joku oli jossain kaukana nähnyt Auringon pilkottamassa paksun epäpuhtauksista muodostuneen valtavan pilven takaa. On surullista, että niin pieni ja nykypäivän ihmisille merkityksetön asia tuo heille voimaa käydä mahdottomalta tuntuvaa sotaa.

Kirjailija kertoo tästä rauhattomasta ja törkyisestä maasta kahden nuoren pojan näkökulmasta, jotka kokevat teoksen aikana suuria tunteita ja vetovoimaa toisiaan kohtaan. Systeemi, jolla teos on kirjoitettu, on todella toimiva: Joka toinen luku kertoo nuoremman pojan Vayun näkökulmasta. Muissa luvuissa pääsee syventymään Dharanin, nokkoslapsien johtajahahmon, elämään. Niin kuin tavallista pojat tapaavat ja rakastuvat. Tosin tilanne, jossa päähenkilöt ensimmäistä kertaa näkevät toisensa, on vähintäänkin erikoinen. Siihen liittyy vahvasti huumausaineena käytetty pöly, joka mahdollistaa yhteydenpidon.

Idea jo liikaakin käytetystä romanttisesta suhteesta pienin muutoksin (Vayulla ja Dharanilla ei esim. ole onnellista loppua) on loistava, vaikka se toistaakin loppupuoliskolla samaa kaavaa kuin aivan liian siirappisissa rakkausromaaneissa sekä Romeossa ja Juuliassa: Emme voi olla yhdessä, koska...

Älä kuitenkaan säikähdä! Kirjassa on toki piirteitä Twilightin tapaisista teiniromansseista, mutta Nokkosvallankumousta ei tule sekoittaa minkään sellaisen kanssa, joka saa juuri syödyn leivän nousemaan kurkkuun. Teos on hyvin erilainen aiemmin mainittuihin esimerkkeihin verrattuna, ja siksi suosittelen sitä sellaiselle ihmiselle, joka kaipaa jotakin synkempää ja raskaampaa lukukokemusta yliarvostettujen, seksististen sekä heteronormatiivisten kirjojen jälkeen.

Uudeksi kotimaiseksi romaaniksi se todella yllätti minut positiivisesti. Eikä vain upean ja synkän miljöön takia: Teksti ja juoni nappaa mukaan, vaikkakin kirjasta olisi saanut lyhyemmän tiivistämällä, ja itse uskon, että se olisi vaikuttanut positiivisesti lukijamäärään.

Olen myös lukenut muita Enorannan kirjoja, ja kai se on pakko mainita: Nokkosvallankumous oli niistä paras. Ehkä senkin takia, että siinä käsitellään omasta mielestäni realistista sekä mahdollisesti meidän maailmassamme jopa toteutuvaa skenaariota. Minä todella toivon, että muutkin tulevat viihtymään tämän romaanin parissasekä, etten ole ainut, johon tämä todella kolahti.

Kopioin tohon mun äikän työn, kosk miks ei :) Mut lukekaa. Muuten menetätte paljon.

Suosittelija

Itämeren norppa, Itämeri

Luotu: 1.6.2020

Rick Riordan: Salamavaras

Teoksen kansikuvaMikä teos?

Rick Riordan: Salamavaras sarjasta Percy Jackson

Miksi suosittelet?

Kirja oli mahtava siinä oli jännitystä, fantasiaa, huumoria ja vähän romantiikkaa. Kirja kertoo 12-vuotiaasta pojasta, joka on puolijumala. Eräänä päivänä luokkaretkellä Percyn opettajasta muuttuu hirviö ja siitä alkaa seikkailu. Suosittelen kirjaa 12 vuotiaille.

Suosittelija

Eevi Tampereelta

Luotu: 6.4.2020

Kearen M.Mcmanus: Yksi meistä on seuraava

Teoksen kansikuvaMikä teos?

Kearen M.Mcmanus: Yksi meistä on seuraava

Miksi suosittelet?

Tämä on Yksi meistä valehtelee -jatko-osa. Valitse aina tehtävä. Simon Khellerin hyytävä perintö elää kun uusi kiero peli lähtee käyntiin. Tämä kirja on hengästyttävä lukukokemus täynnä odottamattomia käänteitä sokeeraavaan loppuun asti.Kirja on todella koukuttava, varsinkin jos rakastaa jännäreitä. Ja kirjasta on tulossa Netflix-sarja. Toki kirja kertoo lukiolaisista, joten suosittelen sitä n. 14-vuotiaista ylöspäin.

Suosittelija

Tyttö 13w Bayview High

Luotu: 6.4.2020

Karen M.Mcmanus : Yksi meistä valehtelee

Teoksen kansikuvaMikä teos?

Karen M.Mcmanus : Yksi meistä valehtelee

Miksi suosittelet?

Kirja kertoo viidestä oppilaasta jotka jäävät jälkiistuntoon, mutta vain neljä selviää hengissä. Jokaista on syytä epäillä ja kaikilla on paljon salaisuuksia. Kirjaan jäin heti koukkuun ja mielestäni oli ihan huippu! Suosittelen 12 vuotiaista ylös päin vaikka kertookin hieman vanhemmista. Suosittelen!

Suosittelija

Jännäreitten rakastaja, Kerava

Luotu: 28.2.2020

Rick Yancey : 5. Aalto

Teoksen saatavuuteenMikä teos?

Rick Yancey : 5. Aalto

Miksi suosittelet?

Suosittelen kirjaa 13-18 vuotiaille. Se on trilleri eli melko raaka, mutta todella hyvä kirja. Siitä on lisäksi kaksi jatko osaa. Alussa kirjan juoneen ei välttämättä pääse kiinni, mutta kyllä myöhemmin kirja on todella selkeä.

Suosittelija:

Tyttö 13v.

Luotu: 7.2.2020

Helen Dunmore: Ingo. Aaltojen kutsu

Teoksen kansikuvaMikä teos?

Helen Dunmore: Ingo. Aaltojen kutsu

Miksi suosittelet?

Tämä on neliosaisen sarjan päätösosa. Kirjasarja kertoo Sapphire nimisestä tytöstä, jonka veressä virtaa myös Meren kansan verta. Eka osa kirjasta on alussa hieman tylsä, mutta kannattaa lukea. Itse jäin heti koukkuun ja jouduin hakemaan myös muut osat. Kirjasarja on fantasia sarja eli suosittelen fantasian ystäville.


Suosittelija:

Lukutoukka Nivalasta

Luotu: 7.1.2020

Jessica Townsend : Morriganin koetukset

Teoksen kansikuvaMikä teos?

Jessica Townsend : Morriganin koetukset (Nevermoor-sarja)

Miksi suosittelet

Kirja on täynnä mielikuvitusta ja on välillä vähän jännittäväkin. Täydellinen Harry Potterien ja Percy Jacksoneiden faneille. Sarjassa ilmestynyt kaksi kirjaa, suosittelen lukemaan koko sarjan!

Ps. Suosittelen lämipimästi tuota Magnus Chasea! Loistava kirjasarja!

Suosittelija:

Eme Hämeenlinna

Luotu: 16.12.2019
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu  

Vinkkilomake

Lähetä oma vinkkisi

Vinkkaa lukemasi kirja muillekin. Lähettämäsi vinkki julkaistaa viikon sisällä. Sisäänkirjautuneena voit kirjoittaa vinkkisi yksittäisen teoksen teostiedoissa Arviointi-kohdassa.

Katso myös nämä

1-5 / 5

Nuoret vinkkaavat - fantasia, kauhu, scifi

Kooste nuorten omista vinkeistä vuosilta 2012 - 2014: fantasia, kauhu, scifi

Nuoret vinkkaavat - kaunokirjallisuus

Kooste nuorten omista vinkeistä vuosilta 2012 - 2015: kaunokirjallisuus, runot, novellit, näytelmät

Nuoret vinkkaavat - jännitys ja seikkailu

Kooste nuorten omista vinkeistä vuosilta 2012 - 2014: jännitys ja seikkailu

Nuoret vinkkaavat - dystopia

Kooste nuorten omista vinkeistä vuosilta 2012 - 2014: dystopia

Nuoret vinkkaavat - sarjakuva

Kooste nuorten omista vinkeistä vuosilta 2012 - 2014: sarjakuva