Suosituksia Suosituksia


Matkalla ajassa

Syyskuussa sotkeennutaan ajan kulkuun tavalla tai toisella. Mitä vastuuttomampi ja vaarallisempi aikahyppy on, sitä parempi tarina siitä jää (selviytyjille) kerrottavaksi.

Project AlmanacProject Almanac

Aikamatkaaja ottaa aina riskin palatessaan menneisyyteen ja näpelöidessään sitä mieleisekseen. Pienikin muutos voi aiheuttaa ketjureaktion, jolla on järisyttävä vaikutus tulevaisuuteen.

Elokuvassa Project Almanac insinöörinalku David tutkii edesmenneen isänsä työpajaa löytääkseen jotain, joka auttaisi häntä saamaan mojovan stipendin huippuyliopistoon. Käy ilmi, että isä olikin insinöörijumala, joka puuhasteli aikakoneen parissa. David ja hänen nörttikaverinsa onnistuvat rakentamaan laitteen loppuun, mistä seuraa tietysti ensi alkuun riemukasta biletystä ja lottovoitto. Kun asiat alkavat mennä pieleen ja muutosten peruminen vaikuttaisi järkevimmältä ratkaisulta, David epäröi. Jos kaikki palaisi aivan ennalleen, menettäisi hän siinä samalla tyttöystävänsä.

"- Olette hulluja. Emme voi rakentaa aikakonetta kellarissani.
- Etkö nähnyt kuvanauhaa synttäreiltäsi? Luulen, että rakensimme sen jo."

Futurama SarjakuvaseikkailutFuturama : sarjakuvaseikkailut

Menneisyyteen matkustaminen on siis vaarallista, mutta tulevaisuudessa voi vain voittaa! Avaruusmatkailu on siellä arkea ja oikein hyvällä lykyllä saat parhaaksi kaveriksesi juopon robotin.

Vuonna 1999 Fry oli pelkkä alisuoriutuva pizzalähetti. Koska tämä saamaton nuori mies on myös tohelo, onnistui hän syväjäädyttämään itsensä tuhanneksi vuodeksi. Fry herää maailmassa, jossa planeetta Maa on vain yksi mahdollisista asuinpaikoista ja jossa avaruusoliot ovat arkinen näky katukuvassa. Maisemanvaihdoksesta huolimatta Fry on edelleen pelkkä alisuoriutuva lähetti, joka pizzan rahtaamisen sijaan kuljettaa paketteja ympäri universumia. Hyvä työporukka, hengenvaarallisia tehtäviä ja surkea palkka. Selkeä parannus entiseen elämään verrattuna!

Futurama ilmestyi alun perin tv-sarjana, jonka kaudet 1-8 ovat myös lainattavissa kirjastosta.

Muotimatkaaja Titanicin kannellaTuretsky, Bianca : Muotimatkaaja Titanicin kannella

Kyllähän kunnollisesta aikakoneesta täytyy löytyä vilkkuvia valoja, monimutkainen ohjauslaitteisto ja sattumanvaraisesti joka suuntaan sähköä sylkeviä katkenneita kaapeleita. Vai täytyykö?

Vintagevaatteet ovat 12-vuotiaan Louisen suurin rakkaus. Kun postin mukana tulee mystinen kirje, jossa hänet kutsutaan tällaisten ihanien hepenien myyntitilaisuuteen, ei häntä tarvitse paljoa maanitella. Eräs pinkki mekko on niin upea, että Louise kirjaimellisesti pyörtyy sovittaessaan sitä. Herätessään hän tajuaa olevansa vuodessa 1912, Titanicin kannella ja suositun 17-vuotiaan näyttelijätär Alice Baxterin ruumiissa. "Neiti Baxter" yrittää kuumeisesti välttää paljastumasta huijariksi, estää laivaa uppoamasta ja selvitä hengissä häntä ympäröivästä vintagemuodin ilotulituksesta.

"Mekon vaaleanpunainen värisävy oli aivan täydellinen: hattaraa, purukumia ja Marilyn Monroeta."

Back to the futureBack to the future - Paluu tulevaisuuteen

Paluu tulevaisuuteen on kolmiosainen elokuvasarja, jolla on vankka jalansija populaarikulttuurissa. Sarja alkoi vuonna 1985 ja hyvin moni (nykyinen vanhus) odottaa vieläkin sen toisessa osassa esiintyviä lentäviä autoja ja leijuvia skeittilautoja, joiden piti jo olla yleisiä vuonna 2015.

Sarjassa aikakoneen virkaa toimittaa hullun tiedemiehen virittämä DeLorean-urheiluauto. Sen käyttämisessä on pieniä vaikeuksia, kuten polttoaineeksi käyvän radioaktiivisen plutoniumin löytäminen, mutta todelliset ongelmat liittyvät ihmisiin. Miltä kuulostaa esimerkiksi se, että ensimmäisessä osassa 17-vuotias Marty palaa vuoteen 1955, jolloin hänen vielä teinivuosiaan elävä äitinsä ihastuu häneen? Myöhemmissä osissa vieraillaan varsin futuristisessa vuodessa 2015 sekä vuoden 1885 villissä lännessä.

"Jos kerran aikoo rakentaa autosta aikakoneen, miksei samantien tyylikkäästä autosta?"

Dorian Grayn muotokuvaWilde, Oscar : Dorian Grayn muotokuva

Kaikkein hitain tapa matkustaa tulevaisuuteen on lakata itse vanhenemasta. Se on arkinen temppu vampyyreille, mutta Oscar Wilden romaanissa ikuinen nuoruus saavutetaan toisella tavalla. Kirja on itsessään aikamatka viktoriaaniseen Englantiin, jonne tämä vuonna 1891 julkaistu teos sijoittuu.

Dorian Gray on nuori ja kauniiksi kehuttu mies, joka on välttynyt inhottavilta, turmelevilta paheilta. Asiaan tulee muutos, kun ala-arvoisen moraalin omaava lordi Wotton onnistuu houkuttelemaan hänet pahoille teille. Tajutessaan elämän rajallisuuden nuori mies myy sielunsa paholaiselle, jotta hänestä maalattu muotokuva vanhenisi hänen sijastaan. Näin kyllä tapahtuu ja Dorian voi rypeä synnissä vanhenematta päivääkään, mutta jokainen paha teko myös vääristää ja rumentaa muotokuvaa, kunnes kankaalla möllöttävää kuvatusta tekee kipeää katsoa.

"Kuinka surullista! Minusta tulee vanha, kammottava ja vastenmielinen. Mutta tämä kuva on aina nuori."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 8/2019

Suositellut teokset

1-10 / 20

Uusimmat

1-10 / 15

Matkalla ajassa

Syyskuussa sotkeennutaan ajan kulkuun tavalla tai toisella. Mitä vastuuttomampi ja vaarallisempi aikahyppy on, sitä parempi tarina siitä jää (selviytyjille) kerrottavaksi.

Helposti hyvää

Maailma on täynnä ihmeellisiä tarinoita, jotka ovat kyllä kiinnostavia, mutta samalla myös pitkiä kuin nälkävuosi. Elokuussa mennään häpeilemättä siitä, mistä aita on vähän matalampi ja nautitaan kirjoista vaihtoehtoisissa muodoissa.

Kohtaamisia

Kesällä kirjasto tarjoaa tarinoita erilaisten ihmisten kömpelöistä kohtaamisista. Joskus niistä syntyy jotain kaunista, joskus melko pahaa jälkeä.

Lapsilta kielletty

Keväällä kukat ja mehiläiset ilmaantuvat teiden varsille ja puheisiin. Näinpä kirjastokin tarjoaa kirjoja, joita saa lukea posket punoittaen ja mielellään vähän salaa.

Suureen maailmaan

Vastuut ja velvollisuudet sitovat tylsät aikuiset paikoilleen. He eivät samoile Kambodžan viidakoissa tai lähde määräaikaiseen työhön Espanjaan. Nuoret tekevät niin, koska he voivat. Huhtikuussa maailma kutsuu ja kirjasto vastaa.

 

Sarjakuvien Suomi

On maamme köyhä, siksi jää, mutta piirustuspaperista ei sentään ole ollut pulaa. Maaliskuussa luetaan sarjakuvia, joissa Suomi on vahvasti edustettuna.

Vuoden 2018 nuorten tietokirjojen 6 huippua

Vuoden 2018 nuorten tietokirjat olivat raikkaita, ajankohtaisia ja täynnä kasvutarinoita. Aivan uusia teemoja nuorten tietokirjoissa olivat sukupuolen moninaisuus sekä e-urheilu, sillä näistä aiheista ei ole tullut aikaisemmin tietokirjallisuutta. Kurkkaa viime vuoden Top 6 tietokirjat!

Nuortenkirjoja vuodelta 2018

Kaksitoista lukuvinkkiä vuonna 2018 ilmestyneistä nuortenkirjoista: fantastisia ja realistisia, ohuita ja paksuja, iloisia, surullisia ja jännittäviä tarinoita. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Konsolipelejä

TET-harjoittelija Onnin katsaus vuoden 2018 konsolipeleihin

Sinua on huijattu

Epärehellisyys maan perii! Helmikuussa kirjasto johtaa lukijoitaan törkeästi harhaan ihan huvin vuoksi, mutta myös rikollista hyötyä tavoitellen.