Suosituksia

Voi hyvin

Syöminen, liikunta ja riittävä uni ovat terveellisten elämäntapojen peruspilareita. Huhtikuussa vaalitaan näiden varjoon jäävää henkistä hyvinvointia.

HyggeWiking, Meik : Hygge : hyvän elämän kirja

Tanska luetaan yhdeksi maailman onnellisimmista maista. Edes ennätyksellisen korkeat verot ja sateisen kolea ilmasto eivät saa tanskalaisten hymyjä hyytymään. Heidän salaisuutensa on hygge. Sanalle ei ole tarkkaa suomenkielistä vastinetta, mutta sen merkitys avataan tässä kirjassa.

Mukavuus, rentous, kodikkuus ja turvallisuus ovat kaikki hyggemäisiä ominaisuuksia. Näitä voidaan löytää pörröisistä villasukista, kynttilöiden pehmeästä valosta tai vaikkapa suklaakakkukesteistä hyvien ystävien seurassa. Ainakin suklaakakun mieltä ylentävät vaikutukset ovat itsestäänselviä, mutta Meik Wikingin neuvoilla voit tavoittaa hyggen helpommin kaikilla aisteilla ja asianmukaisella asenteella.

"Ilonpilaaja" on tanskaksi lyseslukker, joka tarkoittaa kirjaimellisesti "kynttilöiden sammuttajaa". Kyse ei ole sattumasta. Ei ole nopeampaa tapaa saada aikaan hyggeä kuin sytyttää muutama kynttilä.

Löydä oma ikigaiMogi, Ken : Löydä oma ikigai : japanilainen tie elämän voimaan

Tanskalaisten lisäksi myös japanilaiset ovat oivaltaneet syvempää elämänviisautta. Heille on tärkeää löytää oma ikigai, eli syy nousta sängystä aamuisin. Ken Mogi kertoo kirjassaan kuinka tämän oman jutun löytäminen voi säteillä positiivisia asioita ihmisen elämään.

Ikigai on asia, johon suhtaudutaan intohimoisesti ja joka antaa elämälle merkityksen. Sillä, minkä asian parissa askarrellaan, ei varsinaisesti ole väliä. Mogi antaa esimerkkejä ikigaista muun muassa sushia valmistavan keittiömestarin ja sumopainijoiden näkökulmista, mutta sen voi löytää myös harrastuksiensa parista. Tämän kirjan luettuasi ymmärrät paremmin, mistä japanilaisille tyypillinen omistautuneisuus ja sinnikkyys kumpuavat.

Voit rentoutua! Sinulla voi olla oma ikigai, arvo, jonka mukaan elät, ilman että sinun tarvitsee todistaa omaa arvoasi konkreettisin saavutuksin.

Tämän voi lukea myös e-kirjana!

Miksi kannattaa (välillä) olla tekemättä mitään?Kaski, Satu : Miksi kannattaa (välillä) olla tekemättä mitään? : laiskottelun jalo taito

Tanskalaiset näkevät siis vaivaa ottaakseen rennosti ja japanilaiset voivat pupertaa 50 vuotta putkeen aivan outojen asioiden parissa. Entä jos ei vaan jaksa?

Laiskaksi kutsuminen on harvalle kohteliaisuus, sillä eihän siitä sanasta löydy rahtuakaan mitään positiivista. Satu Kaski ja Vesa Nevalainen yrittävät kirjassaan antaa laiskotelusta vähän tasapuolisemman kuvan puntaroimalla sen hyviä ja huonoja puolia. Lisäksi he kuvailevat erilaisia laiskuuden tyyppejä, kuten feikkilaiskuutta ja lusmuilua. Jos ylipäätään jaksat lukea tämän kirjan, saatatpa jopa oppia kuinka tullaan ihan riittävän ahkeraksi.

Maltti on tilannelaiskuutta. Malttia käyttävä ihminen puhaltaa pelin hetkeksi poikki. Hän ei lähde hötkyilemään itseään hengiltä.

Tämän voi lukea myös e-kirjana!

Kuinka olla piittaamatta p*askaakaanManson, Mark : Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan : nurinkurinen opas hyvään elämään

Nuoret ovat luonnostaan idealistisia ja kirkasotsaisia. Elämänkokemuksen myötä tämä muuttuu, kun kaiken turhuus iskee vasten kasvoja lukuisien pettymysten siivittämänä. Onneksi Mark Manson kertoo, kuinka voit samanaikaisesti hyväksyä tosiasiat ja elää suunnilleen säällistä elämää.

Sinä epäonnistut, telot itsesi typeryyttäsi ja olet ihan pihalla. Olet myös oikealla tiellä, sillä nämä kömmähdykset auttavat sinua kehittymään. Vaikka Manson luetteleekin kirjassaan lukuisia asioita, joista hän ei "piittaa p*skaakaan", ei lista ole kaikenkattava. Elämä on hyvää, kun osaa keskittyä oikeisiin asioihin ja viitata kintaalla kaikelle turhalle.

Halu olla onnellisempi on kielteisiä tunteita herättävä olotila. Ikävän olon hyväksyminen on myönteinen kokemus jo itsessään.

Tämän voi lukea myös e-kirjana tai kuunnella e-äänikirjana!

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 3/2020

Suositellut teokset

1-8 / 8
3978458
Kirja:Hygge : hyvän elämän kirja:2017 Kirja
Tekijä: Wiking, Meik, kirjoittaja
Vuosi: 2017
4197397
Kirja:Löydä oma ikigai : japanilainen tie elämän voimaan:2018 Kirja
Tekijä: Mogi, Ken, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4233285
E-kirja:Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan : nurinkurinen opas hyvään elämään:2018 E-kirja
Tekijä: Manson, Mark, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4214848
Kirja:Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan : nurinkurinen opas hyvään elämään:2018:Ensimmäinen painos. Kirja
Tekijä: Manson, Mark, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4581160
Kirja:Miksi kannattaa (välillä) olla tekemättä mitään? : laiskottelun jalo taito:2020 Kirja
Tekijä: Kaski, Satu, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4246283
E-äänikirja:Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan : nurinkurinen opas hyvään elämään:2018:Ensimmäinen painos. E-äänikirja
Tekijä: Manson, Mark, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4612039
E-kirja:Löydä oma ikigai : japanilainen tie elämän voimaan:2020 E-kirja
Tekijä: Mogi, Ken, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4612045
E-kirja:Miksi kannattaa (välillä) olla tekemättä mitään? : laiskottelun jalo taito:2020 E-kirja
Tekijä: Kaski, Satu, kirjoittaja
Vuosi: 2020

Uusimmat

1-10 / 14

Voi hyvin

Syöminen, liikunta ja riittävä uni ovat terveellisten elämäntapojen peruspilareita. Huhtikuussa vaalitaan näiden varjoon jäävää henkistä hyvinvointia.

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Sana hallussa

Sinulla on asiaa tai ehkä haluat kertoa tarinan. Helmikuussa pidetään huolta siitä, että sanasi jäävät elämään (taitavasti) kirjoitetussa muodossa!

Uudet ihmemaat

Vuonna 2019 ilmestyi vino pino uusia fantasiakirjoja. Maaliskuussa köytetään miekat vöille ja astutaan varoen rajan yli kartoittamattomille seuduille.

 

Sulka hattuun

Kirjallisuuspalkinnot ovat oiva tapa nostaa mieleenpainuvia teoksia parrasvaloihin sekä osoittaa arvonantoa ansioituneille kirjailijoille. Tammikuussa kirjasto suositteleekin vain näitä erityisen hyväksi havaittuja kirjoja.

Jos pidät näistä lukuromaaneista...

saatat olla kiinnostunut lukemaan samanhenkisiä klassikkoteoksia.

Ysäri

1990-luku ei ollut helppoa aikaa Suomessa. Ihmiset kuljeksivat ilman häpeää julkisilla paikoilla flanellipaitoineen ja vyölaukkuineen, mutta varsinaiset kauhut johtuivat silti lamasta. Joulukuussa toivotaan pukilta, etteivät ne ajat enää palaisi.

Jos pidät pelaamisesta...

Jos pidät pelaamisesta, niin..

Maailman suurin ongelma

Epämiellyttävien ja ahdistavien asioiden ajattelua pyritään ymmärrettävästi välttelemään. Ilmastonmuutos on tällainen asia, mutta marraskuussa kirjasto nostaa kissan pöydälle ja antaa henkistä tukea ilmastoahdistuksen piinaamille.

Loatut

Sanalla "loka" tarkoitetaan kuraa, liejua ja saastaa, mutta sitä voi saada päällensä myös kuvainnollisesti. Lokakuussa kamppaillaan lokaantuneen maineen kanssa tai yritetään pitää se puhtaana.