Suosituksia Suosituksia


Loatut

Sanalla "loka" tarkoitetaan kuraa, liejua ja saastaa, mutta sitä voi saada päällensä myös kuvainnollisesti. Lokakuussa kamppaillaan lokaantuneen maineen kanssa tai yritetään pitää se puhtaana.

SyntipukkiOates, Joyce Carol : Syntipukki

Maine on lasinhauras asia. Samoin kuin pieni tärsky voi jättää pysyvät säröt lasiin, voi yksi varomaton lause tehdä peruuttamatonta vahinkoa maineelle.

Koko koulu tietää, että Matt tykkää pelleillä, mutta siitä huolimatta suositusta narrista tulee yhtä kömpelöä vitsiä ja poliisien vierailua myöhemmin epäilty pommimies. Kaverit kaikkoavat ympäriltä hetkessä ja Matt saa kokea muiden halveksunnan ja inhon kaikessa kauheudessaan. Ainoastaan "Ruma Ursula" huomaa, että tässä ammutaan tykillä kärpästä, ja ryhtyy puolustamaan lokaan potkittua. Siihen tarvitaan Äkäpussia, joka on Ursulan omaksuma anteeksipyytelemätön ja itsenäinen elämänasenne.

"Minulla oli sellainen käsitys, että hänellä oli paljon ystäviä, ja tytöt pitivät hänestä. "Älykkö" - "vitsiniekka" - "viisastelija" - mutta hänen huumorinsa ei ollut ilkeää eikä pahantahtoista."

Vihan ja inhon internetNieminen, Emmi : Vihan ja inhon internet

Internet on niin kiero paikka, että siellä voi menettää maineensa tekemättä itse mitään väärää. Siihen riittää yksi vihainen trolli, joka ei vain pidä sinusta, tai yksi viaton blogiteksti, jonka pahantahtoiset häiriköt päättävät väkisin vääntää skandaaliksi.

Tässä journalistisessa sarjakuvassa pureudutaan verkkovihaan, jonka tarkoituksena on tukahduttaa mielipiteitä ja herättää pelkoa. Siinä kerrotaan tositarinoita naisista, jotka on yritetty vaientaa esimerkiksi heidän poliittisten mielipiteidensä takia. Yksi painostuskeino on kohteen maineen lokaaminen oikeita tai keksittyjä yksityisasioita levittelemällä. Sisältää kovaa kielenkäyttöä.

"Se, että vihapuhe ei kohdistu minuun tai sinuun ei tarkoita sitä, etteikö siitä pitäisi puhua."

Kahdentoista valaMikkanen, Raili : Kahdentoista vala

Nykyaikana edes kaikkein inhottavimpien henkilöiden kunniaa ei saa laillisesti loukata. Kauan sitten oli toisin, kun hatusta vedetyt syytöksetkin saattoivat johtaa jopa kuolemantuomioon.

Köyhä Briitta Joosepintytär saa vaivoin raavittua elannon kokoon itselleen ja kolmelle tyttärelleen 1600-luvun Suomessa. Hän on osaava vanhankansan parantaja, jonka yrtit, rohdot ja loitsut ovat kysyttyjä parempiosaistenkin keskuudessa. Briitta on myös paha suustaan ja hyvä keräämään vihamiehiä, mikä osaltaan johtaa syytöksiin noituuden harjoittamisesta ja itsensä paholaisen kanssa vehkeilystä. Loattu kerjäläinen pääsee tutustumaan mestaajan pölkkyyn, elleivät hänen tyttärensä onnistu löytämään riittävästi todistajia, jotka vannovat Briitan syyttömyyden puolesta.

"Meidän äiti ei ole tehnyt mitään liittoa, vai oletko muka joskus kuullut äidin huutavan perkelettä avuksi? Ei kukaan voi syyttää äitiä mistään, älä suotta pelkää, Kirsti lohdutti."

Sori vaan, se on totuusRomppainen, Katariina : Sori vaan, se on totuus

Häpeä ja pelko loatuksi tulemisesta ovat sukua toisilleen. Kun jotain asiaa häpeilee ja salailee tarpeeksi, on helppo uskoa muidenkin pitävän sitä nolona juttuna.

Senja on köyhä. Kaverit räpläävät uusia puhelimiaan ja käyvät perhelomilla ulkomailla, mutta Senja asuu kaupungin räkäisessä kerrostalossa, eikä hänellä ole varaa osallistua edes koulun laskettelupäivään. Pilkattu asuinalue ja siivoojan palkalla kitkutteleva yksinhuoltajaäiti hävettävät niin paljon, että Senja valehtelee kaikesta saadakseen muut uskomaan hänen elävän itseasiassa täydellistä kiiltokuvaelämää. Jonkinlaista synkkää lohtua voi kenties saada siitä, että tarinassa on muitakin, joiden maineen totuuden paljastuminen voisi loata.

"Tiedätkö, kuinka paljon sähkövirtaa hiihtohissi nielee? Laskettelu on tosi epäekologista toimintaa."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 9/2019

Suositellut teokset

1-4 / 4
633131
Kirja:Kahdentoista vala:2003
Tekijä: Mikkanen, Raili
Vuosi: 2003
402142
Kirja:Syntipukki:2002
Tekijä: Oates, Joyce Carol
Vuosi: 2002
3742245
Kirja:Sori vaan, se on totuus:2015
Tekijä: Romppainen, Katariina, kirjoittaja
Vuosi: 2015
4047712
Kirja:Vihan ja inhon internet:2017
Tekijä: Nieminen, Emmi, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2017

Uusimmat

1-10 / 16

Loatut

Sanalla "loka" tarkoitetaan kuraa, liejua ja saastaa, mutta sitä voi saada päällensä myös kuvainnollisesti. Lokakuussa kamppaillaan lokaantuneen maineen kanssa tai yritetään pitää se puhtaana.

Matkalla ajassa

Syyskuussa sotkeennutaan ajan kulkuun tavalla tai toisella. Mitä vastuuttomampi ja vaarallisempi aikahyppy on, sitä parempi tarina siitä jää (selviytyjille) kerrottavaksi.

Helposti hyvää

Maailma on täynnä ihmeellisiä tarinoita, jotka ovat kyllä kiinnostavia, mutta samalla myös pitkiä kuin nälkävuosi. Elokuussa mennään häpeilemättä siitä, mistä aita on vähän matalampi ja nautitaan kirjoista vaihtoehtoisissa muodoissa.

Kohtaamisia

Kesällä kirjasto tarjoaa tarinoita erilaisten ihmisten kömpelöistä kohtaamisista. Joskus niistä syntyy jotain kaunista, joskus melko pahaa jälkeä.

Lapsilta kielletty

Keväällä kukat ja mehiläiset ilmaantuvat teiden varsille ja puheisiin. Näinpä kirjastokin tarjoaa kirjoja, joita saa lukea posket punoittaen ja mielellään vähän salaa.

Suureen maailmaan

Vastuut ja velvollisuudet sitovat tylsät aikuiset paikoilleen. He eivät samoile Kambodžan viidakoissa tai lähde määräaikaiseen työhön Espanjaan. Nuoret tekevät niin, koska he voivat. Huhtikuussa maailma kutsuu ja kirjasto vastaa.

 

Sarjakuvien Suomi

On maamme köyhä, siksi jää, mutta piirustuspaperista ei sentään ole ollut pulaa. Maaliskuussa luetaan sarjakuvia, joissa Suomi on vahvasti edustettuna.

Vuoden 2018 nuorten tietokirjojen 6 huippua

Vuoden 2018 nuorten tietokirjat olivat raikkaita, ajankohtaisia ja täynnä kasvutarinoita. Aivan uusia teemoja nuorten tietokirjoissa olivat sukupuolen moninaisuus sekä e-urheilu, sillä näistä aiheista ei ole tullut aikaisemmin tietokirjallisuutta. Kurkkaa viime vuoden Top 6 tietokirjat!

Nuortenkirjoja vuodelta 2018

Kaksitoista lukuvinkkiä vuonna 2018 ilmestyneistä nuortenkirjoista: fantastisia ja realistisia, ohuita ja paksuja, iloisia, surullisia ja jännittäviä tarinoita. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Konsolipelejä

TET-harjoittelija Onnin katsaus vuoden 2018 konsolipeleihin