Sulka hattuun

Kirjallisuuspalkinnot ovat oiva tapa nostaa mieleenpainuvia teoksia parrasvaloihin sekä osoittaa arvonantoa ansioituneille kirjailijoille. Tammikuussa kirjasto suositteleekin vain näitä erityisen hyväksi havaittuja kirjoja.

KorsettiMarttinen, Annamari : Korsetti

Nuori Aleksis on Äidinkielen opettajain liiton myöntämä palkinto edellisvuoden parhaalle kotimaiselle kaunokirjalle. Sen, mikä kirja on paras, päättää toisen asteen opiskelijoista koostuva valitsijaraati. Vuonna 2019 palkittiin Annamari Marttisen romaani Korsetti.

Pauli on muuten aivan tavallinen mies, paitsi että hän tuntee toisinaan vastustamatonta vetoa pukeutua naiseksi. Pelkkä ajatuskin rintaliivien painautumisesta napakasti ihoa vasten tai huulipunan mausta saa hänen sydämensä pamppailemaan. Tämä ominaisuus aiheutti ongelmia jo lapsena ja päätti nuoruuden parisuhteita, joten Pauli yrittää pitää asian salassa etenkin vaimoltaan. Tämä kirja kertoo siitä, kuinka raskas taakka salailu onkaan.

"Tulisin huomaamaan, että niin valehteleminen kuin rehellisyys olivat molemmat riskialttiita valintoja. Kumpikin tulisi johtamaan omalla kohdallani tuhoon tietyissä hetkissä."

Auringon pimeä puoliMarisha Rasi-Koskinen : Auringon pimeä puoli

Suomen Kirjasäätiön myöntämä Finlandia-palkinto on sekä Suomen tunnetuin että avokätisin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Vuoden 2019 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian voitti Marisha Rasi-Koskisen kirja Auringon pimeä puoli.

Tässä kirjassa on paljon pureskeltavaa. On suuren Johtajan diktaattorimaisesti hallitsema kaupunki, jossa historian opetus on turhaa ja suojamuurin rakentaminen tarpeellista. On kirjaimellinen sukellus tuntemattomaan, aikamatka kaupungin synkeään menneisyyteen. Ja sitten on 16-vuotias Emilia, jonka täytyy ratkaista kauan sitten kuolleeseen äitiinsä liittyvä mysteeri. Ei ahtaanpaikankammoisille!

"Haluan sanoa jotain ennen kuin avaan silmäni. Se liittyy siihen mistä pian kerron, kaikkeen mikä muutti elämäni, maailmani ja lopulta minut. Jos sanoinkin ettei tarinallani ole alkua, niin loppuja sillä kyllä on. Niitä tarinassani on monta ja jokainen niistä on kuin pala kuolemaa."

Taikuri ja taskuvarasMikama, Anniina : Taikuri ja taskuvaras

Topelius-palkinto on jaettu jo vuodesta 1948 lähtien lasten- ja nuortenkirjallisuuden arvostuksen lisäämiseksi. Palkinto myönnetäänkin vain erityisen korkeatasoisille kirjoille. Vuonna 2019 sen sai Anniina Mikaman esikoisteos Taikuri ja taskuvaras.

1890-luvun Helsingissä lennätintä pidetään teknisenä ihmeenä, mutta on siellä maagisempiakin keksintöjä. Orpo Mina luulee varastaneensa taskukellon, mutta se osoittautuukin koneen sydämeksi. Kiinni jäänyt näpistelijä ei joudu linnaan, vaan vempeleen omistava ja anteeksiantavainen keksijä-taikuri Tom tarjoaa hänelle työtä Ihmeiden teatterissa, jossa mekaaniset olennot ovat hämäävän eläväisiä. Onnenpotkusta huolimatta Minan synkkä menneisyys ei pyyhkiydy pois, vaan se pikemminkin palaa kummittelemaan.

"Oli järjetöntä, että he puhuivat tällä tavalla koneen kanssa. Siitäkin huolimatta, että se kävi päivä päivältä vähemmän konemaiseksi ja muistutti yhä enemmän oikeaa ihmistä."

KuolemanlaaksoKovanen, Tommi : Kuolemanlaakso

Suomen urheilumuseosäätiö kerää, tutkii ja asettaa näytteille kaikenlaista urheiluun liittyvää aineistoa. Se jakaa myös vuosittain Vuoden urheilukirja -palkinnon. Vuonna 2017 sen sai Tommi Kovasen ja Jenny Rostainin murheellinen kirja Kuolemanlaakso.

Jääkiekkoilija Tommi Kovasen pitkä ura päättyi kohtalokkaaseen taklaukseen. Katkenneet kylkiluut ja murtunut leuka olivat pikkuvikoja tällistä syntyneen aivovamman rinnalla. Liiga käänsi hänelle selkänsä, avioliitto päättyi ja yksinkertaiset asiat muuttuivat liki mahdottomiksi. Kovanen kertoo kirjassa, kuinka hän pelastui täydelliseltä tuholta.

"Pienenä poikana jäällä kuulin tarinan miehestä, jota oli taklattu selkään. Mies oli muuttunut sen seurauksena, kadonnut täysin koko kuvasta. Puhuttiin, että nykyään hän kulki kuin elävä kuollut, ilman valoa silmissään. Ja tuota taklausta ja sen seurauksia alettiin kutsua kuolemanlaaksoksi."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 1/2020

Suositellut teokset

1-4 / 4
4123722
Kirja:Korsetti:2018
Tekijä: Marttinen, Annamari, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4123675
Kirja:Taikuri ja taskuvaras:2018
Tekijä: Mikama, Anniina, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4025719
Kirja:Kuolemanlaakso:2017
Tekijä: Kovanen, Tommi, kirjoittaja
Vuosi: 2017
4319164
Kirja:Auringon pimeä puoli:2019
Tekijä: Rasi-Koskinen, Marisha, kirjoittaja
Vuosi: 2019

Uusimmat

1-10 / 10

Sulka hattuun

Kirjallisuuspalkinnot ovat oiva tapa nostaa mieleenpainuvia teoksia parrasvaloihin sekä osoittaa arvonantoa ansioituneille kirjailijoille. Tammikuussa kirjasto suositteleekin vain näitä erityisen hyväksi havaittuja kirjoja.

Jos pidät näistä lukuromaaneista...

saatat olla kiinnostunut lukemaan samanhenkisiä klassikkoteoksia.

Ysäri

1990-luku ei ollut helppoa aikaa Suomessa. Ihmiset kuljeksivat ilman häpeää julkisilla paikoilla flanellipaitoineen ja vyölaukkuineen, mutta varsinaiset kauhut johtuivat silti lamasta. Joulukuussa toivotaan pukilta, etteivät ne ajat enää palaisi.

Jos pidät pelaamisesta...

Jos pidät pelaamisesta, niin..

Maailman suurin ongelma

Epämiellyttävien ja ahdistavien asioiden ajattelua pyritään ymmärrettävästi välttelemään. Ilmastonmuutos on tällainen asia, mutta marraskuussa kirjasto nostaa kissan pöydälle ja antaa henkistä tukea ilmastoahdistuksen piinaamille.

Loatut

Sanalla "loka" tarkoitetaan kuraa, liejua ja saastaa, mutta sitä voi saada päällensä myös kuvainnollisesti. Lokakuussa kamppaillaan lokaantuneen maineen kanssa tai yritetään pitää se puhtaana.

Matkalla ajassa

Syyskuussa sotkeennutaan ajan kulkuun tavalla tai toisella. Mitä vastuuttomampi ja vaarallisempi aikahyppy on, sitä parempi tarina siitä jää (selviytyjille) kerrottavaksi.

Helposti hyvää

Maailma on täynnä ihmeellisiä tarinoita, jotka ovat kyllä kiinnostavia, mutta samalla myös pitkiä kuin nälkävuosi. Elokuussa mennään häpeilemättä siitä, mistä aita on vähän matalampi ja nautitaan kirjoista vaihtoehtoisissa muodoissa.

Kohtaamisia

Kesällä kirjasto tarjoaa tarinoita erilaisten ihmisten kömpelöistä kohtaamisista. Joskus niistä syntyy jotain kaunista, joskus melko pahaa jälkeä.

Lapsilta kielletty

Keväällä kukat ja mehiläiset ilmaantuvat teiden varsille ja puheisiin. Näinpä kirjastokin tarjoaa kirjoja, joita saa lukea posket punoittaen ja mielellään vähän salaa.