Helposti hyvää

Maailma on täynnä ihmeellisiä tarinoita, jotka ovat kyllä kiinnostavia, mutta samalla myös pitkiä kuin nälkävuosi. Elokuussa mennään häpeilemättä siitä, mistä aita on vähän matalampi ja nautitaan kirjoista vaihtoehtoisissa muodoissa.

Houkutus - sarjakuvasovitus osa 1Twilight

Stephenie Meyerin romanttinen Twilight-kirjasarja aloitti valtavan villityksen 2000-luvun alkupuolella. Neljässä paksussa kirjassa kerrotaan tavallisen teinityttö Bellan ja auringonvalossa kimaltelevan vampyyri Edwardin rakkaustarina. Kun kuvioihin ilmaantuu myös mehevän lihaksikas ihmissusi Jacob, on yliluonnollinen kolmiodraama valmis.

Ilmestyessään kirjat aiheuttivat monenlaisia reaktioita teinityttöjen ihastuneista huokauksista epävarmojen äijien inhon kirkaisuihin. Sarjan suosiosta kertoo hyvin se, että se on saatavilla kirjana, äänikirjana, sarjakuvana (vain Houkutus) ja elokuvana.

Sarjan kirjat: Houkutus, Uusikuu, Epäilys, Aamunkoi

Percy Jackson

SalamavarasRick Riordan tykkää kirjoittaa eri mytologioihin pohjautuvia ja nykyaikaan sijoittuvia seikkailukirjoja, joissa on miekkoja, magiaa ja tarinoista tuttuja hirviöitä. Percy Jacksonista kertovan sarjan juju on siinä, että kaikenlaisiin ikävyyksiin hankkiutunut jätkä saa tietää olevansa kreikkalaisen merenjumala Poseidonin poika. Tavalliset kuolevaiset eivät sitä näe, mutta maailma on jumalten sotatanner, jonka käänteissä yliluonnollisia voimia omaavilla nuorilla on ratkaiseva rooli.

Percylla ja monella muullakin puolijumalalla on lukihäiriö, mutta onneksi sarjan avausosa Salamavaras on saatavilla myös äänikirjana. Kahdesta seikkailusta on myös tehty elokuvat.

Sarjan kirjat: Salamavaras, Hirviöidenmeri, Titaanien kirous, Labyrinttitaistelu, Jumalten sota

Songs from District 12 and beyondNälkäpeli

Panem on lähitulevaisuuden valtio, jossa kaikesta on pulaa ja kansalaisten osa on lähinnä raataa toivottomina päivästä toiseen. Järjestelmä yritettiin kaataa kapinalla, mutta valtiovalta murskasi sen julmasti ja kehitti vielä kostoksi nälkäpelin.

Nälkäpeli on sadistinen tosi-tv-formaatti, johon 24 arvalla valittavaa teiniä pakotetaan osallistumaan. Kilpailijat kärrätään metsään, josta vain yhden on lupa tulla takaisin hengissä. Kun arpa osuu 16-vuotiaan Katnissin pikkusiskon kohdalle, päättää sankaritar pelastaa siskonsa ottamalla vapaaehtoisesti hänen paikkansa kilpailussa.

Kirjojen pohjalta on tehty elokuvasarja, jonka musiikkia voi soittaa suoraan levyltä tai pimputtaa itse nuoteista.

Sarjan kirjat: Nälkäpeli, Vihan liekit, Matkijanärhi

Punainen kuin veriLumikki

Omissa oloissaan viihtyvä Lumikki koettaa vain hoitaa lukion pois alta ja pysyä erossa muiden asioista. Hän on oikein pätevä ja osaava, mutta jälkimmäinen tavoite ei vain ota onnistuakseen. Trilogian aikana Lumikki saa peräänsä niin huumemafian, hullun uskonlahkon kuin ihan oman vainoajankin, joka tietää hänestä häiritsevän paljon salaisuuksia.

Jos jännitys ja tiukat juonenkäänteet kiinnostavat, mutta itse lukeminen tuntuu haastavalta, löytyy kirjastosta kaikki kolme kirjaa myös selkomukautuksina sekä äänikirjoina.

Sarjan kirjat: Punainen kuin veriValkea kuin lumiMusta kuin eebenpuu

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 7/2019

Suositellut teokset

1-10 / 43

Uusimmat

1-10 / 14

Helposti hyvää

Maailma on täynnä ihmeellisiä tarinoita, jotka ovat kyllä kiinnostavia, mutta samalla myös pitkiä kuin nälkävuosi. Elokuussa mennään häpeilemättä siitä, mistä aita on vähän matalampi ja nautitaan kirjoista vaihtoehtoisissa muodoissa.

Kohtaamisia

Kesällä kirjasto tarjoaa tarinoita erilaisten ihmisten kömpelöistä kohtaamisista. Joskus niistä syntyy jotain kaunista, joskus melko pahaa jälkeä.

Lapsilta kielletty

Keväällä kukat ja mehiläiset ilmaantuvat teiden varsille ja puheisiin. Näinpä kirjastokin tarjoaa kirjoja, joita saa lukea posket punoittaen ja mielellään vähän salaa.

Suureen maailmaan

Vastuut ja velvollisuudet sitovat tylsät aikuiset paikoilleen. He eivät samoile Kambodžan viidakoissa tai lähde määräaikaiseen työhön Espanjaan. Nuoret tekevät niin, koska he voivat. Huhtikuussa maailma kutsuu ja kirjasto vastaa.

 

Sarjakuvien Suomi

On maamme köyhä, siksi jää, mutta piirustuspaperista ei sentään ole ollut pulaa. Maaliskuussa luetaan sarjakuvia, joissa Suomi on vahvasti edustettuna.

Vuoden 2018 nuorten tietokirjojen 6 huippua

Vuoden 2018 nuorten tietokirjat olivat raikkaita, ajankohtaisia ja täynnä kasvutarinoita. Aivan uusia teemoja nuorten tietokirjoissa olivat sukupuolen moninaisuus sekä e-urheilu, sillä näistä aiheista ei ole tullut aikaisemmin tietokirjallisuutta. Kurkkaa viime vuoden Top 6 tietokirjat!

Nuortenkirjoja vuodelta 2018

Kaksitoista lukuvinkkiä vuonna 2018 ilmestyneistä nuortenkirjoista: fantastisia ja realistisia, ohuita ja paksuja, iloisia, surullisia ja jännittäviä tarinoita. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Konsolipelejä

TET-harjoittelija Onnin katsaus vuoden 2018 konsolipeleihin

Sinua on huijattu

Epärehellisyys maan perii! Helmikuussa kirjasto johtaa lukijoitaan törkeästi harhaan ihan huvin vuoksi, mutta myös rikollista hyötyä tavoitellen.

Vapaaksi stereotypioista - kirjoja nuorille

Nuortenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja erilaisuudesta