Suosituksia

Nojatuolilla kuuhun

Matkahaaveet kaatuvat harmillisen usein rahan, ajan tai mahdollisuuksien puutteeseen. Elokuussa matkakuumetta alennetaan lähtemällä nojatuolimatkalle kauas pois Pohjolan perältä.

Soturimunkin oppipoikaTolvanen, Joonas : Soturimunkin oppipoika : aikani kung-fu-temppelissä

Kiina on jo itsessään ihmeellinen paikka suomalaisille. Vieläkin kummemmaksi meno muuttuu, kun sekaan sotketaan mystiikan verhoamat perinteiset kamppailulajit. Joonas Tolvanen matkusti Kiinaan ensimmäistä kertaa 17-vuotiaana voidakseen opiskella paikallisessa kung-fu-koulussa.

Syvällisen taistelutekniikoiden kuvailun sijaan Joonas kertoo matkoillaan kokemistaan jännittävistä, hauskoista ja noloista sattumuksista. Täysin kuuliaisen nuhteetonta munkkia hänestä ei saatu koulittua, vaan kirjassa kuvataan monta luvatonta reissua, jotka olisivat paljastuessaan voineet johtaa brutaaliin rangaistukseen kepillä pieksemällä. Joonas kohtasi myös kummallisia ihmisiä, kuten kung-fu-ukon, jonka erikoistaito oli omien kulkustensa tekeminen haavoittumattomiksi.

"Tapaamani kiinalaiset eivät tuntuneet ymmärtävän sarkasmia, minkä takia jouduin usein vaikeisiin ongelmiin."

Tie TeharaniinVepsä, Emma : Tie Teheraniin : peukalokyydillä Iraniin

Matkustaminen liftaamalla on edullista, mutta epävarmaa. Matkaaja voi päästä eteenpäin pitkän pätkän sydämellisen muukalaisen kyydissä tai sitten joutua tarpomaan 12 tuntia yksin sateessa jossain takamailla. Emma Vepsä keräsi kirjallisen kokemuksia liftaamalla Suomesta Iraniin.

Emman matkareitti kiemurteli halki Itä-Euroopan ohittaen Tšernobylin ja kulkien läpi tuntemattoman maan nimeltään Transnistria. Kilometrien kertyessä liftari saapui Turkkiin ja lopulta muinaisen Persian maille Iraniin. Monta kyydin tarjoajaa ja välietappia esitellään sanoin ja kuvin, mutta lisäksi kirjassa avataan ohitettujen alueiden historiaa. Matkan edetessä selviää niin rutiköyhän Bulgarian ylpeydenaiheet kuin sekin, miksi Turkissa ei kannata kysellä liikaa armenialaisista.

"Kun palasin tienlaitaan, sain seuraavan kyydin silmänräpäyksessä. Olin monta kertaa aikaisemminkin huomannut, että aika ymmärrettävästi autoilijat poimivat mieluiten iloisia liftareita kyytiinsä."

KiertoradallaKelly, Scott : Kiertoradalla : vuosi avaruudessa

Avaruusmatkailu kenties yleistyy vielä 2020-luvun nuorten elinaikana, mutta toistaiseksi on tyytyminen harvojen siellä käyneiden kertomuksiin. Scott Kelly on neljän avaruuslennon veteraani, joka kertoo kirjassaan millaista on työskennellä 400:n kilometrin korkeudessa.

Scott oli nuorena varsinainen rämäpää, joka ei millään kyennyt keskittymään koulunkäyntiin. Löydettyään kutsumuksensa lentäjänä hän kuitenkin terästäytyi, alkoi ottaa opiskelun vakavasti ja eteni astronautiksi asti. Avaruudessa oleskelu ei tee hyvää ihmiskeholle, mutta sen syitä ja vaikutuksia täytyy tutkia, jotta voisimme joskus mennä Marsiin ja kauemmaksikin. Vanhana rämäpäänä Scott osallistui tutkimukseen viettämällä vuoden kansainvälisellä avaruusasemalla.

"Osa varhaisista ongelmista on saatu ratkaistua, mutta avaruuskävelyt ovat edelleen hyvin vaarallisia. Vain muutama vuosi sitten astronautti Luca Parmitanon kypärä alkoi täyttyä vedellä, ja hetken näytti kauhistuttavasti siltä, että astronautti hukkuisi avaruudessa."

Gambatte!Österberg, Carita : Gambatte!

Japani on tunnettu kauniista kirsikankukistaan, mutta myös niitä hoitavat ammattilaiset ansaitsisivat enemmän tunnustusta. Luomupuutarhurin opinnot ja vapaaehtoistyö veivät suomalaisen Carita Österbergin Japaniin ja tässä kirjassa hän kertoo millaista siellä on tehdä ruohonjuuritason hommia.

Caritan työmaat ovat vaihdelleet maatiloista ikivanhoihin temppeleihin ja maisemat syrjäisistä vuorista Tokioon. Tiiviistä työporukoista riittää juttua ja niiden avulla paikallisesta kulttuuristakin saa paremman otteen. Carita kertoo muun muassa miten gokon-treffit toimivat, mitä japanilaiset ajattelevat tatuoinneista ja millaiseksi meno yltyy karaokeiltoina.

"Ihmiset suhtautuivat Japanissa niwashiin eli puutarhuriin kunnioittavasti, vaikkakin tehtävien voi katsoa kuuluvan niin sanottuihin 3K-töihin. Kitanai, kiken ja kitsui tarkoittavat vapaasti käännettyinä likaista, vaarallista ja vaikeaa."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 7/2020

Suositellut teokset

,Nouseva ,Laskevasti

1-4 / 4
4114257
Kirja:Kiertoradalla : vuosi avaruudessa:2018 Kirja
Tekijä: Kelly, Scott, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4434378
Kirja:Tie Teheraniin : peukalokyydillä Iraniin:2019 Kirja
Tekijä: Vepsä, Emma, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4023409
Kirja:Gambatte!:2017 Kirja
Tekijä: Österberg, Carita, kirjoittaja
Vuosi: 2017
4033830
Kirja:Soturimunkin oppipoika : aikani kung-fu-temppelissä:2017:Ensimmäinen painos. Kirja
Tekijä: Tolvanen, Joonas, kirjoittaja
Vuosi: 2017

Uusimmat

,Nouseva ,Laskevasti

1-10 / 19

Nuorille vapaasti verkossa

Vapaasti verkossa olevia nuorten e-kirjoja, pelejä, elokuvia, tv-sarjoja sekä kirjallisuusaiheisia podcastejä.

Nojatuolilla kuuhun

Matkahaaveet kaatuvat harmillisen usein rahan, ajan tai mahdollisuuksien puutteeseen. Elokuussa matkakuumetta alennetaan lähtemällä nojatuolimatkalle kauas pois Pohjolan perältä.

Jos pidät rentoutumisesta auringossa...

... saatat haluta poimia mukaan kesäistä luettavaa.

Liikuttavaa luettavaa

Kesäaurinko kutsuu ulos liikkumaan rannoille ja pururadoille. Vastaa kutsuun, mutta muista palautuminen! Siinä auttavat kirjat, joissa käsitellään tavalla tai toisella hikoilua.

Kevättä ties missä

Viipyilevät katseet ja harhailevat ajatukset ovat kevään merkkejä siinä missä muuttolinnutkin. Ne ovat myös merkkejä siitä, että nuori on kasvamassa aikuiseksi. Toukokuussa puhutaan heräilevistä haluista ja muuttuvista kehoista.

Voi hyvin

Syöminen, liikunta ja riittävä uni ovat terveellisten elämäntapojen peruspilareita. Huhtikuussa vaalitaan näiden varjoon jäävää henkistä hyvinvointia.

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Sana hallussa

Sinulla on asiaa tai ehkä haluat kertoa tarinan. Helmikuussa pidetään huolta siitä, että sanasi jäävät elämään (taitavasti) kirjoitetussa muodossa!

Uudet ihmemaat

Vuonna 2019 ilmestyi vino pino uusia fantasiakirjoja. Maaliskuussa köytetään miekat vöille ja astutaan varoen rajan yli kartoittamattomille seuduille.

 

Sulka hattuun

Kirjallisuuspalkinnot ovat oiva tapa nostaa mieleenpainuvia teoksia parrasvaloihin sekä osoittaa arvonantoa ansioituneille kirjailijoille. Tammikuussa kirjasto suositteleekin vain näitä erityisen hyväksi havaittuja kirjoja.