Tutustu teemaan

Ihanat ärsyttävät sisarukset

Nuortenkirjallisuudessa sisaruksilla on tärkeä roolinsa ja toukokuussa tarkastellaan kuinka erilaisia sisarussuhteita voi ollakaan.

Suhde omiin sisaruksiin voi olla hyvin monimutkainen. Joskus heitä rakastaa ja joskus elämä heidän kanssaan on yhtä taistelua. Toisaalta taas sisaruksia kaivataan, jos heitä ei ole. Myös uusperheen myötä tulleet sisarpuolet muuttavat perhedynamiikkaa.

Kansikuva Kadonnut: Audrey.Sophie Kinsella: Kadonnut: Audrey

”Felix on ainoa, jota kestän katsoa silmästä silmään. Isän ja äidin silmät – ei tule kuuloonkaan. Heidän silmistään näkyy pelkkää huolta ja pelkoa ja ihan liian paljon tietoa [...] Frankin silmät ovat aina pikkuisen kauhuissaan, kun hän katsoo minuun.”

Perheenjäsenen kokemat traumat ja mielenterveysongelmat vaikuttavat väistämättä koko perheeseen. Kaikesta huolimatta perheen tuki auttaa selviytymään takaisin elämään. Julman kiusan kohteeksi joutunut Audrey viettää kaiket päivät kotona, eikä poistu kodistaan muualle kuin terapeutin juttusille. Hän pakoilee sosiaalisia tilanteita ja piiloutuu aurinkolasien taakse, myös perheeltään. Ainoa, jota hän sietää katsoa silmästä silmään, on hänen pikkuveljensä Felix, jonka seurassa hän tuntee olonsa lähes normaaliksi. Terapeutti antaa Audreylle tehtäväksi tehdä dokumenttielokuvaa kanavana ulkomaailmaan. Audrey antaa elokuvalle nimen Tyyni ja rakastava perheeni ja nimen ironia tuleekin pian selville, kun äiti on päättänyt vierottaa isoveljen Frankin pelaamisesta keinolla millä hyvänsä, esimerkiksi paiskaamalla tämän tietokoneen ikkunasta ulos. Audrey saa toipumisessaan apuja Frankin lisäksi tämän ystävältä Linukselta, jonka kanssa Frank kehottaa Audreyn tutustumaan. Samalla kun Linus saa Audreyn avautumaan hassuilla haasteillaan, huomaa Audrey, kuinka hänen sairautensa on vaikuttanut koko perheeseen.

Kansikuva Kuunnousu.Sarah Crossan: Kuunnousu

”Joo, onhan se minun veljeni

mutta myös aikuinen mies

jota en ole nähnyt yli kymmeneen vuoteen

ja jolla on takana pitkä pätkä elämää

ilman minua.

Tämä Ed on muukalainen.”

Sisaruksen menetys on aina rankka kokemus, vaikka välit olisivatkin katkenneet. Entä jos on mahdollisuus menettää veli kahdesti? Seitsemänvuotiaan Joen elämä muuttui, kun hänen veljensä Ed pidätettiin poliisin murhasta epäiltynä. Koko perhe nousi lehtien otsikoihin, tehden Joesta ja tämän siskosta Angelasta helpon kohteen ilkeille juoruille. Alkoholisti äiti päätti lähteä ja Karen-täti yritti ohjata sisarusten elämän takaisin raiteilleen. Nyt Ed on istunut kuolemansellissä kymmenen vuotta odottaen teloituspäiväänsä. Kun SE päivä lähestyy, päättää Joe tavata veljensä vielä kerran ja matkustaa vankilapaikkakunnalle veljensä lähelle. Menneisyys ja yhteiset hetket veljen kanssa muistuvat mieleen, kun Joe tapaa miehen, jota ei oikeastaan tunne ollenkaan. Uusi asianajaja uskoo saavansa Edin tapauksen vielä käsittelyyn, mutta riittääkö se?

Kansikuva Älä kerro kenellekään: Tylerin tarina.Estelle Maskame: Älä kerro kenellekään: Tylerin tarina

”Jos minä jostakin olen äärimmäisen kiitollinen, niin siitä että isä ei koskaan, ei ikinä koskenut kumpaankaan veljistäni.” 

Vanhempien erilainen suhtautuminen perheen lapsiin voi tuntua epäreilulta, mutta Tylerin kohdalla isän häneen kohdentama väkivalta on väärin. Tyler on vihainen nuori, joka pitää sisällään häpeällistä salaisuutta ja piilottelee haavoittuvaisuuttaan pahan pojan ulkokuoren takana. Hän juo, tappelee, käyttää huumeita ja kohtelee kaikkia ympärillään kuin roskaa. Tylerin äiti on mennyt uudelleen naimisiin Daven kanssa ja Tylerin pikkuveljet ovat sopeutuneet uusperhearkeen moitteetta, mutta Tylerin on vaikea hyväksyä tilanne ja ennen kaikkea oma menneisyytensä. Jos hän aiemmin tunsi itsensä irralliseksi perheestään, nyt hän ei tunnu kuuluvan mihinkään. Kesäksi heille muuttaa Daven tyttö Eden, joka näkee muurien takaa todellisen Tylerin. Nyt hänen on aika käsitellä viiden vuoden takaiset tapahtumat, isänsä aiheuttamat murtumat ja mustelmat. Itsensä yllätykseksi Tyler kertoo tarinansa sisarpuolelleen ja rakastuu samalla tämän itsepintaisuuteen. Mutta saako hänellä olla tunteita sisarpuoltaan kohtaan?

Kansikuva Ilmatilaloukkaus.Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus

”Ensivaikutelma syntyy parissa sekunnissa. Tämä ei pääty hyvin, sen vaan sanon.”

Uusperhearki ei aina osoittaudu helpoksi. Uuden velipuolen läsnäolo omassa kodissa ärsyttää, varsinkin jos tämän mielipiteen osuvat arkaan paikkaan. Rosan rauhallinen elämä muuttuu kertaheitolla, kun äidin poikaystävä ja tämän poika Iiro muuttavat heille asumaan. Enää ei voi kulkea vähissä vaatteissa ja katsella Netflixiä syöden turkinpippureita. Itsevarma Iiro ärsyttää Rosaa suorasukaisuudellaan ja lisää tämän epävarmuutta. Toisin kuin Iiron, jonka tulevaisuus on suunniteltu yliopistoa myöten, Rosan elämä tuntuu olevan umpikujassa. Hän on lopettanut Catering-opinnot, eikä ole saanut haettua uutta opiskelupaikkaa, saati tietäisi mitä tulevaisuudeltaan haluaa. Uusperhearki muuttuu äkkiä nuorten väliseksi sotatantereeksi. Hetkellisen helpotuksen Rosalle tuo reissu Ruisrockiin, jossa hän tapaa uusia ystäviä ja ihanan Aksun. Mutta mikä siinä Iirossa on, kun Rosan ystävät niin tuntuvat hänestä pitävän?

Kansikuva Kesämyrsky.Siiri Enoranta: Kesämyrsky

”Penelope ja Josh olivat valehdelleet niin kauan kuin olivat osanneet puhua […] Niin kauan kuin he muistivat, voimassa oli ollut sopimus, jonka mukaan he eivät kannelleet toisistaan. Eivät koskaan."

Vahvat sisarussuhteet kestävät salaisuuksia, vai kestävätkö? Andrew pääsee kesäksi isänsä mukana sikarikkaan Royn perheen kesähuvilalle Summersuttoniin. Pariskunnan ailahtelevainen ja huomionhakuinen tytär Penelope on nimittäin tullut nähneeksi murhan, joka ravisuttaa kaupunkia. Tapahtumat ovat saaneet tytön selvästi tolaltaan, ja lastenpsykiatrina toimivan Andrew’n isän on tarkoitus auttaa tyttöä selviämään traumasta. Kesä Royn perheen hulppeassa huvilassa on hörökorvaiselle Andrew’lle onnenpotku, sillä hän on auttamattomasti rakastunut perheen poikaan Joshiin, joka johtaa paikallisten nuorten Nokisiipijengiä. Ollakseen Joshin lähellä Andrew hakeutuu jengiin vaarallisella tehtävällä. Vaikka Joshin ystävät tuntuvat pilailevan Andrewn kustannuksella, näkee Josh hänessä jotain mielenkiintoista, ja melkein hyväksyy Andrewn ystäväkseen. Joshille läheinen Penelope tuntuu kuitenkin vihaavan Andrewta ja nakkelee niskojaan tämän läsnäollessa. Kuuma kesä paljastaa pinnan alla kyteviä salaisuuksia ja aika etuoikeutettujen nuorten parissa vie Andrewn maailmaan, johon hänellä ei ole mitään asiaa.

Kirjoittanut: Riina Savikko, Tampereen kaupunginkirjasto 5/2021

Suositellut teokset

1-5 / 5
3738642
Kirja:Kadonnut : Audrey:2015 Kirja
Tekijä: Kinsella, Sophie, kirjoittaja
Vuosi: 2015
4578170
Kirja:Kuunnousu:2020 Kirja
Tekijä: Crossan, Sarah, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4574485
Kirja:Ilmatilaloukkaus:2020 Kirja
Tekijä: Suomela, Laura, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4336609
Kirja:Älä kerro kenellekään : Tylerin tarina:2019 Kirja
Tekijä: Maskame, Estelle, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4556866
Kirja:Kesämyrsky:2020 Kirja
Tekijä: Enoranta, Siiri, kirjoittaja
Vuosi: 2020

Uusimmat

1-10 / 16

Ihanat ärsyttävät sisarukset

Nuortenkirjallisuudessa sisaruksilla on tärkeä roolinsa ja toukokuussa tarkastellaan kuinka erilaisia sisarussuhteita voi ollakaan.

Vain osallistumalla voi voittaa!

Huhtikuussa pelastetaan maailmaa. Seuraavat kirjat saattavat toimia lääkkeenä maailmantuskaan ja ilmastoahdistukseen. Ainakin ne laittavat miettimään omia arjen valintoja, jos ei rahkeet riitä maailmanlaajuiseen vaikuttamiseen. Pienikin teko auttaa!

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Onnen eväitä

Muistatko sen tunteen, kun olet oikein onnellinen, hymy on herkässä ja keho hyrisee tyytyväisyyttään? Olet saattanut kokea flow-tilan, jolloin kaikki sujuu leikiten, unelmia putkahtelee mieleen ja tulevaisuus näyttää innostavan avoimelta. Kukapa ei haluaisi tuntea niin aina? Maaliskuussa metsästetään onnellisuutta.

Ihana ystävyys

Kuinka ihanaa onkaan löytää ne tyypit, joiden kanssa nauraa, tehdä kaikkea hullua ja hölmöä, kertoa salaisuuksia ja riidelläkin vähän! Helmikuu pyhitetään ystäville ja ystävyydelle.

Uusia alkuja

Tammikuussa sukelletaan scifin pariin. Oli kyse sitten tulevaisuuteen sijoittuvasta avaruusseikkailusta tai maailmanlopun jälkeisestä dystopiasta, kuvataan tulevaisuus pelottavana ja ihmiselo melko ankeana. Vastakohtana tälle harmaudelle esittelemme scifin positiivisia puolia ja uusia alkuja.

Järkyttävän hyvää joulua!

Joulupukki ei välttämättä jännitä enää niin paljon kuin ennen, mutta pitäähän se rauhallinen joulutunnelma jotenkin rikkoa. Kirjaston ratkaisu on tarjota kirjoja, joiden ääreen on vaikea nukahtaa.

 

Hämärä hymy

Ai marraskuuko on muka synkkää ja masentavaa aikaa? Itse asiassa se on pakahduttavan hellyttävä kuukausi, jolloin paijataan söpöjä eläimiä ja ollaan niin yltiöpositiivisia, että melkein alkaa oksettaa.

Kukaan ei saa koskaan tietää

Lokakuussa salaisuuksia sekä varjellaan ja piilotellaan että tutkitaan ja paljastetaan. Koska tämä kuukausi on melko synkkä, ovat salaisuudetkin valonarkoja.

Jos pidät rentoutumisesta auringossa...

... saatat haluta poimia mukaan kesäistä luettavaa.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu