neljä nuorta istuu

Suosituksia

Tutustu teemaan

Ihana ystävyys

Kuinka ihanaa onkaan löytää ne tyypit, joiden kanssa nauraa, tehdä kaikkea hullua ja hölmöä, kertoa salaisuuksia ja riidelläkin vähän! Helmikuu pyhitetään ystäville ja ystävyydelle.

Kansikuva Terkkuja Sopperosta.Laestadius, Ann-Helén: Terkkuja Sopperosta

”Hän avasi viestin, ja silloin kaikki, koko hänen elämänsä, muuttui.”

Kuinka ihanaa onkaan saada uusia ystäviä, kuulua joukkoon ja löytää omat vahvuutensa! Tukholmassa asuva Agnes on kiinnostunut  saamelaisista juuristaan. Hän haluaa opetella saamen kieltä ja tutustua saamelaisten elämäntapoihin, mutta arastelee vanhempien ja ystävien reaktioita valintoihinsa, ja opettelee saamen kieltä salassa. Kun Agnes alkaa viestitellä Sopperossa asuvan saamelaispojan Henrikin kanssa, muuttuu hänen elämä mielenkiintoisemmaksi. Agnes pohtii omaa identiteettiään; Tukholman ystäville hän on saamelainen ja pohjoisessa hän on kaupunkilainen, koska ei puhu saamea. Hän matkustaa Sopperoon, äitinsä kotikulmille ja haluaa tulla hyväksytyksi saamelaisten keskuudessa. Mutta kaikki eivät ota Agnesia avosylin vastaan, vaan nimittelee feikkisaamelaiseksi. Miten saamelainen hän oikeastaan onkaan?

Kansikuva Kaikki viimeiset sanat.Green, John: Kaikki viimeiset sanat

”Mutta se johti vain yksinäiseen elämään, jossa seuraa pitivät aiemmin kuolleiden viimeiset sanat, ja tulin tänne saadakseni tietää, mikä on Suuri ehkä, saadakseni oikeita ystäviä ja vähäistä merkityksellisemmän elämän.”

Kuinka ihanaa onkaan nuoruuden ystävyys, joka valtaa elämän ja pakahduttaa! Yksinäisyyteen taipuvainen Miles Halter aloittaa opintonsa Culver Creekin sisäoppilaitoksessa Alabamassa. Ensimmäisenä päivänä hän tutustuu rentoon Chipiin, tuttavallisemmin Everstiin, joka antaa hintelälle Milesille ironisen lempinimen Löllerö. Poikia yhdistää kiinnostus triviaan; Miles muistaa ulkoa ihmisten viimeisiä sanoja, kun taas Chip opettelee mielellään ulkoa esimerkiksi maiden nimiä. Chipin kautta Miles tutustuu japanilaiseen Takumiin ja arvaamattomaan Alaskaan. Siivosti sisäoppilaitoksessa ei säännöistä huolimatta eletä, vaan kaveriporukka opettaa Milesille keinot, kuinka tupakoida, kännätä ja tehdä jäyniä jäämättä kiinni. Miles rakastuu korviaan myöten Alaskaan, mutta tyttö ei vastaa hänen tunteisiinsa. Jotain kuitenkin tapahtuu, eikä Miles tunnut pääsevän tapahtuneen yli.

Kansikuva Dodo.Meresmaa, J. S.: Dodo

”Me mennään yhdessä, käsi kädessä, eikä puhuta koko matkan aikana mitään.”

Kuinka ihanaa onkaan huolehtia ystävistä ja saada heiltä huolenpitoa! Iina tempoilee elämänsä, valintojensa ja ystävien kanssa. Hänen on keskityttävä kouluun ja nostettava numeroita, jotta unelmista lukio- ja myöhemmin yliopisto-opinnoista tulisi totta. Todellisuudessa poissaolot vain lisääntyvät, koska poikaystävä Tuukka vaatii huolenpitoa. Samaan aikaan hänellä on vaarallinen salaisuus, Dodo-lintu, joka sekin vie aivan liikaa aikaa. Äiti patistaa tytön kesäksi vieraantuneen isän luokse, mutta ennen kuin se on mahdollista, on masentunut Tuukka saatava hoitoon ja Dodo sisäsiistiksi. Sitten ajatuksissa alkaa pyöriä Tuukan exä ja Iinan ystävä Sara. Kun Tuukka ja Sara jäävät kahdestaan kaupunkiin, tuntee Iina mustasukkaisuutta, mutta kummasta? 

 

Kansikuva Tosi raskas reissu.Hendriks, Jenni & Caplan, Ted: Tosi raskas reissu

”Mutta Bailey ei ollut helppo tyyppi. Ei ollut koskaan ollut. Juuri siksi minä olin syöksynyt uusien ystävien syliin, heti kun olimme astuneet sisään lukion ovesta. Ystävien, joista kaikki pitivät. Ystävien, jotka toimivat odotusten mukaisesti. Ystävien, jotka eivät kyseenalaistaneet. Ystävien, jotka eivät painostaneet. Ystävien, jotka eivät pyytäneet mitään. Yksinkertaisten ystävien. Tyhjien ystävien.”

Kuinka ihanaa onkaan löytää vanha ystävä, joka tuntee sinut kaikista parhaiten! Luokan priimus Veronica Clarke huomaa olevansa raskaana. Pakokauhuisessa mielessä hänen tulevaisuus huippuyliopistossa Brownissa meinaa kadota tuhkana tuuleen. Poikaystävä Kevin osoittautuu maailman kehnoimmaksi poikaystäväksi puhkomalla reikiä kondomiin estääkseen Veronican lähdön toiselle puolelle maata. Lähin klinikka, jossa suostutaan tekemään abortti, on tuhannen mailin päässä. Edessä on roadtrip, jonne hän pyytää vanhan ystävän Baileyn. Hulvattoman matkan aikana tytöt keksivät kaikenlaista hullua ja uusivat ystävyyttään.

Kansikuva Tyttönä olemisen säännöt.Bushnell, Candace: Tyttönä olemisen säännöt

”Tyttö, muista tämä: Voit olla mitä ikinä haluat! Kunhan vain noudatat sääntöjä.”

Kuinka ihanaa onkaan hankaluuksien keskellä sisuuntua ja taistella omien periaatteiden puolesta, ja löytää myös uusia ystäviä! Lukiota käyvän Marinin tulevaisuus näyttää valoisalta. Hän on kympin oppilas, toimittaa ystävänsä Chloen kanssa koulun sanomalehteä ja unelmoi pääsystä huippuyliopistoon. Parasta koulussa on kirjallisuustunnit ja äidinkielenopettaja Herra Beckett, Bex, joka tuntuu olevan monen oppilaan suosikki nuorekkaalla olemuksellaan ja käytöksellään. Bex kehuu Marinin kirjoituksia ja keskustelee hänen kanssaan kirjallisuudesta, mutta eräänä päivänä ystävyyden raja ylittyy ja hän suutelee Marinia. Järkyttyneenä tapahtuneesta Marin alkaa huomata ympärillään kaikkia ristiriitaisi vaatimuksia, joita tytöille asetetaan. Hän ilmiantaa Bexin koulun johtokunnalle, mutta kukaan ei usko häntä ja paras ystäväkin epäilee hänen hakevan vain huomiota. Sisuuntuneena Marin alkaa kamppailun totuuden puolesta käyttäen hyväksi lehteä ja feminististä kirjakerhoa.

Kirjoittanut: Riina Savikko, Tampereen kaupunginkirjasto 2/2021

Suositellut teokset

1-5 / 5
3661458
Kirja:Kaikki viimeiset sanat:2014 Kirja
Tekijä: Green, John, kirjoittaja
Vuosi: 2014
4643185
Kirja:Tyttönä olemisen säännöt:2020 Kirja
Tekijä: Bushnell, Candace, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4556557
Kirja:Dodo:2020 Kirja
Tekijä: Meresmaa, J. S., kirjoittaja
Vuosi: 2020
4114829
Kirja:Terkkuja Sopperosta:2017 Kirja
Tekijä: Laestadius, Ann-Helén, kirjoittaja
Vuosi: 2017
4556868
Kirja:Tosi raskas reissu:2020 Kirja
Tekijä: Hendriks, Jenni, kirjoittaja
Vuosi: 2020

Uusimmat

1-10 / 13

Ihana ystävyys

Kuinka ihanaa onkaan löytää ne tyypit, joiden kanssa nauraa, tehdä kaikkea hullua ja hölmöä, kertoa salaisuuksia ja riidelläkin vähän! Helmikuu pyhitetään ystäville ja ystävyydelle.

Uusia alkuja

Tammikuussa sukelletaan scifin pariin. Oli kyse sitten tulevaisuuteen sijoittuvasta avaruusseikkailusta tai maailmanlopun jälkeisestä dystopiasta, kuvataan tulevaisuus pelottavana ja ihmiselo melko ankeana. Vastakohtana tälle harmaudelle esittelemme scifin positiivisia puolia ja uusia alkuja.

Järkyttävän hyvää joulua!

Joulupukki ei välttämättä jännitä enää niin paljon kuin ennen, mutta pitäähän se rauhallinen joulutunnelma jotenkin rikkoa. Kirjaston ratkaisu on tarjota kirjoja, joiden ääreen on vaikea nukahtaa.

 

Hämärä hymy

Ai marraskuuko on muka synkkää ja masentavaa aikaa? Itse asiassa se on pakahduttavan hellyttävä kuukausi, jolloin paijataan söpöjä eläimiä ja ollaan niin yltiöpositiivisia, että melkein alkaa oksettaa.

Kukaan ei saa koskaan tietää

Lokakuussa salaisuuksia sekä varjellaan ja piilotellaan että tutkitaan ja paljastetaan. Koska tämä kuukausi on melko synkkä, ovat salaisuudetkin valonarkoja.

Jos pidät rentoutumisesta auringossa...

... saatat haluta poimia mukaan kesäistä luettavaa.

Nyrjähtänyttä luettavaa

Kaikenlaista kauheaa tapahtuu. Monesti ainoa asia, johon voimme epäonnen iskiessä vaikuttaa, on oma suhtautumisemme. Syyskuusta selvitään mustan huumorin avulla.

Nuorille vapaasti verkossa

Vapaasti verkossa olevia nuorten e-kirjoja, pelejä, elokuvia, tv-sarjoja sekä kirjallisuusaiheisia podcastejä.

Nojatuolilla kuuhun

Matkahaaveet kaatuvat harmillisen usein rahan, ajan tai mahdollisuuksien puutteeseen. Elokuussa matkakuumetta alennetaan lähtemällä nojatuolimatkalle kauas pois Pohjolan perältä.

Liikuttavaa luettavaa

Kesäaurinko kutsuu ulos liikkumaan rannoille ja pururadoille. Vastaa kutsuun, mutta muista palautuminen! Siinä auttavat kirjat, joissa käsitellään tavalla tai toisella hikoilua.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu