Suosituksia

Uudet ihmemaat

Vuonna 2019 ilmestyi vino pino uusia fantasiakirjoja. Maaliskuussa köytetään miekat vöille ja astutaan varoen rajan yli kartoittamattomille seuduille.

 

Maas, Sarah J. : Okaruusujen valtakunta

Okaruusujen valtakuntaHaltiat ovat fantasiakirjallisuuden peruskauraa. Ne on tavattu kuvaamaan melko positiivisessa valossa, mutta Sarah J. Maasin fantasiasarjan avausosassa Okaruusujen valtakunta kohdataan haltioita, joista ihmiset kertovat kauhutarinoita.

Nuori metsästäjä Feyre vihaa hirviömäisiä haltioita ja kun hän kohtaa haltiasyntyiseksi epäilemänsä suden, surmaa hän sen oitis jousellaan. Teko on vastoin kauan sitten käydyn sodan lopettanutta rauhansopimusta, kuten oikeutta vaatimaan saapuva ylihaltia Tamlin muistuttaa. Feyre joutuu hyvittämään tekonsa muuttamalla magian ja vaarojen täyttämään haltioiden maahan, jossa hänen tunteensa Tamlinia kohtaa heilahtavat ääripäästä toiseen.

Tämäkö muka haltiavaltakunnan ylivaltias? Ylihupsuttelija pikemminkin. Hän tiesi - hän tiesi, että kieltäytyisin uinnista, että kiemurtelisin vaivaantuneena jo siitä hyvästä että jäin kaksin hänen kanssaan. Ehei. En soisi hänelle sitä iloa että nolostuisin.

Hepo-oja, Briitta : Suomea lohikäärmeille

Suomea lohikäärmeelleSuomen värikäs muinaisusko tarjoaa hyvän paletin fantasiamaisemien maalaamiseen. Briitta Hepo-oja hyödyntää tätä tarustoa kirjassaan Suomea lohikäärmeelle, mutta vielä fantastisemmalta tuntuu se, että hänen tarinansa sijoittuu vaihtoehtoisen historian päälle rakennettuun nykyaikaan.

Kännykät on jo keksitty, mutta noitarovioista ja haltioille uhraamisesta emme ole vielä malttaneet luopua. Suomi on myös riitainen kuningaskunta, jossa tasavaltalaiset uhmaavat aateliston suhteettoman suurta valtaa. Vaikka Tim onkin vain köyhä rivikansalainen, ei hänkään ilostu saadessaan 18-vuotislahjaksi pienen lohikäärmeen. Marsutkin ovat niitä suositumpia lemmikkejä. Sitäkin suurempia ongelmia tuottaa mahdoton suhde aatelissyntyisen Lynxin kanssa.

Jos joskus olinkin harkinnut Tasavallan ajajiin liittymistä, niin olin muuttanut mieleni, kun TASA oli alkanut räjäytellä pommeja. Se vain vaikeutti meidän olojamme.

Green, Sally : Savuvarkaat

SavuvarkaatFantasia on oikein perusteellisten kirjailijoiden tyylilaji. Sitä kirjoittaessa pääsee keksimään kokonaisia uusia maailmoja mantereineen, historioineen ja kansoineen. Sally Green esittelee oman luomuksensa uuden sarjan avaavassa kirjassaan Savuvarkaat.

Tylyssä keskiaikaisessa maailmassa valtikoita heiluttavat raa'at miehet. Tiedossa on kuninkaiden juonittelua ja sodan julmuutta Calidorin, Brigandin ja Pitorian kurjille kansalaisille. Viisi nuorta, joiden taustat vaihtelevat prinsessasta varkaaseen, koettaa selviytyä tahoillaan epävakauden keskellä, kunnes kohtalo kietoo heidän tarinansa yhteen. Tarinaan kietoutuu myös paholaissavuna tunnettu aine, jonka hengittämisellä tiedetään olevan huumaava vaikutus.

Paholaisen suusta purkautui ensimmäinen savukiehkura, ja Gravell pyydysti sen ylösalaisin pitämäänsä pulloon. Savu oli paholaisen verta, mutta Tash piti sitä myös niiden viimeisenä henkäyksenä, sieluna.

Alatalo, Katri : Ikuisesti, siskoni

Ikuisesti, siskoniIhan kaikissa fantasiakirjoissa ei ole lentäviä kaupunkeja, joiden kaduilla ihmissudet juoksevat karkuun sormistaan palavia salamoita syökseviä tonttuvelhoja. Esimerkiksi Katri Alatalo käyttää yliluonnollisia elementtejä hienovaraisesti kirjassaan Ikuisesti, siskoni.

Aika soljuu vääjäämättä eteenpäin ja nummilla, joilla kelttiläiset klaanit ottivat ennen yhteen miekoin, paukkuvat nyt tuliaseet. Vain druidi Cat ei muutu. Kauan ennen uuden aikakauden ihmeitä Cat teki hirvittävän virheen jahdatessaan unelmaansa siskonsa kustannuksella. Tapauksesta pahastuneet ja jo tuolloin unholaan jäämässä olleet kivilaakson jumalat rankaisivat Catia tekemällä tästä kuolemattoman. Hänen taakkansa on musertava ja ikuinen.

"Olen tehnyt asioita, joita kadun ja joista tunnen syyllisyyttä koko elämäni ajan", Cat sanoo. "Yksikään valtias ei voi antaa minulle vapautusta siitä. Mutta parantamalla voin tehdä jotakin hyvää pahojen tekojeni vastapainoksi."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 2/2020

Suositellut teokset

1-4 / 4
4429944
Kirja:Suomea lohikäärmeille:2019 Kirja
Tekijä: Hepo-oja, Briitta, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4336574
Kirja:Ikuisesti, siskoni:2019 Kirja
Tekijä: Alatalo, Katri, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4336607
Kirja:Savuvarkaat:2019 Kirja
Tekijä: Green, Sally, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4434492
Kirja:Okaruusujen valtakunta:2019 Kirja
Tekijä: Maas, Sarah J., kirjoittaja
Vuosi: 2019

Uusimmat

1-10 / 13

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Sana hallussa

Sinulla on asiaa tai ehkä haluat kertoa tarinan. Helmikuussa pidetään huolta siitä, että sanasi jäävät elämään (taitavasti) kirjoitetussa muodossa!

Uudet ihmemaat

Vuonna 2019 ilmestyi vino pino uusia fantasiakirjoja. Maaliskuussa köytetään miekat vöille ja astutaan varoen rajan yli kartoittamattomille seuduille.

 

Sulka hattuun

Kirjallisuuspalkinnot ovat oiva tapa nostaa mieleenpainuvia teoksia parrasvaloihin sekä osoittaa arvonantoa ansioituneille kirjailijoille. Tammikuussa kirjasto suositteleekin vain näitä erityisen hyväksi havaittuja kirjoja.

Jos pidät näistä lukuromaaneista...

saatat olla kiinnostunut lukemaan samanhenkisiä klassikkoteoksia.

Ysäri

1990-luku ei ollut helppoa aikaa Suomessa. Ihmiset kuljeksivat ilman häpeää julkisilla paikoilla flanellipaitoineen ja vyölaukkuineen, mutta varsinaiset kauhut johtuivat silti lamasta. Joulukuussa toivotaan pukilta, etteivät ne ajat enää palaisi.

Jos pidät pelaamisesta...

Jos pidät pelaamisesta, niin..

Maailman suurin ongelma

Epämiellyttävien ja ahdistavien asioiden ajattelua pyritään ymmärrettävästi välttelemään. Ilmastonmuutos on tällainen asia, mutta marraskuussa kirjasto nostaa kissan pöydälle ja antaa henkistä tukea ilmastoahdistuksen piinaamille.

Loatut

Sanalla "loka" tarkoitetaan kuraa, liejua ja saastaa, mutta sitä voi saada päällensä myös kuvainnollisesti. Lokakuussa kamppaillaan lokaantuneen maineen kanssa tai yritetään pitää se puhtaana.

Matkalla ajassa

Syyskuussa sotkeennutaan ajan kulkuun tavalla tai toisella. Mitä vastuuttomampi ja vaarallisempi aikahyppy on, sitä parempi tarina siitä jää (selviytyjille) kerrottavaksi.