Suosituksia

Liikuttavaa luettavaa

Kesäaurinko kutsuu ulos liikkumaan rannoille ja pururadoille. Vastaa kutsuun, mutta muista palautuminen! Siinä auttavat kirjat, joissa käsitellään tavalla tai toisella hikoilua.

Juokse!Nummela, Aki : Juokse! : nopeammin, taloudellisemmin ja pidemmälle

Melkein jokainen kykenee juoksemaan, joten miten vaikeaa se voi olla? Tossua vaan toisen eteen vimmatusti, niin maisemat vaihtuvat vilisten. Näennäisestä helppoudestaan huolimatta juoksu on kuitenkin tekniikkalaji, jota harjoittamalla on mahdollista kehittyä kilpikonnasta gebardiksi.

Aki Nummela on kerännyt komean läjän arvometalleja erilaisista juoksukilpailuista. Tässä oppaassa hän antaa vinkkejä tavoitteiden asetteluun, juoksutekniikkaan ja erilaisten kestävyyden lajien kehittämiseen. Sulaa kultaa ovat kuitenkin Akin esittelemät harjoitteet, joilla treenistä tulee monipuolista, sekä valmiit treeniohjelmat eri tasoisille harrastajille.

"Kokonaisvaltainen juoksija hallitsee syömisen, nukkumisen, juomisen, palautumisen, oheisharjoitteet ja tekee niitä hallitusti omien raamiensa puitteissa, mutta ei myöskään unohda sosiaalista elämää ja sitä, että juokseminen ei ole maailman tärkein ja ainoa asia."

HevostytötRiikonen, Marika : Hevostytöt : mikä saa ihmisen raahautumaan tallille vuodesta toiseen?

Mitä yhteistä on puoli maailmaa teurastaneella Tšingis-kaanilla ja laumalla urheilullisia koulutyttöjä? Se on kiintymys hevosiin. Hevonen onkin ihmisen kanssa viettämänsä ajan aikana taipunut monenlaisiin rooleihin ja erilaisten ratsastajien ohjeistettavaksi. Marika Riikonen kertoo kirjassaan etenkin tyttöjen ja naisten hevostelusta viimeisen sadan vuoden aikana.

Työntäyteinen aherrus talleilla alkaa monella varhain, eikä ota loppuakseen myöhemmällä iälläkään. Ratsailta pudottaessa syntyvistä mustelmista, asiaan vihkiytymättömien vähättelystä ja kovistakin kuluista huolimatta hevosten pariin palataan aina uudestaan. Tämä kirja kertoo hevostytöistä, joiden intohimo harrastustaan kohtaan ylittää kaikki sen eteen pinotut esteet. Kokonaisvaltainen kuva hevostyttöjen iloista ja suruista muodostuu päästämällä ääneen niin tutkijat kuin tytöt itsensäkin.

"Mikä hevosessa hullaannuttaa? Ympäristöfilosofi Leena Vilkka on sanonut, että kadottaessamme suhteen eläimiin menetämme myös tietämyksen siitä, mitä on olla ihminen."

Pilatesta aloittelijalleWitick, Fatima : Pilatesta aloittelijalle : opas hengitys- ja liiketekniikkaan

Pilates on laji, jossa kroppaa vahvistetaan ja venytetään kehon hallinnan ja hengityksen avulla. Siinä on paljon samaa kuin joogassa ja se sotketaan joskus jumppaankin.

Tämän kirjan opeilla pääset jyvälle klassisesta pilateksesta. Kymmenet harjoitukset esitellään kuvien kera ja ne nivotaan ehyiksi sarjoiksi. Tämä on hyvää liikuntaa niille, jotka haluavat päästä kovaan kuntoon ilman hosumista ja itseään henkihieveriin piiskaamista.

"Omat pilates-taitoni olen omaksunut vuosien tanssinopiskelun myötä. Lähes 20 vuotta balettia opettaneena olen joutunut tarkkaan miettimään, miten kehon liikeratoja hallitaan."

Kärsimysten kirjaÅnäs, Markus : Kärsimysten kirja : karvaiden urheilutappioiden vuosikymmenet

Kuntoilu tekee ihmiselle kaikkea hyvää ja kaunista, paitsi jos kyseessä on kilpaurheilu. Silloin liikkujat jaetaan voittajiin ja häviäjiin. Voittajat voivat tulla satumaisen rikkaiksi ja ehkä päästä linnanjuhliinkin. Näitä sankareita on mukava muistella, mutta Markus Ånäs kirjoitti silti kirjan häviäjistä. Kirjaan on koottu Suomea niin pahasti järkyttäneet tappiot, että ne ovat traumatisoineet kokonaisia sukupolvia.

Sekunnin sadasosat ja sentit ratkaisevat sen, että tavataanko torilla vai masennutaanko kansakuntana entistäkin syvemmin. Tässä kirjassa käsitellään urheilijoidemme synkkiä hetkiä tapaus tapaukselta. Kärsimystä laduilla, radoilla ja kaukaloissa. Olemme epäonnistuneet kansakuntana perusteellisesti kaikkialla, mutta jotenkin tämä kirja osaa kertoa urheiluhistoriastamme viihdyttävään sävyyn. Edes Ruotsi-osiota lukiessa ei ala kauheasti itkettämään.

"Television tuloskellossa on Wassbergin kohdalla aika 41.57,63. Ja Miedolla se 41.57,64. Ero merkitsee 15 kilometrin ladulla noin kuuden sentin matkaa."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 5/2020

Suositellut teokset

,Nouseva ,Laskevasti

1-4 / 4
4071873
Kirja:Pilatesta aloittelijalle : opas hengitys- ja liiketekniikkaan:2017 Kirja
Tekijä: Witick, Fatima, kirjoittaja
Vuosi: 2017
4424613
Kirja:Kärsimysten kirja : karvaiden urheilutappioiden vuosikymmenet:2019 Kirja
Tekijä: Ånäs, Markus, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4346666
Kirja:Juokse! : nopeammin, taloudellisemmin ja pidemmälle:2019 Kirja
Tekijä: Nummela, Aki, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4568057
Kirja:Hevostytöt : mikä saa ihmisen raahautumaan tallille vuodesta toiseen?:2020 Kirja
Tekijä: Riikonen, Marika, kirjoittaja
Vuosi: 2020

Uusimmat

,Nouseva ,Laskevasti

1-10 / 18

Jos pidät rentoutumisesta auringossa...

... saatat haluta poimia mukaan kesäistä luettavaa.

Liikuttavaa luettavaa

Kesäaurinko kutsuu ulos liikkumaan rannoille ja pururadoille. Vastaa kutsuun, mutta muista palautuminen! Siinä auttavat kirjat, joissa käsitellään tavalla tai toisella hikoilua.

Kevättä ties missä

Viipyilevät katseet ja harhailevat ajatukset ovat kevään merkkejä siinä missä muuttolinnutkin. Ne ovat myös merkkejä siitä, että nuori on kasvamassa aikuiseksi. Toukokuussa puhutaan heräilevistä haluista ja muuttuvista kehoista.

Nuorille vapaasti verkossa

Vapaasti verkossa olevia nuorten e-kirjoja, pelejä, elokuvia, tv-sarjoja sekä kirjallisuusaiheisia podcastejä.

Voi hyvin

Syöminen, liikunta ja riittävä uni ovat terveellisten elämäntapojen peruspilareita. Huhtikuussa vaalitaan näiden varjoon jäävää henkistä hyvinvointia.

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Sana hallussa

Sinulla on asiaa tai ehkä haluat kertoa tarinan. Helmikuussa pidetään huolta siitä, että sanasi jäävät elämään (taitavasti) kirjoitetussa muodossa!

Uudet ihmemaat

Vuonna 2019 ilmestyi vino pino uusia fantasiakirjoja. Maaliskuussa köytetään miekat vöille ja astutaan varoen rajan yli kartoittamattomille seuduille.

 

Sulka hattuun

Kirjallisuuspalkinnot ovat oiva tapa nostaa mieleenpainuvia teoksia parrasvaloihin sekä osoittaa arvonantoa ansioituneille kirjailijoille. Tammikuussa kirjasto suositteleekin vain näitä erityisen hyväksi havaittuja kirjoja.

Jos pidät näistä lukuromaaneista...

saatat olla kiinnostunut lukemaan samanhenkisiä klassikkoteoksia.