Tutustu teemaan

Harrastusten lumossa

Oletko miettinyt uuden harrastuksen aloittamista? Vai haluatko lisää tietoa harrastamastasi lajista? Elokuussa keskitytään harrastamaan erilaisia lajeja ja kokeilemaan rohkeasti jotain uutta!

Kansikuva Varpaille: balettia koko elämä.Liisa Vihmanen: Varpaille: balettia koko elämän

”Baletti on oma maailmansa, johon uppoaa, kun siitä saa otteen.”

Harrastuksena baletti sopii kaikille ja sen voi aloittaa missä iässä tahansa. Se on erinomaista liikuntaa, joka haastaa käyttämään koko kehoa yhdistäen liikunnan musiikkiin ja estetiikkaan. Varpaille: balettia koko elämä sukeltaa suomalaisen baletin historiaan, kuvaa Kansallisoopperan balettioppilaitoksen kulissien taakse ja kertoo, minkälaista elämää ammattitanssijat viettävät ja minkälaisia uhrauksia unelmien eteen joutuu tekemään. Kirjassa on haastateltu niin Balettioppilaitoksen oppilaita kuin Kansallisoopperan ammattilaisia. Lukija pääsee kurkkaamaan, mitä balettitunnilla tapahtuu ja millaisen työn tanssija joutuu tekemään ennen muutaman minuutin kestävää variaatiota. Kirja pyrkii avaamaan tanssin viehätystä ja se voi innostaa lukijaansa baletin pariin. Baletista voi jopa saada mukavan harrastuksen!

Kansikuva Suomalainen kiipeilyopas.Saku Korosuo: Suomalainen kiipeilyopas

”Hyviä kiipeilyjä!”

Kiipeily on monipuolinen ja jännittävä harrastus, jossa ongelmanratkaisutaidot yhdistyvät voima- ja tekniikkaharjoitteluun. Kiipeilyssä asiat voidaan tehdä monella eri tavalla ja siksi se lajina sopii kaikille lapsista vanhuksiin. Kiipeilyä voi harrastaa ulkona tai kiipeilyhalleissa, joiden yleistyminen onkin houkutellut lajin pariin uusia harrastajia. Paras tapa aloittaa kiipeily on käydä kiipeilykurssi. Suomalainen kiipeilyopas on kompakti kirja kiipeilystä kiinnostuneille ja jo lajin parissa toimiville. Kirja aloittaa perusteista ja esittelee sekä kiipeilyä Suomessa että lajiin kuuluvat varusteet, solmut ja tekniikat. Lukija pääsee tutustumaan myös erilaisiin kiipeilymuotoihin, joita Suomessa voi harrastaa. Oikein harrastettuna kiipeily on mahtava harrastus, joka tarjoaa huimia haasteita!

Kansikuva Kamppailulajit.Tuula Nuikka ja Aivo Blum: Kamppailulajit

”Mene rohkeasti mukaan nauttimaan kamppailulajien kiehtovasta sykkeestä ja treenien tuottamasta hyvästä olosta.”

Kamppailulajit nostavat suosiotaan vuosi vuodelta. Ne ovatkin erinomaisia ja monipuolisia harrastuksia, jotka kunnon ja taistelutaitojen lisäksi harjoittavat mielenhallintaa ja itsehillintää. Huolimatta taistelu- ja itsepuolustustaidoista kamppailulajit ovat rauhanomaisia ja kehittävät vastuuta omista teoista ja siitä, että taistelutekniikoiden, taitojen ja otteiden käyttö kuuluu ainoastaan harjoitussalille, kehälle tai tatamille. Suomessa suosituimpia kamppailulajeja ovat muun muassa judo, nyrkkeily, karate ja paini, mutta myös eksoottisemmat lajit ovat saaneet harrastajia suomalaisten joukosta. Kamppailulajeja voi alkaa harrastaa missä iässä tahansa, ja monissa seuroissa onkin lapsille ja nuorille sopivia ryhmiä. Kamppailulajit -kirja esittelee monipuolisesti Suomessa harrastettavia lajeja, niiden historiaa, tekniikoita, otteluita ja sääntöjä, sekä lajikohtaisia erityispiirteitä. Nyt on aika etsiä sisäinen taistelijasi!

Kansikuva Suunnista kuin mestari: suunnistajan käsikirja.Outi Hytönen: Suunnista kuin mestari: suunnistajan käsikirja

”Suunnistajana pääsee näkemään ihmeellisiä paikkoja, osallistumaan tapahtumiin koko perheen tai kaveriporukan voimalla sekä kokemaan yksin tai yhdessä löytämisen riemu ja muita tunteita laidasta laitaan.”

Suunnistuksen viehätys piilee sen yllätyksellisyydessä, vaihtelevuudessa ja älyllisissä haasteissa. Se on myös erinomaista liikuntaa luonnon helmassa. Suunnistuksen aloittaminen on vaivatonta, sillä lähes jokaisella paikkakunnalla on suunnistusseuroja ja rasteja järjestetään viikoittain. Laji sopii kaiken ikäisille ja tarjoaa kunto- ja taitotasoltaan erilaisille harrastajille sopivia haasteita. Suunnista kuin mestari: suunnistajan käsikirja on jokaiselle suunnistajalle suunnattu kirja, joka ohjaa harrastajia perusasioista aina kilpasuunnistajan ajatusmaailmaan asti. Kirja lähtee liikkeelle suunnistussanastosta, kartantulkitsemisesta ja kompassin käytöstä. Kirjan ja taitojen edetessä se rohkaisee suunnistajaa haastamaan itseään osallistumalla vaikka suunnistuskilpailuun. Kirjan pääajatuksena on positiivinen asenne urheiluun. Mikä sen parempi keino nauttia urheilusta ja saada iloa, kuin lähteä rasteille!

Kansikuva Frisbeegolf: harrasta, pelaa, kilpaile.Kari Toivonen: Frisbeegolf: harrasta, pelaa, kilpaile

”Frisbeegolf on mielettömän hauskaa!”

Frisbeegolf huimasti suosiotaan kasvattanut laji, jonka vetovoima löytyy siitä, että se on melkein ilmainen harrastus, se sopii kaiken ikäisille ja sitä voi harrastaa ajanvietteenä esimerkiksi kavereiden kanssa tai vakavasti otettavana kilpailulajina. Frisbeegolf on erinomaista kuntoliikuntaa ja tarjoaa harrastajalle niin fyysisiä kuin psyykkisiä haasteita. Suomessa Frisbeegolfratoja on paljon ja suurin osa niistä on ilmaisia, ja käytössä ympäri vuoden. Frisbeegolf: harrasta, pelaa, kilpaile vie lukijansa lajin pariin opastaen perusasioista ja säännöistä aina välineisiin, heittotekniikoihin ja käyttäytymisetiketteihin asti. Kirjassa löytyy ideoita myös haasteellisempiin treeneihin ja neuvoja kilpapelaamiseen. Ei kun kiekot käteen ja radalle!

Kirjoittanut: Riina Savikko, Tampereen kaupunginkirjasto 8/2021

 

Suositellut teokset

1-5 / 5
3543618
Kirja:Varpaille : balettia koko elämä:2014 Kirja
Tekijä: Vihmanen, Liisa
Vuosi: 2014
3971392
Kirja:Suomalainen kiipeilyopas:2017 Kirja
Tekijä: Korosuo, Saku, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2017
4111279
Kirja:Suunnista kuin mestari : suunnistajan käsikirja:2018 Kirja
Tekijä: Hytönen, Outi, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4155053
Kirja:Kamppailulajit:2017 Kirja
Tekijä: Nuikka, Tuula, kirjoittaja
Vuosi: 2017
3618283
Kirja:Frisbeegolf : harrasta, pelaa, kilpaile:2014:Uud. p. Kirja
Tekijä: Toivonen, Kari, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2014

Uusimmat

1-10 / 18

Harrastusten lumossa

Oletko miettinyt uuden harrastuksen aloittamista? Vai haluatko lisää tietoa harrastamastasi lajista? Elokuussa keskitytään harrastamaan erilaisia lajeja ja kokeilemaan rohkeasti jotain uutta!

Luotu: 20.7.2021

Vain osallistumalla voi vaikuttaa!

Huhtikuussa pelastetaan maailmaa. Seuraavat kirjat saattavat toimia lääkkeenä maailmantuskaan ja ilmastoahdistukseen. Ainakin ne laittavat miettimään omia arjen valintoja, jos ei rahkeet riitä maailmanlaajuiseen vaikuttamiseen. Pienikin teko auttaa!

Luotu: 16.3.2021

Ihanat ärsyttävät sisarukset

Nuortenkirjallisuudessa sisaruksilla on tärkeä roolinsa ja toukokuussa tarkastellaan kuinka erilaisia sisarussuhteita voi ollakaan.

Luotu: 12.4.2021

Selviydy mahdottomasta

Kesäkuussa tarjoillaan kutkuttavaa jännitystä, seikkailua ja selviytymistä vaarallisista tilanteista.

Luotu: 24.4.2021

Ihan pihalla

Heinäkuussa tarkastellaan elämää humoristisesti sarjakuvien kautta.

Luotu: 28.4.2021

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Luotu: 17.1.2020

Onnen eväitä

Muistatko sen tunteen, kun olet oikein onnellinen, hymy on herkässä ja keho hyrisee tyytyväisyyttään? Olet saattanut kokea flow-tilan, jolloin kaikki sujuu leikiten, unelmia putkahtelee mieleen ja tulevaisuus näyttää innostavan avoimelta. Kukapa ei haluaisi tuntea niin aina? Maaliskuussa metsästetään onnellisuutta.

Luotu: 18.2.2021

Ihana ystävyys

Kuinka ihanaa onkaan löytää ne tyypit, joiden kanssa nauraa, tehdä kaikkea hullua ja hölmöä, kertoa salaisuuksia ja riidelläkin vähän! Helmikuu pyhitetään ystäville ja ystävyydelle.

Luotu: 19.1.2021

Uusia alkuja

Tammikuussa sukelletaan scifin pariin. Oli kyse sitten tulevaisuuteen sijoittuvasta avaruusseikkailusta tai maailmanlopun jälkeisestä dystopiasta, kuvataan tulevaisuus pelottavana ja ihmiselo melko ankeana. Vastakohtana tälle harmaudelle esittelemme scifin positiivisia puolia ja uusia alkuja.

Luotu: 15.12.2020

Järkyttävän hyvää joulua!

Joulupukki ei välttämättä jännitä enää niin paljon kuin ennen, mutta pitäähän se rauhallinen joulutunnelma jotenkin rikkoa. Kirjaston ratkaisu on tarjota kirjoja, joiden ääreen on vaikea nukahtaa.

 

Luotu: 15.10.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu