Ihminen lentää avaruudessa raketilla

Suosituksia

Tutustu teemaan

Uusia alkuja

Tammikuussa sukelletaan scifin pariin. Oli kyse sitten tulevaisuuteen sijoittuvasta avaruusseikkailusta tai maailmanlopun jälkeisestä dystopiasta, kuvataan tulevaisuus pelottavana ja ihmiselo melko ankeana. Vastakohtana tälle harmaudelle esittelemme scifin positiivisia puolia ja uusia alkuja.

Kansikuva Yksin Marsissa.Weir, Andy: Yksin Marsissa

”Mars on hedelmätön joutomaa ja minä olen täällä tavattoman yksin. Tottakai olen yksin, ei siinä sinänsä ole mitään uutta, mutta tietämisellä ja kokemisella on ero.”

Voisiko Marsissa selvitä hengissä? Siitä ottaa selvää Mark Watney, joka epäonnekseen jää planeetalle yksin. Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun NASAn Mars-lennon miehistö joudutaan evakuoimaan planeetalta hiekkamyrskyn alta. Epäonninen Mark saa osuman tuulessa lentävästä roinasta ja katoaa. Muu miehistö luulee tämän kuolleen ja pelastautuu. Myrskyn laannuttua Mark huomaa jääneensä planeetalle yksin. Nyt hänen on keksittävä keino selviytyä Marsissa, kasvatettava ruokaa planeetalla, jossa ei mikään kasva ja toivottava, että hänet pelastetaan. Ennen kaikkea hänen on saatava yhteys Nasaan, mutta pienikin virhe voi kostautua. Mark todistaa, että peräänantamattomuudella, kekseliäisyydellä, rautaisella insinööritaidolla ja loputtomalla huumorilla ihminen voi selviytyä mitä kiperimmistäkin tilanteista.

Kansikuva Ihmisversoja.Kumara-Moisio, Taru: Ihmisversoja

”Ihminen voi muuttua. Muutos on mahdollisuus, oven aukaisu jollekin uudelle.”

Tulevaisuuteen voi kurkottaa tieteeseen ja ihmisyyteen luottaen. Una on yksi viidestä nuoresta, jotka on valittu arvokkaaseen tutkimukseen kansainväliselle tutkimusasemalle avaruuteen. Heidän on määrä olla ”Tulevaisuuden ihmisiä”, tutustua tekoälyyn ja itseensä. Una on tulevasta vuodesta innoissaan, vaikka alku osoittautuukin hankalaksi, koti-ikävä vaivaa ja hän tuntee itsensä muiden joukossa oudoksi sekä vaivautuneeksi. Opettajina nuorilla on Herman, joka esittelee heille tekoälyn hienouksia ja Anuliza, joka uskoo myönteisiin oppimismetodeihin, meditaatioon ja itsensätutkiskeluun. Keskustelutuokiot Anulizan kanssa tuntuvat kuitenkin Unasta vaivaannuttavilta. Pian Una huomaa avautuvansa yhdelle nuorista, Nuurille, ja lopulta myös rakastuu tähän. Anulizan reaktio tuntuu kuitenkin omituiselta ja salaisuudet alkavat paljastua. Miten käy Unan?

Kansikuva Ihmeiden aika.Thompson, Karen: Ihmeiden aika

”Myöhemmin päädyin ajattelemaan niitä ensimmäisiä vuorokausia aikana jolloin me, koko ihmislaji, tajusimme että olimme olleet huolissamme vääristä asioista: otsoniaukosta, napajäätiköiden sulamisesta, Länsi-Niilin viruksesta ja sikainfluenssasta ja tappajamehiläisistä. Taitaa kuitenkin olla niin, että huolenaiheet eivät lopulta koskaan toteudu. Todelliset katastrofit ovat aina erilaisia - mahdottomia kuvitella, yllättäviä, tuntemattomia.”

Toisinaan muutokset maapallolla etenevät hiljalleen, jolloin tapahtumia ei näe vasta kun katsoo taakseen. Silloin voi huomata, että ihmisten kyky mukautua ja jatkaa elämäänsä on vertaansa vailla. Kaliforniassa asuva 11-vuotias Julia tulee todistaneeksi muiden tavoin kummallisen tapahtumaketjun, joka alkaa siitä, kun maapallon pyöriminen hidastuu. Mitä enemmän päivä pitenee, sen suurempaan sekasortoon luonto, eläimet ja ihmiset joutuvat. Julia seuraa muutoksia ympärillään ja itsessään. Samaan aikaan hänen elämänsä ensimmäinen rakkaus astuu kuvioihin niin huumaannuttavana.

Kansikuva Korento.Aalto, Anne-Maija: Korento

”Korento on aina ollut tärkeä muutoksen symboli. Koska korento käy elämänsä aikana läpi muodonmuutoksen toukasta lentäväksi hyönteiseksi, se edustaa kasvua ja uudelleen syntymää.”

Loppuja on monenlaisia, mutta usein niistä viriää uudenlaisia alkuja ja joskus ihminen tarvitsee rohkeutta toimia, luoda itselleen onnellisempi tulevaisuus. Tämän huomaa myös Satomi, joka asuu internointikylässä 55. Hän ja hänen paras ystävänsä Mai ovat ulkokansalaisia, vankeja ja työläisiä. He unelmoivat pois pääsystä, mutta onko se mahdollista? Komentaja Rafikov hakee Main kaupunkiin nymfikseen. Murtunut Satomi jää kylään ikävöimään ystäväänsä ja elämä ilman Maita on yhtä selviytymistaistelua. Tilanne kylässä muuttuu entistä pahemmaksi, ruokaa ei ole riittävästi, ihmiset ovat alkaneet sairastella ja rajoituksia tulee yhä enemmän. Satomi saa kuulla vanhempiensa roolista ulkokansalaisten vastarintaliikkeessä Tombossa, jonka symbolina on korento. Pystyykö Satomi vastarintaan ja näkeekö hän vielä ystävänsä?

Kansikuva Linnunradan käsikirja liftareille.Adams, Douglas: Linnunradan käsikirja liftareille

”Älä hätäile. Maapallo tuhotaan tänään”

Maailmanloppu voi saada myös tragikoomisia piirteitä. Linnunradankäsikirja liftareille on omalaatuinen ja hauska avaruusparodia, joka tekee maailmantuhosta seikkailun sekä näyttää maan ja ihmiskunnan hieman eri mittakaavassa. Hullut tapahtumat lähtevät liikkeelle hyvin epäonnisesta päivästä. Ensin Arthur Dentin talo meinataan jyrätä ohikultutien alta ja sitten hänen ystävänsä Betelgeuzen planeetoilta tullut Ford Prefect kertoo, että maailmanloppu on tulossa. Maa nimittäin on hyperavaruuspikareitin tiellä. Onneksi Ford on kokenut liftaaja, Linnunradan käsikirjan uusintapainoksen kenttätestaaja ja saa heidät Vogonien aluksen kyytiin juuri ennen maapallon tuhoutumista. Tästä alkaa Arthurin jännittävä matka linnunradalla.

 Kirjoittanut: Riina Savikko, Tampereen kaupunginkirjasto, 1/2021

Suositellut teokset

1-5 / 5
3467314
Kirja:Ihmeiden aika:2020 Kirja
Tekijä: Walker, Karen Thompson, kirjoittaja
Vuosi: 2020
3971412
Kirja:Yksin Marsissa:2017:Ensimmäinen pokkaripainos. Kirja
Tekijä: Weir, Andy, kirjoittaja
Vuosi: 2017
4646621
Kirja:Korento:2020 Kirja
Tekijä: Aalto, Anne-Maija, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4341362
Kirja:Ihmisversoja:2019 Kirja
Tekijä: Kumara-Moisio, Taru, kirjoittaja
Vuosi: 2019
315001
Kirja:Linnunrata : viisiosainen trilogia:1997 Kirja
Tekijä: Adams, Douglas
Vuosi: 1997

Uusimmat

1-10 / 12

Uusia alkuja

Tammikuussa sukelletaan scifin pariin. Oli kyse sitten tulevaisuuteen sijoittuvasta avaruusseikkailusta tai maailmanlopun jälkeisestä dystopiasta, kuvataan tulevaisuus pelottavana ja ihmiselo melko ankeana. Vastakohtana tälle harmaudelle esittelemme scifin positiivisia puolia ja uusia alkuja.

Järkyttävän hyvää joulua!

Joulupukki ei välttämättä jännitä enää niin paljon kuin ennen, mutta pitäähän se rauhallinen joulutunnelma jotenkin rikkoa. Kirjaston ratkaisu on tarjota kirjoja, joiden ääreen on vaikea nukahtaa.

 

Hämärä hymy

Ai marraskuuko on muka synkkää ja masentavaa aikaa? Itse asiassa se on pakahduttavan hellyttävä kuukausi, jolloin paijataan söpöjä eläimiä ja ollaan niin yltiöpositiivisia, että melkein alkaa oksettaa.

Kukaan ei saa koskaan tietää

Lokakuussa salaisuuksia sekä varjellaan ja piilotellaan että tutkitaan ja paljastetaan. Koska tämä kuukausi on melko synkkä, ovat salaisuudetkin valonarkoja.

Jos pidät rentoutumisesta auringossa...

... saatat haluta poimia mukaan kesäistä luettavaa.

Nyrjähtänyttä luettavaa

Kaikenlaista kauheaa tapahtuu. Monesti ainoa asia, johon voimme epäonnen iskiessä vaikuttaa, on oma suhtautumisemme. Syyskuusta selvitään mustan huumorin avulla.

Nuorille vapaasti verkossa

Vapaasti verkossa olevia nuorten e-kirjoja, pelejä, elokuvia, tv-sarjoja sekä kirjallisuusaiheisia podcastejä.

Nojatuolilla kuuhun

Matkahaaveet kaatuvat harmillisen usein rahan, ajan tai mahdollisuuksien puutteeseen. Elokuussa matkakuumetta alennetaan lähtemällä nojatuolimatkalle kauas pois Pohjolan perältä.

Liikuttavaa luettavaa

Kesäaurinko kutsuu ulos liikkumaan rannoille ja pururadoille. Vastaa kutsuun, mutta muista palautuminen! Siinä auttavat kirjat, joissa käsitellään tavalla tai toisella hikoilua.

Kevättä ties missä

Viipyilevät katseet ja harhailevat ajatukset ovat kevään merkkejä siinä missä muuttolinnutkin. Ne ovat myös merkkejä siitä, että nuori on kasvamassa aikuiseksi. Toukokuussa puhutaan heräilevistä haluista ja muuttuvista kehoista.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu