Suosituksia Suosituksia


Sana hallussa

Sinulla on asiaa tai ehkä haluat kertoa tarinan. Helmikuussa pidetään huolta siitä, että sanasi jäävät elämään (taitavasti) kirjoitetussa muodossa!

Kielitoimiston oikeinkirjoitusopasMuodollisesti pätevä

Kupliiko päässäsi hienoja ideoita, joissa on ainesta menestyskirjaksi tai elokuvakäsikirjoitukseksi? Ellet halua antaa itsestäsi täysin eläimellistä vaikutelmaa jostain oudosta taiteellisesta syystä, kannattaa kirjoittaessa käyttää hyvää ja eheää kieltä.

Kielitoimiston oikeinkirjoitusopas auttaa sinua asettelemaan pilkut, ajatusviivat ja vierassanat paperille siten, että saat äidinkielenopettajasi kyynelehtimään puhtaasta onnesta. 

Kielitoimiston kielioppiopas on vähän samalla asialla, mutta sen opeilla osaat taivuttaa sanat oikein, tiedät mikä pronomini sopii minnekin sekä käytät puhekieltä tekstissäsi tyylikkäästi.

Näitä ohjeita seuraamalla suomen kieli muuttuu miinakentästä moottoritieksi, jolloin voit suunnata energiasi oman suuren ideasi jalostamiseen!

Minusta tulee kirjailijaMammuttihanke

Kirjan kirjoittaminen on yleinen unelma, joka turhan usein karahtaa kiville. Unelmoija voi vaikkapa pelätä kriitikoiden olevan verenhimoisia hyeenoita tai hänen usko omiin kykyihinsä on pyöreä nolla. Jotkut ovat kuitenkin selvästikin onnistuneet, koska kirjastot ovat täynnä kirjoja.

Taija Tuomisen Minusta tulee kirjailija käsittelee lyhyesti kaikea sitä, mitä kirjailijanalun tulee tietää. Kuolettavan tylsän teoriapaasauksen sijaan Tuominen kertoilee tositarinoin muun muassa kirjoittamisen vaikeudesta, kustantajien käsittelystä sekä elämästä kirjan ilmestymisen jälkeen.

Kirsi Pehkonen haastatteli yhtätoista kannuksensa ansainnutta kirjailijaa ja koosti kuulemastaan teoksen Käsikirjoituksesta kirjaksi : kuinka kirjailijat muokkaavat tekstiään. Heillä kaikilla on omat tapansa saattaa ideansa paperille ja sinulla on mahdollisuus kopioida niistä parhaat.

Kolmetoista kertaa kovempiSana kuuluu

Hyvin valituilla ja oikein esitetyillä sanoilla on voima nostaa ylös maahan sortuneet, herättää ideat eloon ja luoda yhteys ihmisten välille. Sukkelimmat sanankäyttäjät voivat nousta lavalle vaikka kylmiltään, mutta parhaat kirjoittavat sanottavansa ensin ja avaavat suunsa vasta sitten.

Jos riimien latominen tiskiin on sinun tapasi ilmaista itseäsi, voi Palefacen Kolmetoista kertaa kovempi : räppärin käsikirja olla uusi raamattusi. Vinkkejä löytyy niin säkeistöjen rustaamisesta livenä räppäämiseen, kuin myös oman maailmanvalloituksen aloittamiseen.

Toinen tapa riimitellä julkisesti on lavarunouden esittäminen. Se on epämuodollinen ja riehakaskin taiteenlaji, jossa terävä kynä ja antaumuksellinen esiintyminen lyövät kättä. Lavaruno-opas kertoo, kuinka lavarunoutta kirjoitetaan sekä miten ja missä sitä esitetään.

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 2/2020

Suositellut teokset

1-6 / 6
3991555
Kirja:Lavaruno-opas:2017
Vuosi: 2017
4100946
Kirja:Kielitoimiston kielioppiopas:2017:4., korjattu painos.
Tekijä: Korhonen, Riitta, kirjoittaja, toimittaja
Vuosi: 2017
3508761
Kirja:Minusta tulee kirjailija:2013
Tekijä: Tuominen, Taija
Vuosi: 2013
4026122
Kirja:Kielitoimiston oikeinkirjoitusopas:2017:13., korjattu painos.
Tekijä: Eronen, Riitta, kirjoittaja
Vuosi: 2017
4405824
Kirja:Kolmetoista kertaa kovempi : räppärin käsikirja:2019
Tekijä: Paleface, kirjoittaja
Vuosi: 2019

Uusimmat

1-10 / 12

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Sana hallussa

Sinulla on asiaa tai ehkä haluat kertoa tarinan. Helmikuussa pidetään huolta siitä, että sanasi jäävät elämään (taitavasti) kirjoitetussa muodossa!

Sulka hattuun

Kirjallisuuspalkinnot ovat oiva tapa nostaa mieleenpainuvia teoksia parrasvaloihin sekä osoittaa arvonantoa ansioituneille kirjailijoille. Tammikuussa kirjasto suositteleekin vain näitä erityisen hyväksi havaittuja kirjoja.

Jos pidät näistä lukuromaaneista...

saatat olla kiinnostunut lukemaan samanhenkisiä klassikkoteoksia.

Ysäri

1990-luku ei ollut helppoa aikaa Suomessa. Ihmiset kuljeksivat ilman häpeää julkisilla paikoilla flanellipaitoineen ja vyölaukkuineen, mutta varsinaiset kauhut johtuivat silti lamasta. Joulukuussa toivotaan pukilta, etteivät ne ajat enää palaisi.

Jos pidät pelaamisesta...

Jos pidät pelaamisesta, niin..

Maailman suurin ongelma

Epämiellyttävien ja ahdistavien asioiden ajattelua pyritään ymmärrettävästi välttelemään. Ilmastonmuutos on tällainen asia, mutta marraskuussa kirjasto nostaa kissan pöydälle ja antaa henkistä tukea ilmastoahdistuksen piinaamille.

Loatut

Sanalla "loka" tarkoitetaan kuraa, liejua ja saastaa, mutta sitä voi saada päällensä myös kuvainnollisesti. Lokakuussa kamppaillaan lokaantuneen maineen kanssa tai yritetään pitää se puhtaana.

Matkalla ajassa

Syyskuussa sotkeennutaan ajan kulkuun tavalla tai toisella. Mitä vastuuttomampi ja vaarallisempi aikahyppy on, sitä parempi tarina siitä jää (selviytyjille) kerrottavaksi.

Helposti hyvää

Maailma on täynnä ihmeellisiä tarinoita, jotka ovat kyllä kiinnostavia, mutta samalla myös pitkiä kuin nälkävuosi. Elokuussa mennään häpeilemättä siitä, mistä aita on vähän matalampi ja nautitaan kirjoista vaihtoehtoisissa muodoissa.