Suosituksia Suosituksia

Kuva: Wikipedia


Suosituksia

Superlatiivien suvi

Tänä kesänä kaikki on suurta, äärimmäistä ja överiä. Kirjasto tarjoilee kattauksen aineistoa, jossa mopo karkaa käsistä ja jokin vinksahtaa pois paikoiltaan.

Teoksen kansikuvaVehniäinen, Jarkko : Kamala luonto. Minäkö hullu?

Kamala luonto -sarjakuvaa lukiessa voi usein nähdä päähenkilöiden, ilveksen ja kärpän, piereskelemässä sekä raatelemassa jäniksiä. Siitä ei kannata tehdä suuren suurta numeroa, sillä sellaisiahan nuo elukat luonnossakin ovat. Se, kenestä kannattaa olla enemmän huolissaan, on sarjakuvan kettu. Ketun puuhakkuus ja tarmokkuus menevät jatkuvasti niin överiksi, ettei se raukka pysty aina edes hengittämään. Ulospäin näkyvästä pirtsakkuudestaan huolimatta ketun voisi kuvitella kärsivän olotilastaan. Minäkö hullu? -kokoelmassa keskitytään mielenterveyskysymyksiin. Aiheeseen liittyvien sarjakuvien lisäksi kirjaan on koottu lyhyitä mietteitä erilaisista tavoista, joilla mielenterveys voi järkkyä. Saa ketulle silti nauraakin, se tuskin pahastuu ainakaan maanisen vaiheen ollessa päällä.

Kettu: "Olen onnistunut kuollettamaan tunteeni! Jihuu! Mikään ei kosketa minua enää! Olen vapaa tunteiden vuoristoradasta! Mahtavaa! Olen vapaa! Olen vapaa!! Olen vapaaaa!!! Hahha!!"

Lemony Snicketin Surkeiden sattumusten sarjaTeoksen kansikuva

Tuntuuko joskus siltä, että kaikki epäonni kasaantuu epäreilusti juuri sinun niskaasi, tai etteivät aikuiset kuuntele sinua lainkaan? Synkäksi iloksesi voin luvata, että Baudelairen sisaruksilla menee taatusti huonommin! Heidän kurjuutensa alkaa niinkin dramaattisesti, että heidän vanhempansa palavat kuoliaiksi perheen hulppean kartanon mukana. Tuoreet orvot joutuvat umpikieron kreivi Olafin huostaan, jota selvästikin kiinnostaa vain iskeä näppinsä lasten perintörahoihin. Tästä seuraa sarja hyvin surkeita sattumuksia, joita joku kyynikko voisi myös kutsua murhayrityksiksi. Hauskin ja samalla överein osa elokuvaa on seurata puusilmäisten aikuisten lankeamista ammattinäyttelijä Olafin metkuihin. Ainoa suoja kreivin määrätöntä häijyyttä vastaan on nuorten vähintäänkin yhtä överi neuvokkuus.

Kreivi Olaf: "Näkemiin, lapset. Oli hauskaa. Nappaan teidät. Menitte minne vain, teitte mitä hyvänsä, etsin teidät. Olette mennyttä."

Niemi, Mikael : Aivot pellolle

Teoksen kansikuvaOmissa oloissaan on ihan mukavaa lymyillä, mutta kohtuus kannattaa edes koettaa säilyttää. Kirjan päähenkilö on ilmeisessä syrjäytymisvaarassa oleva 16-vuotias lukiopoika, jonka vihainen angsti tekee kamalia asioita hänen maailmankatsomukselleen. Se saa hänet myös kirjoittamaan runoja, jotka muistuttavat lähinnä ylöskirjattuja väkivaltaisia houreunia. Koulutovereiden vahingoksi pojan itseilmaisu ei jää tähän, vaan hän pyrkii levittämään inhoa ja järkytystä "laumasielujen" keskuuteen erilaisilla tempauksillaan. Päähenkilö muun muassa koristelee poskensa kuvottavalla räkäklimpillään nähdäkseen muiden kauhistuneet ilmeet. Edes ihastuminen vihreäsilmäiseen tyttöön ei takaa villin kapinan pysymistä hallinnassa, vaan luisu täysiin övereihin näyttää jopa väistämättömältä.

"Luin runon ja tajusin pyörällä päästäni, että se oli paras mitä oli kirjoitettu koskaan. Siis ikinä, se oli nerokas. Se oli täydellinen. Runo sijoittui kirjallisuudenhistoriassa suoraan ykköseksi, kukaan ei ollut ennen yltänyt samalle tasolle. Olin käsittämättömän lyhyessä ajassa kehittynyt Ruotsin kaikkien aikojen parhaaksi runoilijaksi. Olin nero."

Goat simulatorTeoksen kansikuva

Useimmissa peleissä on mahdollista saavuttaa voitto jollain selkeällä tavalla, kuten kukistamalla iso paha loppupomo tai tekemällä vastustajaa enemmän maaleja. Goat simulator on toista maata, sillä siinä ei ole järjen häivääkään. Kyseessä on kenties yksi övereimmistä koskaan tehdyistä peleistä. Pelaaja ohjaa ihan tavallisen näköistä vuohta, joka säntäilee ympäriinsä pökkien kaiken säpäleiksi. Kaaosta ja tuhoa aiheuttaessaan vuohiparka saattaa jäädä auton alle tai räjähtää bensa-aseman mukana, mutta se vain nousee aina uudestaan sorkilleen ja jatkaa silmitöntä riehuntaansa. Luonnonlait eivät merkitse paljoakaan, vaan vuohi voi pompata mahdottomiin korkeuksiin trampoliinilla tai kipata henkilöauton ympäri. Goat Simulator on saatavilla PIKI-kirjastoista sekä PlayStation 4:lle että Xbox Onelle.

"Bäää!"

Netti ei vaan toimi! : parhaat Facebook-mokat

Teoksen kansikuvaAina ei vaan voi jaksaa, osata tai tajuta ihan kaikkea. Kun pää lyö tyhjää, kannattaa yrittää pysyä rauhallisena ja istahtaa hetkeksi alas pohtimaan tilannetta. Löytyykö vastaus mieltä askarruttavaan kysymykseen netistä tai kirjoista? Saisiko nukkuminen mielen kirkastumaan? Jo pelkkä härväämisen lopettaminen hetkeksi voi joskus riittää. Jos nyt kuitenkin kaikista varotoimenpiteistä huolimatta mokaat, niin voit sentään pelastaa maineesi jättämällä Facebook-päivityksen tekemättä. Pahalla lykyllä päivityksesi ilmestyy nimittäin Feissarimokat-sivustolle, jossa ihmiset nauravat sinulle säälittä ja armoa tuntematta. Tähän kirjaan on koottu edustava kattaus sivustolle ladatuista aivopieruista, yleissivistyksen aukoista ja övereistä keskusteluista, jotka sattumoisin säilyvät internetissä ikuisesti.

"Mies osti multa kahvin ja jäi tohon hengaamaan ja puhumaan kaikkee. Mä tietty vastailin sille hyvänä asiakaspalvelijana ja hetken päästä se sano "öö mä oon puhelimessa..." ai kappas sillä oliki handsfree :D"

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 5/2017

Jutun teokset

1-5 / 6

Uusimmat

1-5 / 9

Tänä kesänä kaikki on suurta, äärimmäistä ja överiä. Kirjasto tarjoilee kattauksen aineistoa, jossa mopo karkaa käsistä ja jokin vinksahtaa pois paikoiltaan.

Ruoka on iloinen asia, joten sitä kannattaa opetella tekemään. Itsetehdyissä suolaisissa ja makeissa maistuu aina raaka-aineiden lisäksi ylpeys ja onnistuminen.

Liikunnan aloittamiseen on monta hyvää syytä, joista paras on juuri sinua innostavan lajin löytäminen. Jos maastohiihto saa sinut ihan oikeastikin oksentamaan, ei se tarkoita sitä, että liikunta ei lainkaan sopisi sinulle. Saatat tietämättäsi olla aina ollutkin jalkapalloilija tai frisbeegolffari. Löydä itsesi löytämällä lajisi!

Pelien kohdalla sanonta "tieto lisää tuskaa" ei pidä paikkaansa, elleivät sitten harvinaisten Pokémonien nappaaminen, Minecraftin ohjelmointiniksien löytäminen ja miljoonia tuottavan peliyhtiön perustaminen ole jonkun mielestä jotenkin ikäviä asioita. Yhteistä näille on ainakin se, että niistä kaikista on kirjoitettu kirja.

Ihmisten ja jumalien maailmojen ei tarvitse olla kauhean erilaisia. Hyvä esimerkki tästä löytyy keskiajan Skandinaviasta, jossa jumalat näyttivät kuinka hauskaa miekan heiluttaminen voi olla. Viikingit olivat mallioppilaita.