Suosituksia Suosituksia

Minä olen minä

Nuoren tärkein tehtävä on löytää itsensä. Se on vaikeaa, mutta palkintona on ihan oma paikka tässä maailmassa. Elokuussa etsijöitä rohkaistaan päästämällä ääneen tavallistakin isompien esteiden yli kipuamaan joutuneita yksilöitä.

Russo, Meredith : Tyttösi sunTyttösi sun

Parhaatkin mokaavat joskus. Jopa itse luontoäitikin itkee toisinaan alasti sikiöasennossa suihkun lattialla, kun tajuaa sössineensä pahasti. Tuolloin tilanne voi olla se, että tytön mieli onkin syntynyt pojan ruumiiseen tai päinvastoin. Tilanne on tämä Meredith Russon kirjassa Tyttösi sun.

Amandan syntymänimi on Andrew, mutta muu maailma alkoi nähdä hänet tyttönä vasta muutama vuosi sitten. Siihen vaadittiin sarja leikkauksia, mutta viimeinkin Amandan keho ja mieli muodostavat keskenään yhteensopivan parin. Uusi alku on mahdollinen isän luona kaukana pienestä kotikaupungista, joka pitää sisällään monta katkeran kivuliasta muistoa. Jotta niitä ei turhaan syntyisi uudessa koulussa, yrittää Amanda pitää matalaa profiilia, kunnes hänen elämäänsä astelee ihana nuorimies Grant. Salaisuus painaa sydäntä, vaikka se sama sydän haluaisi Grantin tietävän.

"Minä muistelin sanoja, jotka olin kirjoittanut terapeutille: Minun olisi pitänyt syntyä tytöksi."

Vuorela, Seita : LumiLumi

Identiteetti muodostuu monesta palasesta. Kysymykseen "kuka minä olen?" voi siis vastata monella eri tavalla. Muun muassa temperamentti, huumorintaju ja musiikkimaku ovat asioita, jotka tekevät meistä meidät. Seita Vuorelan kirja Lumi kertoo pojasta, joka yrittää unohtaa syntyperänsä, yhden palasen itsestään.

Iranin lähihistoria on verinen ja synkkä, eikä Siamakin perhe voinut aikoinaan jäädä kotimaahansa. Kuuden vanhana Suomeen saapunut poika on jo varttunut nuorukaiseksi, mutta omiin juuriin liittyvät muistot ovat yhä liian tuskallisia kohdattaviksi. Näinpä hän keskittyy pohjoisiin asioihin, kuten jääkiekkoon. Ikävien asioiden välttely muuttuu vaikeaksi, kun perheen luokse otetaan, tai pikemminkin pelastetaan, tuttu iranilainen tyttö Atisha, joka tuo tullessaan muistojen tulvan. Tyttö ei anna pojan jatkaa unohdustaan.

"Kun ilmestyn Siamakin kotikulmille, sekoitan hänen elämänsä. Hän on muuttunut, linnut eivät puhu hänelle niin kuin puhuivat ennen, ne lentävät hänen päänsä yli laskeutumatta. Siamak on kadonnut itseltään, kuten vanhat naiset meillä Iranissa viisasti sanovat."

Billy ElliotBilly Elliot

Ihmisiltä odotetaan kaikenlaista heidän sukupuolensa perusteella. Kunhan tytöt leikkivät nukeilla ja pojat pikkuautoilla, on kaikki hyvin ja normaalia. Kun joku sitten rikkoo tätä kaavaa, seuraa siitä hämmennystä, kauhistelua ja vihaakin, kuten elokuvassa Billy Elliot.

Vuosi 1984, Koillis-Englanti. Hiilikaivostyöläiset ovat laajassa lakossa ja tunnelma on kireä. Myös Billyn isä ja isoveli ovat lakossa. Perheen talous on tiukilla, mutta siitä huolimatta isä kustantaa Billyn nyrkkeilyharrastuksen, sillä pitäähän pojasta kasvaa kunnon mies. Sellainen raaka ja arvaamaton. Kunnollinen mies, kyllä. Noh, Billy ei voi itselleen mitään, vaan vaihtaa salaa nyrkkeilyhanskat balettitossuihin. Tanssinopettajan mielestä Billy voisi ryhtyä ammattilaiseksi, mutta kerroppa se karskille ja stressaantuneelle mainarille...

"Se oli normaalia mummille. Ja tytöille, ei pojille, Billy. Pojat pelaavat jalkapalloa tai... nyrkkeilevät tai... painivat. Mutta eivät helkutti tanssi balettia."

Cool girlsCool Girls

Nörttien vääjäämättömänä kohtalona on hallita maailmaa älyllään ja tiedoillaan, mutta valitettavasti polku menestykseen kulkee lukion kautta. Se on eläimellinen paikka, jossa rillipäät ovat riistaa luiskaotsaisille urheilijoille ja pöyhkeille bimboille. Elokuvassa Cool Girls on nörttien vuoro saalistaa.

Whitney on rikkaasta perheestä tuleva kaunis vaaleaverikkö, joka hallitsee lukiotaan sydämettömän hirmuhallitsijan ottein. Kun kaksi nörttiä, Mindy ja Jodi, julkeavat ehdottaa rauhaisaa yhteiseloa koulun kerman ja nörttien välillä, päättää hän osoittaa valtansa nöyryyttämällä Jodia julkisesti. Piruparka ei edes älyä pelätä voimansa yhdistävien hylkiöiden kostoa, joka on oleva hirmuinen. Äkillisellä nousulla valtaan ja suosioon on kuitenkin ennakoimattomia sivuvaikutuksia ikänsä syrjässä kykkineille nörteille. Itsensä tunteminen on vaikeaa fiksuillekin.

"Faktat olivat selkeät. Meitä oli heitä enemmän. Piti vain ylipuhua koulun sopeutumattomat puolellemme. Eräänlainen hyljeksittyjen ammattiliitto."

Schiefauer, Jessica : PojatPojat

Kaikki me muutumme vähitellen ja jatkuvasti. Suurin myllerrys tapahtuu varmaankin murrosiässä. Kaiken sen liman ja finnien keskellä tuki olisi tervetullutta, mutta usein tarjolla on vain idioottien häiriköintiä. Jessica Schiefauerin kirjassa Pojat ongelmaa lähestytään maagisesti.

14-vuotiaat ystävykset Kim, Momo ja Bella toivoisivat lapsuutensa jatkuvan vielä. Heidän muuttuvat kehonsa eivät jää raakalaismaisilta pojilta huomaamatta ja tytöt joutuvat sietämään häirintää päivittäin. Ollappa itse poika, vapaa ja koskematon. Yllättäen tähän kokemukseen tarjoutuu tilaisuus, kun puutarhanhoitoa harrastava Bella istuttaa oudon kukan, jonka mettä juomalla tytöt voivat muuttua pojiksi lyhyeksi aikaa. Momolle ja Bellalle pelkkä kurkistus poikien maailmaan riittää, mutta Kim viihtyy lainanahoissaan paremmin kuin "tytönvartalossaan". Kim ihastuu myös tyttöjä halveksivaan Tonyyn, jonka jännittävään ja rikolliseen maailmaan hän on vaarassa menettää loputkin omasta itsestään.

"Kuljin tytönvartalossani kaupungin läpi, ja katseet polttivat kraatereita ihooni. Minut näkivät kaikki, aikuiset, lapset ja koirat. Näin peilikuvani heidän pupilleissaan, ja heidän silmiensä heijastukset olivat minulle täysin vieraita. Ikään kuin kaikki tytönvuoteni, kaikki siinä eriskummallisessa kehossa vietetty aika, olisi ollut jonkun toisen elämää."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 6/2018

Jutun teokset

1-5 / 5
3591308
Kirja:Pojat:2015
Tekijä: Schiefauer, Jessica, kirjoittaja
3881531
Kirja:Lumi:2016
Tekijä: Vuorela, Seita, kirjoittaja
4138165
Kirja:Tyttösi sun:2018
Tekijä: Russo, Meredith, kirjoittaja

Uusimmat

1-10 / 16

Minä olen minä

Nuoren tärkein tehtävä on löytää itsensä. Se on vaikeaa, mutta palkintona on ihan oma paikka tässä maailmassa. Elokuussa etsijöitä rohkaistaan päästämällä ääneen tavallistakin isompien esteiden yli kipuamaan joutuneita yksilöitä.

Moottoritie on kuuma

Jossain tuolla kaukana on määränpää, mutta sen saavuttaminen ei ole kovin tärkeää. Kesällä luetaan kirjoja, joiden painomusteen voisi vaikka vannoa tuoksuvan pieltä ja palaneelta kumilta.

Vapaus koittaa

Vaikka kesäloma lähestyy hitaasti kuin etana, voi lomatunnelmaan virittäytyä jo etukäteen. Toukokuussa haaveillaan vapaudesta.

Haha!

Huhtikuussa revitään huumoria kaikesta, mikä on ainakin melkein totta.

Top 6 nuorten tietokirjat

Vuonna 2017 ilmestyi monenlaisia nuorten tietokirjoja. Suosittuja teemoja olivat mm. unelmien saavuttaminen ja idolien fanikirjat. Mitkä kirjat olivat kuitenkin niitä kiinnostavimpia? Tutustu Top 6 kirjalistaan!

Nuortenkirjoja vuodelta 2017

Joko olet ehtinyt tutustua näihin hauskoihin, jännittäviin ja liikuttaviin nuortenkirjoihin, jotka ilmestyivät vuonna 2017? Tässä sinulle 12 lukuvinkkiä. Eivätkä tässä ole edes kaikki. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Voittajan eväät

Maaliskuussa kirjaston vaatimattomana tavoitteena on tehdä sinusta ylivoimaisen über, paras ja kuuluisin maailmantähti, jonka mielenrauha on tasoa zen. Uskomatonta kyllä, saavuttaaksesi kaiken tämän sinun täytyy vain lukea pari opaskirjaa!

Suurin ja kaunein

Harva kaupunki koko maailmassa mittelee edes samassa sarjassa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Englannin pääkaupungin Lontoon kanssa. Mitattiinpa menestystä sitten kulttuurilla, tieteellä, turismilla tai varsinkaan taloudella, erottuu Lontoo aina joukosta edukseen. Helmikuussa kirjasto esittelee kourallisen niistä lukemattomista tarinoista, jotka sijoittuvat tähän ihmeelliseen paikkaan.

Yritä edes!

Jotain pitäisi edes joskus yrittää, jos elämässään mielii saada mitään aikaan. Aloittaminen on vaikeaa, mutta kirjasto auttaa alkuun tarjoamalla tietoa ja tarinoita ihmisistä, jotka ovat jo onnistuneet. Haluamme tulevaisuudessa kokoelmiimme kirjan, joka kertoo sinun menestyksestäsi!

Sininen ja valkoinen

Suomi on omilla jaloillaan seisova kansakunta, joka viettää vuonna 2017 satavuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi kirjasto esittelee kirjoja, jotka auttavat löytämään suomalaisuuden sinisen langan.