Suosituksia Suosituksia


Suurin ja kaunein

Harva kaupunki koko maailmassa mittelee edes samassa sarjassa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Englannin pääkaupungin Lontoon kanssa. Mitattiinpa menestystä sitten kulttuurilla, tieteellä, turismilla tai varsinkaan taloudella, erottuu Lontoo aina joukosta edukseen. Helmikuussa kirjasto esittelee kourallisen niistä lukemattomista tarinoista, jotka sijoittuvat tähän ihmeelliseen paikkaan.

Riggs, Ransom : Kolkko kaupunki : toinen romaani neiti Peregrinen eriskummallisista lapsista

Teoksen kansikuvaLontoo on yksi niistä harvoista Euroopan pääkaupungeista, joita ei valloitettu toisessa maailmansodassa. Kaupunki kärsi mittavia vaurioita natsien ilmavoimien moukaroidessa sitä pommeillaan, mutta raunioiden keskellä sitkeät puolustajat pitivät pintansa. Samaan aikaan siellä tapahtui salaa jotain kummallista, kuten käy ilmi Ransom Riggsin fantasiaromaanissa Kolkko kaupunki. Se on jatko-osa kirjalle Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille.

Joukko hyvin eriskummallisia nuoria pakenee henkensä edestä heitä jahtaavia hirviöitä. Heidän holhoojansa, muodonmuuttaja neiti Peregrine, on jumiutunut linnun hahmoon, eikä voi käyttää ihmeellisiä kykyjään. Hän on ymbryne ja sellaisena kykenee ihmishahmossaan luomaan eräänlaisia rinnakkaismaailmoja, silmukoita, joissa aika ei kulu ja joiden sisään hirviöt eivät hevillä pääse. Muodonmuutoksen jumin avaamiseksi tarvitaan apua toiselta ymbrynelta, jollaisen tiedetään piileskelevän vuoden 1940 Lontoossa. Pommitukset eivät kuitenkaan ole pelottavin asia, joka Lontoossa odottaa, vaan paikka kuhisee niitä samoja hirviöitä, joita nuoret ovat pakoilleet.

"Enoch oli varttunut Lontoossa ja väitti yhä tuntevansa sen kadut, ja niinpä hän johdatti meitä. Pysyttelimme kujilla ja peräkaduilla, ja siksi kaupunki vaikutti ensin harmaiden seinien ja rännien labyrintilta, jonka todellinen mahti pilkahti esiin vain silloin, kun syöksähtelimme leveiden puistokatujen yli suojaisesta varjosta toiseen."

Pratchett, Terry : Viemärin valtias

Teoksen kansikuvaMoni suuri kaupunki on noussut joen varteen, eikä Lontoo ole poikkeus. Thames-joesta onkin ollut paljon hyötyä muun muassa kaupankäynnissä, mutta väkimäärän kasvaessa siitä kehkeytyi kuvottava, haiseva ja koleraa sun muita sairauksia levittävä vitsaus. 1800-luvulla viemäröintiä alettiin kehittää, jotta kaikki saasta ei päätyisi jokeen. Terry Pratchett ottaa kaiken ilon irti Lontoon viemäreistä kirjassaan Viemärin valtias.

Hyväsydäminen Repolainen on nuori lurjus, joka elättää itsensä etsimällä aarteita viemäreistä sekä kenties joskus, satunnaisesti ja täysin vahingossa, toisten taskuistakin. Hän on hyvä hommassaan, nopea jaloistaan sekä tietää kaiken elämästä kaduilla ja etenkin niiden alla. Pieniin koiruuksiin tottunut Repolainen tempautuu mukaan suureen ja vaaralliseen mysteeriin hänen pelastettuaan pahasti mukiloidun nuoren neidon kahdelta korstolta. Selvittäessään ketkä tyttöä haluavat vahingoittaa, havaitsee Repolainen sontaa löytyvän paljon muualtakin kuin vain viemäreistä.

"Hän suunnisti tuntoaistin perusteella, samoin kuin kaikujen ja tietysti hajujen - kaupungin jokaisella viemärillä oli oma ominaishajunsa, jonka hän tunnisti kuin hienojen viinien tuntija, joten hän suunnitteli kotiinpaluureittinsä ja joutui vaihtamaan suuntaa vain kerran, kun hänen kaksiääniseen tosherpilliinsä vastasi joku toinen, joka oli jo työskentelemässä siinä nimenomaisessa tunnelissa."

Gier, Kerstin : Rubiininpuna

Teoksen kansikuvaJoskus vuonna 43 ajanlaskun alun jälkeen roomalaiset perustivat kaukaisille ulkorajoilleen piskuisen kyläpahasen nimeltään Londinium. Parissa tuhannessa vuodessa siitä kasvoi yksi maailman merkittävimmistä kaupungeista. Lontoon historia on niin valtavan pitkä ja värikäs, että sitä todella ymmärtääkseen pitäisi olla aikamatkustaja. Kerstin Gierin kirjassa Rubiininpuna tämä on mahdollista, joskin myös pakollista! Rubiininpuna on kirjasarjan ensimmäinen osa.

Gwendolynin suuri suku on sillä tavalla outo, että siinä esiintyy aikamatkustajan geeniä. Sitä ilmenee melko harvakseltaan ja kaikkien yllätykseksi Gwendolyn paljastuu geenin kantajaksi tämän sinkouduttua hallitsemattomasti menneisyyteen. Kyvyn oli uskottu löytyvän kaikin puolin täydelliseltä Charlotte-serkulta, minkä vuoksi Gwendolynin valmentamista ei katsottu tarpeelliseksi. Salaseuraa muistuttava suku joutuu antamaan Charlotelle tarkoitetun haastavan tehtävän uudelle manttelinperijälle, mutta onneksi apuna on toisen suvun aikamatkaaja, komea herra Gideon.

"Viiltäjä-Jack teki rikoksensa East Endissä. Silloin elettiin vuotta 1888. Tekijää ei koskaan saatu selville. Epäiltyjä oli vaikka kuinka paljon, mutta ketään vastaan ei ollut riittävästi todisteita. Jos siis joskus eksyt East Endiin, vuonna 1888 jokainen mies on mahdollisesti vaarallinen."

Lehtineva, Tiina : Hero : he olivat nuoria ja kuolemattomia ja maailma oli heidän

Teoksen kansikuvaSe "suuri maailma", jonne monet haluaisivat Suomesta päästä, sijaitsee aika tarkalleen Lontoossa. Metropolin huumaava vilske ja hälinä eivät laannu hetkeksikään. Valitettavan usein huumaavan tunteen aiheuttavat kuitenkin laittomat aineet, joiden orjuuttamina ihmiset elävät ja kuolevat. Tiina Lehtinevan kirjassa Hero eletään rankkaa huumenuoren elämää Lontoon nurjalla puolella.

Eetu saapui Englantiin suurien unelmien saattelemana. Hän oli jo Suomessa etevä ratsastaja ja uuden huippuvalmentajan opissa tie tähteyteen näyttää mahdolliselta. Keskittyminen olennaiseen häiriintyy, kun Eetu ihastuu talleilla Emmaan, jota tämän poikakaveri Jack kohtelee kaltoin. Nuori mies yrittää olla sankari, mutta Jack lähettää kilpakosijansa tylysti sairaalaan. Hakkaamisen lisäksi hän piikittää Eetuun heroiinia, mikä osoittautuu pian ruhjomistakin paljon ankarammaksi rangaistukseksi. Kerrasta koukkuun jäänyt Eetu on huumediilerin armoilla ja käskyvallassa, eikä sana hepo tarkoita hänen uudessa arjessaan enää hevosta.

"Eetu tuijotti lääkeruiskuja. Tässäkö sitä oltiin? Jossain likaisella Lontoon kujalla ostamassa heroiinia? Oikeastiko? Miten hän oli joutunut tähän tilanteeseen? Eetu huomasi taas käsiensä tärisevän."

Nuori Victoria

Teoksen kansikuvaIson-Britannian kruunupäät asuvat virallisesti Buckinghamin palatsissa Lontoossa. Palatsi on ollut tässä käytössä vuodesta 1837 lähtien, jolloin 18-vuotiaasta Victoriasta tuli kuningatar. Hänen mukaansa on nimetty kokonainen uudistusten, innovaatioiden ja britti-imperiumin laajentumisen aikakausi. Romanttisessa draamaelokuvassa Nuori Victoria kerrotaan hänen majesteettinsa valtakauden myrskyisästä alusta.

Victoria kasvatettiin tiukan holhouksen alaisena, eikä hän saanut edes kiivetä rappusia ilman taluttajaa. Kruunajaisten myötä hän saisi viimein maistaa janoamaansa itsenäisyyttä. Monella vallanhimoisella kieroilijalla on kuitenkin suunnitelmia kokemattoman kuningattaren höynäyttämiseksi. Belgian kuningas Leopold lähettää veljenpoikansa Albertin kosiskelemaan Victoriaa puhtaasti poliittista syistä, mutta juonen läpinäkyvyydestä huolimatta nuoret rakastuvat toisiinsa. Valinta rakkauden ja pitkään kaivatun vapauden välillä on vaikea.

"Olen nuori, mutta olen halukas oppimaan. Aion omistaa elämäni maani ja kansani palvelemiseen."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 1/2018

Jutun teokset

1-8 / 8

Uusimmat

1-5 / 17

Harva kaupunki koko maailmassa mittelee edes samassa sarjassa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Englannin pääkaupungin Lontoon kanssa. Mitattiinpa menestystä sitten kulttuurilla, tieteellä, turismilla tai varsinkaan taloudella, erottuu Lontoo aina joukosta edukseen. Helmikuussa kirjasto esittelee kourallisen niistä lukemattomista tarinoista, jotka sijoittuvat tähän ihmeelliseen paikkaan.

Jotain pitäisi edes joskus yrittää, jos elämässään mielii saada mitään aikaan. Aloittaminen on vaikeaa, mutta kirjasto auttaa alkuun tarjoamalla tietoa ja tarinoita ihmisistä, jotka ovat jo onnistuneet. Haluamme tulevaisuudessa kokoelmiimme kirjan, joka kertoo sinun menestyksestäsi!

Suomi on omilla jaloillaan seisova kansakunta, joka viettää vuonna 2017 satavuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi kirjasto esittelee kirjoja, jotka auttavat löytämään suomalaisuuden sinisen langan.

Pimeyttä on montaa erilaista sorttia. Kirkas lamppu karkottaa tavallisen pimeän tehokkaasti, mutta mikä neuvoksi, kun pimeys tunkee pään sisäänkin? Marraskuussa iloitaan siitä, että pimeässä pienikin valonpilkahdus näkyy kauas.

Isolla osalla aikuisista on jokin ammatti, jolla he ansaitsevat elantonsa. Lokakuussa luetaan eri alojen ihmisistä, joiden hommat ehkä haluaisit itsellesi, tai joita voisit edes harkita.