Suosituksia Suosituksia

Huipulle

Moni haaveilee menestyksestä, suosiosta ja suurista teoista, mutta harvempi saavuttaa haaveensa aivan täysin. Lokakuussa ei välitetä todennäköisyyksistä, vaan pusketaan päämäärätietoisesti kohti huippua.

Wennström, Antti : Patrik Laine : NHL:n uusi suomalaistähti

Patrik LaineKaikki tietävät, että huipulle pääsemiseen ja siellä pysymiseen vaaditaan hirveästi työtä. Monella alalla siihen asemaan päästään vasta vanhoina papparaisina, mutta urheilijat ovat poikkeus.

Nuori maalitykki Patrik Laine ei ilmestynyt NHL-jäille aivan tyhjästä. Antti Wennström käy kirjassaan säntillisesti läpi hänen uransa junioritasosta alkaen. Kerrottavaa onkin paljon, sillä Laine jätti koulun kesken 16-vuotiaana voidakseen keskittyä pelaamiseen. Mies tunnettiin jo tuolloin hirviömäisestä laukauksestaan, jonka syntyä kirjassa avataan, ja joka osaltaan auttoi Lainetta raivaamaan tiensä huipulle, maailman arvostetuimpaan jääkiekkoliigaan.

"Patrik Laine on vasta nuorukainen, mutta hänen saavutuksensa ovat jo nyt uskomattomat."

Suuria unelmiaUbaud, Anu : Suuria unelmia

Huippusolistin pitää osata laulaa, mutta pelkkä ääni ei vie ketään huipulle. Lahjakkuuden lisäksi tarvitaan rohkeutta, motivaatiota ja muita henkisiä kykyjä. Anu ja Anthony Ubaud haastattelivat kymmentä suomalaista menestyjää, jotka kertovat tässä kirjassa, kuinka unelmat toteutetaan.

Frontside Ollie nostatti vain 12-vuotiaan Robinin suureen suosioon. Ilman hyvää itsetuntoa pää olisi ehkä hajonnut heti alkuunsa julkisuuden ryöpytyksessä. Osa Robinin onnistumisesta kumpuaa siis itsetunnosta, kun taas Cheekillä vastaava voima on ollut rohkeus. Taitoluistelijana kunnostautunut Kiira Korpi puolestaan kertoo odotusten kaksiteräisestä miekasta. Tie huipulle on raskas, mutta menestyjien viisailla ohjeilla jalka nousee kevyemmin.

"Se, millaisena näet itsesi, vaikuttaa siihen, mitä susta voi tulla."

Suosituksi yhdessä päivässäBirchall, Katy : Suosituksi yhdessä päivässä

Heti jutun alussa valehdeltiin julmasti: huipulle voi hyvinkin päästä täysin ilman omia ansioita ja vaivannäköä. Tällöin ei tosin puhuta taidokkuudesta, vaan suosiosta, salamavalojen väläyksistä ja siitä, kuinka sattuma voi singota taviksen sosiaalisen nokkimisjärjestyksen huipulle.

Anna on nolosta tilanteesta toiseen kompuroiva 14-vuotias nörtti, jolla on peräti kaksi ystävää. Muilta osin hän on sopeutunut olemaan koulunsa kiusattua ja syrjittyä pohjasakkaa. Isänsä luona asuvan Annan elämä keikahtaa päälaelleen isän kihlautuessa kuuluisan filmitähden kanssa. Höpsöistä hiuksistaan huolimatta (tai juuri siksi) paparazzit kiinnostuvat hänestäkin, mikä tekee Annasta siltä seisomalta koulunsa suosituimman tytön! Yllättävä kohoaminen suoraan pohjamudista huipulle tuo tullessaan koulun ihanimman pojan huomion, mutta myös hieman vähemmän mieluisia sivuvaikutuksia.

"Järkeilin, että jos olisin kuolettavasti loukkaantunut, minun ei tarvitsisi mennä maanantaina kouluun ja voisin siten välttyä siltä piinalta, että koulutoverini ovat minua saaliinhimoisina vastassa."

EverestEverest

Joskus voi myös puhua ilman kielikuvia ja mennä ihan oikeasti huipulle-huipulle. Mount Everestiä kutsutaan maailman katoksi, koska sen korkeampaakaan paikkaa tällä pallolla ei ole. Sattumoisin sitä kutsutaan myös maailman korkeimmaksi hautausmaaksi.

Elokuva Everest pohjautuu vuonna 1996 sattuneeseen tositapaukseen. Kaksi kokenutta opasta lähtee totuttuun tapaan luotsaamaan asiakkaitaan kohti maailman korkeimman vuoren huippua. Matkalta odotetaan seikkailun jännitystä ja onnistumisen riemua, mutta vuori ei välitä kuolevaisten toiveista ja unelmista. Mikään määrä valmistautumista tai teknisiä apuvälineitä ei voi estää tulevaa katastrofia. Huippu on saavutettavissa, mutta ponnistuksen hinta on kova.

"Ihmisen ei ole tarkoitus oleilla jumbojetin lentokorkeudessa. Eteläsolan yläpuolella keho alkaa tehdä kuolemaa. Aluetta sanotaankin kuolemanvyöhykkeeksi."

Guinness World Records Gamer's Edition 2019Guinness world records : gamer's edition 2019

Huipulle voi nousta myös istuen, jos valitsee lajinsa oikein. Videopelien pelaajilla on omat urheilutähtiä vastaavat sankarinsa, jotka nauttivat suurta arvostusta. Tähän kirjaan on koottu viimeisimpiä huippupelaajien ennätyksiä ja saavutuksia.

Kurt J. Mac kerää rahaa hyväntekeväisyyteen kävelemällä Minecraftissa kohti kaukomaita. 6.3.2018 mennessä, seitsemän vuoden kävelyn jälkeen, matkaa oli taittunut 3 280 km, mikä on vasta 26 % koko matkasta. Overwatch ei ole vielä ollut olemassakaan näin kauaa, mutta sitä pelaamalla suurimman tilin tehnyt eteläkorealainen Ryu Je-hong on ehtinyt tienata jo 44 646 €! Kirjaan on taltioitu yksittäisten pelaajien sankaritekojen lisäksi muitakin peliaiheisia ennätyksiä. Esimerkiksi Super Mario on esiintynyt jo 215:ssa eri pelissä, mikä on enemmän kuin millään muulla pelihahmolla.

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 9/2018

Jutun teokset

1-5 / 5
3886933
Kirja:Suosituksi yhdessä päivässä:2016
Tekijä: Birchall, Katy, kirjoittaja
4029981
Kirja:Patrik Laine : NHL:n uusi suomalaistähti:2017
Tekijä: Wennström, Antti, kirjoittaja
4016523
Kirja:Suuria unelmia:2017
Tekijä: Ubaud, Anu, kirjoittaja

Uusimmat

1-10 / 18

Huipulle

Moni haaveilee menestyksestä, suosiosta ja suurista teoista, mutta harvempi saavuttaa haaveensa aivan täysin. Lokakuussa ei välitetä todennäköisyyksistä, vaan pusketaan päämäärätietoisesti kohti huippua.

Luonnon helmaan

Kaukana kaupunkien valojen ja liikenteen hälyn ulottumattomissa on se osa maailmaa, josta olemme vieraantuneet. Luonto on ristiriitainen paikka, joka tarjoaa sinne uskaltavalle yhtä auliisti sekä tervehdyttävää rauhaa että totista taistoa henkiinjäämisestä. Syyskuussa uskaltaudutaan lähimetsiin ja maailman syrjäisiin kolkkiin vuoroin peläten, vuoroin ihaillen luonnon suurta voimaa.

 

Minä olen minä

Nuoren tärkein tehtävä on löytää itsensä. Se on vaikeaa, mutta palkintona on ihan oma paikka tässä maailmassa. Elokuussa etsijöitä rohkaistaan päästämällä ääneen tavallistakin isompien esteiden yli kipuamaan joutuneita yksilöitä.

Moottoritie on kuuma

Jossain tuolla kaukana on määränpää, mutta sen saavuttaminen ei ole kovin tärkeää. Kesällä luetaan kirjoja, joiden painomusteen voisi vaikka vannoa tuoksuvan pieltä ja palaneelta kumilta.

Vapaus koittaa

Vaikka kesäloma lähestyy hitaasti kuin etana, voi lomatunnelmaan virittäytyä jo etukäteen. Toukokuussa haaveillaan vapaudesta.

Haha!

Huhtikuussa revitään huumoria kaikesta, mikä on ainakin melkein totta.

Top 6 nuorten tietokirjat

Vuonna 2017 ilmestyi monenlaisia nuorten tietokirjoja. Suosittuja teemoja olivat mm. unelmien saavuttaminen ja idolien fanikirjat. Mitkä kirjat olivat kuitenkin niitä kiinnostavimpia? Tutustu Top 6 kirjalistaan!

Nuortenkirjoja vuodelta 2017

Joko olet ehtinyt tutustua näihin hauskoihin, jännittäviin ja liikuttaviin nuortenkirjoihin, jotka ilmestyivät vuonna 2017? Tässä sinulle 12 lukuvinkkiä. Eivätkä tässä ole edes kaikki. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Voittajan eväät

Maaliskuussa kirjaston vaatimattomana tavoitteena on tehdä sinusta ylivoimaisen über, paras ja kuuluisin maailmantähti, jonka mielenrauha on tasoa zen. Uskomatonta kyllä, saavuttaaksesi kaiken tämän sinun täytyy vain lukea pari opaskirjaa!

Suurin ja kaunein

Harva kaupunki koko maailmassa mittelee edes samassa sarjassa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Englannin pääkaupungin Lontoon kanssa. Mitattiinpa menestystä sitten kulttuurilla, tieteellä, turismilla tai varsinkaan taloudella, erottuu Lontoo aina joukosta edukseen. Helmikuussa kirjasto esittelee kourallisen niistä lukemattomista tarinoista, jotka sijoittuvat tähän ihmeelliseen paikkaan.