Kuvituskuva

Suosituksia

Tutustu teemaan

Kukaan ei saa koskaan tietää

Lokakuussa salaisuuksia sekä varjellaan ja piilotellaan että tutkitaan ja paljastetaan. Koska tämä kuukausi on melko synkkä, ovat salaisuudetkin valonarkoja.

Kirjan Kesämyrsky kansikuva.Enoranta, Siiri : Kesämyrsky

Kukapa ei haluaisi olla sikamaisen rikas? Pullean lompakon turvin voisi asua isossa kartanossa ja rypeä luksuksessa kuin porsas. Täydellinen unelma, mutta koreakin pinta voi kätkeä alleen paljon rumuutta. Siiri Enorannan kirjassa Kesämyrsky päästään kurkistamaan eliitin kulisseihin.

Äveriään Royn suvun tyttö Penelope näkee murhan ja traumatisoituu siitä syvästi. Perheen ylellisille tiluksille kutsutaan kesäksi lastenpsykiatri, jonka poika Andrew pääsee hänen mukaansa. Synkistä lähtökohdista huolimatta Andrew'lla on edessään ihmeiden kesä, johon kuuluu lentäviä autoja, pääsy nuorisojengiin ja etenkin Josh Roy, johon hän on toivottomasti ihastunut. Silti mikään määrä kaunista musiikkia tai hienostuneita käytöstapoja ei riitä peittämään alleen kaikkia niitä valheita, joilla parempi väki yrittää pitää elämänsä kasassa.

"Se kesä oli paras, jonka Andrew oli koskaan elänyt. Se ei ollut Penelopen paras kesä."

Kirjan Lohikäärmekesä kansikuva.Autio, Maria : Lohikäärmekesä

Jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on totta. Maria Aution kirjassa Lohikäärmekesä tutustutaan Aurinkopiiriin, joka lupaa siihen liittyville jäsenille kaikkea mukavaa ja kaunista joitain pienen pikkuriikkisiä uhrauksia vastaan.

Yhdeksäs luokka on takanapäin ja kaksi kaverusta odottaa malttamattomina hyväksymiskirjeitään lukioon. Tuisku pääsee juuri sinne minne hakikin, mutta Sinnan keskiarvo ei riitäkään ensimmäiseen tai toiseenkaan hakuvaihtoehtoon. Epäonnistumisen ja häpeän pökerryttämä Sinna ajautuu Aurinkopiiriin, joka on sanalla sanoen lahko. Porukan ystävällinen ja hyväksyvä ilmapiiri kätkevät alleen synkeitä salaisuuksia, jotka kaveristaan huolestunut Tuisku aikoo paljastaa.

"Mietin, milloin saisin kertoa Tuiskulle Samuelista, kasteesta ja koko Aurinkopiiristä. Ja sitten kun kertoisin, ilahtuisiko se? Oli melkoinen ihme, että vain vähän aikaa sitten olin saanut hylkykirjeen, mutta jo nyt minulla oli paikka, minne mennä. Täällä minua odotettaisiin syksylläkin."

Kirjan Silmänkääntötemppu kansikuva.Suomela, Laura : Silmänkääntötemppu

Parhaiden ystävien välillä vallitsee ehdoton luottamus, eivätkä he panttaa toisiltaan suuria salaisuuksia. Laura Suomelan kirjassa Silmänkääntötemppu tämä ihanne kuitenkin horjuu, kun mustavalkeaan kuvaan ilmestyy harmaan sävyjä.

Onneton sattuma iskee kiilaa Alman ja Sofian kymmenvuotisen ystävyyden väliin. Tytöt ovat jo valmiiksi stressaantuneita lukion koeviikosta, kun Alma näkee Sofian äidin lääppimässä kadulla vierasta miestä. Salasuhteen paljastamisella voisi olla hirvittäviä seurauksia mielenterveytensä kanssa jo ennestään painiskelevalle Sofialle, mutta toisaalta myös hänen suojelemisensa tältä tiedolta tuntuisi lähinnä valehtelulta.

"Mietin poliiseja, jotka vievät oville kuolinviestejä. Miten ne pystyvät katsomaan silmiin ihmisiä, joiden läheiselle oli käynyt jotain järkyttävää?"

Kirjan Mirror, mirror kansikuva.Delevingne, Cara : Mirror, mirror

Toista ei voi koskaan täysin tuntea. Kaikki piilottelevat jotain, joskin monen kaapista löytyykin vain pieniä höpsöjä luurankoja. Cara Delevingnen kirjassa Mirror, mirror kaverin kaappia tuskin uskaltaisi edes avata.

Neljällä nuorella on kullakin omat kipupisteensä, joiden kanssa he yrittävät oppia elämään. Parasta kipulääkettä on ollut heidän perustamansa menestyvä bändi, jonka parhaita puolia on sen jäsenten keskinäinen huolenpito. Kun yksi kaveruksista katoaa ensin kahdeksi kuukaudeksi ja löytyy sitten henkihieverissä joesta, ei bändi saata uskoa hänen yrittäneen itsemurhaa. Totuuden selvittäminen on rankkaa puuhaa, sillä se saa jo ennästäänkin ikävän maailman näyttämään sysipimeältä.

""Et kai sä ihan oikeasti usko...? Siis ei Nai olisi halunnut tehdä pahaa itselleen", sanon. "Se oli onnellinen, tosi onnellinen. Hyppeli riemusta ennen katoamistaan.""

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 9/2020

Suositellut teokset

1-4 / 4
4123679
Kirja:Mirror, mirror:2018 Kirja
Tekijä: Delevingne, Cara, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4138166
Kirja:Lohikäärmekesä:2018 Kirja
Tekijä: Autio, Maria, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4138164
Kirja:Silmänkääntötemppu:2018 Kirja
Tekijä: Suomela, Laura, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4556866
Kirja:Kesämyrsky:2020 Kirja
Tekijä: Enoranta, Siiri, kirjoittaja
Vuosi: 2020

Uusimmat

1-10 / 21

Kukaan ei saa koskaan tietää

Lokakuussa salaisuuksia sekä varjellaan ja piilotellaan että tutkitaan ja paljastetaan. Koska tämä kuukausi on melko synkkä, ovat salaisuudetkin valonarkoja.

Jos pidät rentoutumisesta auringossa...

... saatat haluta poimia mukaan kesäistä luettavaa.

Nyrjähtänyttä luettavaa

Kaikenlaista kauheaa tapahtuu. Monesti ainoa asia, johon voimme epäonnen iskiessä vaikuttaa, on oma suhtautumisemme. Syyskuusta selvitään mustan huumorin avulla.

Nuorille vapaasti verkossa

Vapaasti verkossa olevia nuorten e-kirjoja, pelejä, elokuvia, tv-sarjoja sekä kirjallisuusaiheisia podcastejä.

Nojatuolilla kuuhun

Matkahaaveet kaatuvat harmillisen usein rahan, ajan tai mahdollisuuksien puutteeseen. Elokuussa matkakuumetta alennetaan lähtemällä nojatuolimatkalle kauas pois Pohjolan perältä.

Liikuttavaa luettavaa

Kesäaurinko kutsuu ulos liikkumaan rannoille ja pururadoille. Vastaa kutsuun, mutta muista palautuminen! Siinä auttavat kirjat, joissa käsitellään tavalla tai toisella hikoilua.

Kevättä ties missä

Viipyilevät katseet ja harhailevat ajatukset ovat kevään merkkejä siinä missä muuttolinnutkin. Ne ovat myös merkkejä siitä, että nuori on kasvamassa aikuiseksi. Toukokuussa puhutaan heräilevistä haluista ja muuttuvista kehoista.

Voi hyvin

Syöminen, liikunta ja riittävä uni ovat terveellisten elämäntapojen peruspilareita. Huhtikuussa vaalitaan näiden varjoon jäävää henkistä hyvinvointia.

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Sana hallussa

Sinulla on asiaa tai ehkä haluat kertoa tarinan. Helmikuussa pidetään huolta siitä, että sanasi jäävät elämään (taitavasti) kirjoitetussa muodossa!

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu