Suosituksia Suosituksia

Sinua on huijattu

Epärehellisyys maan perii! Helmikuussa kirjasto johtaa lukijoitaan törkeästi harhaan ihan huvin vuoksi, mutta myös rikollista hyötyä tavoitellen.

SilmänkääntäjäSilmänkääntäjä

Taikurit ovat ammattihuijareita, jotka ansaitsevat elantonsa laillisin keinoin. Harva ihminen nauttii petkutetuksi tulemisesta, mutta taikureille siitä ollaan jopa valmiita maksamaan.

Elokuvassa Silmänkääntäjä illusionisti Eisenheim palaa viidentoista vuoden jälkeen takaisin kotikaupunkiinsa, 1800-luvun lopun Wieniin. Alhaissyntyinen poika läksi aikoinaan maailmalle sydän särkyneenä, kun hänen ja herttuatar Sophien romanssi päätettiin vastoin heidän tahtoaan. Suurena tähtenä palaavan silmänkääntäjän maagiset esitykset ällistyttävät yleisöä, mutta kruununprinssi Leopold on kovan luokan skeptikko, eikä usko taikuuteen. Ehkä kannattaisi, sillä taikuri aikoo saada prinssin tulevan vaimon Sophien katoamaan.

"Ainoa ratkaisematon salaisuus on se, miksi sydämeni ei voinut unohtaa sinua."

Uskomattomat optiset illuusiotUskomattomat optiset illuusiot

Jos joku sanoo sinulle uskovansa vain silmiään, voit avata tämän kirjan ja osoittaa hänen näkemyksensä naiiviuden. Ihmisen silmää on niin helppo huijata, että on suoranainen ihme, että voimme ylipäätään tietää yhtään mitään tästä maailmasta.

Tämän kirjan jokaisella aukeamalla tapahtuu jotain kummallista. Paperille painetut kuviot näyttävät liikkuvan, kuvat kätkevät sisäänsä lisää kuvia tai ainakin värit valehtelevat. Kirjan lukeminen tuskin tekee sinut hulluksi, sillä siinä selitetään miten aivojasi narrataan.

"Illuusio on aistein väärin tulkittua todellisuutta. Näkeekö mielesi silmä sen, mitä se todella katsoo, vai sen, mitä se luulee näkevänsä?"

Suloinen huijariCarter, Ally : Suloinen huijari

Rikolliset eivät enää pääse käsiksi isoihin rahoihin rynnimällä pankkiin pyssyt paukkuen. Salakavala juonikkuus tuottaa parempia tuloksia ja auttaa välttämään kiinnijäämisen.

Katarina Bishop syntyi varkaiden sukuun ja aloitti keikkailun 3-vuotiaana. 15-vuotiaana hän yrittää lopettaa hämärähommat, mutta moinen haihattelu unohtuu nopeasti perhesyistä. Katarinan isää vaaditaan tilille taidevarkaudesta, johon hän ei, ihme kyllä, ole syyllistynyt. Kadoksissa olevia maalauksia kaipailee sen verran paha rikollispomo, että Kat päättää ennemmin jäljittää oikean rosvon ja ryöstää taulut takaisin, kuin odottaa mitä tapahtuu kahden viikon määräajan umpeutuessa. Maailmanluokan huijausta varten on koottava unelmatiimi eri tavoilla lahjakkaista rikollisista.

"Yksi varkaan ammatin vaaroista on se, että kun on opetellut koko ikänsä valehtelemaan, ei tahdo enää osata puhua totta."

Huijauksen anatomiaPoskiparta, Pete : Huijauksen anatomia : kuinka meitä huijataan?

Pete Poskiparta ja Jose Ahonen ovat mentalisteja, eli ihmisiä huijaamalla viihdyttäviä esiintyjiä. Kirjassaan miehet osoittavat esimerkkien kera, kuinka yleistä ja helppoa huijaaminen onkaan.

Nyrkkisääntö on se, että kaikki otukset viruksista ihmisiin huijaavat tavalla tai toisella. Elukka voi esittää kuollutta hämätäkseen saalistajaansa, mutta ihmisen kekseliäisyys tälläkin saralla jättää muut varjoonsa. Vaikka pienimuotoinen petkuttaminen onkin suorastaan pakollista yhteiskunnan toimivuuden kannalta, estää omatunto useimpia huijaamasta muita perikatoon. Tämä on hyvä uutinen, sillä valheiden tunnistaminen on vaikeaa niin ihmisille kuin koneillekin.

"Älykkäitä ihmisiä on aivan yhtä helppo huijata kuin vähemmän älykkäitä. Hyvä huijaus menee suoraan alitajuntaan ja vetoaa ihmisen haluihin ja tarpeisiin."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 2/2019

Suositellut teokset

1-6 / 6

Uusimmat

1-10 / 24

Konsolipelejä

TET-harjoittelija Onnin katsaus vuoden 2018 konsolipeleihin

Sinua on huijattu

Epärehellisyys maan perii! Helmikuussa kirjasto johtaa lukijoitaan törkeästi harhaan ihan huvin vuoksi, mutta myös rikollista hyötyä tavoitellen.

Vapaaksi stereotypioista - kirjoja nuorille

Nuortenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja erilaisuudesta

Pitkä miinus

Tammikuussa lumi, jää ja pakkanen tarttuvat kylmillä kourillaan myös kirjastoon. Pingviinit taputtavat ihastuneina.

Kamalaa joulua!

Taas on se aika vuodesta, kun kaikki on niin ihanaa, että ihan kuvottaa. Verkkokirjaston joulussa ei sorruta hysteriaan, vaan tarkastellaan juhlan pimeämpiä puolia.

Jonnet ei muista

Nykyaikaiset pelit eivät ole syntyneet tyhjästä, vaan niiden kulmakivet ovat edelleen löydettävissä menneisyydestä. Grafiikat ovat toki parantuneet suurin harppauksin laitteiston kehityksen myötä, mutta monen pelin suosion mahdollistaneet ideat ja oivallukset ovat perintöä menneiltä ajoilta.

Huipulle

Moni haaveilee menestyksestä, suosiosta ja suurista teoista, mutta harvempi saavuttaa haaveensa aivan täysin. Lokakuussa ei välitetä todennäköisyyksistä, vaan pusketaan päämäärätietoisesti kohti huippua.

Luonnon helmaan

Kaukana kaupunkien valojen ja liikenteen hälyn ulottumattomissa on se osa maailmaa, josta olemme vieraantuneet. Luonto on ristiriitainen paikka, joka tarjoaa sinne uskaltavalle yhtä auliisti sekä tervehdyttävää rauhaa että totista taistoa henkiinjäämisestä. Syyskuussa uskaltaudutaan lähimetsiin ja maailman syrjäisiin kolkkiin vuoroin peläten, vuoroin ihaillen luonnon suurta voimaa.

 

Minä olen minä

Nuoren tärkein tehtävä on löytää itsensä. Se on vaikeaa, mutta palkintona on ihan oma paikka tässä maailmassa. Elokuussa etsijöitä rohkaistaan päästämällä ääneen tavallistakin isompien esteiden yli kipuamaan joutuneita yksilöitä.

Moottoritie on kuuma

Jossain tuolla kaukana on määränpää, mutta sen saavuttaminen ei ole kovin tärkeää. Kesällä luetaan kirjoja, joiden painomusteen voisi vaikka vannoa tuoksuvan pieltä ja palaneelta kumilta.