Nuori ja megafoni

Suosituksia

Tutustu teemaan

Vain osallistumalla voi voittaa!

Huhtikuussa pelastetaan maailmaa. Seuraavat kirjat saattavat toimia lääkkeenä maailmantuskaan ja ilmastoahdistukseen. Ainakin ne laittavat miettimään omia arjen valintoja, jos ei rahkeet riitä maailmanlaajuiseen vaikuttamiseen. Pienikin teko auttaa!

Kansikuva Tekoja nyt.Silja Annila, Sanna Pekkonen ja Kaisa Uusitalo: Tekoja nyt! : maailmanpelastajan käsikirja 

Oletko koskaan miettinyt, millaisessa maailmassa me elämme? Tai tulemme elämään? Miksi kukaan ei tee mitään? Onko mitään edes tehtävissä? Voinko minä tehdä jotain? Värikäs Tekoja nyt! Maailmanpelastajan käsikirja tuo helpotusta maailmantuskaan. Kirja käsittelee ajankohtaisia ja isoja ongelmia niin Suomessa kuin maailmalla, pilkkoo ne ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi, esittelee mitä asian eteen on jo tehty ja mitä olisi vielä tehtävissä. Lisäksi ääneen pääsevät nuoret, jotka omilla toimillaan pyrkivät muuttamaan heille tärkeitä asioita. Kirja jakautuu kolmeen osaan: yhdenvertainen maailma, kestävä maailma ja vaikuttava maailma. Ensimmäisessä osassa keskustellaan ihmisoikeuksista, tasa-arvosta ja kiusaamisesta. Toinen osa käsittelee ilmastonmuutosta, kuluttamista, kierrättämistä ja luonnon monimuotoisuutta. Viimeinen osa antaa lukijalle avaimet, mitä hyvän vaikuttajan tulisi tietää ja miten itse voi vaikuttaa. Jos tiedonjano yltyy lukiessa, tarjoaa kirja lisää tiedonlähteitä.

Kansikuva Vaikuta maailmanparantajien kirja.Eveliina Koskiranta: Vaikuta! : maailmanparantajien kirja

Kuinka ryhtyä maailmanparantajaksi? Mitkä ovat siihen sopivat askeleet? Ja mistä siihen saisi tukea? Vaikuta! Maailmanparantajien kirja esittelee liudan nuoria, jotka näyttävät, kuinka maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Esittelyssä olevat aktivistit kertovat itselleen tärkeistä asioista ja tavoista toimia paremman tulevaisuuden saavuttamiseksi. Heidän joukostaan löytyy muun muassa saamelais- ja sananvapausaktivisteja, transoikeuksien puolustajia, romaaninuorten puolestapuhujia ja ilmastoaktivisteja. Aina ei tarvitse lähteä torille, usein riittää somepäivitys, tykkäys, asioista puhuminen, itselleen sopivan yhteisön löytyminen tai vaikka ristipistojen tekeminen. Maailmanparantamisesta voi ja saa myös ottaa lomaa, jos siihen väsyy. Jokaisen aktivistin kohdalla pohditaan myös, minkälaista oppi heiltä voisi ammentaa. Kirjan lopussa on myös 43 askeleen kartta maailmanparantajaksi.

Kansikuva Gretan tarina.Valentina Camerini: Gretan tarina: Et ole koskaan liian pieni tekemään suuria asioita

Elokuussa 2018 tuolloin 15-vuotias Greta Thunberg aloitti koululakon ja istuutui koulupäiväksi Ruotsin valtiopäivätalon eteen vierellään kyltti ”Skolstrejk for klimatet” (Koululakko ilmaston puolesta). Teollaan Greta käynnisti maailmanlaajuisin koululakkojen kansalaisliikkeen. Gretan kohdalla ilmastoahdistus muuttui masennukseksi, eikä diagnoosi Aspergerin oireyhtymästä helpottanut asiaa. Asperger-ihmisille tyypillisesti hän kiinnostui vain yhdestä asiasta (hänen kohdallaan se oli ilmastonmuutos), eikä saanut sitä hetkeksikään ajatuksistaan. Ratkaisuna hän päätti opiskella asiasta kaiken saatavilla olevan tiedon ja tehdä asialle jotain. Gretan tarina seuraa rohkean ja innostavan tytön matkaa koululakon alusta ja Fridays for future -liikkeen synnystä ympäri Eurooppaa, jonka eri kaupungeissa hän organisoi lakkoja ilmastonpuolesta, kirjoitti puheita ja valmisti esityksiä. Sen lisäksi, että kirjassa kerrotaan, kuinka Gretan perheen arki on muuttunut, puhutaan siinä ilmastonmuutoksesta, sen syistä ja mitä sen eteen voimme tehdä. Gretan tarinasta ja päättäväisyydestä voi inspiroitua omiin ilmastotekoihin.

Kansikuva Ilmastotekokirja.Kaisa Happojen ja Karri Miettinen: Ilmastotekokirja

”Amerikkalaisen ympäristölainsäädännön professorin Gus Spethin mukaan maailman suurimmat ympäristöongelmat ovat itsekkyys, ahneus ja apatia” -kirjoittavat Kaisa Happonen ja Karri Paleface Miettinen. Ilmastotekokirja kokoaa yhteen kulutusyhteiskunnan osa-alueita, joita ovat esimerkiksi ruoantuotanto, kuluttaminen, matkustaminen ja asuminen, pohtien samalla niiden ongelmallisuutta. Faktojen lisäksi kirjaan on kerätty erilaisten asiantuntijoiden lausuntoja, joiden avulla pyritään herättelemään lukijaa. Myös erilaiset tehtävät auttavat pohtimaan omaa suhdetta esimerkiksi luontoon tai kuluttamiseen. Kirja vaatii lukijalta toimintaa: voit ryhtyä someaktivistiksi, osoittaa mieltä tai ideoida kansalaisaloitteen. Jos suuriin tekoihin ei riitä rahkeita, aloita ainakin arjen aktivismi ja puntaroi omia valintojasi. Kirjassa huomoidaan myös ilmastoahdistus ja esitellään keinoja, joilla voi hillitä ärsyketulvaa sekä leputtaa mieltä. Lamaantuneesta aktivistista kun ei ole iloa.

Kansikuva Pelastetaan Itämeri.Johan Tell ja Iiris Kalliola: Pelastetaan Itämeri

Pelastettavaa löytyy Suomen rannikoiltakin. Geologisesti nuori ja pieni Itämeri on erikoisuus merien joukossa sen matalan suolapitoisuuden, vuoroveden heikkouden ja mataluuden takia. Tästä johtuu, että sen lajisto on niukkaa, vaikkakin ekosysteemi on rikas. Itämeri onkin alttiina luonnonkatastrofeille, sillä se on yksi vilkkaimmista merireiteistä, sen käyttö on liian suurta suojeluun nähden ja sen kaltaisella herkällä alueella onnettomuuksien vaikutus on suuri. Itämeri kärsii myös rehevöitymisestä ja ilmastonmuutoksesta. Pelastetaan Itämeri on kompakti opas siihen, kuinka me suomalaiset voimme omilla valinnoilla auttaa suojelemaan Itämerta. Monet meidän arkisista asioistamme kuten vaatteet, ruoka ja kosmetiikka vaikuttavat Itämeren kuntoon. Kirjassa annetaankin hyviä neuvoja, kuinka tehdä ekologisempia valintoja. Lopussa on myös osio siitä, kuinka voit saada ääntäsi kuuluville, jos haluat tehdä asioiden eteen vielä enemmän.

Kirjoittanut: Riina Savikko, Tampereen kaupunginkirjasto 4/2021

Suositellut teokset

1-5 / 5
4123673
Kirja:Pelastetaan Itämeri:2018 Kirja
Tekijä: Tell, Johan, kirjoittaja
Vuosi: 2018
4568185
Kirja:Gretan tarina : et ole koskaan liian pieni tekemään suuria asioita:2019 Kirja
Tekijä: Camerini, Valentina, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4631783
Kirja:Tekoja nyt! : maailmanpelastajan käsikirja:2020 Kirja
Tekijä: Annila, Silja, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4578168
Kirja:Vaikuta! : maailmanparantajien kirja:2020 Kirja
Tekijä: Koskiranta, Eveliina, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4643303
Kirja:Ilmastotekokirja:2020 Kirja
Tekijä: Happonen, Kaisa, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2020

Uusimmat

1-10 / 15

Vain osallistumalla voi voittaa!

Huhtikuussa pelastetaan maailmaa. Seuraavat kirjat saattavat toimia lääkkeenä maailmantuskaan ja ilmastoahdistukseen. Ainakin ne laittavat miettimään omia arjen valintoja, jos ei rahkeet riitä maailmanlaajuiseen vaikuttamiseen. Pienikin teko auttaa!

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Onnen eväitä

Muistatko sen tunteen, kun olet oikein onnellinen, hymy on herkässä ja keho hyrisee tyytyväisyyttään? Olet saattanut kokea flow-tilan, jolloin kaikki sujuu leikiten, unelmia putkahtelee mieleen ja tulevaisuus näyttää innostavan avoimelta. Kukapa ei haluaisi tuntea niin aina? Maaliskuussa metsästetään onnellisuutta.

Ihana ystävyys

Kuinka ihanaa onkaan löytää ne tyypit, joiden kanssa nauraa, tehdä kaikkea hullua ja hölmöä, kertoa salaisuuksia ja riidelläkin vähän! Helmikuu pyhitetään ystäville ja ystävyydelle.

Uusia alkuja

Tammikuussa sukelletaan scifin pariin. Oli kyse sitten tulevaisuuteen sijoittuvasta avaruusseikkailusta tai maailmanlopun jälkeisestä dystopiasta, kuvataan tulevaisuus pelottavana ja ihmiselo melko ankeana. Vastakohtana tälle harmaudelle esittelemme scifin positiivisia puolia ja uusia alkuja.

Järkyttävän hyvää joulua!

Joulupukki ei välttämättä jännitä enää niin paljon kuin ennen, mutta pitäähän se rauhallinen joulutunnelma jotenkin rikkoa. Kirjaston ratkaisu on tarjota kirjoja, joiden ääreen on vaikea nukahtaa.

 

Hämärä hymy

Ai marraskuuko on muka synkkää ja masentavaa aikaa? Itse asiassa se on pakahduttavan hellyttävä kuukausi, jolloin paijataan söpöjä eläimiä ja ollaan niin yltiöpositiivisia, että melkein alkaa oksettaa.

Kukaan ei saa koskaan tietää

Lokakuussa salaisuuksia sekä varjellaan ja piilotellaan että tutkitaan ja paljastetaan. Koska tämä kuukausi on melko synkkä, ovat salaisuudetkin valonarkoja.

Jos pidät rentoutumisesta auringossa...

... saatat haluta poimia mukaan kesäistä luettavaa.

Nyrjähtänyttä luettavaa

Kaikenlaista kauheaa tapahtuu. Monesti ainoa asia, johon voimme epäonnen iskiessä vaikuttaa, on oma suhtautumisemme. Syyskuusta selvitään mustan huumorin avulla.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu