Suosituksia Suosituksia


Suosituksia

Ruokaisia kirjoja

Ruoka on iloinen asia, joten sitä kannattaa opetella tekemään. Itsetehdyissä suolaisissa ja makeissa maistuu aina raaka-aineiden lisäksi ylpeys ja onnistuminen.

Opiskelijan pelastus

Köyhän ritarin keittokomero

Sjögren, Vivi-Ann : Köyhän ritarin keittokomero

Itsenäistä elämäänsä aloittelevalla nuorella on harvemmin varaa syödä hienoja arkiruokia tai edes haaveilla ravintoloiden tarjoamista herkuista. Tonnikalalla ja makaronilla eläminen on kuitenkin pidemmän päälle turmiollinen ratkaisu, joka saa makunystysikin itkemään karvaita, pahanmakuisia kyyneleitä. Ongelmaa voi pahentaa sekin, jos sait kotoa mukaasi lähinnä yhden kattilan ja tölkinavaajan sitä tonnikalaa varten. Kauhu ja epätoivo kasvavat samaan tahtiin nälän kanssa. Onneksi kirjasto, tuo toinen äitisi, lainaa sinulle mielellään Vivi-Ann Sjögrenin kirjoittaman Köyhän ritarin keittokomeron. Keittokirjan ohjeilla et mene vararikkoon tai edes näänny, etkä varsinkaan kadota syömisen iloa. Kirjan ohjeet sopivat vähän heikomminkin varustelluille keittiöille sekä kokeille, jotka eivät ole koskaan suuremmin viihtyneet keittiössä.

Hannus, Annika : Villiyrtit : hyvinvointia kotikulmiltaVilliyrtit : hyvinvointia kotikulmilta

Luonnon puoleen kääntyminen on toinen toimiva lähestymistapa tiukkaan ruokabudjettiin. Keväästä syksyyn moni meistä kävelee tietämättään syömäkelpoisten ja täysin ilmaisten ruoka-aineiden ohi kauppaan kiroamaan kurkun ja salaatin hintoja. Ihan mitä tahansa kasveja ei tietty voi mennä ojista suuhunsa napsimaan, vaan ensin pitää niin sanotusti oppia tunnistamaan jyvät akanoista. Lisäksi vaaditaan hieman viitselijäisyyttä kasvien keräämiseen ja taitoa niiden käsittelyyn, mutta mitäpä sitä ei nälkäisenä tekisi ja oppisi. Pääset hyvin alkuun ja vältät monta kuolettavaa mokaa lainaamalla kirjan Villiyrtit : hyvinvointia kotikulmilta. Kirjassa kerrotaan myös muun muassa mitä kasveista tiedetään kansanperinteessä sekä kuinka niitä voi hyödyntää kauneudenhoidossa. Huomaat pian vihelijäisesti polttelevan nokkosenkin olevan olemassa muutakin tarkoitusta varten, kuin sinua piinatakseen.

Ruokaa nyt eikä heti!

Knudsen, Lene : Suolaiset mukiherkut : meheviä suussasulavia leivonnaisia, jotka valmistat 5 minuutissa

Suolaiset mukiherkut

Elämä on lyhyt ja aina on kiire. Hätäisimmillä henki jatkaa aina vaan pihinäänsä pienillä nopeilla välipaloilla, joista voileivät ja banaanit ovat kestosuosikkeja vuodesta toiseen. Lienette iloisia kuullessanne, että viidessä minuutissa on mahdollista saada puserrettua kasaan liki oikeaa ateriaa vastaava lämmin ruoka? Tämä onnistuu lappamalla korvalliseen mukiin jauhoja, kananmunan sekä muita ruokaisia aineksia ja paiskaamalla sen mikroon kypsymään. Seoksen tiristyä muutaman minuutin mikrossa on kuppiin kohonnut suolainen muffinia muistuttava leivonnainen. Lene Knudsen on koonnut näistä herkuista keittokirjan, jonka reseptit on jaettu muun muassa juustoisiin, lihaisiin ja kasviksisiin kuppeihin. Tällä kirjalla trollataan vanhempia, jotka kyselevät oletko jo syönyt lämpimän ruoan tänään. Samalta tekijältä on myös vastaava kirja makeista mukiherkuista.

Forslin, Liselotte : Pikaruokaa : tosi hyvää!Pikaruokaa : tosi hyvää!

Pikaruoka tiedetään yleisesti epäterveelliseksi, mutta itse tehtynä sen ei tarvitse olla aivan yhtä pahamaineista ja syntistä. Aika harvalla kuitenkaan on rasvakeitintä kotonaan. Liselotte Forslin suitsuttaa pikaruokakirjassaan laadukkaita raaka-aineita ja kohtuullisia annoksia, joiden turvin näitä ihanan suolaisia ja rasvaisia herkkuja voi toisinaan syödä ilman, että vaaka hyökkää kimppuusi. Kirja käsittelee pääosin amerikkalaista ruokakulttuuria hampurilaisineen, sandwicheineen ja makkaroineen, mutta siitä löytyy myös ohje kebabin valmistamiseen kotigrillissä. Koska herkkuateria ei olisi täydellinen ilman hyviä lisukkeita, neuvotaan kirjassa kuinka voit itse tehdä majoneesia, kastikkeita ja jopa ketsuppia. Vaikka ruoanlaitto juolahtaa usein mieleen vasta silloin, kun on jo nälkä, ei näitä nopeahkoja reseptejä noudattamalla kukaan ehdi tuupertua lieden tai grillin viereen.

Makeaa mahan täydeltä

Suklaa : 140 herkullista reseptiäBardi, Carla : Suklaa : 140 herkullista reseptiä

Viisaat valinnat, kohtuus ja itsekuri unohtuvat heti, kun eteen kannetaan suklaakakkua. Edes kirjasto ei voi auttaa tällaisten ongelmien edessä, joten suosittelemme ehdotonta antautumista ja Carla Bardin kirjan lainaamista. Huomaat pian tehneesi suloisen ja helposti toistettavan virheen itse tekemiäsi pikkuleipiä, kuppikakkuja, vanukkaita ja jäätelöitä mussuttaessasi. Kirjan punainen lanka on kaikkialta pursuava elämänilon eliksiiri ja jumalten ruoka, eli suklaa; sitä on kaikissa resepteissä tuulihatuista piirakoihin. Vahvatahtoisimmatkin murtuvat kirjan kuvitusta ihastellessaan, eikä suklaan viekoittelevaa voittomarssia uudenvuodenlupausten ja narubikinien yli kyetä estämään tänäkään vuonna. Lohdullista on kuitenkin se, että oman korkean moraalinsa ja tahdonvoimansa voi osoittaa helpommillakin tavoilla, kuten tekemällä maailmanrauhasta todellisuutta.

Mikkonen, Virpi : Kiitos hyvää : herkkuja ilman sokeria ja gluteeniaKiitos hyvää : herkkuja ilman sokeria ja gluteenia

Sovittamaton ristiriita repii maailmaa kahtia. Se ei ole hyvän ja pahan ikuinen taistelu, vaan ihmisen halu syödä herkkuja ja pitää silti kiinni terveellisistä elämäntavoista. Onneksi maailmaa voi huijata tiettyyn rajaan asti mässäämällä sokerittomilla ja gluteenittomilla herkuilla. Ilman suurempia tunnontuskia voi nautiskella muun muassa kekseillä, suklaalla ja kakuilla, kunhan jaksaa perehtyä vähän eksoottisempien ainesosien käyttöön. Tapiokajauhe ja stevia auttavat hillitsemään vehnän ja valkoisen sokerin kaipuuta, sillä taidokkaasti käytettyinä ne tuottavat ihan yhtä paljon iloa ja kuolaa. Koska kyseessä ei ole ihan tavallinen herkkukirja, siitä löytyy tutumpien reseptejä lisäksi ohjeet muun muassa lakun, vadelmatankojen ja avokado-suklaakuorrutteen valmistamiseen. Virpi Mikkonen avaa salaoven terveellisen makeaan maailmaan kirjassaan Kiitos hyvää.

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 4/2017

Jutun teokset

1-5 / 7

Uusimmat

1-5 / 8

Ruoka on iloinen asia, joten sitä kannattaa opetella tekemään. Itsetehdyissä suolaisissa ja makeissa maistuu aina raaka-aineiden lisäksi ylpeys ja onnistuminen.

Liikunnan aloittamiseen on monta hyvää syytä, joista paras on juuri sinua innostavan lajin löytäminen. Jos maastohiihto saa sinut ihan oikeastikin oksentamaan, ei se tarkoita sitä, että liikunta ei lainkaan sopisi sinulle. Saatat tietämättäsi olla aina ollutkin jalkapalloilija tai frisbeegolffari. Löydä itsesi löytämällä lajisi!

Pelien kohdalla sanonta "tieto lisää tuskaa" ei pidä paikkaansa, elleivät sitten harvinaisten Pokémonien nappaaminen, Minecraftin ohjelmointiniksien löytäminen ja miljoonia tuottavan peliyhtiön perustaminen ole jonkun mielestä jotenkin ikäviä asioita. Yhteistä näille on ainakin se, että niistä kaikista on kirjoitettu kirja.

Ihmisten ja jumalien maailmojen ei tarvitse olla kauhean erilaisia. Hyvä esimerkki tästä löytyy keskiajan Skandinaviasta, jossa jumalat näyttivät kuinka hauskaa miekan heiluttaminen voi olla. Viikingit olivat mallioppilaita.

Aika harva on yhtä sukkela, nokkela ja voitokas kuin elokuvien ja pelien sankarit. Oikeilla ihmisillä tuppaa olemaan monenlaisia vaikeuksia, joista he selviävät enemmän tai vähemmän kompuroiden. Tammikuussa luetaan tarinoita raskaastikin alakynnessä olevista nuorista, jotka pyrkivät sitkeästi selättämään ongelmansa ja pyristelemään eteenpäin elämässään.