Suosituksia Suosituksia

Kamalaa joulua!

Taas on se aika vuodesta, kun kaikki on niin ihanaa, että ihan kuvottaa. Verkkokirjaston joulussa ei sorruta hysteriaan, vaan tarkastellaan juhlan pimeämpiä puolia.

Raskasta jouluaRaskasta joulua

Elämä on raskasta. Joulu ei tietenkään ole poikkeus, joten ei ole mitään syytä vaihtaa mustia vaatteita pirtsakan punaisiin tai pistää piparitaikinaa tulille. Silti rujoon hevariinkin voi tarttua hempeä joulun henki ja mieleen tulvahtaa koskettava biisi jostain lapsuuden perukoilta.

Omaa identiteettiään ei onneksi tarvitse murhata tämän juhlakauden aiheuttaman mielenhäiriön takia, vaan tuolloin soimaan laitetaan levy Raskasta joulua. Se on kokoelma raskaamman kautta soitettuja tuttuja joululauluja, jotka esittää katu-uskottava kaarti suomalaisia muusikoita.

Homerin joulukirjaSimpsonit : Homerin joulukirja

Kuka muistaa yhtään Simpsonit-jaksoa, jossa kaikki olisi ollut hyvin? Jossa Hassu-klovni tai varsinkaan Moe olisi ollut onnellinen? Homerin joulukirja sisältää 14 sarjakuvaa Springfieldin asukkaiden joulupuuhista. Animaatiosarjasta tutulla tyylillä tilanne riistäytyy kerta toisensa jälkeen käsistä ja joulusta itsestään muodostuu valtaisa ongelma. Kaiken taustalla lukija nauraa pilkallisesti Hassulle ja muille joulun tuskassa pyöriskeleville keltaisille pelleille.

Kirja sisältää muun muassa tarinan siitä, kuinka joulun enkeli joulukeiju toteuttaa Bartin harkitsemattoman toiveen ikuisesta jouluaatosta. Se voisi tietysti tarkoittaa jokapäiväistä lahjapinoa tai ainaista vapaata koulusta, mutta päivä päivältä jokaiselle käy entistäkin selvemmäksi, kuinka kamalaa aikaa joulu oikeasti onkaan.

The JoulukalenteriThe Joulukalenteri

Päälle 20 vuotta sitten televisiossa esitettiin komediasarja The Joulukalenteri, jossa irvaillaan ankarasti lapsille suunnatuille joulukalenteriohjelmille. Esikuviensa tapaan tässäkin on 24 jaksoa.

Tontut Toivo, Kauko ja Hande lähetetään Suomeen hakemaan avainta soittorasiaan, jonka sävelmä pitää vanhan tonttu Iki-Iäkkään hengissä. Tehtävä on vaarallinen, sillä kauan sitten pahat Näsät tuhosivat koko Suomen tonttupopulaation maanpakoon lähteneitä lukuunottamatta. Avain löytyy hävitykseltä säästyneestä salaisesta luolasta Keuruulta, mutta kotimatka ei voi alkaa ennen kuin tontut saavat lentokoneensa korjattua. Alueella oleskelee kuitenkin yksi Näsä, eikä niitä enempää tarvitakaan suurten ongelmien aiheuttamiseksi. Näsät osaavat naamioitua ihmisiksi, mutta ankara ryyppääminen paljastaa valeasun, sillä viinan vaikutuksesta Näsälle kasvaa torahampaat ja silmälasit!

TonttuLeikas, Antti : Tonttu : matka pimeyteen

Tontut kyttäävät lapsia vuoden ympäri ja kirjaavat ylös kaikki heidän heikot hetkensä. Vaikka pienten ihmisten tunne-elämän kehitys onkin vielä vaiheessa, eivätkä he voi kiukutteluilleen mitään, raportoivat tontut julmasti aivan kaiken näkemänsä joulupukille. Vakoilu ei kuitenkaan ole tonttujen ainoa tai edes tärkein tehtävä.

Antti Leikaksen kirjassa Tonttu hän on itse oman kirjansa päähenkilö. Leikas tietää tonttujen olevan täyttä totta, sillä hän on tavannutkin sellaisen. Tonttu-Koponen pitää suuresti viskistä, karttaa kirkasta valoa ja kertoo hätkähdyttäviä juttuja, joista ihmisillä ei ole tietoakaan. Homma menee hurjaksi, kun Leikas ja hänen rahoittajansa viehättävä edustaja Pamela löytävät erään toisen tontun, jolta on katkaistu ja pöllitty molemmat jalat! Jalkoja lähdetään etsimään ulkomailta asti ja tätä outoa mysteeriä selvittäessä opitaan myös, mitä yhteistä on tontuilla ja sienillä.

JoululauluDickens, Charles : Joululaulu : aavetarina joulusta

Vuonna 1843 julkaistussa Charles Dickensin kirjassa Joululaulu esitellään hyvin nuivasti jouluun suhtautuva ja saita ukko Ebenezer Scrooge. Tätä hahmoa käytettiin myöhemmin esikuvana Roope Ankalle, jonka etunimi onkin englanniksi Scrooge. Molempien miesten elämä pyörii rahan ympärillä, eivätkä kummatkaan ole tunnettuja anteliaisuudestaan tai mukavasta luonteestaan.

Vanha Scrooge ei osoita inhimillisyyden merkkejä edes jouluaattona. Hän ajaa tiehensä niin siskonpoikansa, joka tuli kutsumaan hänet joulupäivälliselle, kuin rahaa hyväntekeväisyyteen keräävät herrasmiehetkin. Jouluyönä kitupiikin jo edesmenneen yhtiökumppanin haamu ilmestyy hänelle kantaen raskaita kahleita. Samanlainen kaamea kuolemanjälkeinen tuska odottaisi Scroogeakin, ellei hän yrittäisi edes esittää ihmistä. Kolme hyvää henkeä pelmahtaa paikalle samalla asialla, mutta ne taivuttelevat ukkoa parantamaan tapansa näyttämällä hänelle hänen menneisyytensä, nykyisyytensä sekä tulevaisuutensa. Riittävällä uhkailulla paatuneimmiltakin alkaa löytyä mukavaa joulumieltä.

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 11/2018

Jutun teokset

1-7 / 7

Uusimmat

1-10 / 20

Kamalaa joulua!

Taas on se aika vuodesta, kun kaikki on niin ihanaa, että ihan kuvottaa. Verkkokirjaston joulussa ei sorruta hysteriaan, vaan tarkastellaan juhlan pimeämpiä puolia.

Jonnet ei muista

Nykyaikaiset pelit eivät ole syntyneet tyhjästä, vaan niiden kulmakivet ovat edelleen löydettävissä menneisyydestä. Grafiikat ovat toki parantuneet suurin harppauksin laitteiston kehityksen myötä, mutta monen pelin suosion mahdollistaneet ideat ja oivallukset ovat perintöä menneiltä ajoilta.

Huipulle

Moni haaveilee menestyksestä, suosiosta ja suurista teoista, mutta harvempi saavuttaa haaveensa aivan täysin. Lokakuussa ei välitetä todennäköisyyksistä, vaan pusketaan päämäärätietoisesti kohti huippua.

Luonnon helmaan

Kaukana kaupunkien valojen ja liikenteen hälyn ulottumattomissa on se osa maailmaa, josta olemme vieraantuneet. Luonto on ristiriitainen paikka, joka tarjoaa sinne uskaltavalle yhtä auliisti sekä tervehdyttävää rauhaa että totista taistoa henkiinjäämisestä. Syyskuussa uskaltaudutaan lähimetsiin ja maailman syrjäisiin kolkkiin vuoroin peläten, vuoroin ihaillen luonnon suurta voimaa.

 

Minä olen minä

Nuoren tärkein tehtävä on löytää itsensä. Se on vaikeaa, mutta palkintona on ihan oma paikka tässä maailmassa. Elokuussa etsijöitä rohkaistaan päästämällä ääneen tavallistakin isompien esteiden yli kipuamaan joutuneita yksilöitä.

Moottoritie on kuuma

Jossain tuolla kaukana on määränpää, mutta sen saavuttaminen ei ole kovin tärkeää. Kesällä luetaan kirjoja, joiden painomusteen voisi vaikka vannoa tuoksuvan pieltä ja palaneelta kumilta.

Vapaus koittaa

Vaikka kesäloma lähestyy hitaasti kuin etana, voi lomatunnelmaan virittäytyä jo etukäteen. Toukokuussa haaveillaan vapaudesta.

Haha!

Huhtikuussa revitään huumoria kaikesta, mikä on ainakin melkein totta.

Top 6 nuorten tietokirjat

Vuonna 2017 ilmestyi monenlaisia nuorten tietokirjoja. Suosittuja teemoja olivat mm. unelmien saavuttaminen ja idolien fanikirjat. Mitkä kirjat olivat kuitenkin niitä kiinnostavimpia? Tutustu Top 6 kirjalistaan!

Nuortenkirjoja vuodelta 2017

Joko olet ehtinyt tutustua näihin hauskoihin, jännittäviin ja liikuttaviin nuortenkirjoihin, jotka ilmestyivät vuonna 2017? Tässä sinulle 12 lukuvinkkiä. Eivätkä tässä ole edes kaikki. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!