Suosituksia Suosituksia

Haha!

Huhtikuussa revitään huumoria kaikesta, mikä on ainakin melkein totta.

Teoksen kansikuvaScott, Jerry : Läpiä päähän

Oikein kypsän nuorukaisen tunnistaa siitä, että hän tunnustaa reilusti omat puutteensa ja vajavaisuutensa, mutta osaa siitä huolimatta nauraa myös itselleen. Jere-sarjakuvat ovat siinä suhteessa täydellistä luettavaa, että niissä tehdään pilkkaa juuri sinusta!

Jere on 15-vuotias teini, jota hänen vanhempansa yrittävät ymmärtää. Sarjakuvissa ruoditaan kattavasti muun muassa teinien suunnatonta ruokahalua, saamattomuutta ja sotkuisuutta. Vanhemmat lukijat huokaisevat helpotuksesta nähdessään muillakin olevan aivan yhtä vaikeaa ja nuoremmat huomaavat ilokseen, kuinka vähäiset odotukset heidän odotetaankaan täyttävän.

"Miten mikään noin hitaasti liikkuva kykenee puhumaan noin nopeasti??"

Veirto, Kalle : Ohut hauska kirjaTeoksen kansikuva

Jokainen yläastetta käynyt on nähnyt vierestä luokkatoverinsa tuskan tai kokenut itse kylmän hien nousevan pintaan äidinkielenopettajan pudottaessa pommin: jokaisen on luettava yksi kokonainen kirja! Tästä on aina yritetty selvitä etsimällä Ohutta hauskaa kirjaa, mutta kukaan ei ole mennyt yhtä pitkälle sen löytääkseen, kuin Ekku ja Iiro-Matias.

Peruskoulun päättyminen häämöttää vain päivien päässä ja pojat suunnittelevat sellaisia juhlia, joista aikuisilta tulisi vain sanomista. Mitään juhlimisen aihetta ei tosin ole, ellei sitä pakollista kirjaa saada luettua. Panokset ovat riittävän korkeat, jotta motivaatiota riittäisi näinkin epämieluisaan hommaan, mutta koulun listalta valittua kirjaa ei vain löydy mistään. Vaikka koko Ohutta hauskaa kirjaa ei ehkä ole olemassakaan, on sen siitä huolimatta löydyttävä ja juhlavalmisteluiden edettävä siinä sivussa. Tämä kirja on kauhua niille, jotka ovat tässä tilanteessa ja huumoria meille muille.

"Mikä tässä on takana? Miksi tuhlataan aikaamme kadonneeseen kirjaan, kun helpommallakin pääsisi?"

Munroe, Randall : Entäs jos... : vakavia tieteellisiä vastauksia mielikuvituksellisiin kysymyksiinTeoksen kansikuva

Tiede on hauskaa. Sen viihdyttävyys perustuu siihen, että aivan päättömätkin jutut voisivat periaatteessa toimia, jos jostain löytyisi tarpeeksi paha tai seonnut tiedemies, joka ottaisi asian hoitaakseen. Kirjassa Entäs jos... vastataan vakavasti moneen hulluun kysymykseen.

Miten monella konetuliaseella täytyy tulittaa alaspäin yhtä aikaa, jotta niiden rekyyli nostattaa ihmisen lentoon? Entä miten monta laserosoitinta tarvittaisiin, jotta niillä sohimalla saataisiin Kuun väri muuttumaan? Nämä voidaan laskea, kuten myös Lego-palikoiden määrä, joka tarvittaisiin Lontoosta New Yorkiin vievän autotien rakentamiseen. Kirjassa on myös spekuloitu mitä tapahtuisi, jos valtameren pohjaan lätkäistäisiin viemäri sekä jalostettu joitain muitakin ideoita, joilla koko ihmiskunta saataisiin todennäköisesti tuhottua.

"Nykyisillä sähkön hinnoilla Yodan arvo olisi noin 2 dollaria tunnissa."

Heikkinen, Susan : Sketsofrenia : sata suomalaista sketsihahmoaTeoksen kansikuva

Suomessa on nauraa hörötetty sketsihahmoille jo kauan ennen Putoustakin. Monet puhekieleemme soimaan jääneet hokemat ovat peräisin näiltä liioittelijoilta, joiden humoristisiin juttuihin usein kätkeytyy jokin kipeä tai kamala oivallus ihmisyydestä.

Sketsofreniassa esitellään sata tarkoin valittua sketsihahmoa ja kerrotaan mistä heidät tunnetaan. Tapaa esimerkiksi Vesa-Matti Loirin esittämä alkoholisoitunut ja muutenkin ammattiinsa täysin sopimaton lastenohjelman juontaja Nasse-setä. Tätä suoraan 80-luvulta repäistyä törkimystä ei ehkä enää nykyisin tohdittaisi näyttää telkkarissa lainkaan.

"Nasse-setä on nyt hyvin hyvin vihainen."

Kyrö, Tuomas : MielensäpahoittajaTeoksen kansikuva

Vanhuksille ja heidän oudolle maailmankuvalleen saa ja pitääkin nauraa. He tekevät sen meille niin helpoksi ihan vain avaamalla ryppyiset suunsa. Tällainen julma pilkka on tietty pahatapaista, paitsi jos kohteena on valtakunnan virallinen jäärä, mielensäpahoittaja.

Mielensäpahoittaja on vanha mies, joka vastustaa muutosta valittamalla mitä kekseliäimmistä aiheista. Ystävänpäiväkortit, matkapuhelimet ja muiden ihmisten käyttämät kengät ovat selvä askel väärään suuntaan. Oikein asiat olivat 50-luvulla, jolloin asuttiin maalla ja viljeltiin perunaa, kuten kaikki kunnolliset ihmiset tekevät. Vaikka mielensäpahoittajan maailma onkin kovin rajoittunut, on hänen kitkeristä yksinpuheluistaan saatu kirjoitettua monta hilpeää kirjaa sekä tehtyä elokuvakin.

"Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun sain joululahjoja."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 3/2018

Jutun teokset

1-7 / 7
3892816
Kirja:Sketsofrenia : sata suomalaista sketsihahmoa:2016
Tekijä: Heikkinen, Susan, kirjoittaja
3973142
Kirja:Ohut hauska kirja:2017
Tekijä: Veirto, Kalle, kirjoittaja
897396
Kirja:Huulen viemää:2010
Tekijä: Scott, Jerry
905442
Kirja:Mielensäpahoittaja:2010
Tekijä: Kyrö, Tuomas
875319
Kirja:Läpiä päähän:2009
Tekijä: Scott, Jerry

Uusimmat

1-10 / 13

Haha!

Huhtikuussa revitään huumoria kaikesta, mikä on ainakin melkein totta.

Top 6 nuorten tietokirjat

Vuonna 2017 ilmestyi monenlaisia nuorten tietokirjoja. Suosittuja teemoja olivat mm. unelmien saavuttaminen ja idolien fanikirjat. Mitkä kirjat olivat kuitenkin niitä kiinnostavimpia? Tutustu Top 6 kirjalistaan!

Nuortenkirjoja vuodelta 2017

Joko olet ehtinyt tutustua näihin hauskoihin, jännittäviin ja liikuttaviin nuortenkirjoihin, jotka ilmestyivät vuonna 2017? Tässä sinulle 12 lukuvinkkiä. Eivätkä tässä ole edes kaikki. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Voittajan eväät

Maaliskuussa kirjaston vaatimattomana tavoitteena on tehdä sinusta ylivoimaisen über, paras ja kuuluisin maailmantähti, jonka mielenrauha on tasoa zen. Uskomatonta kyllä, saavuttaaksesi kaiken tämän sinun täytyy vain lukea pari opaskirjaa!

Suurin ja kaunein

Harva kaupunki koko maailmassa mittelee edes samassa sarjassa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Englannin pääkaupungin Lontoon kanssa. Mitattiinpa menestystä sitten kulttuurilla, tieteellä, turismilla tai varsinkaan taloudella, erottuu Lontoo aina joukosta edukseen. Helmikuussa kirjasto esittelee kourallisen niistä lukemattomista tarinoista, jotka sijoittuvat tähän ihmeelliseen paikkaan.

Yritä edes!

Jotain pitäisi edes joskus yrittää, jos elämässään mielii saada mitään aikaan. Aloittaminen on vaikeaa, mutta kirjasto auttaa alkuun tarjoamalla tietoa ja tarinoita ihmisistä, jotka ovat jo onnistuneet. Haluamme tulevaisuudessa kokoelmiimme kirjan, joka kertoo sinun menestyksestäsi!

Sininen ja valkoinen

Suomi on omilla jaloillaan seisova kansakunta, joka viettää vuonna 2017 satavuotisjuhlaansa. Juhlan kunniaksi kirjasto esittelee kirjoja, jotka auttavat löytämään suomalaisuuden sinisen langan.

Ihan pimeetä

Pimeyttä on montaa erilaista sorttia. Kirkas lamppu karkottaa tavallisen pimeän tehokkaasti, mutta mikä neuvoksi, kun pimeys tunkee pään sisäänkin? Marraskuussa iloitaan siitä, että pimeässä pienikin valonpilkahdus näkyy kauas.

Osaajat

Isolla osalla aikuisista on jokin ammatti, jolla he ansaitsevat elantonsa. Lokakuussa luetaan eri alojen ihmisistä, joiden hommat ehkä haluaisit itsellesi, tai joita voisit edes harkita.

Maailman huonoimmat juhlat

Juhlia on monenlaisia. Toisille arki on juhlaa, kun he pääsevät täysipäiväisesti toteuttamaan itseään valitsemallaan tavalla. Toiset taas pyrkivät unohtamaan arjen bilettämällä villisti aamuun asti. Yhteistä kaikille juhlille on kuitenkin se, että ne voivat iloisesta alustaan huolimatta mennä erittäin pahasti pieleen.