Suosituksia Suosituksia


Ihan pimeetä

Pimeyttä on montaa erilaista sorttia. Kirkas lamppu karkottaa tavallisen pimeän tehokkaasti, mutta mikä neuvoksi, kun pimeys tunkee pään sisäänkin? Marraskuussa iloitaan siitä, että pimeässä pienikin valonpilkahdus näkyy kauas.

Salvatore, R. A. : Kotimaa

Teoksen kansikuvaUumenenala on syvällä maan alla sijaitseva lukemattomien käytävien ja luolien muodostama ikuisen pimeän maailma, jossa kukaan ei ole koskaan turvassa. Jos maanpäällisille tietäjille tuntemattomat hirviöt eivät vie matkalaista mennessään, niin on vähintäänkin kohtuullista olettaa tämän joutuneen duergar-kääpiöiden orjuuttamaksi; Hyvin harvat Uumenenalaan erehtyneistä palaavat takaisin.

Suurinta pelkoa herättävät kuitenkin julmaa hämähäkkijumalatar Llothia palvovat drow-haltiat. He ovat siroja, tyylitajuisia ja muutenkin kauniita katsoa, mutta myös sielunperukoitaan myöten vallanhimon ja pahuuden kyllästämiä. Salamurhaajien myrkytettyihin tikareihin kuolee niin paljon porukkaa, että tällaiset tapaukset kuitataan olankohautuksella. Niin epätodennäköistä kuin se onkin, syntyy pieneen drowkaupunkiin, Menzoberranzaniin, taitava miekkamies Drizzt Do'urden, jolla on hyvä ja välittävä sydän. Hänen täytyy taistella voidakseen pitää kiinni arvoistaan ympäristössä, jonka ilmapiiri on pimeämpi kuin pimeinkään luola. Kotimaa aloittaa Musta haltia -trilogian.

""Huomasitko Drizztin ilmeen kun hän seurasi teloitusta?" "Huomasin", Maya vastasi. "Hän oli kauhuissaan." "Sopimatonta drowsoturille", Malice sanoi. "Ja siksi velvollisuutemme on tehdä tämä. Drizzt astuu Akatemiaan aivan pian; meidän on tahrattava hänen kätensä drowvereen ja vietävä hänen viattomuutensa.""

Cooper, Gwen : Homer-kissan uskomaton elämä

Teoksen kansikuvaPimeys on näkyvän valon puuttumista, joten olemme siis säkkipimeässä käytännössä sokeita ja sokeat ehkä mielestään aina säkkipimeässä. Ihmisillä ja eläimillä on kuitenkin hyvin erilaiset aistit sekä tapansa pärjätä sokeuden kanssa. Gwen Cooperin kirjassa Homer-kissan uskomaton elämä annetaan tästä hieno esimerkki.

Kadulta huonokuntoisena löydetyn kahden viikon ikäisen kissanpennun molemmat silmät olivat niin pahasti tulehtuneet, että ne piti poistaa kissan pelastamiseksi. Gwen suostui vastentahtoisesti ottamaan pienen karvapallon luokseen asumaan ja nimesi sen Homeriksi sokean kreikkalaisen runoilijan mukaan. Huoli sokean kissan kyvystä selviytyä muuttui nopeasti ällistykseksi Homerin urheudesta, utelijaisuudesta ja sinnikkyydestä. Jokainen loikka oli hyppy tuntemattomaan ja kiipeillessään kissa ei voinut tietää minne se päätyisi tai varsinkaan kuinka se pääsisi sieltä alas. Itsenäistä elämäänsä vasta aloitteleva Gwen kertoo kirjassaan oivalluksista, jotka hän oppi seuratessaan ihmekissansa seikkailuja. Pelon ja ahdistuksen lisäksi pimeästä voi syntyä myös toivoa.

"Homer uskoi yhä vakaasti, että niin kauan kuin se ei pitänyt mitään ääntä, minä en voinut "nähdä" sitä. Se ei koskaan kyllästynyt kokeilemaan luvattomia kepposia aivan minun nenäni alla."

Harstad, Johan. : Darlah : 172 tuntia Kuussa

Teoksen kansikuvaMaailmankaikkeus koostuu pääosin pimeydestä. Lähin tähti on lähes mistä tahansa katsottuna niin kaukana, että kynttilän valokin näyttää kaukaisen tähden rinnalla valonheittimen loisteelta. Vaikka Kuu onkin lähin Maan ulkopuolinen matkakohde, ei sielläkään kovin usein käy ihmisiä, eikä varsinkaan mitään taviksia.

Tilanne muuttuu Johan Harstadin kirjassa Darlah : 172 tuntia Kuussa, jossa kolme maailmanlaajuisella arvonnalla valittua nuorta pääsee astronauttien mukana kuulennolle. Pitkän valmistautumisen jälkeen avaruussukkulaan kipuavat punk-bändissä soittava norjalainen Mia, koulukiusattu japanilainen Midori sekä hiljattain sydämensä särkenyt ranskalainen Antoine. Kuulennon kaltaista ainutlaatuista kokemusta ei tietenkään tarjota kenellekään ihan muuten vain. Kyseessä ei ole edes varainkeruutempaus avaruusjärjestö Nasalle. Järjestön päättäjät tietävät Kuussa olevan jotain aivan hirveää, mutta päättävät siitä huolimatta lähettää nuoret sinne. Mikä se jokin sitten onkin, on se odottanut ihmisten paluuta jo yli 40 vuotta. Tätä kirjaa ei suositella heikkohermoisille.

"Midori ja Mia olivat keittiössä, kun hätävirta kytkeytyi pois päältä. Punertava valaistus, johon he olivat melkein jo tottuneet viimeisen vuorokauden aikana, katosi yhdessä silmänräpäyksessä ja tilalle tuli mykkä, musta pimeys."

McCormick, Patricia : Viilto

Teoksen kansikuvaPimeys ei ole aina silminnähtävää, vaan se voi ilmetä myös tunteena tai mielentilana. Pahimmillaan ahdistus hämärtää ajatukset hyvinkin synkiksi, jolloin toivon löytäminen muuttuu haparoinniksi pimeässä. Patricia McCormickin kirjoittamassa Viillossa 15-vuotias Callie on tällaisessa tilanteessa. Hänet on passitettu psykiatriseen sairaalaan, koska hän on alkanut viillellä itseään.

Samassa laitoksessa hoidetaan myös syömishäiriöihin sairastuneita sekä huumeongelmaisia nuoria. Ahdistunut Callie saa lempinimen Mykkis, sillä hän ei sano sanaakaan kenellekään ja tyytyy vain tarkkailemaan muita ryhmäterapiassa käyviä potilaita. Kärsivällinen terapeutti ja kannustavat potilaat saavat kuitenkin Callien pikkuhiljaa laskemaan kilpensä ja avaamaan suunsa. Puhumisen myötä syy Callien viiltelyyn alkaa selvitä hänelle itselleenkin ja siten traumasta selviäminen saattaa alkaa.

"Tunnustelen pöydän reunan irtonaista metallilevyä ja taivutan sitä hiukan. Varoittamatta se irtoaa käteeni. Kaikki ovat niin huolissaan Beccasta, etteivät he edes vilkaise minuun päin. Se on vahinko, se että tämä juttu putoaa syliini, mutta sujautan sen silti taskuuni. Kaiken varalta."

Hinton, S. E. : Vampyyrin palvelija

Teoksen kansikuvaIlman näppäriä apuvälineitään, kuten soihtua tai taskulamppua, on ihminen pimeässä mielikuvituksensa armoilla. Vaikka äiti sanoo, ettei öisessä pihapuskassa väijy kengurulonkeromutanttia, niin eihän siitä voi koskaan olla täyttä varmuutta, jos ikkunasta näkyy pelkkää mustaa. Yleensä pimeässä ei ole mitään pelättävää. Yleensä. Tämä ei lohduta S. E. Hintonin kirjassa Vampyyrin palvelija esiteltävää Jamieta, joka käy aina sitä levottomammaksi ja ahdistuneemmaksi mitä pidemmälle iltahämärä etenee. Hänet on rahdattu Terrace View'n parantolaan muistinsa menettäneenä, poliisin ampumien luotien haavoittamana ja mieleltään pahasti järkkyneenä.

Tohtori McDevitt yrittää auttaa tätä nuorta ihmisrauniota ja saakin Jamien kertomaan seikkailuistaan merillä sekä kokemistaan kauhuista pätkivän muistin sallimissa rajoissa. Nämä rajat tuntuvat kiertävän salaperäistä lordi Grenvilleä kuin kissa kuumaa puuroa. Kirja sisältää pelottavien juttujen lisäksi melko roisiakin kohtauksia, joten sitä ei voi suositella kaikkein nuorimmille ja herkimmille lukijoille.

"Kun nuori mies oli mennyt, tohtori itsekin vilkaisi pimentynyttä ikkunaa. Kiintoisa tarina, mutta paljonko siinä oli totta? Hän käänsi katseensa pois ja mietti, mikä pimeydessä oikein pelotti miestä, joka oli selvinnyt burmalaisista merirosvoista. Joka nauroi haille."

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 11/2017

Jutun teokset

1-7 / 7

Uusimmat

1-5 / 14

Pimeyttä on montaa erilaista sorttia. Kirkas lamppu karkottaa tavallisen pimeän tehokkaasti, mutta mikä neuvoksi, kun pimeys tunkee pään sisäänkin? Marraskuussa iloitaan siitä, että pimeässä pienikin valonpilkahdus näkyy kauas.

Isolla osalla aikuisista on jokin ammatti, jolla he ansaitsevat elantonsa. Lokakuussa luetaan eri alojen ihmisistä, joiden hommat ehkä haluaisit itsellesi, tai joita voisit edes harkita.

Juhlia on monenlaisia. Toisille arki on juhlaa, kun he pääsevät täysipäiväisesti toteuttamaan itseään valitsemallaan tavalla. Toiset taas pyrkivät unohtamaan arjen bilettämällä villisti aamuun asti. Yhteistä kaikille juhlille on kuitenkin se, että ne voivat iloisesta alustaan huolimatta mennä erittäin pahasti pieleen.

Sairas huumori on ollut lepakon riesana jo vuosikymmenten ajan, mutta silti heidän yhteisen valssinsa tahti ei ole hyytynyt. Miksi Batmanin ja Jokerin välinen suhde on niin kiehtova?

Ihmisten ja jumalien maailmojen ei tarvitse olla kauhean erilaisia. Hyvä esimerkki tästä löytyy keskiajan Skandinaviasta, jossa jumalat näyttivät kuinka hauskaa miekan heiluttaminen voi olla. Viikingit olivat mallioppilaita.