Suosituksia Suosituksia

Maailman huonoimmat juhlat

Juhlia on monenlaisia. Toisille arki on juhlaa, kun he pääsevät täysipäiväisesti toteuttamaan itseään valitsemallaan tavalla. Toiset taas pyrkivät unohtamaan arjen bilettämällä villisti aamuun asti. Yhteistä kaikille juhlille on kuitenkin se, että ne voivat iloisesta alustaan huolimatta mennä erittäin pahasti pieleen.

Burgess, Melvin : Hepo

Teoksen kansikuvaOikein myönteisen elämänkatsomuksen omaava voisi sanoa koko elämän olevan juhla. Kielikuva toimii valitettavan hyvin myös ikävällä tavalla, sillä joissain juhlissakin kaikki vain menee pieleen. Tämän kirjan tarina sijoittuu 80-luvun Englantiin, jossa nuori mies, Häkä, karkaa kotoaan päästäkseen pois väkivaltaisen isänsä luota. Hänen mukaansa lähtee Gemma, joka ei voi enää sietää vanhempiensa holhoamista. Aluksi kaikki on ihanaa ja jännittävää, kun nuoret saavat maistaa vapautta ja elää vailla velvoitteita. Yhteiskunnan laidalla hiippailevien poluille on kuitenkin viritetty paljon ansoja, joista pahimpiin astuessaan ei edes heti tajua olevansa loukussa. Kun Häkä ja Gemma jäävät heroiinikoukkuun, tajuavat he juhlien olevan heidän osaltaan ohi.

"Puolenkymmentä kertaa mä olin yrittänyt päästä irti kamasta, mutta koskaan ennen mä en ollut niin pelännyt. Siis riskejä pitää ottaa, kaikki me pelättiin yliannostuksia, tai sitä että kamaan juuttuu lopuksi iäkseen, tai suonet menee sököks, kaikkia sellaista."

Hip hei hutsu!

Teoksen kansikuvaHuonoissa juhlissa on kauhean ikävä olla, mutta maailman huonoimmissa juhlissa tämä tunne kestää vielä kauan niiden päättymisen jälkeenkin. 13-vuotias Sofie ja hänen ystävänsä aloittavat innoissaan yläasteen. Sofie ihastuu oitis suosittuun Mouseen ja ilahtuu saadessaan kutsun hänen kaveriporukkansa järjestämiin kotibileisiin. Niistä sitten tuleekin sen luokan katastrofi, että Sofie herää aamulla krapulaisena omat pikkuhousut päässään olohuoneen lattialta. Hänelle selviää, että hänestä otettiin sammumisen jälkeen säädyttömiä valokuvia, jotka pistettiin koulussa heti jakoon Mousen ilkeiden juorujen säestyksellä. Kun opettajat eivät ota Sofien häirintää vakavasti, entiset kaverit alkavat vältellä ja isäkin saa nähdä kohutut kuvat, Sofiella voi perustellusti sanoa olevan aikamoinen morkkis. Elokuva on melko roisi sekä kielletty alle 12-vuotiailta.

Amanda: "Mouse on iljetys. Kaikki tietävät sen."
Sofie: "En tiedä oliko se hän. En muista mitään."

Hyysalo, Pekka : Fight back : toinen mahdollisuus

Teoksen kansikuvaElämä on yhtä juhlaa, kun saa tehdä juuri sitä, mistä intohimoisesti tykkää. Huonolla tuurilla tällaiset juhlat loppuvat ennen aikojaan onnettomasti. Näin kävi freestylehiihtäjä Pekka Hyysalolle, joka nousi – tai paremminkin laski – lajinsa kärkikastiin kaudella 2009-2010. Eräs täysin tavanomaisesti alkanut kuvausreissu päättyi kamalalla tavalla, kun kesken temppuhypyn iskenyt äkillinen tuulenpuuska johti rujon veriseen laskeutumiseen. Aivovamma ja lähes koko kehon kattava halvaantuminen tiesivät uran loppua, mutta sinnikkäänä miehenä Hyysalo päätti kuntoutua. Tämä kirja kertoo tästä pitkästä ja raskaasta taistelusta sekä Hyysalon perustamasta FightBack brändistä, jonka kautta hän haluaa tukea muita päävamman saaneita.

"Olen matkalla. Määränpäänäni ei ole enää tulla maailman parhaaksi freeskilaskijaksi vaan niin hyväksi ihmiseksi kuin vain voin tulla."

Hulkko, Johanna : K18

Teoksen kansikuvaAksu on ovela pelimies. Sellainen siis, jolta onnistuu perhematkojen välttäminen, jotta hän voisi pitää koko viikonlopun kestäviä peliputkia ilman häiriöitä. Tällaisista juhlista on paljolti kiittäminen perheen koiraa Korppua, jolle ei Aksun pyyteettömän auttamishalun ansiosta tarvitse palkata kallista hoitajaa. On hänellä tyttöystäväkin, sirkusta harrastava Maria, mutta hän ei ole paikalla, kun Aksulta lähtee mopo kunnolla käsistä kosteissa pelibileissä. Näyttelijän ja käsikirjoittajan urasta haaveileva nuori mies muistaa kirkkaasti äidinkielen ja terveystiedon opettajien opetukset. Hän hyödyntää näitä viisauksia avatessaan pala palalta opettavaiseksi tarkoitettua tarinaansa hyvin huonosti päättyneistä juhlistaan. Sanojen löytäminen on paljon vaikeampaa, kun illan tapahtumat pitäisi saada kerrattua Mariallekin.

"Se punkku maistu nyt paremmalta ku sillon ku koklasin sitä Muikun lasista. Kai se oli se tyylikäs kattaus, pitsa ja kaikki. Noora oli jo kokenu happo joten se hulautti lasinsa tyhjäksi ja lypsi pöntöstä toisen. Mua vähän arvelutti kuinka paljon sitä voi verottaa ilman että nuuskumutsi huomaa."

Let's sing 2016 : PS4

Teoksen kansikuvaToisen mielestä taivaallisen mahtavat juhlat voivat olla toiselle yhtä maanpäällistä helvettiä. Oivallinen esimerkki tästä ovat laulupelit. Samaan aikaan, kun kaveriporukka rallattelee onnellisena television edessä Justin Bieberin What's Upia, seinänaapuri suunnittelee muuttoa jonnekin kauas ja pikkuveli kirjoittaa epätoivoista avunpyyntöä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Tällaisia pelejä pelatakseen ei varsinaisesti tarvitse osata tai edes haluta oppia laulamaan, vaan pelkkä kiero halu nähdä maailman palavan riittää oikein hyvin! Kirjastojen valikoimissa on laulupelejä sekä suomeksi että englanniksi, joten jos jonkun korvat on tarkoitus pistää erityisen koville, niin tankeroenglanniksi kiekaistu kappale auttaa pääsemään maaliin. Huomaathan, että näiden pelien pelaamiseen tarvitaan mikrofoni.


Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 8/2017

Jutun teokset

1-5 / 9

Uusimmat

1-5 / 12

Juhlia on monenlaisia. Toisille arki on juhlaa, kun he pääsevät täysipäiväisesti toteuttamaan itseään valitsemallaan tavalla. Toiset taas pyrkivät unohtamaan arjen bilettämällä villisti aamuun asti. Yhteistä kaikille juhlille on kuitenkin se, että ne voivat iloisesta alustaan huolimatta mennä erittäin pahasti pieleen.

Sairas huumori on ollut lepakon riesana jo vuosikymmenten ajan, mutta silti heidän yhteisen valssinsa tahti ei ole hyytynyt. Miksi Batmanin ja Jokerin välinen suhde on niin kiehtova?

Ihmisten ja jumalien maailmojen ei tarvitse olla kauhean erilaisia. Hyvä esimerkki tästä löytyy keskiajan Skandinaviasta, jossa jumalat näyttivät kuinka hauskaa miekan heiluttaminen voi olla. Viikingit olivat mallioppilaita.

On aina harmillista, kun hyvä kirja loppuu kesken. Silloin joutuu luopumaan sen tunnelmallisesta maailmasta ja kiinnostavista henkilöistä. Tällaista tuskaa voi hieman lievittää ja siirtää lukemalla kirjasarjoja, joista osassa iloa riittää kymmenenkin kirjan verran!

Tänä kesänä kaikki on suurta, äärimmäistä ja överiä. Kirjasto tarjoilee kattauksen aineistoa, jossa mopo karkaa käsistä ja jokin vinksahtaa pois paikoiltaan.