Suureen maailmaan

Vastuut ja velvollisuudet sitovat tylsät aikuiset paikoilleen. He eivät samoile Kambodžan viidakoissa tai lähde määräaikaiseen työhön Espanjaan. Nuoret tekevät niin, koska he voivat. Huhtikuussa maailma kutsuu ja kirjasto vastaa.

 

Nörtti 2Delikouras, Aleksi : Nörtti 2 : next level

Aleksi Delikouraksen Nörtti-kirjojen törkyinen kieli on järkyttänyt tiukkapipoja kautta Suomen. DragonSlayer666 on kuitenkin niin suuri persoona, että hän sai oman TV-sarjankin, jossa kurkotetaan kohti unelmaa e-urheilijan urasta.

Nörtin elämässä koittavat hikiset ajat, kun hänet raastetaan pois koneelta ja pakotetaan Kreikkaan asti leirikouluun. Auringossa kimalteleva meri ja ikivanhat rauniot ovat turhia, koska ne eivät kehitä Battlefield-taitoja. Kalpeanahkaisella luusäkillä ei ole mitään näytettävää rannallakaan, joten tuska on todellista. Koska tuska ja häpeä kulkevat kauniisti käsi kädessä, lähtee matkalle mukaan nörtin äidin kreikkalainen miesystävä Jorgos.

"Tytöt totesi naureskellen, etten mä tule koskaan saamaan lihaksillani tyttöystävää. Mä heitin takas, etteivät ne tule koskaan saamaan aivoillaan töitä."

MafiakesäHalme, Antti : Mafiakesä

Kun Italia mainitaan, herättää se välittömästi erilaisia mielleyhtymiä. Pizza, muoti, historia... ja mafia. Mafia liitetään etenkin Sisiliaan, josta tuo salamyhkäinen rikollisjärjestö on lähtöisin.

Arttu pääsee kuukaudeksi Sisiliaan tutkija-isänsä työkeikan ansiosta. Haaveissa siintävät kauniit maisemat ja vieläkin kauniimmat tytöt. Kuumimmatkaan tytöt eivät tosin yleensä syty tuleen itsestään. Yhden ihmissoihdun sammuttamisen jälkeen Arttu alkaa törmätä kaikkialla pahaenteiseen salamanterimerkkiin ja ymmärtää loman olevan ohi.

"Tytön jäänsinisissä silmissä kytee viha ja pelko. Sen katse on kuin piinatulla villipedolla, kuin sudella, joka on elänyt vankeudessa ja nälässä liian pitkään. -Lähde täältä. Lähtekää koko perhe. Sä olet sotkeutunut kuvioon, joka on sulle liian iso."

Khao Lakin sydämetTiainen, Marja-Leena : Khao Lakin sydämet

Intian valtameren pohjassa tapahtui maanjäristys 26.12.2004. Tämän seurauksena tuhoisat tsunamit pyyhkivät Kaakkois-Aasian rannikoita surmaten yli 200 000 ihmistä. Marja-Leena Tiaisen kirja Khao Lakin sydämet ei ole tositarina, mutta se voisi olla.

Kuusivuotias Emma lomaili perheensä kanssa Thaimaassa, kun pahin mahdollinen tapahtui. Raivoavat vedet veivät hänen omaisensa mennessään, eikä tyttökään olisi pelastunut, ellei tuntematon hyväntekijä olisi vetänyt häntä puuhun turvaan. Myöhemmin viisitoistavuotias Emma palaa tapahtumapaikalle isoäitinsä kanssa. Toiveissa on saada jonkinlainen päätös tälle asialle sekä löytää se mies, jolle Emma on elämänsä velkaa.

"Tsunamin jälkeen hän oli nähnyt painajaisia, joissa hän oli ollut hukkumaisillaan. Yö toisensa jälkeen isän käsi oli irronnut hänen kädestään, eikä hän ollut saanut henkeä."

LauriSaarikoski, Saska : Lauri : läheltä ja kaukaa

Koripallo on pieni laji Suomessa, mutta jättiläinen maailmalla. Vain harvat ja valitut suomalaispelaajat ovat päässeet pelaamaan kovatasoisimmassa koripallosarja NBA:ssa. Viimeisin tulokas tällä kunnioitetulla listalla on vuonna 2017 varattu Lauri Markkanen.

Markkanen vaikuttaisi syntyneen oranssin pallon pyörittäjäksi. Miehen molemmat vanhemmat olivat nuorempina koripalloilijoita, joten geeneistä ja kasvatuksesta saa plussaa. Hänestä myös sattui kasvamaan 213 cm pitkä, minkä todennäköisyys on noin 0,000038 %. Lisäksi Markkanen sai harteilleen hyvän pään, joka kestää kurinalaista harjoittelua. Toimittaja Saska Saarikoski kertoo kirjassaan maailmalle lähteneestä nuoresta lupauksesta sekä NBA:sta itsestään.

"Markkanen on monipuolinen pelaaja, joka osaa kuljettaa, syöttää, sijoittua ja puolustaa, mutta hänen superkykynsä koripalloilijana on teknisesti liki täydellinen heitto."

Sindbad MerenkävijäTuhat ja yksi yötä : Sindbad Merenkävijä

Keskiaikaisissa arabialaisissa tarinoissa esiintyvä Sindbad Merenkävijä on täydellinen esimerkki kaukokaipuusta. Vaikka hän haaksirikkoutuu säännöllisesti, jää ihmissyöjähirviön vangiksi sekä joutuu jopa elävältä haudatuksi, ei mikään vastoinkäyminen voi tukahduttaa hänen matkustusintoaan.

Jokainen reissu on myös uusi mahdollisuus tienata rahaa, ja vanhat kauhut unohtuvat mukavasti luksuksesta nautiskellen. Lopulta halu nähdä kaukaisia maita ja kohdata erilaisia ihmisiä kuitenkin voittaa, eikä Sindbad voi muuta kuin lähteä uuteen seikkailuun. Tämä on äänikirja.

Kirjoittanut: Sampo Koivula, Vilppulan kirjasto, 4/2019

Suositellut teokset

1-5 / 5
4261912
Kirja:Lauri : läheltä ja kaukaa:2018
Tekijä: Saarikoski, Saska, kirjoittaja
3450733
Kirja:Khao Lakin sydämet:2013
Tekijä: Tiainen, Marja-Leena
3966606
Kirja:Mafiakesä:2017
Tekijä: Halme, Antti, kirjoittaja
4181017
Kirja:Nörtti. 2, Next level:2018:[Uusi painos]
Tekijä: Delikouras, Aleksi, kirjoittaja

Uusimmat

1-10 / 11

Suureen maailmaan

Vastuut ja velvollisuudet sitovat tylsät aikuiset paikoilleen. He eivät samoile Kambodžan viidakoissa tai lähde määräaikaiseen työhön Espanjaan. Nuoret tekevät niin, koska he voivat. Huhtikuussa maailma kutsuu ja kirjasto vastaa.

 

Sarjakuvien Suomi

On maamme köyhä, siksi jää, mutta piirustuspaperista ei sentään ole ollut pulaa. Maaliskuussa luetaan sarjakuvia, joissa Suomi on vahvasti edustettuna.

Vuoden 2018 nuorten tietokirjojen 6 huippua

Vuoden 2018 nuorten tietokirjat olivat raikkaita, ajankohtaisia ja täynnä kasvutarinoita. Aivan uusia teemoja nuorten tietokirjoissa olivat sukupuolen moninaisuus sekä e-urheilu, sillä näistä aiheista ei ole tullut aikaisemmin tietokirjallisuutta. Kurkkaa viime vuoden Top 6 tietokirjat!

Nuortenkirjoja vuodelta 2018

Kaksitoista lukuvinkkiä vuonna 2018 ilmestyneistä nuortenkirjoista: fantastisia ja realistisia, ohuita ja paksuja, iloisia, surullisia ja jännittäviä tarinoita. Paljon muitakin hyviä kirjoja ilmestyi viime vuonna. Kysy lisää lukuvinkkejä omasta kirjastostasi!

Konsolipelejä

TET-harjoittelija Onnin katsaus vuoden 2018 konsolipeleihin

Sinua on huijattu

Epärehellisyys maan perii! Helmikuussa kirjasto johtaa lukijoitaan törkeästi harhaan ihan huvin vuoksi, mutta myös rikollista hyötyä tavoitellen.

Vapaaksi stereotypioista - kirjoja nuorille

Nuortenkirjoja sukupuolten moninaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta ja erilaisuudesta

Pitkä miinus

Tammikuussa lumi, jää ja pakkanen tarttuvat kylmillä kourillaan myös kirjastoon. Pingviinit taputtavat ihastuneina.

Jonnet ei muista

Nykyaikaiset pelit eivät ole syntyneet tyhjästä, vaan niiden kulmakivet ovat edelleen löydettävissä menneisyydestä. Grafiikat ovat toki parantuneet suurin harppauksin laitteiston kehityksen myötä, mutta monen pelin suosion mahdollistaneet ideat ja oivallukset ovat perintöä menneiltä ajoilta.

Huipulle

Moni haaveilee menestyksestä, suosiosta ja suurista teoista, mutta harvempi saavuttaa haaveensa aivan täysin. Lokakuussa ei välitetä todennäköisyyksistä, vaan pusketaan päämäärätietoisesti kohti huippua.