Pikavinkit

Lainaa nämä!

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu  

Symppikset kurpitsapäät

Teoksen kansikuvaMarraskuu tapaa olla melko harmaa ja synkkä kuukausi. Silloin on ihana käpertyä hämärässä viltin alle ja vähän nauttiakin pimeästä vuodenajasta. Jos kuitenkin haluat syystalveesi lisää väriä ja hyvää mieltä, Rainbow Rowellin ja Faith Erin Hicksin sarjakuva Viimeinen ilta -Pumpkinheads on siihen mainiota lääkettä.

Deja ja Josie ovat saapuneet pariksi kuukaudeksi maankuululle kurpitsafarmille töihin kuten joka syksy. He kuitenkin tietävät, että tämä on viimeinen kerta; college odottaa eivätkä he enää sen jälkeen tapaa näissä merkeissä. Halloween-iltana kurpitsafarmilla on suuri syysfiesta, kuhinaa ja hässäkkää, hirveä määrä ihmisiä ja heidän joukossaan säntäilevä karannut pukki. Työn lomassa Deja puhuu Josien ympäri, jotta hän lähtee vihdoin jututtamaan Toffeetyttöä, johon Josien on ollut salaa ihastunut jo monta vuotta.

Josie on huipputunnollinen työntekijä ja hänet onkin valittu lähes aina KKTT:ksi, Kuukauden Kurpitsatyöntekijäksi. Deja sen sijaan on spontaani ja haluaa pitää viimeisenä työiltana hauskaa. Dejan yllyttämänä he päätyvät lintsaamaan työvuorostaan etsien käsiinsä Josien lämpimien tunteiden kohdetta ja siinä sivussa yrittäen maistella jokaisen mahdollisen kojun herkkutarjontaa. Maissimuhennosmajalla rehkimisen sijaan ilta muuttuukin varsin vauhdikkaaksi.

Illan edetessä Deja ja Josie pohtivat ihmissuhteita ja keskinäistä ystävyyttään, vaan miten käy Josien ja söpön Toffeetytön kohtaamisen… Pumpkinheadien tarina on lämminhenkinen ja päähenkilöt samaistuttavan sympaattisia. Sarjiksen kaunis kuvitus on selkeä, suorastaan herkullisen värinen. 

 

Luotu: 12.11.2020

Kaikki on mahdollista

Kansikuva Ole merenneitoUlkona möyryää myrsky, marraskuu nakkelee harmaita niskojaan, toivot olevasi jossain aurinkoisessa paikassa palmun alla, tai edes lämpimien merivesien huljuteltavana... Kuin merenneidot! Sarah Fordin Ole merenneito ja elä täysillä! -kirjassa annetaan ohjeita, kuinka eletään rohkeaa ja itsenäistä elämää. Merenneidot ovat ikuisia optimisteja ja aina valmiita hauskanpitoon. Kukapa ei siis haluaisi olla merenneito, tuo ikiaikainen itsenäisen naisen perikuva, elämäniloinen ja Suomen loskasta piittaamaton luonnonlapsi.

Itseluottamusta uhkuva merenneito on tee-se-itse-olento, joka ei jää harmittelemaan kynsien katkeamista, vaan paahtaa täysillä eteenpäin. Merenneidot saattavat Sarah Fordin mukaan syödä täytekakkua päivälliseksi, eivät anna pelkojen rajoittaa elämäänsä, ne eivät jää kotiin odottelemaan treffikutsuja, merenneidoilla on tilanne hallussa, mutta ne osaavat ottaa myös rennosti. 

Saatat olla merenneito, jos lempivärisi on vdedenkirkas, näet usein unia vedestä, unelma-ammattisi liittyy merten- ja ympäristönsuojeluun, viihdyt paremmin veden äärellä kuin kaupungissa, tai jos tykkäät etsiskellä rannalta aarteita. Mereneito ei ui muiden vanavedessä. Älä sinäkään!

Luotu: 17.10.2020

Le Cirque des Rêves


Kansikuva Yösirkus.Eletään 1800- ja 1900-lukujen taitetta, jolloin kiehtova ja mystinen sirkus kiertää maailmalla lumoten katsojansa kerta toisensa jälkeen. Sirkus saapuu varoittamatta, on auki vieraille vain muutaman yön ja poistuu vähin äänin. Sirkus on täynnä mitä mystisempiä, kauniimpia ja lumoavimpia asioita. Se houkuttelee uneksijoita, jotka seuraavat sirkusta mihin ikinä se on menossa, kirjoittavat sen lumotusta maailmasta ja unelmoivat pääsystä sinne takaisin. Mutta sirkus on muutakin. Se on peli, jota pelaa jo nuorina toisiinsa sidotut Celia ja Marco. Näiden epäonnisten nuorten on tarkoitus kilpailla kyvyillään, mielikuvituksellaan ja voimillaan, ylittää toinen toisensa. Celia tekee oman siirtonsa sirkuksen taikurina, kun Marco pelaa peliä sirkuksen omistajan sihteerinä. Ainoa, mitä he tietävät pelistä on, ettei siitä pääse irti, ja että se loppuu voittoon tai kuolemaan. Mutta entä jos pelin taakka alkaa käydä liian suureksi? Kumoaako rakkaus pelin säännöt? Yösirkus vie lukijansa taidokkaasti rakennettuun, ainutlaatuiseen maailmaan ja rakkaustarinaan, joka hivelee kaikkia aisteja.

Luotu: 25.8.2020

Tästä äidit aina varoittavat

Kansikuva teokseen LennartMusta huumori -tuo haastava huumorin laji, jossa kutakuinkin kaikelle saa nauraa ja joka ei ymmärrettävästi kaikille aukea. Mutta jos satut olemaan sen ystävä tai haluat vielä antaa sille mahdollisuuden, tutustu Peik Lehtosen, Katja Lehtosen ja Milla Paloniemen sarjakuvaan Lennart. Nimensä mukaisesti sarjakuvan päähenkilö, ja lähestulkoon sen ainoa henkilö on Lennart, jolle käy aina huonosti.

Lennart on yksinkertaisen näköinen tyyppi, joka testaa rajojaan ja kokeilee kaikkea, mitä äiti tai joku muu on joskus kieltänyt tekemästä. Lennart juo kokista kuuden jälkeen illalla (eikä saa enää koskaan unta), unohtaa laittaa turvavyön autossa, saa kokeesta huonon arvosanan ja leikkii tulitikuilla. Ja hän joutuu karvaasti kohtaamaan tekosiensa erittäin traagiset seuraukset. Kirjan takakannessa luvataan Lennartin olevan täydellistä luettavaa kaikille, joilla on omaa jälkikasvua tai jotka ovat itse joskus olleet lapsia.

Loppupaljastus: Kirja loppuu varsin yllättävästi.               

Loppuvaroitus: Kirja ei sovi hurjan herkille tai herkästi harmistuville.

Luotu: 15.9.2020

Kuolema jälki-istunnossa

Kansikuva Yksi meistä valehtelee.Kuvittele tilanne: viisi yläkoulun oppilasta jää jälki-istuntoon. Oppilaat eivät ole kavereita keskenään. Muutenkin nuoret ovat hyvin erilaisia: Bronwyn on kiltti ja hyvin koulussa menestyvä, Cooper on koulun urheilutähti, Addy puolestaan kauneuskuningatar, Nate rikosrekisterillä varustettu ”paha poika” sekä Simon ”yksinäinen susi” ja juorusivuston perustaja. Simonin juorusivustoa seurataan tarkasti, koska siinä tuntuu olevan tietoja kaikista oppilaista, jokainen jopa hieman pelkääkin seuraavaa paljastusta.

Jälki-istuntotilanne menee hieman oudoksi, sillä jokainen viidestä nuoresta on joutunut koulun jälkeiseen rangaistukseen repustaan löytyneen vieraan kännykän vuoksi, vähän kuin heidät olisi lavastettu. Oudommaksi vain menee, sillä kesken jälki-istunnon juorusivustosta vastaava Simon kuolee. Tilannetta tutkitaan ja selviää, ettei kuolema välttämättä ollut onnettomuus. Muista jälki-istunnon nuorista tulee epäiltyjä murhaan. Selviää myös, että heillä jokaisella olisi ollut salaisuus, joka oli ajastettu ilmestymään myöhemmin Simonin juorusivuston kautta – onko salaisuuden peittely siis motiivi murhaan..? Trilleri pitää otteessaan viimeisille sivuille saakka ja loppuratkaisu yllättää.

Supersuositulle Yksi meistä valehtelee -kirjalle on ilmestynyt jatkoa: Yksi meistä on seuraava. Kirjasta on tekeillä myös Netflix-sarja.

Luotu: 24.9.2020

Mallikappale

Kansikuva Mallikappale.Jana Novak bongataan huvipuistosta lontoolaisen mallitoimisto Prestigen listoille. Alusta lähtien kuusitoistavuotias Jana ei oikein tiedä, mihin on ryhtymässä tai edes pitääkö koko hommasta. Hänen androgyyni ulkonäkönsä tuntuu kuitenkin myyvän, joten pian hänet bookataan tunnettujen suunnittelijoiden mallistojen kuviin ja muotiviikoille. Nopeasti Jana huomaa, ettei mallin elämä ole glamouria nähnytkään. Työ on pelkkää matkustamista, liian vähäisiä unia, yöpymistä tuholaisongelmaisissa mallikämpissä, lukuisissa gastingeissa odottelua ja loputtomia kuvauksia tuhat kerroksisissa pakkeleissa. Entinen elämä, lukio, ystävät ja poikaystävä jäävät jonnekin New Yorkin - Pariisin - Milanon - Tokion - Dubain välille, eikä Jana ole koskaan tuntenut itseään yksinäisemmäksi. Samalla hän joutuu kamppailemaan ahdistuksen ja jatkuvan väsymyksen kanssa sekä oikeudestaan omaan kehoonsa. Juno Dawsonin Mallikappale kuvaa raadollisesti muotimaailmaa mallien silmin. Mikä merkitys malleilla muotiteollisuudessa on?

”Me ollaan… visuaalisia elementtejä, siis meitä käytetään puhtaasti koristeina. Me ollaan hyödyke, jota myydään ja ostetaan.”

Luotu: 19.5.2020

Mopo, mopompi, mopoin

Teoksen kansikuvaMuistatko vielä, miltä tuntui siirtyä alakoulun puolelta yläkouluun ja aloittaa uudessa koulussa seiskaluokka? Aloititko kenties tänä vuonna? Saitko vanhemmilta sisaruksilta tai kavereilta ohjeita uuteen kouluun ja uuteen elämään siirtymiseen? Niko Nyyssönen on tekemässä siirtymän yläkoulun puolelle. Nikon veli Robert on samassa koulussa ysillä ja valmentaa pikkuveljeään mm. näin: ”Älä hikuta, älä hymyile, opettele lyömään, kamppaamaan ja heittämään rajua läppää, älä viittaa. Ole cool! Sä et osaa pukeutua, puhua, kävellä, etkä edes kasvaa!” Se on totta, Niko on luokkansa pienin, varmaan myös uuden koulunsa pienin oppilas 145 senttisenä ja 40 kiloisena. Hän ei ole ollut suosittu alakoulussa, eikä suosio näytä sen paremmalta yläkoulunkaan puolella. Isoveli on koulun kingi, eikä halua pikkuveljen edes moikkaavan häntä koulun käytävillä.

Koulussa Niko tykkää erityisesti ruokatunneista, sillä kotona ruokaa ei juuri näy. Isä lähti puoli vuotta aiemmin kioskille lottoamaan, eikä ole tullut takaisin. Äiti haluaa toteuttaa naiseuttaan (”naisen elämä on niin rankkaa”) ja hommaa töistä potkut ehtiäkseen rentoutua ja toteuttaa naiseuttaan mahdollisimman tehokkaasti laivoilla ja baareissa. Myös Robert luuhaa enemmän kaupungilla kuin kotona, eikä hänen huoneeseensa ole asiaa kuoleman uhalla. Joskus nälissään Niko käy kuitenkin ratsaamassa Robertin huoneen sipsin tai pizzan toivossa, sillä jostain syystä huoneessa on aina paljon noutoruokaa, kuten myös merkkivaatteita ja kalliita tavaroita, kuten uusia kännyköitä.

Vaikka Nikolla on vaikeuksia monilla elämän osa-alueilla, hän osaa suhtautua elämään tarvittavalla huumorilla. Ei eläinkokeita, käyttäkää mopoja! on ohut ja nopealukuinen kirja, joka kertoo Nikon päiväkirjamaisten merkintöjen avulla kokonaisen kouluvuoden jokaisesta päivästä. Pieneksi kirjaksi siinä on paljon painavaa asiaa. Kirjan merkintöjen myötä tutuksi tulevat myös kaikki Nikon luokkakaverit, joista monilla on omat ongelmansa kovan kuoren alla. Vaikka kirjan loppua ei voi luonnehtia disneymäisen onnelliseksi, on toivon pilkahdus kuitenkin näkyvissä.

Luotu: 28.8.2020

Nojatuolimatkalla maailmalla

Teoksen kansikuvaVaikka matkustelu on sattuneesta syystä ollut viime aikoina melko harvinaista, nojatuolimatkailua voi harjoittaa aina. Terhi Rannela on kirjoittanut useampiakin matkusteluaiheisia nuortenkirjoja, kuten Amsterdam, Anne F. ja minä, Goa, Ganesha ja minä sekä Jäämeri, jäähyväiset ja minä.

15-vuotias Kerttu kaipaa vaihtelua, sillä draama tuntuu seuraavan häntä. Hän jätti tyttöystävänsä tekstarilla, mikä yksistään on tehnyt Mirasta raivottaren, mutta myös orastava suhde Jimin kanssa aiheuttaa hämmennystä. Onneksi kotona rakkausromaaneja rustaava Mutsi saa kerrankin loistoajatuksen ja päättää viedä tyttärensä lomamatkalle. Mutsi kerää nuorena kuolleen Anne Frankin päiväkirjojen eri laitoksia ja erikielisiä versioita ja hän osaa liikkua Amsterdamissa kuin kala vedessä. Yllättäen hän päättää valistaa tytärtäänkin Anne Frankin maailman saloihin - asia, joka ei Kerttua voisi vähempää kiinnostaa. Ilmainen matka on kuitenkin ilmainen matka. Ja kyllähän työkseen rakkaudesta kirjoittava äiti on huomannut Kertun punoittavat silmät.

Lomasta Amsterdamissa tulee kaikkea, mitä Kerttu ei osannut matkalle lähtiessään aavistaakaan. Amsterdam jää Kertun poistuttua entiselleen, mutta Tampereelle palaava tyttö on kaikkea muuta kuin entisellään.

Luotu: 14.7.2020

Ammattilaisjalkapalloilun kulissien takana

Kuinka tulla jalkapalloilijaksiHuippujalkapalloilija Peter Crouchin kirjalta saattaisi nimensä perusteella odottaa vinkkejä jalkapallossa menestymiseen ja ammattilaisuran tavoitteluun, mutta niitä se ei varsinaisesti anna. Sen Crouch paljastaa, että jalkapalloilijaksi tullaan ennen kaikkea rakkaudesta lajiin. Kuinka tulla jalkapalloilijaksi on kurkistus ammattilaisjalkapalloilun kulissien taakse. Crouch ei kohtele kirjansa sivuilla muita pelaajia, valmentajia ja taustajoukkoja aina edes ihan kiltisti. Kirjassa kuvaillaan myös futikseen liittyviä oheisilmiöitä kuten pelaajien ulkonäköä, kallista automakua, hulppeita asuntoja ja juhlimista. 

 

Taikauskoisten rituaalien osalta kirjassa paljastetaan esimerkiksi legenda maalivahti Sergio Coycocheasta, joka virtsasi kentälle aina ennen rangaistuspotkukilpailua -tosin tästä ei kuulemma ole olemassa minkäänlaista videomateriaalia todistusaineistona eli tiedä sitten tarinan todenmukaisuudesta. Sopimuskiemuroistakin riittää kerrottavaa. Giuseppe Vianin vaihtaessa seuraa hänen ehtonaan oli, että uusi seura rakentaa hänelle talon jokaisena sopimusvuotenaan. Sen tarkemmin hän ei talon olemusta määritellyt, joten hän sai kolmena peräkkäisenä vuotena Lego-palikoista tehdyn talon. Kirja kertoo paitsi ammattilaisjalkapalloilusta, myös siitä, millaisia tyyppejä pelaajat ovat niin kentällä kuin siviilissäkin. Lukuisat esimerkit futismaailman tähtien tavoista ja tekosista värittävät tekstiä.

Luotu: 16.6.2020

Kaikki menee hyvin?

Teoksen kansikuvaJessiina perheineen muuttaa maalle kesäloman lopussa ja menee seiskaluokalle uuteen kouluun. Uuteen kouluun ja ihmisiin tutustumisessa on muutenkin oma jännityksensä, mutta lisäksi nolouskerrointa nostaa samaan kouluun biologian opettajaksi tuleva isä. Koulu on iso ja sokkeloinen kuin labyrintti ja Jessiinalla menee aikaa käytävillä suunnistamisessa. Lisäksi heti ensimmäisestä koulupäivästä lähtien yksi luokan pojista ottaa Jessiinan silmätikukseen käyttäytyen ärsyttävästi häntä kohtaan, mm. kamppaa Jessiinan luokan ovella, tönii ruokalassa ja liimaa tarroja selkään. Jessiina on sitkeästi päättänyt löytää ystäviä uudesta koulusta ja pistää elämänsä järjestykseen.

Luokan tytöt Nelli ja Sandra puhuvat jotain outoa salakieltä – tai siltä Jessiinasta ainakin tuntuu. Lopulta selviää, että oudot termit ovat cheerleadingissa käytettyjä termejä. Molemmat tytöt ovat harrastaneet lajia vuosikaudet ja Sandra jopa aikoo pyrkiä koulun edustusjoukkueeseen. He houkuttelevat myös kömpelön Jessiinan mukaan harrastamaan, vaan onko tyttöjen välisessä ystävyydessä lopulta joku aina kolmas pyörä? Ja voiko yhden aloittelevan harrastajan toilailut pilata jonkun toisen mahdollisuudet joukkueessa etenemiseen? Kaikki menee, Jessiina aloittaa cheerleadingista kertovan Cheertytöt-sarjan.

Luotu: 26.5.2020

Mielikuvitustyttö = Imaginary girl

Teoksen kansikuvaAino Louhen sarjakuva on sydäntäsärkevän kaunis kertomus tytön kasvamisesta lapsuudesta aikuisuuteen. Tarina on jaettu kolmeen osaan, jotka kuvaavat aran tytön tempoilua ihmissuhteiden tuulissa eri elämän vaiheissa. Ensimmäinen osa sijoittuu lapsuuteen ja kertoo tyttöjen välisestä ystävyydestä, sen ailahtelusta, pettymyksen tunteesta ja miellyttämisen tarpeesta, joka kumpuaa epävarmuudesta ja ulkopuolisuuden tunteesta. Toisessa osassa tyttö siirtyy yläkouluun ja kuvaan astuu ensimmäinen ihastus, jota on ihana, ja tuskallistakin, seurata sivusta. Ihastus muuttuu kuitenkin kauniiksi ystävyydeksi. Kolmannessa osassa minäkertoja on astunut varhaisaikuisuuteen ja on ensimmäisen orastavan parisuhteen aika. Hylätyksi tulemisen pelko ja riittämättömyyden tunne luovat varjoa orastavaan suhteeseen. Sarjakuvan tyyli on vähäeleinen, mutta puhutteleva. Tarina kulkee muutamilla lauseilla ja lauseet löytyvät myös englanniksi sivun alareunasta. Mielikuvitustyttö on hyvinkin samaistuttava lukukokemus.

Luotu: 20.4.2020

Nyt seisoo ja mopo keulii!

Teoksen kansikuva”Mut jätettiin, miten tästä vois enää jatkaa mitään?”, ”Miten pystyy hurmaamaan tytön sydämen?”, ”Miten kertoa kavereille homoudesta?”, ”Minkälainen auto pitäis hommata että saapi naisia kyytiin?”, ”Onko varatun iskeminen OK?”, ”Kuuluuko seksin aikana kiljua?” Nämä ja monta muuta kysymystä ovat nuoret esittäneet – ja nyt ne ovat kirjassa. Pakko kysyä : ohjeita seksiin, kasvuun ja seurusteluun Poikien puhelimesta kertoo seksistä. Ja kasvamisesta. Ja seurustelusta. Kirjassa vastataan aitoihin nuorten kysymyksiin, annetaan ohjeita eroamiseen, nauttimiseen, mielen selkeyttämiseen, vapautumiseen. Varoitus! Kysymykset eivät todellakaan ole aina kohteliaita tai mukavia. Mutta ne ovat aitoja. Jokaiseen kysymykseen vastataan.

Luotu: 24.4.2020

All you need is... Peace, man!

Teoksen kansikuvaSyyttä ei sanota huhtikuun olevan kuukausista julmin, sillä vaikka kevät on jo silloin pitkällä, tuntuu kesäloma silti olevan niin lähellä mutta samalla niin kaukana. Opettajat ahdistelevat vielä lukuisilla kokeilla, kotiläksyillä ja muilla kovilla koetuksilla ennen vapauteen kirmaamista. Huhtikuu onkin tunnetusti yleistä stressaantumisen ja loppuunpalamisen aikaa juuri näistä syistä. Ilmassa tuoksuu keväthormonien lisäksi myös kevätmasennus. Senpä takia huhtikuu onkin hyvä ajankohta aloittaa sisäinen stressinhallintaohjelma, etenkin, jos kaikki tammikuun alussa tehdyt uuden vuoden lupaukset hyvästä elämästä ovat unohtuneet jo monta viikkoa sitten. Älä siis ole kuin draama-laama, vaan löydä sisäinen laamarauha, ”laama calma”. Tähän annetaan ohjeita Ole laama ja löydä sisäinen rauha -kirjassa, jonka värikuvitetuilta löytyvät sellaiset elämänohjeet kuin ”tarpeen tullen Laama kuvittelee, että yleisö istuu potalla” tai ”Laama viettää pyjamapäiviä hyvällä omallatunnolla” tai ”Laama tietää, että lattialla lojuu joskus likaisia alkkareita”. Tämä tiedoksi myös äidille.

Sarah Ford on kirjoittaja ja kustantaja, joka kertoo rakastavansa eläimiä – niin kuvitteellisia kuin oikeitakin. Hän asuu Cotswoldissa ja käy työssä Lontoossa yksisarvisella. Tällä perehtyneisyydellä hän on kirjoittanut myös teokset Ole yksisarvinen sekä Mitä yksisarvinen tekisi? Niidenkin elämänviisauksiin kannattaa tutustua.

Luotu: 3.1.2020

Hyvinvointia joogasta

Teoksen kansikuvaTiedätkö, millainen asento on alaspäin katsova koira? Entä onnellinen vauva? Näihin ja moniin muihin omalaatuisen kuuloisiin asentoihin eli asanoihin voit törmätä joogassa. Jooga on mielenkiintoinen ja monipuolinen laji -tai oikeastaan joogalajeja on vaikka kuinka paljon. Ohjattuja tunteja löytyy joka lähtöön, mutta voit harrastaa sitä myös ihan vain kotona tai säiden lämmettyä ulkona, ilman sen kummempia varusteita. Joogatessa voit unohtaa multitaskauksen keskittymällä vain ja ainoastaan omaan itseen ja meneillään olevaan harjoitukseen. Riippuu täysin joogalajin valinnasta, mikä osa-alue painottuu eniten; venyttely, lihasten vahvistaminen, rentoutuminen vai kenties joku muu. Joogaamalla voit joka tapauksessa parantaa sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiasi. Usein harjoitukseen liittyy myös hengitysharjoituksia ja meditaatiota. Kirjallisuutta joogasta on tarjolla varsin paljon, niin käytännön harjoituksia kuin filosofiaakin.

Rebecca Rissmanin kirja Joogaa sinulle johdattelee helpolla ja selkeällä tavalla joogan maailmaan. Siinä kerrotaan lyhyesti joogan taustasta, positiivisista vaikutuksista, erilaisista lajeista ja tietoisesta läsnäolosta. Saat vinkkejä myös oman meditointihetken järjestämiseen. Kirja opastaa havainnollisesti sekä kuvin että vaiheittaisin ohjein kaksi erityyppistä joogasarjaa, jotka ovat helposti toteutettavissa ilman ohjausta. Sarjat on suunniteltu erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin, toinen energisoimaan ja toinen rauhoittamaan. Ja ei, jooga ei ole mitään solmuun vääntyvien hippien salatiedettä, vaan nykyään aivan kaikenlaiset ihmiset joogaavat.

Luotu: 6.4.2020

Veren ja luun lapset

Teoksen kansikuva”Me olemme veren ja luun lapset. Meissä kaikissa on mahdollisuus pahaan ja hyvään. Totuus kietoo minut sisäänsä ja keinuttaa kuin äiti lastaan.”

Aikoinaan Orishan mailla oli vielä magiaa. Kaikki kuitenkin muuttui, kun kuningas alkoi johtaa pelolla ja halusi päästä magiasta lopullisesti. Magiaa käyttävät majit hävitettiin, vain näiden jälkeläiset valkotukkaiset divinit jätettiin henkiin, mutta sorrettuina ja orjuutettuina. Zelie on divini, joka asuu pienessä kylässä ja tekee Mama Agban opeissa pukuja muiden kylän tyttöjen kanssa. Hän oppii samalla myös taistelemaan. Zelien elämä muuttuu, kun hän kaupungissa käydessään tulee pelastaneeksi tytön, joka on pakomatkalla. Tyttö on varastanut kuninkaalta käärön, jota koskettamalla Zeliessä uinuva magia herää. Nyt Zelielle avautuu mahdollisuus palauttaa magia maailmaan, mutta hän saa peräänsä prinssi Inanin sotajoukkoineen. Prinssi on valmis hävittämään magian lopullisesti hinnalla millä hyvänsä. Zelien matka on vaarallinen, mutta uhkaako hänessä piilevä voima tuhota kaiken? Veren ja luun lapset on maaginen tarina, joka pohjautuu länsiafrikkalaiseen mytologiaan. Se täynnä raakuutta, seikkailua ja kiellettyä rakkautta. Mutta ennen kaikkea se on taistelua epätasa-arvoa ja rasismia vastaan.

Luotu: 25.2.2020

Fantasiaa, seikkailua, romantiikkaa ja petoksia

Teoksen kansivukvaOrpo Alina Starkov työskentelee rivisotilaana Toisessa armeijassa, mutta päivät kuluvat enimmäkseen kartantekijänä. Alina ei tunne olevansa mitään, eikä hänellä koskaan ole ollut mitään, paitsi kaikkien ihailema Mal, toinen orpo, jonka kanssa hän on kasvanut, ja joka on armeijan paras jäljittäjä. Sotilaspalveluksensa vuoksi Alina ja Mal joutuvat mukaan hengenvaaralliselle tehtävälle, joka suuntautuu Maan kahtia halkovalle Epämerelle Sysikuiluun, jota asuttavat pimeydessä viihtyvät lihaa raatelevat volkrat. Selviäminen Sysikuilun toiselle puolelle on aina epävarmaa, mutta selviäminen myös takaisin toiselle puolelle on lähes mahdotonta. Kaupankäynnin ja tarvikkeiden vuoksi Sysikuilu on kuitenkin välttämätöntä ylittää. Laiha, kalpea ja kömpelö Alina yllättää itsensä lisäksi koko valtakunnan, kun hänen sisällään uinuneet voimat pääsevät valloilleen Sysikuilussa pelastaen seurueen volkrien kynsistä.

Tämän jälkeen Alinan elämä ei ole enää entisensä, sillä hänet toimitetaan muiden ”kyvykkäiden” joukkoon eliittisotakouluun harjoittamaan voimiansa. Muut kyvykkäät, grishat, ovat asuneet ja opiskelleet siellä lapsena kokemastaan testauksesta lähtien, joten Alinalla riittää kirittävää. Eivätkä kaikki ole hänen ystäviään siellä… Etenkään, kun käy ilmi Alinan kykyjen olevan ylivertaisia muihin nähden. Tämä tekee Alinasta koko grishojen joukkiota johtavan Varjon suosikin, sillä Varjo uskoo Alinan kykyjen pystyvän sulkemaan volkria kuhisevan Sysikuilun ja yhdistämään koko valtakunnan jälleen. Vai onko tämä sittenkään Varjon todellinen suunnitelma? Mitä osaa tässä näytelmässä näyttelee vielä mestarijäljittäjä-Mal, joka huomaakin vasta Alinan menetettyään olevansa korviaan myöten rakastunut tyttöön?

Netflix tuottaa sarjan Shadow and bone, joka perustuu Leigh Bardugon Grishaverse-kirjoihin. Varjo ja riipus on Grishaversumi-sarjan avausosa, josta muodostuu ensimmäinen tuotantokausikin.

Luotu: 4.2.2020

Kaikesta huolimatta valoa näkyvissä

Teoksen kansikuvaJos kavahdat jo pelkkää ajatusta runoista, saati niiden lukemisesta, kannattanee kuitenkin antaa mahdollisuus vaikkapa nykyrunoudelle. Kieli ei ole lainkaan vanhanaikaista ja vaikeaselkoista, ja puolipakolla muotoillut riimitkin on unohdettu aikaa sitten. Saatat huomata, että aiheet voivat olla suoraan sinun tai jonkun tuntemasi ihmisen elämästä tai ihan muuten vaan kiinnostavia. 

“Influenssereiden”, nykypäivän vaikuttajien (usein some-sellaisten) julkaisemat kirjat ovat yksi tämän hetken kirjailmiö. Somevaikuttajien ääni kuuluu niin tubetusoppaissa, inspiraatiokalentereissa kuin kansien väliin kootuissa sekalaisissa välähdyksissä elämästä Miklun kirjojen tyyliin. Maiju Voutilainen, Mansikkkana tunnettu tubettaja, on kirjoittanut oman tarinansa runojen ja mietteiden muotoon.

Mansikkka on puhunut julkisuudessa rohkeasti mielenterveysongelmista ja niihin liittyvistä omakohtaisista kokemuksistaan. Myös runokirjassa Itke minulle taivas hän kuvaa ahdistusta, yksinäisyyttä ja huonoa oloa, mutta synkähköistä aiheista huolimatta antaa lukijalle kuitenkin lohtua ja toivoa. Kirjan alkusanoissa hän kannustaa lukijaa hyväksymään itsensä ja jaksamaan vaikeinakin hetkinä. 

Itke minulle taivas on kokoelma helposti luettavia runoja, ymmärrettävään muotoon puettuja ajatuksia, tuntemuksia ja tunnelmia. Runoista välittyy vahvasti omakohtaisuus, ja Mansikkka kertookin, että niihin on vuodatettu kyyneliä ja sydänverta. “Miten selviytyä, kun on niin rikki että jo hengittäminen sattuu? Kun alakulo valtaa mielen ja hajoaminen on lähellä.”

Luotu: 17.2.2020

”Nainen lavalla mikin kanssa on jo häiriötekijä”

Teoksen kansikuva…vai onko? Jos olet sitä mieltä, lue tämä kirja. Jos et ole samaa mieltä, lue silti. Hyvä verse : suomiräpin naiset antaa äänen 27 suomalaisräppärille, ollen samalla ensimmäinen kirja Suomen räppäävistä naisista. Osa kirjan räppäreistä on jo alalla pitkään vaikuttaneita kokeneita konkareita, osa puolestaan tuoreempia tapauksia, mutta mielenkiintoisia yhtä lailla. Artistiesittelyn ja lyhyen räppihistoriakattauksen jälkeen artistit keskustelevat räppäämisen aloittamisesta ja esikuvista, skenen nykytilasta, biisien tekemisestä ja keikkailusta, unelmien toteuttamisesta ja uskalluksesta.

Useissa puheenvuoroissa toistuu se, että räppääminen nähdään yhä edelleen melko sukupuolisidonnaisena (eli miehille hyväksytympänä ja luontaisempana) ja ettei naisräppäreitä oteta vakavasti. Tätä tilannetta kaikki kirjaan haastatellut artistit pyrkivät korjaamaan oman tekemisen ja esimerkin kautta. Kirjassa onkin melko feministinen ote. Samalla siinä kannustetaan ja rohkaistaan uusia tulijoita alalle, sukupuoleen tai taustaan katsomatta. Riittää, että on sisäinen palo ja sanottavaa.

Luotu: 3.1.2020

Saariston uhkaava salaisuus

Teoksen kansikuvaYmpäristöongelmat ja ilmastonmuutos näkyvät myös nuortenkirjallisuudessa. Synkät vedet on dekkaristi Viveca Stenin yhdessä tyttärensä Camillan kanssa kirjoittama trilogia. Trillerinä alkava tarina saa pian mukaansa fantasian ja kansantarujen elementtejä. Luonto on oleellisesti esillä ja kirjailijat ovat pystyneet kuvailemaan saaristolaismaisemaa niin, että lukija pystyy tuntemaan suolaisen merituulen ja haistamaan metsien sammaleiset mättäät. Lisäksi juonenkäänteissä otetaan kantaa Itämeren saastumiseen. Kirjojen lopussa on myös tiivis tietopaketti, kuinka jokainen voi teollaan vaikuttaa Itämeren elpymiseen. Vinkkeinä on muun muassa vaali vettä, syö ruokasi loppuun, syö enemmän kasviksia ja suosi vihreää sähköä.

Syvyyksissä aloittaa kertomuksen Tuvasta, joka asuu Tukholman saaristossa, käy saaristolaiskoulua ja kulkee päivittäin veneellä saarten välillä. Meri tuntuu hänestä turvalliselta ja jopa vetää oudolla tavalla puoleensa, vaikka hän joutui pienenä veneonnettomuuteen ja oli hukkua. Nyt meri on kuitenkin alkanut aiheuttaa pahoinvointia ja pelkoa, jota lisää saariston peittyminen sankan sumun alle ja tummien varjojen liikehdintä aalloissa. Tuntuu kuin ne seuraisivat juuri Tuvaa. Kun koulun suunnistustunnilla yksi pojista, Axel, katoaa ja tämän kaverin, Rasmuksen, Tuva löytää sekavana harhailemassa metsässä, joutuu hän keskelle outoja tapahtumia. Ilmassa tanssivat valot ja pienet hahmot näyttävät lumonneen Rasmuksen, mutta onneksi Tuva pystyy rikkomaan lumouksen. Liittyvätkö nämä Axelin katoamiseen? Luokkakaverit syyttävät Tuvaa, onhan hän kummajainen, vailla ystäviä, oudon kalpea ja hänellä on omituiset arvet molemmilla puolilla kaulaa. Ja ainoa silminnäkijä. Selittämättömät tapahtumat saavat Tuvan ja Rasmuksen ystävystymään ja yhdessä he alkavat tutkia Axelin katoamista. Nuoret saavat apua yllättävältä taholta, nimittäin Tuvan höperö Gerd-mummo alkaa kertoa tarinoita vanhasta kansasta. Tuvan tarina jatkuu kirjoissa Sumussa ja Loimut.

Luotu: 1.11.2019

Rakkaus suurempi kuin meri

Teoksen kansikuvaMuslimityttö Shirin on joutunut muuttamaan ja vaihtamaan koulua liian usein, eivätkä uudet alut ole olleet useinkaan helppoja. Niinpä hän on opetellut olemaan välittämättä muista ihmisistä tai heidän mielipiteistään ja teeskentelemään ettei heitä ole olemassakaan. Kaikki on hyvin niin kauan kuin Shirin itsekin on kutakuinkin näkymätön. Uudessa koulussa Shirin on ainoa huivipäinen tyttö ja välttääkseen turhaa huomiota sekä kestääkseen vihaa ja loukkaavia kommentteja, hän päättää jälleen piiloutua kovan kuoren taakse. Kaikki ei kuitenkaan menen suunnitelmien mukaan, kun hän kohtaa koulun koripallojoukkueen tähden, Oceanin. Shirin ei alkuun uskalla luottaa eikä heittäytyä, mutta Ocean välittää aidosti hänestä ja on hyvin sinnikäs. Ympärillä olevien ihmisten on vaikea hyväksyä heidän suhdettaan, ja vaatii rohkeutta olla yhdessä muiden mielipiteistä piittaamatta.

Muiden ihmisten ymmärtämättömyys ja suvaitsemattomuus johtavat ilkeämieliseen kiusaamiseen ja mustamaalaamiseen, eikä sen kohteena ole vain Shirin vaan myös Ocean. Shirin on joutunut samankaltaiseen tilanteeseen ennenkin ja hän pystyy jotenkin käsittelemään itseensä kohdistuvaa loan heittoa. Vaikeampaa hänen on katsoa, kuinka ihmiset riepottelevat Oceania ja kääntävät hänelle selkänsä. Ocean muuttuu yhdessä yössä koko koulun urheilusankarista kotikaupungilleen häpeää tuottavaksi terroristien tukijaksi.

Rakkaus suurempi kuin meri on nimensä mukaisesti rakkaustarina, mutta ei lainkaan imelä sellainen. Shirinin ja Oceanin erilaisten maailmojen kohtaaminen tuntuu aidolta ja elämänmakuiselta. Kirja on kertomus ennakkoluuloista, toiveikkuudesta ja rohkeudesta. Ja tietysti kaiken voittavasta rakkaudesta.

Luotu: 14.10.2019
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu