Pikavinkit

Lainaa nämä!

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 Seuraava sivu   Viimeinen sivu  

Ole oma uniikki itsesi

Teoksen Uniikki elämä kansikuvaDan Tolppanen eli Uniikki singahti 2000-luvun alussa Suomen hip hop -kartalle Kapasiteettiyksikön riveistä ja on tullut myöhemmin tunnetuksi mm. Mikael Gabrielin mentorina. Heti teini-iässä Dan joutui kohtaamaan pahimman pelkonsa. Tulevan räppärin pituuskasvu oli hidastunut jo vuosia ja 15-vuotiaana hän joutui kuulemaan lääkärin tylyn tuomion: luustossa ei ole juuri enää kasvuvaraa. Ystäviensä tuella ja hip hop -kulttuurin voimalla Danin onnistui kääntää vaikeudet voitoksi.

"Olin 162-senttinen suomeksi räppäävä juutalainen särähtävällä r-vialla. Miksi minun pitäisi olla kuin kaikki muut, vaikka olin ilmiselvästi hyvin erilainen, siis ainutlaatuinen? Ja niin minusta tuli Uniikki."

Uniikin elämässä on sittemmin vieraillut masennusta ja paniikkihäiriötä, stressiä, sydänsuruja sekä ura- ja ulkonäköpaineita. Eräs tiukka dieetti yhdistettynä liian kovaan treeniin vei räppärin ambulanssikyydillä sairaalaan. Vaikka teoksessaan Uniikki elämä muusikko kertoo rehellisesti kamppailuistaan vaikeuksien kanssa, kirjan pääsanoma on siinä, kuinka hän on onnistunut selättämään pahimmat peikkonsa. Vaikeita tunteita ja tilanteita kohtaa meistä jokainen, mutta kun opettelee nauramaan itselleen, voi ikävistä muistoista muokata positiivisempia. Uniikki muistuttaa kirjassaan sanojen valtavasta voimasta. Kehuista saatu hyvä fiilis tarttuu! Puhuminen on tärkeää myös mielen solmujen avaamisessa - kun saa purettua päässä jyllääviä kierroksia ulos, tunteiden käsittely helpottuu. Ystävän lohduttava toteamus "Ei aina tarvitse jaksaa" voi auttaa pitkälle. Tärkeää on muistaa seurata omaa polkuaan: jos jatkuvasti vertaa omaa elämäänsä muiden elämiin, voi päätyä tekemään ratkaisuja, jotka eivät lopulta tunnukaan omilta. 

Luotu: 18.2.2021

Käveleviä elokuvakliseitä

Kansikuva Niin käy vain elokuvissaAudrey Winters on nimetty kuuluisan komedienne Audrey Hepburnin mukaan. Esikuvansa tavoin teini-Audrey on leffahullu, joka nauttii erityisesti romanttisista komedioista. Tai nautti, kunne sydän särkyi. Poikaystävä jätti Audreyn kylmästi toisen tytön takia, vieläpä erittäin törkeästi. Samaan aikaan myös Audreyn äidillä on sydän särkynyt, sillä isä pakkaa kamansa ja muuttaa yllättäen uuden perheen luo – ja on nyt myymässä Audreyltä ja äidiltä talon alta!

Paetakseen muita murheitaan, Audrey pestautuu elokuvateatteriin töihin. Siellä hän tapaa Harryn, josta kaikki varoittelevat Audreyta: hän on kävelevä playboy, joka yrittää jokaista tyttöä. Siitäkin huolimatta Audrey ei voi olla ihastumatta Harryyn. Elämä ei kuitenkaan mene kuin romanttisissa elokuvissa ja luvassa on jälleen kerran surua, tuskaa ja kliseitä. Saadaanko tarinaan elokuvaloppu vai ei? 

Niin käy vai elokuvissa on suositun ihmissuhteista kirjoittavan Holly Bournen viides nuortenromaani.

Luotu: 25.2.2021

Pese hampaat ennen kuin pussaat + muita vinkkejä

Kansikuva Pese hampaat ennen kuin pussaatHelmikuussa juhlitaan erityisesti ystävien kesken, mutta myös romantiikalla on silloin keskeinen sija. 14-vuotiaan Sofian elämä ei kuitenkaan mene kuin rakkausromaaneissa. Kaikkea muuta. Kunpa olisikin poikaystävä.  Tai edes B-kupin tissit.

Pese hampaat ennen kuin pussaat on päiväkirjamuotoon kirjoitettua huumoripitoista tilitystä teinitytön elämästä. Koomailuun kuuluu yhtä lailla kässän tunnilla hihan kiinniompeleminen kankaaseen kuin yrittää oikoa huhua, jonka mukaan sinulla on kolmetoista tissiä. Typerä 6A-luokan Matias ja hänen liikkeelle laittamansa juorut. Niistä ei ole paljoa hyötyä orastavassa deittailumaailmassa. Varsinkaan, jos yrittää vaikuttaa kypsemmältä kuin seiskaluokan tytöt keskimäärin. Sitä paitsi, naistenlehtien mukaan hyvät treffit päättyvät yleensä aina vähintään suudelmaan - miksi vastapuoli lähti sitten niin äkkiä? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen tästä kirjasta. Oma elämäsi saattaa näyttää tämän jälkeen ihan hyvältä. Vähintään kelvolliselta. Tuskin ainakaan mokailet näin paljoa. (Ja jos mokailet, kannattaa ehkä harkita kirjan kirjoittamista.)

Luotu: 16.1.2021

Suurin on rakkaus

Teoksen Ja sen takia me erosimme kansikuva.Helmikuussa ystävät ja pariskunnat juhlivat. Erilaisen näkökulman romanttiseen Valentine’s day –kulttuuriin tuo Daniel Handlerin kirja Ja sen takia me erosimme.

Kirja lähtee liikkeelle siitä, että unelmapari 17-vuotias Ed ja 16-vuotias Min ovat eronneet. Min kärvistelee sydänsuruissaan, mutta sen sijaan, että hävittäisi kaikki Ediltä saamansa lahjat, kirjeet ja yhteiset valokuvat, kaiken mikä hänestä muistuttaa, Min kokoaakin niistä muistolaatikon. Laatikkoon hän lisää kirjeen, jossa käy läpi koko suhteen näiden esineiden kautta ja kertoo monta pientä ja isompaa syytä, miksi he lopulta erosivat - ja vie laatikon Edin rappusille. Konkreettisiin muistoihin ja tilanteisiin pääsee paremmin käsiksi kirjan hienon kuvituksen avulla. Jokainen kirjan luku kertoo eri esineestä ja kuvitus tukee tätä hyvin. Minin kipeiden muistojen avulla lukijalle valottuu kuva ällösiirappisen onnellisen suhteen muuttumisesta tilanteeseen, jossa on parempi lähteä eri teille, vaikka nuoret periaatteessa rakastavatkin toisiaan. Tärkein rakkaus on aina kuitenkin oma itse, jota ei voi eikä kannata muuttaa liiaksi kenenkään toisen takia.

Kirja voi olla tuskallista luettavaa juuri eronneelle, mutta toisaalta kaikki joskus eronneet ymmärtävät hyvin Minin todentuntuisen tuskan. Tällaisen muistolaatikon tekemisestä saattaisi olla konkreettista hyötyä, jos käy läpi vastaavaa tilannetta.

Luotu: 8.1.2021

Jailhouse rockia tulevaisuuden yhteiskunnassa

Kansikuva Lukitut.Tulevaisuuden maailmaan sijoittuvassa nuorten aikuisten kirjassa Lukitut poliisit hakevat joukon 16-17 –vuotiaita nuoria vankilaan, keskellä kirkasta päivää. Mikään vastaan sanominen tai pullikointi ei auta asiaa. Tietoa annetaan ylipäätään nuorille hyvin niukasti. Myöhemmin selviää, että yhteensä 50 nuorta on valittu tietokoneohjelman mallinnoksen takia: rikoksista, joita nuoret todennäköisyyslaskelmien mukaan tulisivat tekemään joskus tulevaisuudessa.

Vankila muistuttaa Big Brother –taloa siinä mielessä, ettei siellä ole nuorten lisäksi ketään muita, mutta kamerat valvovat heitä herkeämättä. Rikkeistä he saavat sähköiskuja. Vankilasta löytyy tunnustushuone, jossa nuorten tulee kertoa päättelemänsä tulevaisuuden rikos, josta heitä syytetään, ja lisäksi katua sitä. Mikäli nuoret eivät keksi omaa rikostaan oikein ja osoita katuvaisuutta ennen 18-vuotissyntymäpäiväänsä, he joutuvat jäämään vankilaan suorittamaan todellista rangaistusta.

Viisi erilaista nuorta kohoaa teoksen päähenkilöiksi ja heidän kauttaan kerrotaan tarina, jossa hyvistä aikeista lähtenyt kokeilu menee täysin pieleen: eräs nuori kuolee.

"Kuunnelkaa. Jotta näin ei pääsisi tapahtuman enää koskaan."

Luotu: 4.1.2021

Nimi on Enne

Kansikuva NaakkamestariTampere vuonna 1900. Sähköt on vedetty kaksi vuotta sitten. Frenckellin kello kilisee tutusti. Haavoihin laitetaan pihkasalvaa. Tarpeilla käydään ulkohuussissa. Naakkamestari ei kuitenkaan ole historian kirja, tutuista elementeistä huolimatta. Kirjoituskilpailun voittanut teos Naakkamestari kertoo tarinan Lundanin verstaalla työskentelevästä Ennistä, joka kaipaa hänet hylänneitä vanhempiaan. Etenkin, kun suhde Lundaneihin on aika mutkikas…

Tarina on sekoitus vaihtoehtohistoriaa, steampunkia ja fantasiaa. Eräänä aamuna Enni löytää haavoittuneen naakan. Tämä aloittaa tapahtumaketjun, jonka jälkeen Ennin elämä ei ole enää entisensä. Kirja on lyhyt ja napakka ja se etenee sen verran nopeasti, ettei kirjaa malttaisi laskea käsistään. Onneksi sille on ilmestynyt kaksi itsenäistä jatko-osaa: Hämäränsäteet ja Voimanpesä. Trilogia käsittelee suurelta osin myös valtaa ja sen käyttöä.

Luotu: 18.12.2020

Sokkotreffejä jouluun

 

Kansikuva 10 x sokkotreffit.Toivutko särkyneestä sydämestä? Oletko joutunut toivottomien sokkotreffien uhriksi? Ei hätää, 10 x sokkotreffit on jouluinen piristysruiske. Se on ilahduttava kertomus Sophiesta, joka suunnittelee ihanaa yhteistä aikaa poikaystävänsä Griffinin kanssa. Hän on kerrankin saanut ylisuojelevat vanhempansa jättämään hänet edes hetkeksi yksin. Suunnitelmat kariutuvat heti alkuunsa, sillä Sophie kuulee vahingossa keskustelun, jonka mukaan Griffin ei ole kovin innostunut yhteisestä ajasta ja kaipaa vapautta, hänestä! Sydän särkyneenä Sophie lähtee joululoman viettoon isovanhemmilleen ja pian koko suku on tietoinen ikävästä erosta. Tarmokas isoäiti Nonna haluaa Sophien pääsevän yli surkeasta poikaystävästä ja järjestää kaikkien perheenjäsenten kanssa Sophielle sokkotreffit kymmenelle päivälle. Tästä alkaa ratkiriemukas sokkotreffien sarja, jonka aikana Sophie saa kokea niin hauskoja kuin karmeitakin treffejä ja tavata monenlaisia poikia. Tylsää hänellä ei ainakaan ole. Kaikki tuntuvat keskittyvän vain hänen deittailuunsa, mistä kertoo vedonlyöntirinkikin. Mutta entä kun Sophie haluaisi itse valita treffinsä? Naapurissa nimittäin lymyää aika kiva ja komea Wes. 

 

Luotu: 9.12.2020

Kauhua asumiskoneessa

Kansikuva Pimeän arkkitehtiParikymppinen Joni saa isältä terävän käskyn lakata haahuilemasta ja aloittaa opinnot - tosissaan. Tätä vauhdittaakseen varakas isä ostaa pojalleen asunnon opiskelupaikkakunnalta. Joni on matkustellut ympäri maailmaa, muttei koskaan asunut kerrostalossa. Niinpä hän ei osaa aavistaakaan, mikä painajainen alkaa -60-luvun betoniviidakossa... Tai painajainen ehkä alkaisi, jos Joni pystyisi ylipäätään nukkumaan asunnossa!

Joni saa jonkinlaisen kohtauksen heti ensikosketuksessa uuteen kotitaloonsa, kun kiinteistönvälittäjä esittelee asunnon yhteisiä saunatiloja. Vähän vaivaantuneena kiinteistönvälittäjä kertoo, että aikoinaan talossa on asunut mies, joka on tappanut tyttärensä saunatiloissa. Karmiva kohtaus ei jää ainokasi. Joni löytää asuntonsa seinän välistä outoja valokuvia, jotka jäävät piinaamaan, talo hurisee oudosti niin, etteivät asukkaat pysty nukkumaan, viemäreistä kuuluu epäinhimillinen kurlutus ja yöllä rappukäytävässä tuntuu juoksevan joku ylös ja alas paljaat jalat läpsyen ja lainkaan hengästymättä, tuijottaako joku Jonin ovisilmästä sisälle? Onko Joni sekoamassa, vai mitä talossa oikein tapahtuu? Joni tutustuu samassa talossa asuvaan Kesäsaari-nimiseen tyttöön tämän Summerisland-vlogin kautta ja vähitellen talon synkät salaisuudet alkavat paljastua... Mutta onko silloin jo liian myöhäistä?

Marko Hautalaa on kutsuttu Suomen Stephen Kingiksi ansioituneen kauhukirjailijan mukaan, eikä uusin teos Pimeän arkkitehti päästä lukijaa helposti kauhistuttavasta otteestaan. 

Luotu: 26.11.2020

Symppikset kurpitsapäät

Teoksen kansikuvaMarraskuu tapaa olla melko harmaa ja synkkä kuukausi. Silloin on ihana käpertyä hämärässä viltin alle ja vähän nauttiakin pimeästä vuodenajasta. Jos kuitenkin haluat syystalveesi lisää väriä ja hyvää mieltä, Rainbow Rowellin ja Faith Erin Hicksin sarjakuva Viimeinen ilta -Pumpkinheads on siihen mainiota lääkettä.

Deja ja Josie ovat saapuneet pariksi kuukaudeksi maankuululle kurpitsafarmille töihin kuten joka syksy. He kuitenkin tietävät, että tämä on viimeinen kerta; college odottaa eivätkä he enää sen jälkeen tapaa näissä merkeissä. Halloween-iltana kurpitsafarmilla on suuri syysfiesta, kuhinaa ja hässäkkää, hirveä määrä ihmisiä ja heidän joukossaan säntäilevä karannut pukki. Työn lomassa Deja puhuu Josien ympäri, jotta hän lähtee vihdoin jututtamaan Toffeetyttöä, johon Josien on ollut salaa ihastunut jo monta vuotta.

Josie on huipputunnollinen työntekijä ja hänet onkin valittu lähes aina KKTT:ksi, Kuukauden Kurpitsatyöntekijäksi. Deja sen sijaan on spontaani ja haluaa pitää viimeisenä työiltana hauskaa. Dejan yllyttämänä he päätyvät lintsaamaan työvuorostaan etsien käsiinsä Josien lämpimien tunteiden kohdetta ja siinä sivussa yrittäen maistella jokaisen mahdollisen kojun herkkutarjontaa. Maissimuhennosmajalla rehkimisen sijaan ilta muuttuukin varsin vauhdikkaaksi.

Illan edetessä Deja ja Josie pohtivat ihmissuhteita ja keskinäistä ystävyyttään, vaan miten käy Josien ja söpön Toffeetytön kohtaamisen… Pumpkinheadien tarina on lämminhenkinen ja päähenkilöt samaistuttavan sympaattisia. Sarjiksen kaunis kuvitus on selkeä, suorastaan herkullisen värinen. 

 

Luotu: 12.11.2020

Kaikki on mahdollista

Kansikuva Ole merenneitoUlkona möyryää myrsky, marraskuu nakkelee harmaita niskojaan, toivot olevasi jossain aurinkoisessa paikassa palmun alla, tai edes lämpimien merivesien huljuteltavana... Kuin merenneidot! Sarah Fordin Ole merenneito ja elä täysillä! -kirjassa annetaan ohjeita, kuinka eletään rohkeaa ja itsenäistä elämää. Merenneidot ovat ikuisia optimisteja ja aina valmiita hauskanpitoon. Kukapa ei siis haluaisi olla merenneito, tuo ikiaikainen itsenäisen naisen perikuva, elämäniloinen ja Suomen loskasta piittaamaton luonnonlapsi.

Itseluottamusta uhkuva merenneito on tee-se-itse-olento, joka ei jää harmittelemaan kynsien katkeamista, vaan paahtaa täysillä eteenpäin. Merenneidot saattavat Sarah Fordin mukaan syödä täytekakkua päivälliseksi, eivät anna pelkojen rajoittaa elämäänsä, ne eivät jää kotiin odottelemaan treffikutsuja, merenneidoilla on tilanne hallussa, mutta ne osaavat ottaa myös rennosti. 

Saatat olla merenneito, jos lempivärisi on vdedenkirkas, näet usein unia vedestä, unelma-ammattisi liittyy merten- ja ympäristönsuojeluun, viihdyt paremmin veden äärellä kuin kaupungissa, tai jos tykkäät etsiskellä rannalta aarteita. Mereneito ei ui muiden vanavedessä. Älä sinäkään!

Luotu: 17.10.2020

Le Cirque des Rêves


Kansikuva Yösirkus.Eletään 1800- ja 1900-lukujen taitetta, jolloin kiehtova ja mystinen sirkus kiertää maailmalla lumoten katsojansa kerta toisensa jälkeen. Sirkus saapuu varoittamatta, on auki vieraille vain muutaman yön ja poistuu vähin äänin. Sirkus on täynnä mitä mystisempiä, kauniimpia ja lumoavimpia asioita. Se houkuttelee uneksijoita, jotka seuraavat sirkusta mihin ikinä se on menossa, kirjoittavat sen lumotusta maailmasta ja unelmoivat pääsystä sinne takaisin. Mutta sirkus on muutakin. Se on peli, jota pelaa jo nuorina toisiinsa sidotut Celia ja Marco. Näiden epäonnisten nuorten on tarkoitus kilpailla kyvyillään, mielikuvituksellaan ja voimillaan, ylittää toinen toisensa. Celia tekee oman siirtonsa sirkuksen taikurina, kun Marco pelaa peliä sirkuksen omistajan sihteerinä. Ainoa, mitä he tietävät pelistä on, ettei siitä pääse irti, ja että se loppuu voittoon tai kuolemaan. Mutta entä jos pelin taakka alkaa käydä liian suureksi? Kumoaako rakkaus pelin säännöt? Yösirkus vie lukijansa taidokkaasti rakennettuun, ainutlaatuiseen maailmaan ja rakkaustarinaan, joka hivelee kaikkia aisteja.

Luotu: 25.8.2020

Tästä äidit aina varoittavat

Kansikuva teokseen LennartMusta huumori -tuo haastava huumorin laji, jossa kutakuinkin kaikelle saa nauraa ja joka ei ymmärrettävästi kaikille aukea. Mutta jos satut olemaan sen ystävä tai haluat vielä antaa sille mahdollisuuden, tutustu Peik Lehtosen, Katja Lehtosen ja Milla Paloniemen sarjakuvaan Lennart. Nimensä mukaisesti sarjakuvan päähenkilö, ja lähestulkoon sen ainoa henkilö on Lennart, jolle käy aina huonosti.

Lennart on yksinkertaisen näköinen tyyppi, joka testaa rajojaan ja kokeilee kaikkea, mitä äiti tai joku muu on joskus kieltänyt tekemästä. Lennart juo kokista kuuden jälkeen illalla (eikä saa enää koskaan unta), unohtaa laittaa turvavyön autossa, saa kokeesta huonon arvosanan ja leikkii tulitikuilla. Ja hän joutuu karvaasti kohtaamaan tekosiensa erittäin traagiset seuraukset. Kirjan takakannessa luvataan Lennartin olevan täydellistä luettavaa kaikille, joilla on omaa jälkikasvua tai jotka ovat itse joskus olleet lapsia.

Loppupaljastus: Kirja loppuu varsin yllättävästi.               

Loppuvaroitus: Kirja ei sovi hurjan herkille tai herkästi harmistuville.

Luotu: 15.9.2020

Kuolema jälki-istunnossa

Kansikuva Yksi meistä valehtelee.Kuvittele tilanne: viisi yläkoulun oppilasta jää jälki-istuntoon. Oppilaat eivät ole kavereita keskenään. Muutenkin nuoret ovat hyvin erilaisia: Bronwyn on kiltti ja hyvin koulussa menestyvä, Cooper on koulun urheilutähti, Addy puolestaan kauneuskuningatar, Nate rikosrekisterillä varustettu ”paha poika” sekä Simon ”yksinäinen susi” ja juorusivuston perustaja. Simonin juorusivustoa seurataan tarkasti, koska siinä tuntuu olevan tietoja kaikista oppilaista, jokainen jopa hieman pelkääkin seuraavaa paljastusta.

Jälki-istuntotilanne menee hieman oudoksi, sillä jokainen viidestä nuoresta on joutunut koulun jälkeiseen rangaistukseen repustaan löytyneen vieraan kännykän vuoksi, vähän kuin heidät olisi lavastettu. Oudommaksi vain menee, sillä kesken jälki-istunnon juorusivustosta vastaava Simon kuolee. Tilannetta tutkitaan ja selviää, ettei kuolema välttämättä ollut onnettomuus. Muista jälki-istunnon nuorista tulee epäiltyjä murhaan. Selviää myös, että heillä jokaisella olisi ollut salaisuus, joka oli ajastettu ilmestymään myöhemmin Simonin juorusivuston kautta – onko salaisuuden peittely siis motiivi murhaan..? Trilleri pitää otteessaan viimeisille sivuille saakka ja loppuratkaisu yllättää.

Supersuositulle Yksi meistä valehtelee -kirjalle on ilmestynyt jatkoa: Yksi meistä on seuraava. Kirjasta on tekeillä myös Netflix-sarja.

Luotu: 24.9.2020

Mallikappale

Kansikuva Mallikappale.Jana Novak bongataan huvipuistosta lontoolaisen mallitoimisto Prestigen listoille. Alusta lähtien kuusitoistavuotias Jana ei oikein tiedä, mihin on ryhtymässä tai edes pitääkö koko hommasta. Hänen androgyyni ulkonäkönsä tuntuu kuitenkin myyvän, joten pian hänet bookataan tunnettujen suunnittelijoiden mallistojen kuviin ja muotiviikoille. Nopeasti Jana huomaa, ettei mallin elämä ole glamouria nähnytkään. Työ on pelkkää matkustamista, liian vähäisiä unia, yöpymistä tuholaisongelmaisissa mallikämpissä, lukuisissa gastingeissa odottelua ja loputtomia kuvauksia tuhat kerroksisissa pakkeleissa. Entinen elämä, lukio, ystävät ja poikaystävä jäävät jonnekin New Yorkin - Pariisin - Milanon - Tokion - Dubain välille, eikä Jana ole koskaan tuntenut itseään yksinäisemmäksi. Samalla hän joutuu kamppailemaan ahdistuksen ja jatkuvan väsymyksen kanssa sekä oikeudestaan omaan kehoonsa. Juno Dawsonin Mallikappale kuvaa raadollisesti muotimaailmaa mallien silmin. Mikä merkitys malleilla muotiteollisuudessa on?

”Me ollaan… visuaalisia elementtejä, siis meitä käytetään puhtaasti koristeina. Me ollaan hyödyke, jota myydään ja ostetaan.”

Luotu: 19.5.2020

Mopo, mopompi, mopoin

Teoksen kansikuvaMuistatko vielä, miltä tuntui siirtyä alakoulun puolelta yläkouluun ja aloittaa uudessa koulussa seiskaluokka? Aloititko kenties tänä vuonna? Saitko vanhemmilta sisaruksilta tai kavereilta ohjeita uuteen kouluun ja uuteen elämään siirtymiseen? Niko Nyyssönen on tekemässä siirtymän yläkoulun puolelle. Nikon veli Robert on samassa koulussa ysillä ja valmentaa pikkuveljeään mm. näin: ”Älä hikuta, älä hymyile, opettele lyömään, kamppaamaan ja heittämään rajua läppää, älä viittaa. Ole cool! Sä et osaa pukeutua, puhua, kävellä, etkä edes kasvaa!” Se on totta, Niko on luokkansa pienin, varmaan myös uuden koulunsa pienin oppilas 145 senttisenä ja 40 kiloisena. Hän ei ole ollut suosittu alakoulussa, eikä suosio näytä sen paremmalta yläkoulunkaan puolella. Isoveli on koulun kingi, eikä halua pikkuveljen edes moikkaavan häntä koulun käytävillä.

Koulussa Niko tykkää erityisesti ruokatunneista, sillä kotona ruokaa ei juuri näy. Isä lähti puoli vuotta aiemmin kioskille lottoamaan, eikä ole tullut takaisin. Äiti haluaa toteuttaa naiseuttaan (”naisen elämä on niin rankkaa”) ja hommaa töistä potkut ehtiäkseen rentoutua ja toteuttaa naiseuttaan mahdollisimman tehokkaasti laivoilla ja baareissa. Myös Robert luuhaa enemmän kaupungilla kuin kotona, eikä hänen huoneeseensa ole asiaa kuoleman uhalla. Joskus nälissään Niko käy kuitenkin ratsaamassa Robertin huoneen sipsin tai pizzan toivossa, sillä jostain syystä huoneessa on aina paljon noutoruokaa, kuten myös merkkivaatteita ja kalliita tavaroita, kuten uusia kännyköitä.

Vaikka Nikolla on vaikeuksia monilla elämän osa-alueilla, hän osaa suhtautua elämään tarvittavalla huumorilla. Ei eläinkokeita, käyttäkää mopoja! on ohut ja nopealukuinen kirja, joka kertoo Nikon päiväkirjamaisten merkintöjen avulla kokonaisen kouluvuoden jokaisesta päivästä. Pieneksi kirjaksi siinä on paljon painavaa asiaa. Kirjan merkintöjen myötä tutuksi tulevat myös kaikki Nikon luokkakaverit, joista monilla on omat ongelmansa kovan kuoren alla. Vaikka kirjan loppua ei voi luonnehtia disneymäisen onnelliseksi, on toivon pilkahdus kuitenkin näkyvissä.

Luotu: 28.8.2020

Nojatuolimatkalla maailmalla

Teoksen kansikuvaVaikka matkustelu on sattuneesta syystä ollut viime aikoina melko harvinaista, nojatuolimatkailua voi harjoittaa aina. Terhi Rannela on kirjoittanut useampiakin matkusteluaiheisia nuortenkirjoja, kuten Amsterdam, Anne F. ja minä, Goa, Ganesha ja minä sekä Jäämeri, jäähyväiset ja minä.

15-vuotias Kerttu kaipaa vaihtelua, sillä draama tuntuu seuraavan häntä. Hän jätti tyttöystävänsä tekstarilla, mikä yksistään on tehnyt Mirasta raivottaren, mutta myös orastava suhde Jimin kanssa aiheuttaa hämmennystä. Onneksi kotona rakkausromaaneja rustaava Mutsi saa kerrankin loistoajatuksen ja päättää viedä tyttärensä lomamatkalle. Mutsi kerää nuorena kuolleen Anne Frankin päiväkirjojen eri laitoksia ja erikielisiä versioita ja hän osaa liikkua Amsterdamissa kuin kala vedessä. Yllättäen hän päättää valistaa tytärtäänkin Anne Frankin maailman saloihin - asia, joka ei Kerttua voisi vähempää kiinnostaa. Ilmainen matka on kuitenkin ilmainen matka. Ja kyllähän työkseen rakkaudesta kirjoittava äiti on huomannut Kertun punoittavat silmät.

Lomasta Amsterdamissa tulee kaikkea, mitä Kerttu ei osannut matkalle lähtiessään aavistaakaan. Amsterdam jää Kertun poistuttua entiselleen, mutta Tampereelle palaava tyttö on kaikkea muuta kuin entisellään.

Luotu: 14.7.2020

Ammattilaisjalkapalloilun kulissien takana

Kuinka tulla jalkapalloilijaksiHuippujalkapalloilija Peter Crouchin kirjalta saattaisi nimensä perusteella odottaa vinkkejä jalkapallossa menestymiseen ja ammattilaisuran tavoitteluun, mutta niitä se ei varsinaisesti anna. Sen Crouch paljastaa, että jalkapalloilijaksi tullaan ennen kaikkea rakkaudesta lajiin. Kuinka tulla jalkapalloilijaksi on kurkistus ammattilaisjalkapalloilun kulissien taakse. Crouch ei kohtele kirjansa sivuilla muita pelaajia, valmentajia ja taustajoukkoja aina edes ihan kiltisti. Kirjassa kuvaillaan myös futikseen liittyviä oheisilmiöitä kuten pelaajien ulkonäköä, kallista automakua, hulppeita asuntoja ja juhlimista. 

 

Taikauskoisten rituaalien osalta kirjassa paljastetaan esimerkiksi legenda maalivahti Sergio Coycocheasta, joka virtsasi kentälle aina ennen rangaistuspotkukilpailua -tosin tästä ei kuulemma ole olemassa minkäänlaista videomateriaalia todistusaineistona eli tiedä sitten tarinan todenmukaisuudesta. Sopimuskiemuroistakin riittää kerrottavaa. Giuseppe Vianin vaihtaessa seuraa hänen ehtonaan oli, että uusi seura rakentaa hänelle talon jokaisena sopimusvuotenaan. Sen tarkemmin hän ei talon olemusta määritellyt, joten hän sai kolmena peräkkäisenä vuotena Lego-palikoista tehdyn talon. Kirja kertoo paitsi ammattilaisjalkapalloilusta, myös siitä, millaisia tyyppejä pelaajat ovat niin kentällä kuin siviilissäkin. Lukuisat esimerkit futismaailman tähtien tavoista ja tekosista värittävät tekstiä.

Luotu: 16.6.2020

Kaikki menee hyvin?

Teoksen kansikuvaJessiina perheineen muuttaa maalle kesäloman lopussa ja menee seiskaluokalle uuteen kouluun. Uuteen kouluun ja ihmisiin tutustumisessa on muutenkin oma jännityksensä, mutta lisäksi nolouskerrointa nostaa samaan kouluun biologian opettajaksi tuleva isä. Koulu on iso ja sokkeloinen kuin labyrintti ja Jessiinalla menee aikaa käytävillä suunnistamisessa. Lisäksi heti ensimmäisestä koulupäivästä lähtien yksi luokan pojista ottaa Jessiinan silmätikukseen käyttäytyen ärsyttävästi häntä kohtaan, mm. kamppaa Jessiinan luokan ovella, tönii ruokalassa ja liimaa tarroja selkään. Jessiina on sitkeästi päättänyt löytää ystäviä uudesta koulusta ja pistää elämänsä järjestykseen.

Luokan tytöt Nelli ja Sandra puhuvat jotain outoa salakieltä – tai siltä Jessiinasta ainakin tuntuu. Lopulta selviää, että oudot termit ovat cheerleadingissa käytettyjä termejä. Molemmat tytöt ovat harrastaneet lajia vuosikaudet ja Sandra jopa aikoo pyrkiä koulun edustusjoukkueeseen. He houkuttelevat myös kömpelön Jessiinan mukaan harrastamaan, vaan onko tyttöjen välisessä ystävyydessä lopulta joku aina kolmas pyörä? Ja voiko yhden aloittelevan harrastajan toilailut pilata jonkun toisen mahdollisuudet joukkueessa etenemiseen? Kaikki menee, Jessiina aloittaa cheerleadingista kertovan Cheertytöt-sarjan.

Luotu: 26.5.2020

Mielikuvitustyttö = Imaginary girl

Teoksen kansikuvaAino Louhen sarjakuva on sydäntäsärkevän kaunis kertomus tytön kasvamisesta lapsuudesta aikuisuuteen. Tarina on jaettu kolmeen osaan, jotka kuvaavat aran tytön tempoilua ihmissuhteiden tuulissa eri elämän vaiheissa. Ensimmäinen osa sijoittuu lapsuuteen ja kertoo tyttöjen välisestä ystävyydestä, sen ailahtelusta, pettymyksen tunteesta ja miellyttämisen tarpeesta, joka kumpuaa epävarmuudesta ja ulkopuolisuuden tunteesta. Toisessa osassa tyttö siirtyy yläkouluun ja kuvaan astuu ensimmäinen ihastus, jota on ihana, ja tuskallistakin, seurata sivusta. Ihastus muuttuu kuitenkin kauniiksi ystävyydeksi. Kolmannessa osassa minäkertoja on astunut varhaisaikuisuuteen ja on ensimmäisen orastavan parisuhteen aika. Hylätyksi tulemisen pelko ja riittämättömyyden tunne luovat varjoa orastavaan suhteeseen. Sarjakuvan tyyli on vähäeleinen, mutta puhutteleva. Tarina kulkee muutamilla lauseilla ja lauseet löytyvät myös englanniksi sivun alareunasta. Mielikuvitustyttö on hyvinkin samaistuttava lukukokemus.

Luotu: 20.4.2020

Nyt seisoo ja mopo keulii!

Teoksen kansikuva”Mut jätettiin, miten tästä vois enää jatkaa mitään?”, ”Miten pystyy hurmaamaan tytön sydämen?”, ”Miten kertoa kavereille homoudesta?”, ”Minkälainen auto pitäis hommata että saapi naisia kyytiin?”, ”Onko varatun iskeminen OK?”, ”Kuuluuko seksin aikana kiljua?” Nämä ja monta muuta kysymystä ovat nuoret esittäneet – ja nyt ne ovat kirjassa. Pakko kysyä : ohjeita seksiin, kasvuun ja seurusteluun Poikien puhelimesta kertoo seksistä. Ja kasvamisesta. Ja seurustelusta. Kirjassa vastataan aitoihin nuorten kysymyksiin, annetaan ohjeita eroamiseen, nauttimiseen, mielen selkeyttämiseen, vapautumiseen. Varoitus! Kysymykset eivät todellakaan ole aina kohteliaita tai mukavia. Mutta ne ovat aitoja. Jokaiseen kysymykseen vastataan.

Luotu: 24.4.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 Seuraava sivu   Viimeinen sivu