Jos pidät elämänmakuisista tositarinoista...

...saatat pitää näistä elämäkertakirjoista.

 

Teoksen kansikuvaVenla Pystynen & Linda Maria Roine: Mercedes Bentso. Ei koira muttei mieskään

Linda-Maria Roine tunnetaan räppäri ja biisintekijä Marcedes Bentsona, mutta hän on tullut tunnetuksi myös oman elämäntarinansa vuoksi. Hän on kertonut elämästään ja kokemuksistaan mediassa, dokumenttielokuvassa Ei koskaan enää sekä elämäkertakirjassa Mercedes Bentso -Ei koira muttei mieskään. Linda-Maria on joutunut koulukiusatuksi ja hyväksikäytetyksi jo nuorena, ja teini-ikäisenä hän ajautuu syvälle pääkaupunkiseudun huumekuvioihin. Niissä piireissä naisen asema on erityisen huono, ja hyväksikäyttö ja kaltoinkohtelu jatkuvat Linda-Marian elämässä. Kirja kuvaa riipivällä tavalla, kuinka paljon ihminen voi olla valmis uhraamaan päihderiippuvuuden vuoksi. Muutamat tärkeät ihmiset ovat kuitenkin Linda-Marian tukena ja musiikin avulla hän saa sekä sisältöä elämäänsä että pystyy purkamaan pahaa oloaan ja tunteitaan. Kirja onkin myös selviytymistarina siitä, kuinka tahdonvoimalla, toisten ihmisten tuella ja itselleen merkittävän tekemisen avulla voi selviytyä vaikeistakin tilanteista.
“Olen alkanut pikku hiljaa luottaa itseeni ja siihen, että mun elämä on mun omissa käsissä. Mielessäni on käynyt jopa niin uhkarohkea ajatus, että mitä ikinä mun elämässä tapahtuu, saatan selvitä siitä.”
Kirja löytyy myös e-kirjana ja e-äänikirjana.

Teoksen kansikuvaPekka Hyysalo: Fight Back

Pekka Hyysalo on freestylelaskija, joka kisasi lajissa ja menestyikin varsin hyvin. Pekka on valittu muutama vuosi sitten positiivisimmaksi suomalaiseksi, eikä suotta. Kymmenen vuotta sitten hän joutui Ylläksellä erittäin vakavaan lasketteluonnettomuuteen ja sai vaarallisen aivovamman käyden lähellä kuolemaa. Kirja kertoo onnettomuudesta, sen jälkeisestä toipumisesta ja kuntoutumisesta sekä Pekan ja hänen läheistensä elämästä muutenkin. Onnettomuudesta toipumisvaihe on ristiriitaisia tunnelmia täynnä ja kirjassa kerrotaan niistä rehellisesti; vihaa ja tuskaa siitä, että laskettelu-urasta ja sen myötä isosta osasta elämää on luovuttava, toisaalta päättäväisyyttä jolla Pekka esimerkiksi opettelee kävelemään uudelleen. Kirjassa on valokuvia Pekan uran ja elämän varrelta, ja erityisesti kirjan laskukuvat ovat todella upeita.
“Määränpäänäni ei ole enää tulla maailman parhaaksi freeskilaskijaksi vaan niin hyväksi ihmiseksin kuin vain voin tulla. Nykyään ymmärrän iloita pienistä asioista.”
Kirja löytyy myös e-äänikirjana.

Teoksen kansikuvaJuha Kanerva: Teemu Pukki -koko tarina

Teemu Pukki on kaikkien tuntema jalkapalloilija, ja yksi menestyneimpiä suomalaisia lajissaan. Vaikka Teemun kerrotaan olleen alkuun lapsena arka kentällä, hänen lahjakkuutensa ja ahkera harjoittelu ovat tehneet hänestä huippupelaajan. Teemulle kertyi jo nuorena paljon poikien maaotteluita, sittemmin hän on pelannut useissa joukkueissa sekä Suomessa että maailmalla ja oli merkittävässä roolissa “Huuhkaja-huuman” nostatuksessa. Toki jonkin verran vastoinkäymisiäkin on uran varrelle osunut, kuten loukkaantumisia, raadollista kilpailua ja mitättömiä peliminuutteja. Tällä hetkellä Teemu edustaa niin Suomen jalkapallomaajoukkueessa kuin Englannin liigassakin, ja loistaa Mestaruussarjan kaikkien aikojen parhaana suomalaisena maalintekijänä. Tosifutisfanille kirjan lopusta löytyy hyvin yksityiskohtaiset tilastot Teemu Pukin jalkapallouralla tähän asti pelatuista peleistä. Entiseltä joukkuetoverilta Teemu saa kritiikkiä ainoastaan tuuletuksesta: “Tuulettaa se ei osaa vieläkään. Olen yrittänyt neuvoa kaikenlaista, mutta se ei osaa.”

Teoksen kansikuvaHédi Fried: Kysymyksiä joita minulle on esitetty keskitysleiristä

Hédi Fried on yli 90-vuotias romanialaissyntyinen ruotsalaisnainen, joka selvisi aikanaan natsien keskitysleireiltä. Hän on tehnyt pitkän elämäntyön kiertämällä kouluilla kertomassa nuorille kokemuksistaan, ennen kaikkea siksi ettei tapahtunutta unohdettaisi ja ettei sama tapahtuisi uudelleen. Hédi menetti vanhempansa ja paljon muita sukulaisiaan keskitysleireillä, mutta hän sai pysyä koko ajan yhdessä siskonsa kanssa ja toisiaan tukien he kumpikin selviytyivät vaikeista oloista huolimatta. Kouluvierailuilla hänelle esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia on koottu kiinnostavaksi ja puhuttelevaksi kirjaksi. Hédi kertoo käsinkosketeltavalla tavalla esimerkiksi jatkuvasta nälästä, vankien huonosta kohtelusta ja osin ristiriitaisistakin kokemuksista vapautumisen jälkeen. Yhden ihmisen inhimillisen elämäntarinan lisäksi kirja on myös tiivis tietopaketti toisen maailmansodan ajan historiaa.
“On monia, jotka eivät usko sattumaan, mutta jos minun pitää vastata kysymykseen, mikä auttoi minua pysymään hengissä, minun on pakko vastata nimenomaan sillä sanalla. Leirissä ei vallinnut minkäänlaista logiikkaa, koskaan ei voinut tietää, missä pitäisi olla tai missä ei kannattaisi olla, pysyäkseen hengissä.”

Teoksen kansikuvaJaana Kapari-Jatta: Pollomuhku ja Posityyhtynen

Kääntäjä Jaana Kapari-Jatta tunnetaan varmasti parhaiten Harry Potter-sarjan huikean hienoista suomennoksista, mutta sen lisäksi hän on kääntänyt kymmenittäin muitakin kirjoja. Pollomuhku ja Posityyhtynen kertoo Jaanan työstä kääntäjänä hänelle vuosien varrella esitettyjen kysymysten kautta. Kirja keskittyy ennen kaikkea Harry Pottereiden käännöstyöhön ja mikäs sen mielenkiintoisempaa. Potterit pursuavat loputtomasti kielellä leikittelyä, hahmojen nimiä ja keksittyjä sanoja, ja niiden suomentaminen on onnistunut erinomaisesti. Jaana kertoo, miten hän on kehitellyt Tylypahkan tupien nimet, huispaustermistön tai vaikkapa nimet erilaisille eriskummallisille otuksille. Pollomuhkussa ja Posityyhtysessä parasta ovatkin tarinat mielikuvituksekkaiden nimien ja sanojen takana.
“Kääntäessä on luettava sama kohta uudestaan ja uudestaan; minulla on tapana käyttää lukemiseen eri päitä. Ensin luen omalla päälläni, sitten ravistelen vähän ja luen jonkun toisen päällä, ravistelen taas ja vaihdan päätä ja niin edelleen”

Kirjoittanut: Niina Tuominen, Tampereen kaupunginkirjasto 5/2020

Suositellut teokset

1-5 / 5
4129614
Kirja:Kysymyksiä joita minulle on esitetty keskitysleiristä:2018 Kirja
Tekijä: Fried, Hédi, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3813179
Kirja:Fight back : toinen mahdollisuus:2016 Kirja
Tekijä: Hyysalo, Pekka, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4594250
Kirja:Teemu Pukki : koko tarina:2020:3. uudistettu painos. Kirja
Tekijä: Kanerva, Juha, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
819040
Kirja:Pollomuhku ja Posityyhtynen:2008 Kirja
Tekijä: Kapari-Jatta, Jaana
Vuosi: 2008
Aineistolaji: Kirja
4318959
Kirja:Mercedes Bentso : ei koira muttei mieskään:2019 Kirja
Tekijä: Roine, Linda-Maria, kirjoittaja, haastateltava
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja

Pidätkö näistä?

1-10 / 10

Jos pidät elämänmakuisista tositarinoista...

...saatat pitää näistä elämäkertakirjoista.

Luotu: 29.4.2020

Jos pidät scifistä...

...saatat pitää seuraavista kirjoista, joissa ajaudutaan vaaralliselle matkalle, kohdataan pelkoja ja luotetaan tulevaisuuteen.

Luotu: 17.3.2020

Jos pidät Harry Potterista...

...saatan pitää myös näistä mielikuvituksellisista tarinoista.

Luotu: 26.2.2020

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Luotu: 17.1.2020

Jos pidät näistä lukuromaaneista...

saatat olla kiinnostunut lukemaan samanhenkisiä klassikkoteoksia.

Luotu: 17.12.2019

Jos pidät rakkaustarinoista

...pidät ehkä seuraavista kirjoista, jotka saattavat saada sydämesi pamppailemaan.

Luotu: 18.11.2019

Jos pidät pelaamisesta...

Jos pidät pelaamisesta, niin..

Luotu: 29.10.2019

Jos pidät Maze Runnerista...

...saatat pitää seuraavista kirjasarjoista, joissa pojat kasvavat altavastaajan asemasta sankareiksi, täyttävät kohtalonsa ja taistelevat pahuutta vastaan.

 

Luotu: 21.9.2019

Jos pidät Linnunradan käsikirjasta, niin...

Jos pidät kirjasta Linnunradan käsikirja liftareille, voisit pitää myös näistä sekopäisistä seikkailuista.

Luotu: 16.1.2012

Jos pidät Meyerin Twilight-sarjasta

Ovatko Stephenie Meyerin Twilight-sarjan kirjat suosikkejasi. Saatat pitää myös näistä sarjoista.

Luotu: 19.10.2011