Jos pidät rentoutumisesta auringossa...

... saatat haluta poimia mukaan kesäistä luettavaa.

 

Teoksen kansikuvaHelminen, Sini: Kaarnan kätkössä

Pinja on juuri kirjoittanut ylioppilaaksi, eikä niin hyvin arvosanoin kuin aikaisempi koulumenestys olisi antanut ymmärtää. Syy tähän on, että juuri kirjoitusten alla hän saa kännykkäänsä kuvan, joka pilaa hänen koko elämänsä. Mikään ei tahdo enää kiinnostaa ja haaveille lääketieteellisestä täytyy myös sanoa hyvästi. Laakereille Pinja ei kuitenkaan saa jäädä makaamaan, vaan äiti patistaa tytön kesätöihin puistohommiin. Kesän aikana hän tutustuu erikoiseen Virveen, joka vetää häntä selittämättömästi puoleensa. Tyttöjä yhdistää molempien selässä kasvava kaarna, joka Pinjalta on lapsena leikattu pois. Sitten kuvioihin astuu komea Marras ja hallusinaatiot lapsuudenystävästä Tuuliasta tuovat nekin oman haasteensa Pinjan kesään. Kaarnan kätkössä aloittaa Väkiveriset fantasiasarjan, joka yhdistää suomalaista mytologiaa nuorten arkeen.

”Tunnen verivaahteran sykkivän rintaani vasten, mahlan kohisevan minussa vihreänä, kultaisena ja juovuttavana.”

 

Teoksen kansikuvaHalme, Antti: Mafiakesä

16-vuotias Arttu matkustaa kesälomalla kuukaudeksi Sisiliaan isänsä ja vaahtokarkkia muistuttavan äitipuolensa kanssa. Artturin isä on rapututkija ja saanut kutsun vierailevaksi tutkijaksi meribiologiseen instituuttiin. Arttu itse odottaa lomaltaan lokoisaa rantaelämää, mimmien bongailua ja hyvää ruokaa. Paikalliseen menoon hän pääsee tutustumaan yhdessä roomalaisten kaksosten Lunan ja Lucan sekä irlantilaisen Mollyn kanssa. Loman tunnelma muuttuu kuitenkin äkkiä, kun Arttu pelastaa rannalta sekavan tytön, jonka mekko on syttynyt tuleen. Pian tyttö katoaa ja Arttu ystävineen lähtee häntä etsimään. Loma alkaa saada hengenvaarallisia piirteitä, kun nuoret tajuavat olevansa keskellä paikallisen jengin ja mafian sotkuja. Miten salamanterit ja isän laboratorio liittyvät pelastettuun tyttöön? Arttu ystävineen tutkii jännittäviä tapahtumia myös kirjassa Voodookesä, jossa matkataan sykkivään New Orleansiin.

”Me ollaan pelkkiä amatöörejä. Mitä me oikein kuvitellaan tekevämme?”

 

Teoksen kansikuvaThomas, Angie: Mun vuoro

Bri eli Li’l Law tunnetaan murhatun underground-räppärilegenda Lawlessin tyttärenä. Bri haluaa kuitenkin pärjätä omillaan ja tulla yhdeksi parhaimmista räppäreistä. Bri pääseekin näyttämään kyntensä kotikulmilla Garden Heightsissa järjestetyssä battlessä, jossa lupaavat räppärit nokittelevat toisiaan kehässä. Bri lyö taidoillaan luun kurkkuun epäilijöille ja pääsee levyttämään oman biisin, jonka avulla hänestä tulee kuuluisa. Köyhissä oloissa asuvan Brin perhe joutuu aikaisempaa pahempaan ahdinkoon, kun äiti menettää työnsä, eikä kouluja käynyt velikään tunnu työpaikkaa saavan. Perhe joutuu turvautumaan muun muassa ruoka-apuun, mikä Britä hävettää. Apua tulee myös Pooh-tädiltä, mutta hän ansaitsee rahansa huumediilerinä. Nyt Brin läpimurrosta tulee pakko, eikä epäonnistuminen ole enää vaihtoehto. Mutta käykö tie ryysyistä rikkauksiin kädenkäänteessä? Ja mikä on sen hinta?

”- Mutta vaikka sun biisistä tulisi hitti, ei se mikään lottovoitto ole. Se ei tarkoita, että susta tulee äkkirikas.

- Mutta mä pääsisin alkuun.

- Joo, mutta millä hinnalla?”

 

Teoksen kansikuvaMeresmaa, J. S.: Dodo

Säeromaani Dodo on vimmainen taistelu nuoruudesta aikuisuuteen, itsensä löytämiseen ja hyväksymiseen. Lukiota käyvän Iinan on nostettava numeroita, jos mielii yliopistoon. Kaiken ajan kuitenkin vie masentunut poikaystävä Tuukka ja salaisuutena pidettävä Dodo, joka ilmestyi Iinan ja Tuukan elämään varoittamatta. Ennen kuin Iina voi lähteä kesäksi vieraantuneen isänsä luokse on Tuukka saatava hoitoon ja Dodo sisäsiistiksi. Mutta sitten päässä alkaa pyöriä paras ystävä ja Tuukan exä Sara.

"Dodon karva on sileää, lasimaista mutta pehmeää.

Se on ristiriitojen eläin, synkkä ja musta,

mutta nyt se tarjoaa mulle lohdutusta."

 

Teoksen kansikuvaAuer, Ilkka: Kymnaasi

Elämä ei ole kohdellut Sofiaa hyvin. Äiti ja isä kuolivat, kun hän oli pieni ja hänet sijoitettiin Miehen, Naisen ja Ison Tytön muodostamaan laumaan. Tästä alkoi painajainen, jonka seurauksena 16-vuotissyntymäpäivänään sofia päättää lähteä ja hukuttautua. Viime hetkellä hänet pelastaa mies ja tyttö, jotka vievät hänet vanhaan kartanoon, Kymnaasiin. Agnes Af Forsellesin Kymnaasia Orvoille ja Hyljeksityille Tytöille johtaa arvoituksellinen Aveline af Forselles ja opettajien lisäksi oppilaitoksessa asuu eri ikäisiä tyttöjä. Pian Sofia huomaa, ettei Kymnaasi ole ihan tavallinen sisäoppilaitos, vaan se sijaitsee elämän ja kuoleman rajalla, ja kartanon historia näyttää kytkeytyvän hänen menneisyyteensä. Kun pimeät voimat uhkaavat Kymnaasia, on Sofian kohdattava pahuus silmästä silmään. Onko hän siihen valmis?

”Kymnaasi antoi minulle uuden mahdollisuuden, niin kuin meille kaikille… Me kaikki olemme Rajalla, ja sitä edeltävä elämä on muisto, jota kukaan ei halua muistella.”

 

Kirjoittanut: Riina Savikko Tampereen kaupunginkirjasto 6/2020

Suositellut teokset

,Nouseva ,Laskevasti

1-6 / 6
4446570
Kirja:Agnes af Forsellesin kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille:2019 Kirja
Tekijä: Auer, Ilkka, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3966606
Kirja:Mafiakesä:2017 Kirja
Tekijä: Halme, Antti, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4325916
Kirja:Voodookesä:2019 Kirja
Tekijä: Halme, Antti, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3969087
Kirja:Kaarnan kätkössä : metsän kirja:2017 Kirja
Tekijä: Helminen, Sini, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4556557
Kirja:Dodo:2020 Kirja
Tekijä: Meresmaa, J. S., kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4563246
Kirja:Mun vuoro:2020 Kirja
Tekijä: Thomas, Angie, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja

Pidätkö näistä?

,Nouseva ,Laskevasti

1-11 / 11

Jos pidät rentoutumisesta auringossa...

... saatat haluta poimia mukaan kesäistä luettavaa.

Luotu: 19.5.2020

Jos pidät elämänmakuisista tositarinoista...

...saatat pitää näistä elämäkertakirjoista.

Luotu: 29.4.2020

Jos pidät scifistä...

...saatat pitää seuraavista kirjoista, joissa ajaudutaan vaaralliselle matkalle, kohdataan pelkoja ja luotetaan tulevaisuuteen.

Luotu: 17.3.2020

Jos pidät Harry Potterista...

...saatan pitää myös näistä mielikuvituksellisista tarinoista.

Luotu: 26.2.2020

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Luotu: 17.1.2020

Jos pidät näistä lukuromaaneista...

saatat olla kiinnostunut lukemaan samanhenkisiä klassikkoteoksia.

Luotu: 17.12.2019

Jos pidät rakkaustarinoista

...pidät ehkä seuraavista kirjoista, jotka saattavat saada sydämesi pamppailemaan.

Luotu: 18.11.2019

Jos pidät pelaamisesta...

Jos pidät pelaamisesta, niin..

Luotu: 29.10.2019

Jos pidät Maze Runnerista...

...saatat pitää seuraavista kirjasarjoista, joissa pojat kasvavat altavastaajan asemasta sankareiksi, täyttävät kohtalonsa ja taistelevat pahuutta vastaan.

 

Luotu: 21.9.2019

Jos pidät Linnunradan käsikirjasta, niin...

Jos pidät kirjasta Linnunradan käsikirja liftareille, voisit pitää myös näistä sekopäisistä seikkailuista.

Luotu: 16.1.2012

Jos pidät Meyerin Twilight-sarjasta

Ovatko Stephenie Meyerin Twilight-sarjan kirjat suosikkejasi. Saatat pitää myös näistä sarjoista.

Luotu: 19.10.2011