Jos pidät "vanhoista hyvistä ajoista"...

...saatat pitää näistä lähimenneisyyteen (eli tämän vuosituhannen alkupuolelle) sijoittuvista kirjoista

Teoksen kansikuvaMikko Koiranen: Nauhoitettava ennen käyttöä

Miltä mahtaa maailma näyttää, jos loikkaa nykypäivästä yhtäkkiä vuosituhannen alkuun? Nauhoitettava ennen käyttöä kertoo Mirosta, joka ryhtyy selvittelemään isänsä kohtaloa. Hän ei tiedä isästään oikeastaan mitään eikä äiti suostu kertomaan. Tavattuaan digitointiyrittäjä Heikin he saavat erikoisen idean, ja Miro päätyy aikamatkustamaan vuoteen 2002, oman syntymänsä tienoille. Kirjan aikamatkustus ei ole mitään elokuvamaista tulevaisuuden scifiä vaan se suoritetaan niinkin vanhanaikaisten välineiden kuin videokasettien ja kaukosäätimen avulla. Menneisyydessä Miro tapaa muun muassa omat vanhempansa ja jossain vaiheessa hän saa käsityksen, että itse asiassa hän saattaa itse olla oma isänsä.  

”Kurkkasin olkalaukkuuni. Siellä ne olivat: kasetti, jolla pääsisin takaisin nykyaikaan sekä 1110-rimpulaluuri. Oikea VHS-aikamatkaajan eloonjäämispakkaus”

 

Teoksen kansikuvaTuija Lehtinen: Mopo

Vanhoina hyvinä aikoina ei juurikaan ajeltu skoottereilla vaan mopoilla. Ja sillä oli paljonkin merkitystä, minkä merkkisellä mopolla ajoit. Tuija Lehtisen novellimaisessa kirjassa Mopo nuoret kokoontuvat Kitusen hallille tuunaamaan ja rassaamaan mopojansa ja tietysti ajelevat niillä ympäriinsä. Kymmenen pojan joukkoon mahtuu sentään yksi mopotyttökin. Pääosassa ovat paitsi nuoret, myös heidän moponsa. Jokainen hallin vakityypeistä on saanut oman tarinanpätkänsä, mutta kirjan luvut on nimetty kuitenkin olennaisimman eli heidän mopomerkkiensä mukaan.  

”Mopokortti oli aiheuttanut sen, että mä olin päässyt sisään Kitusen halliin. Se oli ollut mulle mahtava elämys. Iso määrä erilaisia mopoja, mikä missäkin korjaus- tai viritysvaiheessa.”

 

Teoksen kansikuvaKira Poutanen: Ihana meri

Ihana meri on 2000-luvun alkuun sijoittuva päiväkirjamuotoinen kertomus nuoruuden paineista ja syömishäiriöön sairastumisesta. Ysiluokkalainen Julia haluaa olla laiha, kaunis ja tarpeeksi hyvä kaikessa ja kaikkialla. Hän nousee yöllä tekemään vatsalihaksia ja puristelee olemattomia vatsamakkaroitaan, itsekontrollin tarve on kova ja laihtumisesta tulee hänelle suoritus. Julia alkaa kuihtua olemattomiin ja elämänilo haihtuu kilojen myötä. Lopulta hänelle sanotaan suoraan, että hän kuolee, jos vielä jatkaa näin.

”Musta tuntuu, että mulla on nälkä, niin kuin jossain joku tarvitsisi jotain, lämpöä, ravintoa, rakkautta tai elämää, mutta mä tiedän, etten voi lopettaa, en nyt, mun on jatkettava loppuun asti. Mä tiedän, että kaikki yrittää huijata mut lihomaan ja syömään kaikkea saastaista, mutta mä en hajoa, en horju.”

 

Teoksen kansikuvaAntti Halme: Metalliveljet

Hevimusiikki elää ja voi hyvin, mutta ennen nuoretkin kuuntelivat sitä nykyistä enemmän ja perustivat aktiivisesti omia bändejä. Ville ja Harri päätyvät molemmat Osloon kesän viettoon, ja alun ennakkoluulojen haihduttua tutustuvat ja ystävystyvät. He havaitsevat jakavansa myös yhteisiä kiinnostuksen kohteita, erityisesti kiinnostuksen tyttöihin ja hevimusiikkiin. Kun porukkaan löytyy vielä kolmas tyyppi, Hachemi, pojat ovat valmiita bänditouhuihin ja bändikisaan osallistumiseen. Bändi kulkee vaikeuksien kautta voittoon -tai ainakin melkein.

”Paperisuikaleista ja liisteristä ilmapallon päälle tehty örkkinaamari saavutti hitaasti mutta varmasti bändin hyväksynnän. Heillä oli tähän mennessä kasassa kolme omaa kappaletta, mikä oli aika hyvin, kun otti huomioon, että bändi oli ollut kasassa hädin tuskin kuukauden päivät.”

 

Kirjoittanut: Niina Tuominen, Tampereen kapunginkirjasto 8/2020

 

Suositellut teokset

,Nouseva ,Laskevasti

1-4 / 4
875899
Kirja:Metalliveljet:2009 Kirja
Tekijä: Halme, Antti
Vuosi: 2009
Aineistolaji: Kirja
4441648
Kirja:Nauhoitettava ennen käyttöä:2019 Kirja
Tekijä: Koiranen, Mikko, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
787620
Kirja:Mopo:2007:[Uusi p.] Kirja
Tekijä: Lehtinen, Tuija
Vuosi: 2007
Aineistolaji: Kirja
385486
Kirja:Ihana meri:2001 Kirja
Tekijä: Poutanen, Kira
Vuosi: 2001
Aineistolaji: Kirja

Pidätkö näistä?

,Nouseva ,Laskevasti

1-12 / 12

Jos pidät "vanhoista hyvistä ajoista"...

...saatat pitää näistä lähimenneisyyteen (eli tämän vuosituhannen alkupuolelle) sijoittuvista kirjoista

Luotu: 4.8.2020

Jos pidät rentoutumisesta auringossa...

... saatat haluta poimia mukaan kesäistä luettavaa.

Luotu: 19.5.2020

Jos pidät elämänmakuisista tositarinoista...

...saatat pitää näistä elämäkertakirjoista.

Luotu: 29.4.2020

Jos pidät scifistä...

...saatat pitää seuraavista kirjoista, joissa ajaudutaan vaaralliselle matkalle, kohdataan pelkoja ja luotetaan tulevaisuuteen.

Luotu: 17.3.2020

Jos pidät Harry Potterista...

...saatan pitää myös näistä mielikuvituksellisista tarinoista.

Luotu: 26.2.2020

Jos pidät säeromaaneista...

...haluat mahdollisesti lukea näiden kirjailijoiden upeita tarinoita.

Luotu: 17.1.2020

Jos pidät näistä lukuromaaneista...

saatat olla kiinnostunut lukemaan samanhenkisiä klassikkoteoksia.

Luotu: 17.12.2019

Jos pidät rakkaustarinoista

...pidät ehkä seuraavista kirjoista, jotka saattavat saada sydämesi pamppailemaan.

Luotu: 18.11.2019

Jos pidät pelaamisesta...

Jos pidät pelaamisesta, niin..

Luotu: 29.10.2019

Jos pidät Maze Runnerista...

...saatat pitää seuraavista kirjasarjoista, joissa pojat kasvavat altavastaajan asemasta sankareiksi, täyttävät kohtalonsa ja taistelevat pahuutta vastaan.

 

Luotu: 21.9.2019

Jos pidät Linnunradan käsikirjasta, niin...

Jos pidät kirjasta Linnunradan käsikirja liftareille, voisit pitää myös näistä sekopäisistä seikkailuista.

Luotu: 16.1.2012

Jos pidät Meyerin Twilight-sarjasta

Ovatko Stephenie Meyerin Twilight-sarjan kirjat suosikkejasi. Saatat pitää myös näistä sarjoista.

Luotu: 19.10.2011