Nuoret - Jos pidät tästä Nuoret - Jos pidät tästä


Jos pidät näistä lukuromaaneista...

saatat olla kiinnostunut lukemaan samanhenkisiä klassikkoteoksia.

Teoksen kansikuva

Nälkäpeli ja Kärpästen herra

Jos pidät Nälkäpeli-sarjasta, saatat pitää William Goldingin klassikkokirjasta Kärpästen herra. Vaikka Nälkäpeleissä voittajaa etsitään nimensä mukaisesti pelissä, molemmissa kirjoissa kyse on väkivaltaisestakin taistelusta ja halusta säilyttää oma henki äärimmäisissä olosuhteissa.

Kärpästen herrassa joukko koulupoikia pelastautuu lentokoneonnettomuuden jälkeen autiolle saarelle. Aluksi se on poikien mielestä kiinnostavaa ja jännittävää, he opettelevat selviytymistaitoja ja pyrkivät luomaan yhteisiä sääntöjä. Vähitellen normaalit käytöstavat kuitenkin karisevat ja primitiivinen, alkukantainen julmuus ja raakuus nostavat päätään. Ystävistä tulee vihollisia ja oma selviytymishalu on vahvin eteenpäin ajava voima.

 

Teoksen kansikuva

Häräntappoase ja Juhannustanssit

Jos Anna-Leena Härkösen Häräntappoase - joka alkaa olla jo klassikkokirja itsessäänkin - on tuttu koulusta tai muuten, samanhenkisiin tunnelmiin pääset Hannu Salaman klassikossa Juhannustanssit.

Molemmissa kirjoissa ollaan suomalaisen kesäisen maalaiselämän ytimessä. Niissä rakastetaan, ryypätään, surraan ja nautitaan Suomen suvesta. Juhannustansseissa nuoret aikuiset viettävät keskikesän juhlaa tanssilavalla railakkaissa ja haikeissakin tunnelmissa.

Ilmestyessään kirja aiheutti valtavan kohun, osa tekstistä sensuroitiin ja Salamaa syytettiin jumalanpilkasta. Nykyisin kirja on toki luettavissa kokonaisena alkuperäisessä muodossaan. Jos aihe kiinnostaa, Juhannustansseja esitetään tällä hetkellä myös Tampereella teatterissa, modernisoituna versiona.

Teoksen kansikuva

Yksin Marsissa ja 2001 avaruusseikkailu

Jos pidät Yksin Marsissa -kirjasta (tai leffasta), saatat pitää scifiklassikko 2001 avaruusseikkailusta. Arthur C. Clarke on tieteiskirjallisuuden tunnetuimpia nimiä ja 2001 avaruusseikkailu hänen ehkä tunnetuin kirjansa.

Avaruusaluksessa kohti Saturnusta matkaa kaksi astronauttia ja kolme talviuneen vaivutettua tiedemiestä, jotka voidaan herättää tarvittaessa. Mukana on myös supertietokone HAL, tekoäly, joka kontrolloi ja valvoo erilaisia järjestelmiä aluksella. Ilman vastoinkäymisiä avaruuslennosta ei selvitä, kun HAL asettuu miehistöä vastaan ja alkaa tehdä omia kohtalokkaita ratkaisuja.

Kuten Yksin Marsissa, niin myös 2001 avaruusseikkailu, kuvaa kiinnostavalla tavalla avaruusmatkailua. Astronauttien elämää sekä teknisiä yksityiskohtia kuvataan tarkasti ja uskottavasti. Molemmat kirjailijat ovatkin perehtyneet aiheeseensa huolella.

 

Teoksen kansikuva

Poika joka pelastui ja Anne Frankin Päiväkirja

Jos pidät Leon Leysonin elämäkerrasta Poika joka pelastui, saatat pitää myös Anne Frankin Päiväkirjasta. Molemmat ovat omaelämäkerrallisia selviytymistarinoita toisen maailmansodan ajalta.

Nuori amsterdamilaistyttö Anne Frank läheisineen joutuu sodan keskellä piileskelemään kaksi vuotta isänsä toimistorakennuksen ”Salaisessa siivessä”, koska he ovat juutalaisia. Anne kirjoittaa päiväkirjaansa jokapäiväisestä elämästä ja ihmisten välisistä suhteista suljetuissa olosuhteissa. Hän kuvailee arkisesti mutta koskettavasti omia kokemuksiaan ja tuntemuksiaan, poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta aivan tavallista nuoren tytön ajatusmaailmaa. Koko ajan läsnä on kuitenkin pelko omasta ja läheisten hengissä säilymisestä.

Kirjoittanut: Niina Tuominen, Tampereen kaupunginkirjasto 1/2020

Suositellut teokset

1-8 / 8
387647
Kirja:2001 avaruusseikkailu:2001:4. p.
Tekijä: Clarke, Arthur C
Vuosi: 2001
Aineistolaji: Kirja
849047
Kirja:Nälkäpeli:2008
Tekijä: Collins, Suzanne
Vuosi: 2008
Aineistolaji: Kirja
3980379
Kirja:Päiväkirja : 12. kesäkuuta 1942 - 1. elokuuta 1944:2017:Uusi laitos.
Tekijä: Frank, Anne, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
787563
Kirja:Kärpästen herra:2007
Tekijä: Golding, William
Vuosi: 2007
Aineistolaji: Kirja
916862
Kirja:Häräntappoase:2010:9. p.
Tekijä: Härkönen, Anna-Leena
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Kirja
3540265
Kirja:Poika joka pelastui : Schindlerin listan kuopus:2014
Tekijä: Leyson, Leon
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
3124809
Kirja:Juhannustanssit : romaani:2011:4. p., 1. p:n muuttamaton laitos.
Tekijä: Salama, Hannu
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
3737680
Kirja:Yksin Marsissa : romaani:2015
Tekijä: Weir, Andy, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja

Pidätkö näistä?

1-6 / 6

Jos pidät näistä lukuromaaneista...

saatat olla kiinnostunut lukemaan samanhenkisiä klassikkoteoksia.

Luotu: 17.12.2019

Jos pidät rakkaustarinoista

...pidät ehkä seuraavista kirjoista, jotka saattavat saada sydämesi pamppailemaan.

Luotu: 18.11.2019

Jos pidät pelaamisesta...

Jos pidät pelaamisesta, niin..

Luotu: 29.10.2019

Jos pidät Maze Runnerista...

...saatat pitää seuraavista kirjasarjoista, joissa pojat kasvavat altavastaajan asemasta sankareiksi, täyttävät kohtalonsa ja taistelevat pahuutta vastaan.

 

Luotu: 21.9.2019

Jos pidät Linnunradan käsikirjasta, niin...

Jos pidät kirjasta Linnunradan käsikirja liftareille, voisit pitää myös näistä sekopäisistä seikkailuista.

Luotu: 16.1.2012

Jos pidät Meyerin Twilight-sarjasta

Ovatko Stephenie Meyerin Twilight-sarjan kirjat suosikkejasi. Saatat pitää myös näistä sarjoista.

Luotu: 19.10.2011