Musisoi itse Musisoi itse


Äänitä itse soittoasi!

Äänentallennusta harrastajille.

Digitaalitekniikka on musiikin saralla tuonut harrastelijoidenkin ulottuville mahdollisuuksia, joilla voi saada aikaan äänenlaadultaan varsin tyydyttävän kuuloisia äänitallenteita. Itse asiassa suuri osa kaupallisistakin äänitteistä tehdään nykyään makuuhuone-olosuhteissa, ilman että kuulija voi lopulta edes aavistaa että hittikimara ei ole syntynyt kalliissa studiossa tuottajan ohjeistaessa valtavan miksauspöydän takaa kahdeksannen ottonsa kanssa lasin takana hermoilevaa suojattiaan. Tosin akustiikaltaan edullinen äänitystila on edelleenkin valttia, ja studion rauhaa ei välttämättä löydy joka kodista, mutta itse digitaaliset äänentallennuslaitteet ovat sekä edullisia, laadultaan hyviä ja helppokäyttöisiä. Seuraavassa keskitytään perustason kannettaviin digitaalisiin äänitallentimiin, joita löytyy myös kirjastojen musiikkiosaston lainaushyllyistä. Näillä laitteilla voi hyvin tallentaa kitaristi-trubaduurin esitystä, kansanmusiikkikokoonpanoa tai vaikkapa kuoroa, ja miksei myös sähkösoittimiin tukeutuvaa bändiä, mikäli tarkoituksena on tallettaa esitys jonka edes periaatteessa voisi esittää sellaisenaan livenä. Lisäksi edullinenkin erillinen audiotallennin tallentaa ääntä laadukkaammin kuin videokameran kiinteät mikrofonit, ja suosittu tapa videoitaessa onkin tallettaa ääni erikseen ja yhdistää se kuvaan editointiohjelmassa. Entäpä studioefektejä pursuava, studiossa alusta loppuun rakennettu pop-teos? Tällaisenkin voi harrastelijavoimin tehdä, mutta siihen tarvitaan jo tietokone-työasemaa äänenkäsittely- ja moniraitaohjelmineen, ja sellaiset jäävät nyt käsillä olevan esittelyn ulkopuolelle.

Zoom H2n

On tarkoituksena sitten tehdä jonkinlainen musiikillinen muistiinpano, pikainen demon luonnos, tai äänittää solistia tai kokoonpanoa luonnollisessa akustisessa tilassa, käyttökelpoinen työkalu on yksinkertainen stereotallennin, kuten Zoom H2n. Laitteen mikrofonit ovat kondensaattori-periaatteella toimivia, ja sellaisena soveltuu hyvin sekä hiljaisten äänilähteiden äänittämiseen, tai hieman kauempaa äänittämiseen niin että mukaan tulee myös tila-informaatiota, että äänekkään rock-esityksen taltiointiin. Mikrofoneja on laitteessa viisi kappaletta, ja näiden avulla onnistuu stereoäänitys joko x/y tai M/S –tekniikoilla tai 2- tai 4-kanavaisena surround-taltiointina. Näiden stereotekniikoiden väliset erot voivat olla merkityksellisiä erilaisissa äänitysolosuhteissa. Ääntä voidaan taltioida 16 tai 24 bittisenä jopa 96 kHz näytteenottotaajuudella. Sellaisenkin lukijan, joka ei ole kiinnostunut teknisistä yksityiskohdista, voi olla kiinnostava tietää että nämä luvut lupaavat huomattavasti cd-levyä parempaa äänenlaatua. Moniin esimerkiksi kuoro- tai pianolevytyksiin ei juuri tätä ihmeempää tallennustekniikkaa ole käytetty – eikä itse asiassa tällaistakaan.

Zoom H4n Pro on astetta kehittyneempi laite. Sillä on mahdollista tallentaa samanaikaisesti neljälle kanavalle, sillä on mahdollista tehdä päällekkäisäänityksiä, ja lisäksi sen liitännät mahdollistavat laitteen liittämisen mikseriin. Lisäksi siihen on sisäänrakennettu kaiku- ja muita efektejä. Muutoin sen toimintaperiaate on samankaltainen kuin H2n –tallentimessa.

Tallenninta voidaan pitää käytettäessä kädessä, se voidaan laskea pöydälle, tai se voidaan ruuvata kiinni kameratelineeseen. Sopiva etäisyys äänitettävään äänilähteeseen löytyy kuuntelemalla, ja riippuu äänitystilan akustisista ominaisuuksista. Sopiva paikka löytyy sen alueen rajoilta, missä suoraan äänilähteestä tulva ääni on vielä selkeästi voimakkaampi kuin seinistä heijastuva kaiku. Äänitystaso kannattaa asettaa niin alhaiseksi, että mittarit eivät missään vaiheessa ole vaarassa mennä ’punaiselle’ – tällöin äänitys menee pilalle, kun taas digitaalisessa äänitystekniikassa liian alhaisesta äänitystasosta seuraava kohina nousee harvoin häiritseväksi.

Kuva: Zoom H2n

Marko Aho, Sastamalan kirjasto, 2/19

Suositellut teokset

1-2 / 2
4238871
Esine:H2next : [H2n] : handy recorder:2011
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Esine
4384123
Esine:H4n Pro : [H4n] : handy recorder:2016
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Esine

Katso myös Katso myös

Suosituksia aiheittain: soittimet ja soittaminen

Videokursseja Videokursseja

Kuva: Rockway soitonopetusvideot

Rockway

Rockway on soittamisen ja laulamisen videokursseja sisältävä suomenkielinen verkkopalvelu. Valittavissa on yli 30 eritasoista kurssia aloittelijoista edistyneisiin, ja käytössä on myös metronomi ja viritin sekä mahdollisuus äänittää omaa harjoittelua. Lisätietoa palvelusta »

Videokursseja on tarjolla mm. seuraavista aihepiireistä: biisin teko, kitara, basso, rummut, koskettimet, ukulele, cajón ja laulu. Kurssien laina-aika on 14 vuorokautta. Jos haluamasi kurssi on jo lainassa, voit varata sen.

Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.

Palveluun »


Musiikkihuoneet

Kysy omasta PIKI-kirjastostasi onko niissä musiikkihuoneita tai -tiloja, joissa voit kuunnella kursseja tai soittaa instrumentteja. 

Esimerkiksi Tampereen pääkirjasto Metsossa on erillinen Rockway-huone, jota voi myös varata ennakkoon.

Soitonoppaita, tietopaketteja

1-15 / 19

Äänitä itse soittoasi!

Äänentallennusta harrastajille.

Huuliharppu

Jos jotakin soitinta on valmistettu pitkälti toista miljardia kappaletta, voidaan liioittelematta puhua suosikkisoittimesta. Muistelepa hyvä lukija, eikö vain sinullakin ole jossain laatikon pohjalle unohdettuna, tai ehkä jopa vakituisessa käytössä, ikioma huuliharppu?

Hauskaa ja haastavaa huilunsoittoa

Huilunsoitto sopii harrastuksena aikuisenakin.

Musiikinteorian oppaita itseopiskeluun

Musiikin kuunteleminen, soittaminen ja laulaminen on kivaa. Vielä enemmän siitä saa irti, kun ottaa selville mistä musiikissa oikein on kysymys. Syvennä ymmärrystäsi ja lisää luovuuttasi opiskelemalla musiikinteoriaa vaikka näiden teosten avulla.

Lauluharrastusta aloittamassa

Taas on syksy ja uuden harrastuksen aloittamisen aika! 

Laulukirjoja joka makuun

Virittele äänijänteet ja tartu laulukirjaan!

Ukulele, soitin jota et voi soittaa nauramatta

Esittelyssä hittisoitin ukulele.

Muusikon ergonomia

Kuten urheilija liikkuessaan, myös muusikko käyttää musisoidessaan koko kehoaan. Hyvä laulu- ja soittoasento mahdollistavat tuki- ja liikuntaelimistön luonnollisen toiminnan ja ovat siten ratkaisevia kehon kuormituksen vähentämisessä. Vääränlainen harjoittelu, virheellinen asento tai väärien lihasten käyttö voivat johtaa fyysisiin vaivoihin ja kiputiloihin. Hyvällä lihasten hallinnalla on yhteys myös sointiin.

Klarinetti-karaokea

Poppia, jazzia, klassista, soitinkouluja vai jotain muuta? Kirjastosta löytyy nuottikirjoja niin aloitteleville kuin edistyneillekin trumpeteistille.

Lyömäsoittimet

Kapulat käteen - hyviä rumpaleita tarvitaan aina!

Trumpetistin nuottitelineelle

Poppia, jazzia, klassista, soitinkouluja vai jotain muuta? Kirjastosta löytyy nuottikirjoja niin aloittelijoille kuin edistyneillekin trumpetistille.

Klassisen yksinlaulun oppaita ja ohjelmistoa

Klassisen yksinlaulun oppaita ja ohjelmistoa.

Vapaata säestystä pianolla

Piano-oppaita, joiden aiheena on vapaa säestys.

Pianokouluja aikuisille

Pianonsoiton oppaita aikuisille.

Pianokouluja lapsille

Pianonsoiton oppaita lapsille.