Musiikkisymboleista muodostuva basson kuva

Musisoi itse

Bassoa soittamaan

Bassonsoiton oppaita

Bassonsoitto houkuttaisi, mutta jopa Ramonesin ensimmäisen albumin kappaleet tuntuvat sormillesi turhan monimutkaisilta? Soitat Led Zeppelinit tuosta vaan, mutta kaipaat lisähaasteita tai teoriatietoa? Kirjastosta löytyy bassonsoiton oppaita moneen lähtöön, tässä koottuna jokunen niistä.

Tekijä: Friedland, Ed

Kirja sisältää Hal Leonardin kaikki kolme Bass Method -soitonopasta samoihin kansiin koottuna. Mukana bassonsoiton perusteet virityksestä bassotekniikoihin ja omien bassokuvioiden luomiseen. Tabulatuurien sijaan kirjassa on käytetty lähinnä nuotteja. Mukana olevalta CD-levyltä löytyvät harjoitukset soitettuina.

Opi soittamaan bassoa : aloittelijan opas
Tekijä: Capone, Phil

Opi soittamaan bassoa esittelee havainnollisesti bassokitaran soiton perusteet aina soittoasennosta lähtien. Kirja opettaa lukemaan tabulatuureja, perehdyttää eri soittotyyleihin ja kertoo, miksi tietynlaisessa kappaleessa käytetään tietynlaista soittotekniikkaa. Basson soittamiseen perehdytään sekä sormin että plektralla. Mukana on myös kattava ostajan opas, josta selviää, millaisia bassoja, vahvistimia ja oheislaitteita on saatavilla. Mukana CD-levy.

First 50 songs you should play on bass

50 niin musiikillisesti kuin vaikeusasteeltaan toisistaan eroaavaa kappaletta Vaaleanpunaisesta pantterista Paranoidiin, White Roomista Blitzkrieg Bopiin. Kirjan nimestä huolimatta kaikki kappaleet eivät välttämättä kuulu aivan aloittelevien basistien repertuaariin.

Building walking bass lines
Tekijä: Friedland, Ed

Sanatarkasti termi walking bass kääntyy käveleväksi bassoksi. Siinä basisti soittaa tasamittaisia nuotteja asteikkoina, jotka "kävelevät" ylös ja alas. Soittotapa on hyvin yleinen jazzissa, mutta sitä käytetään myös rockissa, bluesissa, rockabillyssä ja monissa muissa musiikkityyleissä. Kirja perehdyttää ko. soittotavassa käytettyihin tekniikkoihin. Mukana CD-levy.

The latin bass book : a practical guide
Tekijä: Stagnaro, Oscar

Perusteellinen opas afro-karibialaisen ja brasilialaisen bassonsoiton tyyleihin. Kirjan vaikeustaso kasvaa loppua kohden, joten voit aloittaa yksinkertaisemmilla kappaleilla ja kehittyä taidoissasi asteittain. Mukana kolme CD-levyä.

Bass scale finder : easy-to-use guide to over 1300 scales
Tekijä: Johnson, Chad

Bass Scale Finder opastaa bassonsoiton teoriaan eli skaalojen (duuri, molli, pentatoninen jne. ) soittoon sisältäen kaikkiaan 1300 asteikkoa tärkeimmille 17 skaalalle. Mukana CD-levy.

Bass licks
Tekijä: Friedland, Ed

Kirja sisältää 200 bassokuviota opettaen, miten yksinkertaisten melodisten kuvioiden kautta päästään improvisointiin ja lopulta omien kappaleiden tekoon. Mukana opettelua helpottamassa on CD-levy.

The bass book
Tekijä: Bacon, Tony

Hyvä katsaus bassokitaran historiaan ja kehitykseen alkaen 1950-luvun alusta, jolloin Fender esitteli maailmalle ensimmäisen sähköisen bassokitaran. Mukana bassonvalmistajien haastatteluja, kuvia erilaisista bassomalleista sekä tietoa tärkeimmistä bassonvalmistajista.

Bass guitar
Tekijä: Liebman, Jon

Aloittelijalle suunnattu kirjanen, josta löytyvät tiiviissä muodossa bassonsoiton perusteet. Lisäksi mukana olevan koodin kautta avautuu pääsy netissä oleviin lukuisiin opetusvideoihin.

101 bass tips : stuff all the pros know and use
Tekijä: Willis, Gary

Kuten nimi kertoo, kirja sisältää 101 ahaa-elämyksiä tuottavaa vinkkiä bassonsoittajille mm. tarvittavan työkalulaatikon kokoamiseen, piuhojen kerimiseen, olkahihnan tekoon, kielien keittämiseen, oikeanlaiseen sormien käyttöön, kielten vaihtoon ja tallan säätöön, siis hyvin erilaista bassonsoiton hiljaista tietoa laidasta laitaan, sattumanvaraisesti järjestettynä.

 

Arto Hietikko

Ylöjärven kaupunginkirjasto

9/2021

Tiesitkö lainattavista soittimista?

Osa PIKI-kirjastoista on hankkinut soittimia lainattavaksi.
Kuvituskuva : Nainen soittaa ukulelea

Haluaisitko kokeilla uutta soitinta?

Osa PIKI-kirjastoista on hankkinut soittimia lainattavaksi. Laajin kokoelma on Tampereen kaupunginkirjastossa, joissakin kirjastoissa on vain muutamia soittimia.

Katso verkkokirjaston listaus soittimista ja niiden saatavuudesta. Kirjastot näkyvät listan oikeassa reunassa Rajaa hakutulosta -otsikon alla.

Ukulele on suosituin!

Soitinkokoelma kasvaa ja muuttuu koko ajan, joten tässä vain muutamia esimerkkejä ukulelen lisäksi: kellopeli, mandoliini, akustinen ja sähkökitara, rummut, bongo-rummut, djembe, 5-kielinen kantele.

Vinkkejä lainattavien soittimien etsimiseen

Jos haluat katsoa mitä soittimia PIKI-kirjastoissa on, kirjoita Perus- tai Tarkennetun haun asiasanakenttään hakusana soittimet ja valitse aineistolajiksi esine.

Hakutuloslistan oikeasta reunasta voit vielä Rajaa hakutulosta -jaotteluista kohdentaa tarkemmin hakusi eri soittimiin.

Voit käyttää haussa myös soittimien nimiä: esim. ukulele, kitara, djembe, kellopeli, bongorummut, mandoliini.

Kirjastoilla erilaisia toimintatapoja soittimien lainaamisessa

Teoksen tarkemmista tiedoista kannattaa vielä katsoa tietoja mitä toimintatapoja soittimia lainaavilla kirjastoilla on soittimiensa suhteen.

Teostiedoissa näkyy joidenkin kirjastojen osalta saatavuus, voiko soitinta varata verkkokirjastossa vaiko vain kirjastossa paikan päällä.

Tampereen kaupunginkirjaston lainattavien soittimien niteet eivät esimerkiksi näy verkkokirjastossa eikä asiakas voi niitä itse varata varata verkossa.

Hyvä tietää: esineitä ei voi aina voi saada toiseen kirjastoon

Kysy lisätietoja omasta kirjastostasi, sillä kirjastot eivät lainaa kaikkia esineitä seutulainoiksi eikä isoja tai herkkiä esineitä kuten soittimia  ole aina mahdollista kuljettaa kirjastosta toiseen noudettavaksi myöskään oman kunnan sisällä.

Katso myös

Suosituksia aiheittain: soittimet ja soittaminen

Videokursseja

Kuva: Rockway soitonopetusvideot

Rockway

Rockway on soittamisen ja laulamisen videokursseja sisältävä suomenkielinen verkkopalvelu. Valittavissa on yli 30 eritasoista kurssia aloittelijoista edistyneisiin, ja käytössä on myös metronomi ja viritin sekä mahdollisuus äänittää omaa harjoittelua.

Lisätietoa palvelusta »

Videokursseja on tarjolla mm. seuraavista aihepiireistä: biisin teko, kitara, basso, rummut, koskettimet, ukulele, cajón ja laulu. Kurssien laina-aika on 14 vuorokautta. Jos haluamasi kurssi on jo lainassa, voit varata sen.

Käytössä kaikilla PIKI-kirjastojen kirjastokorteilla.

Hyvä tietää

Ongelmatapauksissa, esimerkiksi jos olet saanut uuden kirjastokortin etkä pääse siksi kirjautumaan, ota yhteyttä Rockwayn tukeen sähköpostilla osoitteessa tuki@rockway.fi

HUOM!

Rockway-palvelun kirjautumiseen muutos 22.2.2021 alkaen. Lue lisää tiedotteesta

 

Palveluun


Musiikkihuoneet

Kysy omasta PIKI-kirjastostasi onko niissä musiikkihuoneita tai -tiloja, joissa voit kuunnella kursseja tai soittaa instrumentteja.

Esimerkiksi Tampereen pääkirjasto Metsossa on erillinen Rockway-huone, jota voi myös varata ennakkoon.

Soitonoppaita, tietopaketteja

1-15 / 29
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu  

Bassonsoiton oppaita

Bassonsoitto houkuttaisi, mutta jopa Ramonesin ensimmäisen albumin kappaleet tuntuvat sormillesi turhan monimutkaisilta? Soitat Led Zeppelinit tuosta vaan, mutta kaipaat lisähaasteita tai teoriatietoa? Kirjastosta löytyy bassonsoiton oppaita moneen lähtöön, tässä koottuna jokunen niistä.

Luotu: 6.9.2021

Kirjastojen musiikkiosastot

Tutustu PIKI-kirjastojen musiikkiosastojen palveluihin.

Luotu: 31.5.2021

Kirjastosta välineitä lauluntekoon

Haaveiletko lauluntekemisestä? Ota avuksi kirjaston tarjoamat aineistot!

Luotu: 8.4.2021

Haluatko soitonopiskelijaksi?

Listasimme tiedot Pirkanmaan musiikkiopistoista ja muista musiikkikouluista.

Luotu: 9.2.2021

Mojosta Haitariin - harrastajan musiikkilehdet

Kirjastosta löytyy paljon innokasta musiikin harrastajaa kiinnostavia aikakauslehtiä. Monet lehdet käsittelevät populaari- tai taidemusiikkia laaja-alaisesti, mutta joukosta löytyy myös musiikin eri lajityyppeihin ja jopa yksittäisiin soittimiin keskittyviä julkaisuja.

Luotu: 17.3.2021

DJ-taitoja kirjastosta

Disc jockeyt eli DJ:t ovat nousseet 2000-luvulla laulajien ja kitaristien vertaisiksi musiikin supertähdiksi. Samalla DJ-laitteista on tullut yksi musiikki-instrumentti muiden joukossa. Päällisin puolin levyjen soittaminen eroaa paljon perinteisestä muusikkoudesta, mutta pohjimmiltaan sekin edellyttää ensisijaisesti harjoittelua. Omasta DJ-urasta haaveileville löytyy opetusmateriaalia myös Pirkanmaan kirjastoista!

Luotu: 28.1.2021

Kirjastokaraokea Tesomalla

Oletko jo kuullut kirjastokaraokesta? Tesoman kirjastossa sitä on järjestetty jo vuoden ajan.

Luotu: 29.9.2020

Jaksatko puhaltaa? Klarinettiharrastus alkuun

Moni aloittaa puupuhaltimen soittamisen lapsena soitonopettajan opastuksella, mutta entä jos mieleinen instrumentti löytyykin vasta aikuisiässä? Onko aikuisen itseopiskelijan mahdollista oppia soittamaan klarinettia tyydyttävällä tavalla?

Luotu: 28.5.2020

Ukulele and beyond - alkeistasolta eteenpäin!

Joko olet kokeillut soittaa ukulelea?

Monen ukuleleharrastajan esikuvana on brittiläinen Ukulele Orchestra of Great Britain, ukulelella populaarimusiikin hittejä taitavasti varioiva maailmanlaajuisesti tunnettu yhtye. Orkesteri perustettiin vuonna 1985 ja keikkailee edelleen.

Luotu: 23.9.2019

Äänitä itse soittoasi!

Äänentallennusta harrastajille.

Luotu: 30.1.2019

Huuliharppu

Jos jotakin soitinta on valmistettu pitkälti toista miljardia kappaletta, voidaan liioittelematta puhua suosikkisoittimesta. Muistelepa hyvä lukija, eikö vain sinullakin ole jossain laatikon pohjalle unohdettuna, tai ehkä jopa vakituisessa käytössä, ikioma huuliharppu?

Luotu: 16.5.2018

Hauskaa ja haastavaa huilunsoittoa

Huilunsoitto sopii harrastuksena aikuisenakin.

Luotu: 2.5.2018

Musiikinteorian oppaita itseopiskeluun

Musiikin kuunteleminen, soittaminen ja laulaminen on kivaa. Vielä enemmän siitä saa irti, kun ottaa selville mistä musiikissa oikein on kysymys. Syvennä ymmärrystäsi ja lisää luovuuttasi opiskelemalla musiikinteoriaa vaikka näiden teosten avulla.

Luotu: 14.4.2011

Lauluharrastusta aloittamassa

Taas on syksy ja uuden harrastuksen aloittamisen aika! 

Luotu: 15.8.2017

Ukulele, soitin jota et voi soittaa nauramatta

Esittelyssä hittisoitin ukulele.

Luotu: 12.2.2015
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu