Metson Suuri ukuleleilta Tampereen UO

Kuva: Metson Suuri ukuleleilta Tampereen UO

Musisoi itse

Musiikkipalvelut esittelyssä

Kirjastojen musiikkiosastot

Tutustu PIKI-kirjastojen musiikkiosastojen palveluihin.

PIKI-kirjastojen musiikkiosastoilla on tarjolla paljon muutakin kuin CD-levjä. Mitä jos lainaisit kirjastosta vaikkapa ukulelen tai menisit sinne soittamaan pianoa? Ohessa pikakatsaus muutamaan pirkanmaalaiseen kirjaston musiikkiosastoon ja niiden tarjontaan.

Kangasalan pääkirjaston musiikki- ja taideosasto

LevyhyllyjäKangasalan pääkirjaston musiikkiosasto on perustettu vuonna 1976. Nykyinen musiikki- ja taideosasto avattiin kirjaston laajennuksen jälkeen vuonna 2010, jolloin vanhan kirjaston saneerattuihin tiloihin sijoitettiin musiikkiaineiston lisäksi myös taidekirjallisuus ja aikuisten elokuvat. Vuonna 2021 osastolle siirtyivät myös lautapelit ja aikuisten konsolipelit.

Musiikkiaineistoa osastolla on runsaasti: 7000 CD- ja LP-levyä, 400 musiikkivideoita (DVD ja blu-ray), 2700 nuottia ja 1300 musiikkikirjaa. Lisäksi osastolta on lainattavissa seuraavia soittimia: ukulele, akustinen kitara, kantele ja kellopeli. Asiakkaiden käytössä on varattava äänieristetty soittohuone, jossa on käytettävissä työpöytä, piano ja CD-soitin. Omat vanhat äänilevyt ja kasetit voi digitoida kirjaston digitointihuoneessa.

Osastolla järjestetään näyttelyitä, konsertteja, yhteislaulutilaisuuksia ja muita tapahtumia. Koronasulkujen aikana on järjestetty Masa Orpanan ja Kielo Kärkkäisen etäkonsertit kirjaston YouTube-kanavalla.

Lempäälän kunnankirjaston musiikkiosasto

Lempäälän uudesta kirjastosta löytyy kaksi soitto-/kuunteluhuonetta. Toiseen on hankittu lahjoitusvaroin digitaalinen piano ja toiseen hyvätasoinen monikanavakuuntelulaite Genelec-kaiuttimin. Lisäksi kirjastossa on käytössä jättiscreen + äänentoisto sekä pienempiä äänentoistollisia screenejä, mikäli haluaa esittää jonkin taltioinnin.

Uudessa kirjastossa palvelut vielä hieman hakevat muotoaan, myös musiikin osalta. Toiveissa olisi muun muassa saada jossakin vaiheessa lainattavia soittimia. Tulevaisuudessa Lempäälän kirjasto toivoo voivansa satsata myös musiikkitapahtumiin/-esityksiin. Esityksiä varten kirjastossa on katsomoportaat ja pari pienempää tilaa.

Musiikkiaineistoa Lempäälän kunnankirjastossa (pääkirjasto + Kuljun ja Sääksjärven lähikirjastot) on noin 6700 musiikki-CD:tä, 3150 nuottia ja 1500 kirjaa.

Nokian kirjaston musiikkiosastoNokian kaupunginkirjaston musiikkiosasto

Nokian kaupunginkirjaston musiikkiosaston musiikkikokoelman äänitteet ovat pääsääntöisesti CD-levyjä. Vinyyleitä on vanhasta kokoelmasta säästetty reilu satakunta ja uusiakin on taas hankittu viime vuosina, joskin alle 10 kpl/vuosi. 

Musiikki-DVD:eitä on kokoelmissa parisataa, huomattava osa niistä karaoke-DVD:eitä. Nuotteja ja (aikuisten) musiikkitietokirjallisuutta on hyllypinta-alan suhteen mukaan katsottuna keskenään jokseenkin saman verran. Näiden välisessä tilassa on asiakkaille mukavia nojatuoleja. Erillistä paikkaa äänitteiden kuunteluun ei toistaiseksi ole, mutta asiakastietokoneille voi lainata kuulokkeet.

Lainattavia soittimia on kaksi ukulelea. Äänieristetyssä soittohuoneessa on lisäksi akustinen piano, kaksi akustista kitaraa, sähköbassokitara vahvistimineen, ukulele sekä käsilyömäsoittimia.

Silloin tällöin harvakseltaan kirjaston tiloissa esiintyy yksittäisiä muusikoita, vaikkakaan ei nimenomaan musiikkiosastolla (joka ei tosin fyysisesti ole kovin erillään muusta aikuistenosastosta). Kirjasto- ja Kulttuuritalo Virran pohjakerroksessa on suuri sali, jossa on mahdollista toteuttaa laajempiakin live-esiintymisiä. Koronan vuoksi sellaisia ei Virrassa ole toistaiseksi kuitenkaan vielä järjestetty.

Tampereen kaupunginkirjaston musiikkipalvelut

Metson musiikkiosastoTampereen kirjastojen musiikkiaineistoja voi kelluvan kokoelman myötä löytää pääkirjasto Metson lisäksi mistä tahansa lähikirjastosta. Suuri osa nuoteista, soitonoppaista, partituureista, musiikkiaiheisista kirjoista, äänitteistä ja musiikkilehdistä löytyy kuitenkin Metson parvikerroksesta, musiikki ja lehdet –osastolta, joka tarjoaa palvelupisteessään laadukasta musiikin tietopalvelua.

Metsossa on kaksi varattavaa musiikkihuonetta (video YouTubessa) joissa molemmissa on akustinen piano. Toisessa näistä on monikanavakuunteluun soveltuva laitteisto, TV ja DVD/Bluray-soitin, ja toisessa stereolaitteisto ja CD-soitin. Rockway-huoneessa asiakkaiden käytettävissä on sähkörummut, sähkökitara ja -basso, elektroakustinen kitara, ukulele ja midikoskettimet sekä musiikkiohjelmistoista mm. Cubase 9. Kaikki Rockway.fi -soitonopetuspalvelun verkkokurssit ovat käytettävissä huoneessa olon aikana. Osastolla on myös vapaasti soitettava digitaalipiano sekä LP-levysoitin ja CD-soittimia musiikin kuuntelemiseen. Vinyylilevyn digitointi onnistuu omalle CD-R- tai CD-RW-levylle.

Tilojen käytössä on ollut koronavuoden aikana rajoituksia ja palveluita on otettu asteittain käyttöön lievennysten myötä. Metso LIVEjä ja muita etätapahtumia on järjestetty ja järjestetään jatkossakin striimattuina ja tilanteen salliessa siirrytään taas pitämään yleisötapahtumia ja näyttelyitä kirjastotilassa. Metso LIVE –esiintyjien ja muiden musiikkivierailijoiden haastatteluja löytyy Tampereen kaupunginkirjaston YouTube-kanavalta.

Syksyn 2021 aikana Metson musiikkiosastolle valmistuu harjoitteluun ja studioäänityksiin soveltuva, äänieristetty ja hyvin varustettu bändipaja.

Lielahden kirjaston musiikkihuoneessa asiakkaiden käytettävissä on digitaalipiano, sähkökitara ja karaokelaitteet sekä TV, DVD ja Bluray-laitteet, cd- ja lp-soittimet monikanavakuunteluun.

Koilliskeskuksen musiikkihuone Musassa (esittelyvideo Youtubessa) asiakkaiden käytettävissä on digitaalipiano, sähkökitara, TV ja DVD-soitin.

Hervannan kirjastossa on varattava pianohuone ja lisäksi äänieristetty monitoimihuone, jossa voi soittaa omia soittimia.

Kaikki Tampereen kirjastojen musiikkihuoneet ovat varattavissa osoitteessa varausohjelmalla.

Tampereen kirjastoissa on saatavilla myös lainattavia soittimia, jotka lainataan ja palautetaan niiden kotiosastolla. Soitinvaraukset tehdään ottamalla yhteyttä kirjastoon ja soittimien laina-aika on kaksi viikkoa. Eniten lainattavia soittimia löytyy Metson musiikkiosastolta, josta voi lainata mm. akustisen, elektroakustisen tai sähkökitaran, sähköbasson, kanteleen, ukulelen, banjon, mandoliinin ja lyömäsoittimia. Lainattavissa on myös Zoom-äänityslaite, viritysmittareita ja nuottitelineitä.

Valkeakosken kaupunginkirjasto Valon musiikkiosasto

Valkeakosken musiikkiosastoValkeakosken kaupunginkirjasto Valo muutti Torikeskuksen toiseen kerrokseen elokuussa 2019. Kirjaston musiikkiosaston isojen ikkunoiden kautta aukeavat poikkeuksellisen upeat näkymät kaupunki- ja järviympäristöön.

Musiikkiosastolta on lainattavissa musiikin CD- ja DVD-levyjen lisäksi muutakin aikuisten AV-aineistoa, kuten elokuvia ja äänikirjoja. Lisäksi musiikkiosastolta löytyy nuotteja ja musiikkikirjoja. Musiikkiosasto on myös muutettavissa tapahtumatilaksi pyörillä olevien siirreltävien hyllyjen ansiosta. Tapahtumatilassa järjestetäänkin konsertteja ja erilaisia luentotilaisuuksia. Osastolta löytyy myös piano, jota esiintyjät voivat käyttää esityksissään.

Musiikkiosastolla järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä. Valkeakosken kirjaston lainattaviin aineistoihin kuuluvat monenlaiset soittimet, kuten ukulelet (2 kpl), djembe-rumpu ja kellopeli.

Ylöjärven kaupunginkirjaston musiikkipalvelut

Ylöjärven musiikkiosastoYlöjärven kaupunginkirjaston musiikkiosaston fyysisiin kokoelmiin kuuluu kaikkiaan noin 10 000 CD-levyä, 3800 nuottijulkaisua, 1500 musiikkiaiheista kirjaa, runsaat 600 musiikki-DVD:tä sekä erilaisia musiikkilehtiä. Varastosta löytyy lainattavaksi lisäksi noin 1400 LP-levyä.

Lainattavana on myös soittimia: kaksi akustista kitaraa (teräskielinen ja nylonkielinen), neljä ukulelea (Kurun ja Viljakkalan kirjastoissa on lisäksi kummassakin kaksi ukulelea), kellopeli, djembe-rumpu, 5-kielinen kantele sekä guiro. Lainattavien soittimen määrä tulee erittäin todennäköisesti lisääntymään tulevaisuudessa.

Monitoimisalissa on mahdollista soittaa pianoa. Kirjastosalissa, musiikkiosastolla, on lisäksi soitettavana digitaalinen piano ja musiikin kuuntelua varten on tarjolla CD-soitin. Digitointihuoneessa on mahdollista digitoida musiikkia mm. vinyylilevyiltä ja c-kaseteilta.

Normaalioloissa eli korona-ajan ulkopuolella kirjastossa järjestetään erilaisia konsertteja, yhteislaulutilaisuuksia ja muita tapahtumia. Vuosittain, jo vuodesta 2013 saakka, on järjestetty juurimusiikin tapahtuma Roots Winter. Koronasulun aikana on järjestetty Pertti Palmin romanimusiikkiesityksen livestriimaus kirjaston YouTube-kanavalla. Musiikkiosastolla järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä.

6/2021

Tiesitkö lainattavista soittimista?

Osa PIKI-kirjastoista on hankkinut soittimia lainattavaksi.
Kuvituskuva : Nainen soittaa ukulelea

Haluaisitko kokeilla uutta soitinta?

Osa PIKI-kirjastoista on hankkinut soittimia lainattavaksi. Laajin kokoelma on Tampereen kaupunginkirjastossa, joissakin kirjastoissa on vain muutamia soittimia.

Katso verkkokirjaston listaus soittimista ja niiden saatavuudesta. Kirjastot näkyvät listan oikeassa reunassa Rajaa hakutulosta -otsikon alla.

Ukulele on suosituin!

Soitinkokoelma kasvaa ja muuttuu koko ajan, joten tässä vain muutamia esimerkkejä ukulelen lisäksi: kellopeli, mandoliini, akustinen ja sähkökitara, rummut, bongo-rummut, djembe, 5-kielinen kantele.

Vinkkejä lainattavien soittimien etsimiseen

Jos haluat katsoa mitä soittimia PIKI-kirjastoissa on, kirjoita Perus- tai Tarkennetun haun asiasanakenttään hakusana soittimet ja valitse aineistolajiksi esine.

Hakutuloslistan oikeasta reunasta voit vielä Rajaa hakutulosta -jaotteluista kohdentaa tarkemmin hakusi eri soittimiin.

Voit käyttää haussa myös soittimien nimiä: esim. ukulele, kitara, djembe, kellopeli, bongorummut, mandoliini.

Kirjastoilla erilaisia toimintatapoja soittimien lainaamisessa

Teoksen tarkemmista tiedoista kannattaa vielä katsoa tietoja mitä toimintatapoja soittimia lainaavilla kirjastoilla on soittimiensa suhteen.

Teostiedoissa näkyy joidenkin kirjastojen osalta saatavuus, voiko soitinta varata verkkokirjastossa vaiko vain kirjastossa paikan päällä.

Tampereen kaupunginkirjaston lainattavien soittimien niteet eivät esimerkiksi näy verkkokirjastossa eikä asiakas voi niitä itse varata varata verkossa.

Hyvä tietää: esineitä ei voi aina voi saada toiseen kirjastoon

Kysy lisätietoja omasta kirjastostasi, sillä kirjastot eivät lainaa kaikkia esineitä seutulainoiksi eikä isoja tai herkkiä esineitä kuten soittimia  ole aina mahdollista kuljettaa kirjastosta toiseen noudettavaksi myöskään oman kunnan sisällä.

Katso myös

Suosituksia aiheittain: soittimet ja soittaminen

Videokursseja

Kuva: Rockway soitonopetusvideot

Rockway

Rockway on soittamisen ja laulamisen videokursseja sisältävä suomenkielinen verkkopalvelu. Valittavissa on yli 30 eritasoista kurssia aloittelijoista edistyneisiin, ja käytössä on myös metronomi ja viritin sekä mahdollisuus äänittää omaa harjoittelua.

Lisätietoa palvelusta »

Videokursseja on tarjolla mm. seuraavista aihepiireistä: biisin teko, kitara, basso, rummut, koskettimet, ukulele, cajón ja laulu. Kurssien laina-aika on 14 vuorokautta. Jos haluamasi kurssi on jo lainassa, voit varata sen.

Käytössä kaikilla PIKI-kirjastojen kirjastokorteilla.

Hyvä tietää

Ongelmatapauksissa, esimerkiksi jos olet saanut uuden kirjastokortin etkä pääse siksi kirjautumaan, ota yhteyttä Rockwayn tukeen sähköpostilla osoitteessa tuki@rockway.fi

HUOM!

Rockway-palvelun kirjautumiseen muutos 22.2.2021 alkaen. Lue lisää tiedotteesta

 

Palveluun


Musiikkihuoneet

Kysy omasta PIKI-kirjastostasi onko niissä musiikkihuoneita tai -tiloja, joissa voit kuunnella kursseja tai soittaa instrumentteja.

Esimerkiksi Tampereen pääkirjasto Metsossa on erillinen Rockway-huone, jota voi myös varata ennakkoon.

Soitonoppaita, tietopaketteja

1-15 / 28
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu  

Kirjastojen musiikkiosastot

Tutustu PIKI-kirjastojen musiikkiosastojen palveluihin.

Luotu: 31.5.2021

Kirjastosta välineitä lauluntekoon

Haaveiletko lauluntekemisestä? Ota avuksi kirjaston tarjoamat aineistot!

Luotu: 8.4.2021

Haluatko soitonopiskelijaksi?

Listasimme tiedot Pirkanmaan musiikkiopistoista ja muista musiikkikouluista.

Luotu: 9.2.2021

Mojosta Haitariin - harrastajan musiikkilehdet

Kirjastosta löytyy paljon innokasta musiikin harrastajaa kiinnostavia aikakauslehtiä. Monet lehdet käsittelevät populaari- tai taidemusiikkia laaja-alaisesti, mutta joukosta löytyy myös musiikin eri lajityyppeihin ja jopa yksittäisiin soittimiin keskittyviä julkaisuja.

Luotu: 17.3.2021

DJ-taitoja kirjastosta

Disc jockeyt eli DJ:t ovat nousseet 2000-luvulla laulajien ja kitaristien vertaisiksi musiikin supertähdiksi. Samalla DJ-laitteista on tullut yksi musiikki-instrumentti muiden joukossa. Päällisin puolin levyjen soittaminen eroaa paljon perinteisestä muusikkoudesta, mutta pohjimmiltaan sekin edellyttää ensisijaisesti harjoittelua. Omasta DJ-urasta haaveileville löytyy opetusmateriaalia myös Pirkanmaan kirjastoista!

Luotu: 28.1.2021

Kirjastokaraokea Tesomalla

Oletko jo kuullut kirjastokaraokesta? Tesoman kirjastossa sitä on järjestetty jo vuoden ajan.

Luotu: 29.9.2020

Jaksatko puhaltaa? Klarinettiharrastus alkuun

Moni aloittaa puupuhaltimen soittamisen lapsena soitonopettajan opastuksella, mutta entä jos mieleinen instrumentti löytyykin vasta aikuisiässä? Onko aikuisen itseopiskelijan mahdollista oppia soittamaan klarinettia tyydyttävällä tavalla?

Luotu: 28.5.2020

Ukulele and beyond - alkeistasolta eteenpäin!

Joko olet kokeillut soittaa ukulelea?

Monen ukuleleharrastajan esikuvana on brittiläinen Ukulele Orchestra of Great Britain, ukulelella populaarimusiikin hittejä taitavasti varioiva maailmanlaajuisesti tunnettu yhtye. Orkesteri perustettiin vuonna 1985 ja keikkailee edelleen.

Luotu: 23.9.2019

Äänitä itse soittoasi!

Äänentallennusta harrastajille.

Luotu: 30.1.2019

Huuliharppu

Jos jotakin soitinta on valmistettu pitkälti toista miljardia kappaletta, voidaan liioittelematta puhua suosikkisoittimesta. Muistelepa hyvä lukija, eikö vain sinullakin ole jossain laatikon pohjalle unohdettuna, tai ehkä jopa vakituisessa käytössä, ikioma huuliharppu?

Luotu: 16.5.2018

Hauskaa ja haastavaa huilunsoittoa

Huilunsoitto sopii harrastuksena aikuisenakin.

Luotu: 2.5.2018

Musiikinteorian oppaita itseopiskeluun

Musiikin kuunteleminen, soittaminen ja laulaminen on kivaa. Vielä enemmän siitä saa irti, kun ottaa selville mistä musiikissa oikein on kysymys. Syvennä ymmärrystäsi ja lisää luovuuttasi opiskelemalla musiikinteoriaa vaikka näiden teosten avulla.

Luotu: 14.4.2011

Lauluharrastusta aloittamassa

Taas on syksy ja uuden harrastuksen aloittamisen aika! 

Luotu: 15.8.2017

Ukulele, soitin jota et voi soittaa nauramatta

Esittelyssä hittisoitin ukulele.

Luotu: 12.2.2015

Muusikon ergonomia

Kuten urheilija liikkuessaan, myös muusikko käyttää musisoidessaan koko kehoaan. Hyvä laulu- ja soittoasento mahdollistavat tuki- ja liikuntaelimistön luonnollisen toiminnan ja ovat siten ratkaisevia kehon kuormituksen vähentämisessä. Vääränlainen harjoittelu, virheellinen asento tai väärien lihasten käyttö voivat johtaa fyysisiin vaivoihin ja kiputiloihin. Hyvällä lihasten hallinnalla on yhteys myös sointiin.

Luotu: 22.4.2013
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu