Ukulele and beyond - alkeistasolta eteenpäin!

Joko olet kokeillut soittaa ukulelea?

Monen ukuleleharrastajan esikuvana on brittiläinen Ukulele Orchestra of Great Britain, ukulelella populaarimusiikin hittejä taitavasti varioiva maailmanlaajuisesti tunnettu yhtye. Orkesteri perustettiin vuonna 1985 ja keikkailee edelleen.

Ukuleleharrastus Suomessa

Brittein saarilla aikuisten ukuleleharrastus yleistyi nopeasti vuonna 2007, kun yhtyeen innoittamat Ukulele Wednesday -ryhmät alkoivat kokoontua jokaviikkoisiin jameihin. Jonkia ajan päästä, ehkäpä osittain täälläkin vierailleen UOGB:n houkuttelemana, innostuttiin Suomessakin toden teolla tuosta pienestä havaijilaisesta, hauskan kuuloisesta kitaran sukulaisesta. Osansa tekivät innokkaat ukulelen soiton opettajat kuten ukuleleopetuksen uranuurtaja ja UkEt -yhtyeen perustajajäsen Juha Väänänen, Ukulele kompista sooloon : harrastajan kirjan sekä Suuren ukulelekirjan kirjoittajat Arto Julkunen ja Markus Rantanen ja Ukulele : kaikki soittaa -soitonoppaan tekijä Outi Koivuniemi. Tähän päivään mennessä maassamme on jo satoja, ellei tuhansia, ukuleleharrastajia. Koulusoittimena kätevän kokoinen ja helppokäyttöinen ukulele on noussut nokkahuilun rinnalle. Monissa kansanopistoissa, työväenopistoissa ja musiikkikouluissa ukulelen soittamista ja ukulelella säestämistä voi nyt opetella aikuisenakin.

Ukulelen perusteet oppii vaivattomasti ja sen opettelu joko itsekseen tai ryhmässä rämpyttäen on antoisaa ja hauskaa. Monesti harrastus aloitetaankin juuri ukulelekurssilla, jossa yhdessä säestetään omaa laulua. Hiukan kehityttyään ryhmä voi vaikkapa perustaa oman orkesterin tai yhtyeen, kuten on käynytkin lukuisia kertoja. Suurimpana suomalaisena ukeyhtyeenä tunnetaan vuonna 2016 perustettu Tampereen Ukuleleorkesteri, jossa on yli 40 jäsentä. Idea orkesterin perustamisesta syntyi Outi Koivuniemen vetämällä ukulelekurssilla. Koivuniemen luotsaama joukkio on keikkaillut perustamisestaan asti aktiivisesti kotimaassa ja välillä myös ulkomailla.

 

Innokkaimmat ukuleleharrastajat kokoontuvat myös jokavuotisille festareille, joista kotimaan pitkäikäisin on Karkkilassa järjestettävä kesäinen Kukulele. Festareita isännöi luonnollisesti Karkkilan Ukuleleorkesteri. Seuraava kansainvälinen ukulelekokoontuminen, Tropical Winter Ukulele Fest 2020 , järjestetään tulevan vuoden tammikuussa Leppävirralla.


Rämpytyksestä edistyneempään soitantaan

Entä jos ukulele säestyssoittimena ei enää hetken päästä kiinnostakaan? Silloin on tietysti alettava soittaa sooloja! Ukulelen jatkokursseja on tarjolla sekä yksittäisten soitonopettajien tarjoamina, opistoissa että Rockway-soitonopetuspalvelussa, jonka lainattavia, omalla tietokoneella käytettäviä videokursseja on myös PIKI-kirjastojen käytössä. Rockwayn Ukulelen jatkokurssi ja Ukulelen jatkokurssi 2 ovat lainattavissa kotikäyttöön oman kirjastokortin numerolla useimmissa Pirkanmaan alueen kirjastoissa. Lisätietoja saat PIKI-verkkokirjastosta, jonka etusivulta löydät kirjaston e-musiikkipalvelut.

Rockway.fi

Kirjaston nuottiaineisto ja soitonoppaat

Ukuleleopiskelun tueksi on myös olemassa lukuisia nuottikirjoja ja soitonoppaita. PIKI-verkkokirjastosta löydät ukulelen soitonoppaat muiden nuottien joukosta hakusanoilla ”ukulele” ja ”soitonoppaat”.

Jos haluat kehittää soittotekniikkaasi, löytyy sekä perinteisistä että Rockwayn tarjoamista soitonoppaista eri näppäilytyylien opetusta. Tästä on hyötyä varsinkin silloin kun haluat oppia soittamaan ukulelea pääosin solistisena soittimena. Erilaiset näppäilyn ja komppaamisen tekniikat tuovat toki vaihtelua myös yhteissoittoon.

Entä jos soitin tuntuu hieman liian pieneltä?

Tuntuuko ettei pikkuinen sopraanoukulele sittenkään ole ihan sinun juttusi? Ehkä sormesi eivät tahdo mahtua kunnolla soittimen lyhyelle otelaudalle tai ranne menee hankalaan asentoon?

Jos olet oppinut ukulelen perusteet sopraano- tai konserttikokoisella ukulelella, mikään ei estä siirtymästä suurempaan tenoriukuleleen, jossa yleensä käytetään samaa viritystä kuin sopraanossakin. Vielä kookkaampaan baritoniukuleleen vaihtaminen sen sijaan edellyttää, että opettelet uudet nimet jo oppimillesi soinnuille ja sävelille. Tämä ei ole lainkaan mahdotonta, sillä baritonin pystyy virittämään D-G-H-E -vireeseen niin, että sointumuodot pysyvät samoina kuin sopraanoukulelen G-C-E-A -vireessä. Tapaa kutsutaan Chicago-viritykseksi ja se vastaa tavallisen kitaran neljän ylimmän kielen perusviritystä. Kitaran kuusi kieltä viritetään vireeseen E-A-D-G-H-E. Useimmissa englanninkielisissä lähteissä kitaran viritykseksi mainitaan E-A-D-G-B-E ja baritoniukulelen D-G-B-E, joka saattaa aiheuttaa sekaannusta nuotinlukutaitonsa Euroopassa oppineiden keskuudessa. H ja B tarkoittavat tässä kuitenkin samaa säveltä, joka merkitään Euroopassa ja Amerikassa eri kirjaimella. Koska suuri osa ukulelen nuottikirjoista on julkaistu alun perin Yhdysvalloissa, tämä seikka kannattaa ottaa huomioon olipa kyseessä sitten sopraano- tai baritonivireinen ukulele.

Ukulele sizes

Etkö vieläkään ole tyytyväinen?

Seuraava askel baritoniukulelesta voi olla vaikkapa kitaraan, jossa on vain kaksi kieltä enemmän, mutta josta puuttuu ukulelelle ominainen pehmeä sointi. Tässä vaiheessa olet jo astunut ukuleleharrastuksen ulkopuolelle, mutta ei hätää! On täysin mahdollista, että saat säilyttää paikkasi soittoporukassa, sillä mikäpä kielisoitin ei sopisi ukulelen kaveriksi?

Jos haluat päättäväisesti pysytellä ukulelen auvoisessa maailmassa mutta halajat kohottaa harrastuksesi uudelle tasolle, on tähän vielä yksi mahdollisuus. Jokainen orkesteri tarvitsee tietysti basistin tai pari, ja uke-basso on varmuudella yksi maailman sympaattisimmista soittimista. Bassoukulelea soitetaan aivan samalla tavalla kuin bassokitaraa ja kontrabassoakin, mutta isoveljiinsä verrattuna soitin on mukavan sopivankokoinen sylissä pidettäväksi. Sormienkaan ei tarvitse ylettyä kovin pitkiin venytyksiin. Bassoukulelessa viritys on E-A-D-G kuten kitaran neljä alinta kieltä, vain oktaavia matalammalta.

Jos olet kerran kunnolla rakastunut ukuleleen, jatkat luultavasti soittoharrastusta jossain muodossa niin pitkään kuin suinkin mahdollista. Moni asialleen omistautunut harrastaja kehittyy varsin taitavaksi sopraanoukulelen soittajaksi. Kaikista meistä ei tietenkään ahkeralla harjoittelullakaan voi tulla teknisesti yhtä taitavia kuin vaikkapa virtuoosimainen Jake Shimabukuro tai muun muassa kotimaisia tangoja ukulelella levyllään Ukulele alakulo esittävä Jarmo Julkunen. Siksi on hyvä tiedostaa, että harrastuksessa edetessä vaihtelunhalu ei ole mörkö vaan mahdollisuus!

Lue myös: Ukulele, soitin jota et voi soittaa nauramatta


Kirjoittanut Kati M. Hietala, Tampereen pääkirjasto 9/2019

 

Suositellut teokset

1-4 / 4
734026
CD:The secret of life:2004 CD
Tekijä: Ukulele orchestra of Great Britain, esittäjä
Vuosi: 2004
Aineistolaji: CD
4010818
CD:Ukulele alakulo:2017 CD
Tekijä: Julkunen, Jarmo, esittäjä
Vuosi: 2017
Aineistolaji: CD
4214864
Nuotti:Ukulele kompista sooloon : harrastajan kirja:2018 Nuotti
Tekijä: Julkunen, Arto, soitonoppaan tekijä
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Nuotti
4022320
Nuotti:Ukulele : kaikki soittaa:2017 Nuotti
Tekijä: Koivuniemi, Outi, soitonoppaan tekijä
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Nuotti

Katso myös

Suosituksia aiheittain: soittimet ja soittaminen

Videokursseja

Kuva: Rockway soitonopetusvideot

Rockway

Rockway on soittamisen ja laulamisen videokursseja sisältävä suomenkielinen verkkopalvelu. Valittavissa on yli 30 eritasoista kurssia aloittelijoista edistyneisiin, ja käytössä on myös metronomi ja viritin sekä mahdollisuus äänittää omaa harjoittelua. Lisätietoa palvelusta »

Videokursseja on tarjolla mm. seuraavista aihepiireistä: biisin teko, kitara, basso, rummut, koskettimet, ukulele, cajón ja laulu. Kurssien laina-aika on 14 vuorokautta. Jos haluamasi kurssi on jo lainassa, voit varata sen.

Käytössä Tampereen, Akaan, Kangasalan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kirjastokorteilla.

Palveluun »


Musiikkihuoneet

Kysy omasta PIKI-kirjastostasi onko niissä musiikkihuoneita tai -tiloja, joissa voit kuunnella kursseja tai soittaa instrumentteja. 

Esimerkiksi Tampereen pääkirjasto Metsossa on erillinen Rockway-huone, jota voi myös varata ennakkoon.

Soitonoppaita, tietopaketteja

1-14 / 14

Ukulele and beyond - alkeistasolta eteenpäin!

Joko olet kokeillut soittaa ukulelea?

Monen ukuleleharrastajan esikuvana on brittiläinen Ukulele Orchestra of Great Britain, ukulelella populaarimusiikin hittejä taitavasti varioiva maailmanlaajuisesti tunnettu yhtye. Orkesteri perustettiin vuonna 1985 ja keikkailee edelleen.

Äänitä itse soittoasi!

Äänentallennusta harrastajille.

Huuliharppu

Jos jotakin soitinta on valmistettu pitkälti toista miljardia kappaletta, voidaan liioittelematta puhua suosikkisoittimesta. Muistelepa hyvä lukija, eikö vain sinullakin ole jossain laatikon pohjalle unohdettuna, tai ehkä jopa vakituisessa käytössä, ikioma huuliharppu?

Hauskaa ja haastavaa huilunsoittoa

Huilunsoitto sopii harrastuksena aikuisenakin.

Musiikinteorian oppaita itseopiskeluun

Musiikin kuunteleminen, soittaminen ja laulaminen on kivaa. Vielä enemmän siitä saa irti, kun ottaa selville mistä musiikissa oikein on kysymys. Syvennä ymmärrystäsi ja lisää luovuuttasi opiskelemalla musiikinteoriaa vaikka näiden teosten avulla.

Lauluharrastusta aloittamassa

Taas on syksy ja uuden harrastuksen aloittamisen aika! 

Laulukirjoja joka makuun

Virittele äänijänteet ja tartu laulukirjaan!

Ukulele, soitin jota et voi soittaa nauramatta

Esittelyssä hittisoitin ukulele.

Klarinetti-karaokea

Poppia, jazzia, klassista, soitinkouluja vai jotain muuta? Kirjastosta löytyy nuottikirjoja niin aloitteleville kuin edistyneillekin trumpeteistille.

Lyömäsoittimet

Kapulat käteen - hyviä rumpaleita tarvitaan aina!

Trumpetistin nuottitelineelle

Poppia, jazzia, klassista, soitinkouluja vai jotain muuta? Kirjastosta löytyy nuottikirjoja niin aloittelijoille kuin edistyneillekin trumpetistille.

Klassisen yksinlaulun oppaita ja ohjelmistoa

Klassisen yksinlaulun oppaita ja ohjelmistoa.

Äänenmuodostusoppaita

Äänenmuodostusoppaita yksin, yhdessä ja kuorossa laulaville.

Pasuuna soimaan!

Tartu torveen ja anna vaskimusiikin viedä! Näiden nuottikirjojen avulla pääset pasuunansoiton alkuun ja pidemmällekin.